stasi_mitarbeiter In Duitsland ontvangen langdurig werklozen een uitkering die “HARTZ IV” genoemd wordt. Deze uitkering is bewust heel laag gehouden om een natuurlijke stimulans voor sollicitaties te geven. (HARTZ IV bedraagt voor een individu € 347 per maand, waarvan naast het levensonderhoud ook stroom, telefoon en verzekeringen betaald dienen te worden; de huur wordt apart vergoed door de overheid. Indien men echter in een te grote flat woont; mag de overbodige woonruimte niet gebruikt worden en dient de overtollige kamer te worden afgesloten).

Op zich is met de insteek mensen te motiveren om te gaan werken niets mis, zou een goed libertariër kunnen zeggen.

Op door het arbeidsbureau aangeboden vacatures moet gesolliciteerd worden; ook al staat de baan de werkzoekende niet aan. In geval men de sollicitatie verplichting niet nakomt, kan de uitkering worden gekort.

Begin 2009 is het een HARTZ IV-ontvanger overkomen dat van hem geëist werd te solliciteren…op een baan bij de “Verfassungsschutz” (vergelijkbaar met de AIVD in Nederland); weigering kon sancties tot gevolg hebben. En indien men om religieuze of ethische bezwaren van een sollicitatie afziet dient men deze reden bij het arbeidbureau toe te lichten.

In Duitsland is het dit jaar 20 jaar geleden dat OOST en WEST herenigd werden; de STASI en haar methodes de “officiële” en de “inofficiële medewerkers” zijn nog lang niet vergeten.

“Spitzel” vrienden, buren, kennis, collega’s die elkaar bespiedden en aangaven, hebben voor veel teleurstelling en wantrouwen jegens de medemens gezorgd en de vrijheid van de individuen zeer geschaad.

Pikant detail: het lid van de Duitse Bundestag dat over dit onderwerp vragen gesteld heeft, is afkomstig van “Die Linke” (daarvoor “Linkspartei” en daarvoor PDS en weer daarvoor SED-PDS en daarvoor SED (tijdens de DDR)). Die vrouw, die voor de vrijheid streed om geen spion te moeten worden was Ulla Jelpke. Chapeau!

6 REACTIES

 1. Dat is gewoon problemen opzoeken: als je op de sollicitatie gewoon eerlijk vertelt, dat je een harde werker zonder 9-5 mentaliteit maar helaas ook een onverbeterlijke roddelaar en flap-uit bent, is er niets aan de hand en krijg je een nette afwijzingsbrief.

 2. Je kan natuurlijk ook vragen of ze bezwaar hebben tegen nevenactiviteiten zoals in de vrije tijd wat bijklussen voor een buitenlandse evenknie.
  Gecombineerd met de vraag of er copyright zit op bedrijfsinterne documenten, denk ik dat je je afwijzing wel binnen hebt.

 3. “Indien men echter in een te grote flat woont; mag de overbodige woonruimte niet gebruikt worden en dient de overtollige kamer te worden afgesloten).”

  Moeten we die zin niet schrappen? Als ze dat in Den Haag lezen, krijgen ze beslist nieuwe ideeen bijstandswoninggroottedepartement met bijstandswoninggroottepolitie

  Dikke Leo [6] reageerde op deze reactie.

 4. Je kan het ook positief bekijken: elke werkloze wordt omgeschoold tot een James Bond (Siegfried Stasi in 0049?), met een License to Kill, een Aston Martin (of BMW 7-serie) om in te toeren, appartementje aan de Goudkust, creditcard van de zaak en elke week een andere Miss Nogwat als stoeipoes. Lijkt mij geen straf. Liever dat dan solliciteren bij Volkseigener Betrieb Formulierenbrigade (excuse my French)…

  (disclaimer: dit is ironisch bedoeld)

Comments are closed.