.madoff_cart

10 REACTIES

 1. @sem [1]: ‘Leuke’ is dat onze AOW ook zo werkt … alleen bij ons is de pot nu reeds leeg en in de USA pas over een jaar of 15. Bij ons hebben we het niet meegerekend met de staatschuld, daar wel. Resultaat: er gaan nog meer maatregelen komen bij ons om de AOW-lasten te verlagen en om 65+ met pensioen hoger te belasten. Bij onze buurlanden gaat het helemaal beginnen de komende jaren.

  Begin maar vast met 67 jaar pensioen (zoals in Duitsland en de USA reeds ingevoerd).

  Maar ook Obama ging de ‘rijken’ (250.000 en hoger) extra premie laten betalen. Daar is AOW echter voorlopig nog premieafhankelijk (Dwz, hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt, maar ook hoe hoger je AOW zal bedragen. In de USA werkt het zo.), bij ons is dat al nooit het geval geweest.

  Moraal: de situartoe daar is minder erg dan bij ons en verwacht dus ook (nog) hardere maatreegelen bij ons, dan daar.

 2. @sem1,

  ik weet niet hoe oud jij ben maar je praat zover het IQ gaat.
  In 1957 betaalde ik premie voor o.a AOW wat nieuw was die tijd.
  Het verdiende geld was op de zee visvaart, haring.
  Dag en nacht werken was normaal ,voor een goed bruto salaris .
  Netto een ander verhaal .
  45 jaar premie BETAALD als werkende en wonende in Nederland.
  5 jaar in het buitenland als vrijgezel op vakantie leverde mij een korting op van 5 x 2% = 10 korting op dat AOW.
  1 jaar daarvan als studerende EN wonende in dat F,,ck land werd niet geaccepteerd door een of andere allochtone werknemer van de SVB.
  Als het moet gaat ik weer naar zee als 67 jarige ,maar dit soort lulkoek van tevreden met je lot ,F Y.

 3. En dit schreef ik al in 2003:

  Het piramidespel is in Nederland door de overheid verboden. Op zich niet eens zo heel gek, omdat het opzetten van een piramidespel niet meer is dan een slimme babbeltruc. Beloof de mensen hoge winsten, en ze doneren massaal hun geld.

  Er zijn veel verschillende soorten piramidespelen, maar allemaal werken ze volgens een eenvoudig maar listig principe: als jij mij geld geeft, vertel ik je hoe je andere mensen zover krijgt dat ze geld aan jou geven. Wie erin slaagt om veel medespelers te vinden, kan binnenlopen. Wie dat niet lukt, wordt er niet beter van, maar slechter. De kansen om te winnen zijn zeer ongelijk verdeeld. Het spel is zo opgezet dat de eersten die ermee beginnen, de organisatoren, er ook het meeste aan kunnen verdienen. Naarmate er meer deelnemers zijn en er een langere tijd verstrijkt worden de kansen om te winnen steeds kleiner.

  De officiële omschrijving van een piramidespel luidt volgens de wet op de kansspelen:

  Onder het piramidespel wordt verstaan een gelegenheid waarbij deelnemers een goed afgeven of een verplichting aangaan teneinde daaruit een voordeel te verwerven dat geheel of ten dele afhankelijk is van de afgifte van een goed of het aangaan van een verplichting door latere deelnemers.

  Stel nu dat je een piramidespel wilt opzetten. Zou het dan niet mooi zijn als je behalve een snelle babbel ook beschikt over een “veiligheidsorganisatie” die de mensen kan dwingen om mee te doen met jouw piramide? Een flink aantal gewapende mannen en vrouwen maken het een stuk makkelijker om meer deelnemers “bereid” te vinden om aan jouw piramidespel deel te nemen.

  En dit is exact hetgene dat door onze overheid is uitgevoerd. Leg de wettelijke beschrijving van een piramidespel maar eens naast de wijze waarop een willekeurig uitkeringssysteem werkt.

  U dient geld af te geven om daarmee een voordeel te verwerven, namelijk het recht om een uitkering. Maar, die uitkering kan alleen plaatsvinden als er genoeg latere deelnemers zijn. Niemand is zeker van een latere uitkering, behalve degenen die er als eersten bij waren. De WW is, aldus de formulering zoals die in de wet op de kansspelen is vastgesteld, te beschouwen als een piramidespel.

  Ditzelfde geldt voor de AOW, de WAO, en vrijwel alle andere uitkeringen die dit land rijk is.
  De overheid verplicht ons om massaal mee te doen aan dit gigantische piramidespel. In de tijd dat het ingesteld werd was het ook helemaal geen vreemde regeling, immers, de bevolking bleef groeien. De club van Rome voorspelde een gigantische bevolkingstoename, dus de basis van de piramide zou behoorlijk blijven groeien, de piramide was solide genoeg.

  Zoals met de meeste voorspellingen van de Club van Rome liep het echter anders, de bevolkingstoename heeft geen gelijke tred gehouden met de vergrijzing. Langzaam maar zeker versmalt de basis van de piramide, terwijl de top dankzij de verbeterde gezondheidszorg en leefomstandigheden steeds hoger wordt. Dit werd nog enige tijd opgevangen door de import van nieuwe deelnemers. Nog steeds leeft in sommige kringen het idee dat het verstandig is om meer mensen te importeren en te laten deelnemen aan de bouw van onze piramide. Dit zal op korte termijn ook wel werken, maar op lange termijn komen ook deze import-deelnemers bovenaan in de piramide te staan. En dienen er nog meer nieuwe piramidespelers vanuit het buitenland gehaald te worden om de basis in stand te houden. Een zichzelf versterkend effect, dat de problemen wellicht uitstelt, maar op termijn alleen maar groter maakt.

  Iedereen met enig verstand zou zijn deelname aan een piramidespel uiteraard zo snel mogelijk stopzetten. Het kan misschien lang goed gaan, aan het eind van de rit is er een grote groep verliezers. Maar helaas, terwijl de overheid in haar eigen wetten opneemt dat piramidespelen verboden zijn wordt iedereen die werkt verplicht zijn zuurverdiende centen op de stapel te gooien. Een stapel die ondertussen een diepe kuil geworden is.

  Het organiseren van een piramidespel is strafbaar. Wie neemt de stap om de overheid die haar eigen regels aan de laars lapt tegen te houden?

  Spy-Nose [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Kim Winkelaar [6]:
  Dat visionaire stukje kreeg toen al zeer terecht de nodige bijval. En er kan niet genoeg op gehamerd worden.

  Maar helaas ´quod licet iovi, non licet bovi´, nietwaar?
  (Wat Jupiter is toegestaan, is niet aan de runderen toegestaan.)
  Dat wordt nu weer eens democratisch bevestigd.

  Dat heeft ook tot gevolg, zoals we nu weten, dat de belastingbetaler tot in de verre toekomst ervan moet uitgaan, dat hij voor elke misstap van een vrijgestelde financieel moet opdraaien.

 5. @Bor [8]: Klopt, maar niet door mij gelezen destijds 🙂

  Nou ja, punt is natuurlijk dat de vergelijking met het piramidespel al oud is. Alleen (bijna) niemand die het wil zien.

 6. Economie is grotendeels gebaseerd op vertrouwen, en quid pro quo. Zelfs oervolkeren wisten prima hoe snel dat uit de klauwen kon lopen qua hoeveelheden, zie potlatches en de graankorrels op een schaakbord.

  Je zou dus een systeem moeten bedenken waarbij vertrouwen nooit geschonden kan worden, en daarom was denk ik in het oude oosten Mithras zo populair (hebben wij de handdruk nog van over, ter bezegeling van afspraken) – hij hield daar goddelijk toezicht op – wij zouden het eigenlijk in het systeem moeten zien te bakken.

  Ik meen dat von Neumann er ook eens een gooi naar gedaan heeft, zo’n onkreukbaar economisch model, ik zal dat nog eens opzoeken, die man heeft ons wel meer nuttige suggesties gedaan (ik zit er nu op eentje te typen).

Comments are closed.