balkenende-barrosoEen goed voorbeeld is de functie van president van de EU. Al proberen de spelers dat geritsel zoveel mogelijk onzichtbaar te houden, af en toe lekt er toch wel iets uit. Ook Jan Peter Balkenende speelt zijn rolletje. Uiteraard ook zonder de burgers.
 
Het dringen naar de positie van EU-president was het eerst te merken aan Tony Blair. Die trad af als premier in Engeland en velen zagen deze stap zo gepland dat hij vrij was voor de EU.

De functie werd echter uitgesteld doordat Franse en Nederlandse kiezers NEEN tegen de grondwet stemden.

Terwijl Tony zich koest hield en op de achtergrond raakte, viel opdat ook Angela Merkel en vooral tijdens het Franse EU voorzitterschap Nicholas Sarkozy belangstelling hadden. Nicholas probeert ook na de afloop van het Franse voorzitterschap, in de EU de hoofdrol op financieel gebied te blijven spelen. En het lijkt er op of Nicholas nu bewust ook Tony er weer bij haalt.

Maar ook José Barroso heeft nog die ambitie en probeert zijn kaarten goed te leggen. Hij heeft al verklaard dat hij wil en het ziet als voortzetting van zijn huidige functie van voorzitter van de Commissie!

De kunst is of die “grote jongens” het eens worden. Welk handjeklap daarmee gepaard gaat, is moeilijk te doorgronden. Daarvoor is het goed om te trachten waakzaam te zijn.
Maar als het hen niet lukt om die belangrijke baan aan iemand van hen die macht te geven, dan is een oplossing om iemand uit een klein land te benoemen. Dat geeft hen dan over X jaar een nieuwe kans.

Daarom wordt ook Jan Peter als kanshebber genoemd. Die kan dan weinig kwaad voor de grote landen. Maar in die starthouding zitten er nog wel een paar. Guy Verhofstadt is vroeger opzij gezet omdat Tony Blair tegen hem was en toen werd José commissievoorzitter. Verder is er vaker genoemd Jean-Claude Juncker.

Allemaal wachten ze op kansen, of trachten ze die te creëren, om zich te profileren. En dat niet alleen. In november moet de hele nieuwe EU-Commissie aantreden.

We kunnen proberen het geritsel te volgen of te doorzien. Maar veel speelt zich af buiten onze gezichtskring. Zeker is dat de burgers, de kiezers er niets over mogen zeggen. Het blijft even ondemocratisch als nu de huidige Commissie.

6 REACTIES

 1. Ja, een ondoorzichtige brei en zo troebel als het water van een rivier die door een industriele zone loopt, waarin het uiteraard voor politici goed vissen is.
  hugo van reijen

 2. Al die namen in het artikel zijn van uitgerangeerde profiteurs in staatsdienst die het in hun respectievelijke landen al lang verknald hebben bij de burgers. Dus is de EU -zonder gekozen functies- een prettige en prettig betaalde uitweg.

  Wat zouden zij anders kunnen worden; vakkenvuller misschien? OK, een enkeling wordt voor bewezen diensten beloond met een serie spreekbeurten met een honorarium van een paar ton voor een uurtje kletsen.

  De EU voorziet in een behoefte die alleen bestaat bij de mensen die er voor werken. Verder is de Evil Union even nuttig voor de burgers van Europa als het Empire uit Star Wars. Alleen met dat verschil dit Evil Empire geen fantasietje is uit een sprookjesfilm.

 3. Op zich hoef je het niet te volgen om het geritsel achter de schermen van de EUSSR bloot te leggen.
  Het is allemaal zo doorzichtig en voorspelbaar!

  Ik heb hier ruim een jaar geleden al gezegd dat Jan Peter de nieuwe EUSSR president zal worden.
  Dit is een kwestie van belonen voor het annuleren van een nieuw referendum in NL en het feit dat NL netto meer bijdraagt dan dat het terugkrijgt uit de europeese ruif.
  Daarnaast is het een van de landen die er economische het beste voorstaat en daarmee een “stut” is voor de bouwval die de euro heet.
  De machtige lobby van grootmacht Duitsland van partijgenoot (europees gezien) Merkel maakt het werk af.
  Binnenlands is het Balkenende “effect” (als daar al ooit sprake van is geweest) uitgewerkt waardoor één van die twee limbo”s uit de kast wordt getrokken om de mensen weer de broodnodige “change” voor te kunnen schotelen.
  Is de Balk ook meteen verlost van het gezeur over Irak.

  Ofwel in plat nederlands; Jan Peter gaat carriere maken over de rug van de Nederlandse belastingbetaler en pensioenfondsen.

  Ik kan me bijna niet voorstellen dat ik er naast zit!!

  Michel [4] reageerde op deze reactie.

 4. @GB [3]:

  Ik zie je punt. En ik denk ook dat hij een goede kans maakt. Ik denk alleen ook dat er op dat niveau in de politiek een grote concurentiestrijd is tussen dat soort uitzuigers. Allemaal proberen ze door middel van toegevingen en gunsten de beslissers aan hun kant te krijgen. Sarkozy, Blair en Barroso zullen zeker ook een goede kans maken. Blair vanwege zijn grote rol in de oorlogen en de manier waarop hij het Engelse volk heeft stil gekregen, en Barroso vanwege andere sturende maatregelen omtrent de globalisatie en regelgeving van en in Europa. Dat JP Bakelende openlijk solliciteert is wel behoorlijk duidelijk.

  GB [6] reageerde op deze reactie.

 5. Balkenende zou dan fungeren als een tussenpaus. Een marionet, die naar de pijpen danst van de “grote leiders”.
  Is absoluut de richee van Europa, weet zijn eigen piepkleine landje nog niet te leiden.Zelf denkt hij dat hij zeer goed aangeschreven staat,zielig he?
  Er zijn zulke grote problemen in ons land.Hebt U hem het voortouw zien nemen.Nee, als het moeilijk wordt neemt hij weer de wijk naar het buitenland.
  De EU is ondemocratisch,ondoorzichtig en dat moet zo blijven dan namelijk kunnen er heeeel grote zakken gevuld worden.Daarom zien ze zo’n figuur als Balkenende (zeer ijdel,zeer naief) wel zitten.

 6. @Michel [4]:

  De britten zitten niet in de Euro en zijn net als Frankrijk te “groot” om het akkoord van andere grootmachten binnen de EUSSR te krijgen lijkt mij. Daarnaast is Sarkozy een te ijdel pedant mannetje met een teveel aan leiderschapkwaliteiten en een te weinig aan luisterend oor.
  Niet acceptabel voor concurrentstaten Duitsland en Groot Brittanië.
  Die sentimenten spelen nog steeds en zullen ook altijd blijven spelen.
  Barroso is van een klein land maar het lijkt mij toch echt dat de lobby vanuit Portugal te klein is om hem nog een termijn te gunnen.
  Hoe goed ie zich ook kan inlikken en slijmen.
  Eigenschappen die de Balk zeer zeker ook bezit. Voor wat dat betreft ben ik het helemaal met Garfield in [5] eens.
  Het is de ideale kandidaat omdat het een dienende marionet is en dus voor iedereen acceptabel.

Comments are closed.