euneecomite2Een mooi voorbeeld over de gespleten EU is de houding van de politici ten opzichte van het Midden Oosten conflict. Waar onder andere Maxime Verhagen voor staat te trappelen om er soldaten naar toe te sturen. 
 
Een artikel in de Volkskrant   geeft dit overzicht:

 –Ierland, België en Zweden willen dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de Israëlische beschietingen van VN-scholen en het hoofdkwartier van de vluchtelingenorganisatie UNRWA ronduit veroordelen

–Een  groep andere landen, waaronder Nederland, voelt daar weinig voor.

— Verscheidene landen vinden het niet verstandig Israël op de tenen te gaan staan

–De Europese Unie probeert Israël over te halen de grenzen met Gaza te openen

— Hulporganisaties vinden dat de EU veel verder moet gaan en Israël en Hamas aansprakelijk moeten stellen voor de schade die zij hebben aangericht aan hulpprojecten in Gaza.

–Volgens EU-buitenlandcoördinator Javier Solana is de EU bereid de controles op de grensovergang bij Rafah tussen Gaza en Egypte te hervatten, maar

–daarvoor is overleg nodig met Hamas en de EU weigert te praten met die organisatie.
— De EU speelt ook met het idee marineschepen te sturen om voor de kust van Gaza te patrouilleren, maar Egypte heeft laten weten dat het niet bereid is schepen toe te laten tot zijn territoriale wateren

–Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om te helpen de smokkel van wapens via tunnels tegen te gaan, maar de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt waarschuwde dat dit alleen zin heeft als Israël de grenzen opent

— De EU-landen willen voor de wederopbouw eigenlijk alleen belastinggeld ter beschikking stellen als die ‘duurzaam’ is.

3 REACTIES

 1. Een gespleten EU is prima. Dat de Tsjechische president zich uitspreekt en een andere mening heeft is ook niet zo slecht. En eenieder die niet houd van een overkoepelende EU die alles maar bepaald, zou de waarde moeten inzien van een niet eenduidig geluid uit de landen van de EU.

  Dat zijn we al. We zijn een land in de EU. Geen land geregeld door een overheid van het volk. Maar een overheid van de EU onder de EU.

  Persoonlijk hoop ik op meerdere tegengeluiden uit Europese overheden. Maar dat is ijdele hoop ben ik bang.

 2. Dus als ik het goed begrijp mag je niet zeggen wat je van hun religie vindt maar, wel op ze schieten.
  Je moet de mensen die onderdrukt worden, onderdrukt laten en de groep die onderdrukt was in ’40-’45 steunen in het onderdrukken.
  Die israelies hebben in ieder geval ervaring met onderdrukking, die weten precies hoe je een volk helemaal klem zet. Eerst drijf je ze in een klein hoekje, dan zorg je dat ze niets meer van buiten dat hoekje kunnen krijgen en vervolgens ga je op ze schieten.
  En daarachter staan onze brave christenen van het CDA die ook bloed willen zien.
  Ben blij dat er nog fatsoenlijkere landen binnen de EU zijn dan wat onze politiek ‘lijders’ laten zien. Kan alleen maar hopen dat het hele EU gebeuren nog een keer in elkaar dondert. Gebeurt dat niet worden het donkere dagen.

Comments are closed.