daden_geen_daden_maar_woordenDat “Nederland” niets doet, kunnen we ons nog voorstellen. Maar dat politici dan voorop staan met een grote mond en anderen de kastanjes uit het vuur laten halen, is toch maar slap. 
 
Er schijnen iets van 250 mensen jarenlang gevangen te zitten zonder een behoorlijk proces. Iets dat natuurlijk niet goed te praten is. En de eerstverantwoordelijken zijn de Amerikaanse bazen.

Er zijn nog veel ontbrekende gegevens. Wat zijn het voor mensen en waarom en waar zijn ze gevangen? Wat hebben ze gedaan? Zijn het onschuldige brave mensen? Of moordenaars en terroristen? En waarom duurt een proces zo lang?
Zijn die gegevens beschikbaar?

 Als die gegevens er zijn, wat is dan het probleem om die mensen ergens anders onder te brengen? In of buiten Amerika. En waarom kruipen de buitenlandse (Nederlandse) politici weg om één of een paar mensen over te nemen?

Ik kan me niet voorstellen dat politici de kosten voor de belastingbetaler willen besparen. Daarvoor zitten ze te veel te zuigen om mensen hier naar het Internationaal Strafhof te krijgen.

Pas als minimaal de genoemde vraagpunten bekend zijn, is er misschien een juist oordeel te vormen. Verder dan er bij Amerika op aandringen om die processen af te ronden, moet je dan ook niet doen. En zelfs dat niet op kosten van de belastingbetaler.

In hoeverre is de grootspraak van de Nederlandse politici alleen maar met het doel om Amerikanen in een zwart licht te zetten? Of om de eigen positie te versterken bvb in de EU?

Tegen particuliere initiatieven voor gerechtigheid hebben we natuurlijk geen bezwaar. In tegendeel.

2 REACTIES

 1. Guantanamo Bay is het zichtbare front van de Amerikaanse Martelmachine. Met als doel om martelen publiekelijk geaccepteerd te krijgen. Dat doel is aardig bereikt. Heel veel mensen vinden dat de gevangenen van Guantanamo per definitie terroristen zijn. Anders zouden ze immers toch niet gevangen zitten?! En daarom mogen ze gemarteld worden.

  Er zijn nog vele Amerikaanse martelcentra in Oost-Europa en het Midden Oosten. Daar worden gevangen net zolang gemarteld totdat ze bekennen Al CIAda lid te zijn. Als je maar lang genoeg gepijnigd wordt, zul je alles bekennen.
  De Amerikanen komen dan weer trots met de nieuwste bekentenis naar buiten, om hun beestachtige activiteiten te rechtvaardigen.

  Lees eens: ‘The True Purpose of Torture’
  Daarin wordt haarfijn uitgelegd dat martelen ook een afschrikkende werking heeft op de gewone burgers.
  Over een paar jaar zullen websites als Vrijspreker, de kwalificatie van subversief krijgen. Wat een ticket naar de gevangenis kan betekenen. De kudde moet in toom gehouden worden. Je mag vrijdenken, maar binnen de grenzen die de politiek voor ons stelt.

Comments are closed.