De alternatieve media revolutie van de afgelopen twintig jaar heeft het manifestoformediafreedomtraditionele monopolie van de media vernietigt. Eens gezaghebbende kranten staan op de rand van de afgrond en media spins worden sneller ontmaskert dan ooit tevoren. Maar de old-school mediamanipulatoren vechten hard terug. Met regulering, wetten en lastercampagnes proberen ze de geest terug in de fles te krijgen. Bestseller auteur Brian Anderson en Adam Thierer schreven er een boek over: Manifesto for Media Freedom.

Anderson en Thierer onderzochten de cruciale plaats van vrijheid van meningsuiting in de Amerikaanse historie. Van de eerste revolutionaire polemieken tot aan de explosie van nieuwe media in de 21e eeuw. Vandaag de dag ligt deze vrijheid hevig  onder vuur – sinds de Alien and Sedition wet uit 1798 is niet zo erg geweest.

Veel politici, beleidsmakers en mediabaronnen willen dat de overheid het huidige medialandschap reguleert, in hun voordeel uiteraard. Providers moeten worden ‘aangepakt’, kabel- en satellietaanbieders komen onder een censuurregeling, (internet-)games moeten worden verboden, sociale netwerksites onder toezicht geplaatst enzovoorts. Bij iedere restrictie plaatsen de auteurs een vrijheidsvoorbeeld. Zij stellen: ‘Het is de vrijheid om informatie of amusement te kiezen van wat voor bron dan ook, zonder dat de overheid deze keuzes beperkt. Voor mediabedrijven en distributeurs is het de vrijheid om hun bedrijf zo te structureren als zij willen. En voor beiden geldt dat men zijn mening moet kunnen geven zonder beperkingen van bureaucraten die bepalen wat ‘eerlijk’ is. ‘

In hun boek weerleggen Anderson en Thierer de principiele argumenten uit de McCain-Feingold wet uit 2002 en recente FEC en FCC regulering van blogs en radio. A Manifesto for Media Freedom is tegelijk een wake up call voor iedereen die geeft om hun meest fundamentele recht en een strategie om een marktplaats van ideeen te garanderen.

3 REACTIES

 1. Mediafreedom? Alles goed en best maar we hebben in eigen land werk zat. Onze vrijheid van meningsuiting is voor een paar juridische idioten in Amsterdam niet meer belangrijk: het is oppassen geblazen met deze FASCISTENVRIENDJES. Je mag geen kritiek meer hebben op religieuze hersenspinsels. Maar mijn medewerking kunnen de heren op hun gesubsidieerde pens kalken.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=7732
  http://www.pvv.nl
  Voor degenen die het vergeten mochten zijn…
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=5648
  Oproep aan de redactie deze gore ontwikkeling scherp in het oog te houden en aanverwante actie te ondernemen.
  Svp geen geleuter meer over zaken die er niet toe doen.
  Het gaat on ONZE vrijheid..!!!!!

 2. Zeer belangrijk onderwerp.
  Net vandaag besluit het Hof in Amsterdam dat het Openbaar Ministerie Geert Wilders moet vervolgen voor dingen die hij gezegd heeft.
  Zie het volgende artikel.

 3. G.W word aangeklaagd .
  Voor het tonen en vertellen van dingen die histories echt gebeurt zijn.
  Een soort beeld wat ik geloofd had als Duitsland W.O 2 gewonnen had met een beeld dat het echt wel erg geweest was ,maar, voor het goede doel ,het 3e rijk, moest je wel wat doen.
  Jammer voor het 3e rijk groeide ik op in andere tijd.
  En geloofde veel dingen zoals de Duitsers zijn goed ,en de Russen slecht [communisten]
  En zowaar ,op de leeftijd van tegen de 70 ,een nieuwe vijand ,Geert is zijn naam .
  Je moet als rechter [links geleerde vrouw ] helemaal van de ratten besnuffeld zijn om dit te doen.
  De film laat zien hoe ongelovigen moeten kiezen tussen verbranding en springen van een toren ,en erger.
  Geen moment van belediging ,wel waarheid.
  Deze rechter moet daar een orgasme van gekregen hebben.

Comments are closed.