person_klaus_newSinds 4 dagen is Vaclav Klaus de President van de EU. De man die de door de mens veroorzaakte “Global Warming” (AGW)  een mythe vindt. Hij ziet de ontwikkeling in de EU op weg naar een communistische heilstaat. Tsjechië is dan ook één van de drie staten die het verraad van Lissabon nog niet volledig goedgekeurd hebben. (Ierland,  Polen en Tsjechië) 
 
Deze nuchtere houding van de President van de EU kan grote invloed hebben op de verdere ontwikkelingen in de EU. Dit wordt natuurlijk zwaar beïnvloed door de ontwikkelingen in de economie.
De politici in de andere landen zien deze ontwikkelingen met grote tegenzin. Er was vanmiddag in Buitenhof een uur lang interview met Jan Peter Balkenende. Daarbij kwam van alles en nog wat ter sprake. Ook Tsjechië, en ook de nieuwe wereldklimaatovereenkomst in Kopenhagen eind van dit jaar waar Balkenende zo naar verlangt. Opvallen was in dat deel van het interview, trouwens in het hele interview, dat de naam van Klaus geen enkele keer werd genoemd. In tegenstelling tot alle andere relevante namen die wel genoemd werden. Opzet?

Maar ook de politici in Tsjechië zelf zien hun drang naar macht door Klaus beperkt worden. Vandaar dat zij hem zoveel mogelijk hinderen, en buiten alles trachten te houden wat met de EU te maken heeft.
Ook Sarkozy blijft loeren of hij zijn rol in de EU kan blijven meespelen, desnoods tegen de formele rol van de President in.

De Times on line had een aardig artikel over dit onderwerp.

13 REACTIES

 1. Zojuist Balkie op Buitenhof nog een uur horen praten en niks horen zeggen. Kritiekloos vwb de depressie en ook de EUSSR van de kant van de interviewer. En wat interesseert me de Irakkwestie nou? Ouwe koeien en iedereen met een gezond waarnemingsvermogen weet wel wat zo ongeveer de echte afwegingen van Balkie zijn geweest in deze.
  Tussen de regels door kon je wel waarnemen dat hij niet zo blij was met de huidige EU voorzitter. Sarkozy kreeg alle lof toegezwaaid als zijn voorganger en er werd hardop afgevraagd of het wel verstandig is om dit soort minder “aansprekende” landen het voorzitterschap te gunnen.

  Ik ben benieuwd hoe lang het gaat duren voor we vast zitten aan een vaste voorzitter van een van de grote landen en daarmee ook aan hun belangen.

 2. Nou kan ik me natuurlijk vergissen, maar volgens mij is niet Klaus, maar minister-president Topolanek de man met politieke verantwoordelijkheid. Klaus schreeuwt hard, maar kan verder niets waar maken .

 3. Deze visionair zal wel van het toneel worden weggemoffeld als hij nog lang tegenstand blijft bieden. Als dat niet lukt, staat ‘m misschien wel erger te wachten. Ik geloof niet dat men erg veel scrupules kent als het er op aankomt.

 4. gaat er iemand naar deze man luisteren ?
  Sarkozy blijft gewoon de baas spelen,de nieuwe EU Napoleon daar gaan we toch deze boerenman uit een of ander Oost EU landje wat nergens overgaat niet sereius nemen.
  Israel jaagt Hamas weg, vindt de EU niet goed (officieel dan) en dan komt deze landbouwer mijneer Claus zeggen dat het niet mag , zo iets ?
  Ik lach me (bijna) ziek echt.

 5. Waarom zouden wij Sarkozy zereneus nemen? Hij is bijna de belichaming (samen met Kim Jong Ill) van wat Theo van Gogh altijd mooi een ‘pygmee op plateauzolen’ noemde. Hij heeft een grote bek (kijk maar eens op Youtube) maar dat werkt alleen als de anderen hem gehoorzamen. Wat kan hij doen als die niet luisteren? Nog grotere bek opzetten? Stampvoeten? De para’s sturen?

  De EU wordt steeds meer een bende verwende koters die niets te maken wenst te hebben met inspraak, democratie en andere nare dingen die hun machtshonger dwars zitten. Jan Peter gedraagt zich als het sulletje in de klas dat niet gepest wordt zo lang hij maar doet wat de treiterkoppen van hem verlangen.

  Fred [7] reageerde op deze reactie.

 6. Sarky wordt door echt helegaar niemand serieus genomen, het minst nog wel in Frankrijk. Gedurende zijn voorzitterschap hebben engeland en duitsland alles gedaan om hem te dwarsbomen in zijn megalomane plannen. Dat is ze gelukkig goed gelukt. Laat eerst maar eens zijn eigen land op poten krijgen, heeft alleen nog Roemenie voor zich als meest falliete land.
  Half europa kijkt reikhalzend uit naar Tsjechie om hen te redden van de eurocratie

 7. @jjvandinges [5]: Was het alleen maar machtshonger, die is nog wel te stuiten. Het is echter het Grote Morele Gelijk dat deze politici kenmerkt, hun overtuiging dat ze de mensheid naar het Paradijs zullen leiden. En vooral ons zullen redden van allerlei vermeende gevaren, die ze uiteraard zelf hebben bedacht of tot irreële proporties hebben opgeblazen. (Ik heb kortgeleden weer eens The Power of Nightmares van Adam Curtis bekeken die goed uitlegt dat poltici ons ooit een betere toekomst in het vooruitzicht stelden, maar nu vooral ons willen beschermen tegen gevaren. Weliswaar richt Curtis zich in deze documentirereeks vooral op de neoconservatieven en de islamisten, maar het geldt voor politci van diverse pluimage.) De Polen en de Tsjechen hebben decenialang geleden onder dit soort ‘paradijsvogels’ en de Ieren hebben hun Katholieke Kerk die daar hetzelfde heeft geprobeerd. Ze herkennen de ware aard van wereldverbeteraars en mensenredders en weten dat daar altijd meer ellende dan goeds van komt.

 8. Vaclav Claus moet een manier zien te vinden om impact te maken op het volk. Hij heeft enorm veel politieke ervaring en is populair onder de Tsjechen. Bovendien is hij een echte Euroscepticus, of Euro-realist zoals hij het noemt. Dus we zouden wel het een en ander van hem moeten kunnen verwachten. LATEN WE HET HOPEN!

 9. Met alle respect, want die Vaclav Klaus, is een aardige man met stoere praat (waar ik het doorgaans overigens geheel mee eens ben), maar heeft geen bal te zeggen. Juist ook daarom verkondigd hij die stoere praat.

  Het enige wat hij kan doen is een hantekening wel/niet zetten. En hij gaat die gewoon zetten hoor. Of zijn opvolger. Hij kan niet anders, indien zijn parlement instemt. Dat is ook zijn enige argument; dat hij niet instemt zolang er geen discussie in het parlement geweest is. Zeker nu Tjechie voorzitter wordt, zal er opeens veel meer pro-EU gepraat worden.

  Zelde met de Polen. Ook daar is het enkel de president die niet tekent omdat ze de Ieren niet onder druk willen zetten. Zodra de Ieren ‘ja’ zeggen in het nieuwe referendum, zal Polen ook de hantekening zetten. Net als de Duitsers, waar de president enkel omwille van een juridische formaliteit mog niet getekend heeft.

  De enige relatieve winaars zijn de Ieren die door hun ‘nee’ enkele uitzodneringen bedongen hebben. Meer dan wij met onze ‘nee’. De Ieren behouden hun commissaris (maar dat is niet zo’n overwinning, want die heeft een lege functie), maar wél behouden zij hun autonomiteit op bepaalde gebieden. O.a. abortus bevoegdheid (Is verboden in Ierland) en fiscale (de EU wil dat zij hun belastingen verhogen) vrijheid.

  Maar dat de grondwet er komt staat buiten kijf. Wij zijn dus effectief nu een gemeente in de staat EU.

 10. Ondanks dat ik het niet eens ben met de EU grondwet is het een meevaller dat Vaclav Klaus de President is geworden. Nu maar hopen dat zijn ideeën niet op deze wijze om zeep worden geholpen door de eurocraten en die later gaan beweren dat de ideeën van Vaclav Klaus niet werken omdat zij ze zelf niet uit konden (lees: wilden) uitvoeren.

 11. De eerste voorzitterschap-boycot heeft Klaus al klaar: morgen avond zal hij in het Praagse nationale theater bij de gala-avond van de EU ambtenaren niet aanwezig zijn. De eer laat hij graag aan Havel en Topolanek over.

 12. Václav Klaus is een president naar mijn hart en niet één die met de wolven meehuilt in Brussel! Hij heeft namelijk groot gelijk om te stellen dat de EU totaal geen democratie is! Hebben wij (de EU-burgers) namelijk gevraagd om een samensmelting met landen die wat taal, cultuur, wetten, feestdagen enz. zo verschillend zijn als edelmetalen? Hadden wij die afschuwelijke euro gewenst die (maar dat vermelden die EU-leiders natuurlijk nooit) evengoed aan de economische crisis heeft bijgedragen daar de mensen dit Monopolygeld hebben uitgegeven alsof alles zo goedkoop leek en hebben Nederland, Frankrijk en Ierland niet al die Europese grondwetten en verdragen uit Brussel niet keihard afgewezen? Ik ben zelf persoonlijk helemaal niet tegen Europa én voor Europese samenwerking maar blijf de EU (een steeds hoger gebouwdende wolkenkrabber met talloze ontevreden bewoners) verfoeien als de pest!

Comments are closed.