aaa_person_obamaDe inauguratiespeech van Obama was ongetwijfeld een goede speech. Zowat alle media prijzen hem de hoogte in. Er zitten stimulerende, oppeppende, positieve elementen in. Maar tevens wordt de deur voor verder collectivisme en meer overheidsmacht wijd open gezet. Terwijl tevens het opofferen van het individu voor de natie als grootste deugd wordt gebracht.

Vooral een aantal van die laatste, negatieve, elementen zullen we hieronder zonder commentaar citeren om het gejuich tot realisme terug te brengen.
Het “Yes WE can” klinkt stimulerend maar benadrukt een aantal malen de collectivistische aanpak sterker dan de kracht van het individu. Oordeel zelf:
 
OMAMA:
For everywhere we look, there is work to be done. The state of the economy calls for action, bold and swift, and we will act–not only to create new jobs, but to lay a new foundation for growth. We will build the roads and bridges, the electric grids and digital lines that feed our commerce and bind us together. We will restore science to its rightful place, and wield technology’s wonders to raise health care’s quality and lower its cost. We will harness the sun and the winds and the soil to fuel our cars and run our factories. And we will transform our schools and colleges and universities to meet the demands of a new age. All this we can do. All this we will do.

Now, there are some who question the scale of our ambitions–who suggest that our system cannot tolerate too many big plans. Their memories are short. For they have forgotten what this country has already done; what free men and women can achieve when imagination is joined to common purpose, and necessity to courage.

The question we ask today is not whether our government is too big or too small, but whether it works–whether it helps families find jobs at a decent wage, care they can afford, a retirement that is dignified. Where the answer is yes, we intend to move forward. Where the answer is no, programs will end. And those of us who manage the public’s dollars will be held to account–to spend wisely, reform bad habits, and do our business in the light of day–because only then can we restore the vital trust between a people and their government.

, ……. because it is the surest route to our common good.

Know that America is a friend of each nation and every man, woman, and child who seeks a future of peace and dignity, and that we are ready to lead once more.

….. we will work tirelessly to lessen the nuclear threat, and roll back the specter of a warming planet.

To the people of poor nations, we pledge to work alongside you to make your farms flourish and let clean waters flow; to nourish starved bodies and feed hungry minds. And to those nations like ours that enjoy relative plenty, we say we can no longer afford indifference to the suffering outside our borders; nor can we consume the world’s resources without regard to effect.

[Our soldiers all over the worlw]  . We honor them not only because they are guardians of our liberty, but
because they embody the spirit of service;
a willingness to find meaning in something greater than themselves.
And yet, at this moment–a moment that will define a generation–it is precisely this spirit that must inhabit us all.

It is the kindness to take in a stranger when the levees break, the selflessness of workers who would rather cut their hours than see a friend lose their job which sees us through our darkest hours.

What is required of us now is a new era of responsibility–a recognition, on the part of every American, that we have duties to ourselves, our nation, and the world, duties that we do not grudgingly accept but rather seize gladly, firm in the knowledge that there is nothing so satisfying to the spirit, so defining of our character, than giving our all to a difficult task.
This is the price and the promise of citizenship.

This is the source of our confidence–the knowledge that God calls on us to shape an uncertain destiny.

Thank you. God bless you. And may God bless the United States of America.

 De volledige speech o.a. in Chicago Tribune te vinden.

12 REACTIES

 1. Grappig, die link wilde ik net plaatsen. Bedankt pcrs. Het is een prachtige analyse van Stefan Molyneux. Ik had ook wel dit filmpje hier verwacht maar misschien komt het nog.

  Voor mij was het een weldaad om het filmpje te bekijken na de kritiekloze hosanna stemming rond Obama. Vooral hier in Nederland. Je loopt op dit moment het risico ruzie met je niet-libertarische vrienden te krijgen als je Obama bekritiseert. Tot nu toe vind ik de reactie op Obama hier ook aan de milde kant.

  .M [5] reageerde op deze reactie.

 2. @pcrs [1]:
  Wonderful!
  De meest significante boodschap van Obama’s speech wordt aan het eind samengevat – in de schitterende metafoor van Stefan Molyneux:
  “Jij leeft op de beste en machtigste boerderij, waar we je vasthouden en opsluiten en jij behoort je kleine beetje vrijheid, die wij jou als vee-eigenaren schenken, te koesteren, wij die jou bezitten, jouw bewegingsvrijheid beperken en belasten en je in de gevangenis gooien, ingeval van ongehoorzaamheid aan onze “politiek”…
  …dat jij op de beste boerderij woont en jij loyaal moet zijn aan de boer, die jou bezit en die beschikt over jouw tijdens je levensdagen met bloed zweet tranen en kinderen bij elkaar geveegde voorspoed. En laat alle andere boerderijen oprotten.

  De jouwe is de allerbeste. Dus zing met Aretha en hou je bek.”
  beek [6] reageerde op deze reactie.

 3. Jammer dat hij alles van de autocue afleest. Ik moet toegeven: het lijkt alsof hij het uit zijn hart haalt maar helaas… zie zijn ogen naar twee vaste punten links en rechts van hem schieten. Of youtube eens op ‘obama teleprompter’ en je ziet wat er van zijn speechvermogen overblijft als de autocue (usa:teleprompter) uitvalt.

 4. @Neo-Cicero [2]: “Niet libertarische vrienden” ROFL.
  Effe serieus: kan iet of wat rechtschapen libertarier oprecht bevriend zijn met een collectivist? Ik in elk geval niet. Ik heb hooguit enkele niet-libertarische familieleden die ik nog niet verstoten heb. Maar buiten de familiale kring ga ik niet om met mensen die ik als immoreel beschouw.

 5. @Spy-Nose [3]:

  Beeldspraak. Uitsluitend die beeldspraak die de eigen wensen het best doet uitkomen natuurlijk. Want ook de tegenpartij weet allerlei beeldspraak op te roepen.
  In dit geval is dan natuurlijk de vraag: WIE zijn dan die eigenaars van die boerderij, die Obama zouden hebben aangesteld?
  kan Spynose daar antwoord op geven?
  Of beperkt hij zich liever tot het bejubelen van die beeldspraak, omdat deze beeldspraak hemzelf als eenvoudig varken (?) neerzet?
  Of dient de beeldspraak er voornamelijk voor om andere eenvoudige burgers tot varkens te degraderen?

 6. Obama sluit de omstreden bajes op Cuba (en nog wat geheime elders) en wil dat Israel hulp geeft aan de bewoners van Gaza nu, Hamaz moet stoppen met de raketten afschieten, dag 1 en hij pakt dit al flink aan.
  Israel heeft geen vaste vriend meer in het Witte Huis wonen maar een goede relatie die niet helemaal van lotje getikt is ,moet ze toch rekening mee gaan houden denk ik.

  (en dat kappen van de topinkomens van Witte Huis personeel juich ikook al toe)

 7. wat als de VS haar schulden ‘voorlopig ‘niet terug betaald ?
  antwoord: helemaal nada niets,noppes.
  overigens ben ik redelijk tevreden in Thailand , genoeg bananen en kokonuts aan de bomen hier etc…
  (pracht video, ik zal ze even verderop ook even bang maken )-:)

  IIS [10] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.