‘Nederland begint trekjes van een politiestaat te vertonen. Op de een of huubwillemsandere manier moet alles onder controle zijn, alles moet geregistreerd worden in databanken. Ik heb het gevoel dat mensen steeds meer tot kistkalveren worden gemaakt, met zo’n geel oormerkje.’  Aan het woord is Huub Willems, rechter en voorzitter van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, in een interview met het Parool. Willems gaat dit jaar met pensioen en is een typisch voorbeeld van het verstand dat met de jaren komt. 

Huub Willems laatste landelijke bekendheid was zijn uitspraak in de ABN Amro / Barclays zaak.  Hij werkte op verschillende afdelingen van de rechterlijke macht en veroordeelde als strafrechter hasjsmokkelaar Charles Z. en zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. In 1996 werd hij voorzitter van de ondernemingskamer waar hij onder meer uitspraak deed in de ’tasjesoorlog’ tussen Gucci en LVMH, het wanbeleid bij Laurus en de strijd tussen Stork en twee hedgefondsen.

Nogmaals Willems: ‘Wij lopen achter de gedachte aan dat je de wereld kunt verbeteren als je maar meer regels maakt. Daar geloof ik dus niet in. Met allerlei regeltjes verpest je het besef dat iets niet mag.’  Hij noemt als voorbeeld de Amerikaanse belegger Bernard Madoff die ondanks de strikte regelgeving een miljardenfraude kon opzetten. ‘Als je de regels kent, weet je precies hoe je er onderuit moet komen.’

Naast de regelbrij ergert Willems zich aan de permanente inbreuk op de privacy. ‘In Nederland geeft niemand meer om privacy. De persoonlijke levenssfeer geldt niet. Iedereen zegt: ik wil best aan allerlei controles worden onderworpen in de strijd tegen het terrorisme. Maar de bescherming van de persoonlijke levenssfeer is dat je niet in alle databanken wil zitten. Dat gevoel raakt de samenleving zo langzamerhand een beetje kwijt en dat vind ik gevaarlijk.’

Dit jaar gaat Huub Willems met pensioen. Met al die vrije tijd zou het aardig zijn hem te verwelkomen als schrijver op de Vrijspreker. Hij kan putten uit een rijke ervaring en ons vergasten op pittige stukken over privacy, de regelgevingoverkill en de opkomende politiestaat. Welkom Huub !

26 REACTIES

 1. Probleem van dit soort figuren is dat ze hun mond pas opendoen, als de buit binnen is. Jarenlang profiteren binnen het systeem, en dan bij het pensioen opeens de moraalridder gaan spelen.

  Grote probleem is niet zozeer dat de mensen best aan allerlei controles worden onderworpen [willen worden] in de strijd tegen het terrorisme, maar dat de overheid meent dat dat zomaar moet kunnen. En dan zullen de ‘linksen’ vooral klagen over terrorisme, maar zij kunnen er ook wat van met verplichte registraties op gebied van mobiliteit (km-heffing en OV chip) en het EPD en kinddosier. Ook is men op ‘links’ niet vies van registraties om belastingonduiking te voorkomen. Gisteren nog het voorstel om alle boten een stikker of zelfs kenteken te geven.

  Maar goed, ergens heeft Willems dus wel gelijk. Wij vinden het doorgaans best. Dwz wij op deze site wellicht niet, maar het gros van Nederland is zoals ACP het mooi verwoorde, al wat best als we ons pensioentje maar krijgen. Dat is zo ongeveer het enige waar je de gemiddelde Nederlander de straat voor op krijgt. Zelfs in ons stemgedrag laten we ons door alles leiden, maar privacy of zelfs vrijheid van regels, speelt zo goed als geen rol.

  Op Elsevier stond laatst een artikel, waarin men heel treffend stelde, dat de wetgeving van een land een goede weerspiegeling is van de algemene moraal. Ik vrees dat dat aardig klopt …

  Marcellus [6] reageerde op deze reactie.
  Spy-Nose [7] reageerde op deze reactie.

 2. Om te beginnen alle gepensioneerden chippen, kunnen namelijk staatsgevaarlijk zijn en gaan soms spontaan dementeren en dan roepen ze dingen die ze helemaal niet moeten roepen….Zonder proces opsluiten zou veiliger zijn, maar met te veel pensionados in NL worden de huizen van bewaring ook snel te vol. Stuur ze dan ook gewoon met een vette premie naar het buitenland daar kunnen ze de minste schade aanrichten!

 3. De man zal zeker een rijke ervaring hebben, maar:

  1. Hij is al die tijd ambtenaar geweest, al moet ik toegeven dat ik dit een van de zeer weinige NUTTIGE disciplines vind voor een overheid.
  2. Met de regelgevingoverkill heeft hij juist zijn boterham verdiend. Zou hij dat nu de grond in boren?
  3. Die opkomende politiestaat heeft hem ook juist weer aan het werk geholpen.

  Ik weet het niet… enerzijds wel ervaring, anderzijds is mijn vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak al jaren geleden tot een nulpunt gedaald.

  Ik zou zeggen: laat hem maar eens een leuk stukje schrijven. Ben benieuwd.

 4. @Armin [2]:

  ‘Probleem van dit soort figuren is dat ze hun mond pas opendoen, als de buit binnen is. Jarenlang profiteren binnen het systeem, en dan bij het pensioen opeens de moraalridder gaan spelen.’

  hear, hear! Laat hem maar lekker in het partijorgaan van d66 ofzo gaan schrijven mocht hij sowieso zin hebben om verder te gaan met deze ooit normale gedachten.

 5. @Armin [2]:

  “Probleem van dit soort figuren is dat ze hun mond pas opendoen, als de buit binnen is. Jarenlang profiteren binnen het systeem, en dan bij het pensioen opeens de moraalridder gaan spelen.”

  Precies, zolang ze in functie zijn, voeren ze de wet -en regelgeving kritiekloos uit, vooral bij de rechterlijke macht.

  Sterker nog, de jurisprudentie speelt bij hun uitspraken een dermate belangrijke rol, dat ze liever arresten als toetssteen gebruiken dan de zaken op hun eigen merites beoordelen. Uitspraken zijn dan ook een kwestie van knip- en plakwerk.

  De vonnissen zijn met motivering en al gewoon beschikbaar in de database en ze pakken dat eruit, wat het meest op de onderhavige zaak lijkt, zonder verder onderzoek naar eventuele andere relevante feiten. Vervolgens wordt de uitspraak al naar gelang aangepast of toegevoegd, uitgedraaid, gedateerd, ondertekend en klaar is Kees. Eigen onderzoek komt er nauwelijks aan te pas.

  http://www.rechtspraak.nl

  En dit soort pikante details zullen ze naar ik verwacht wel tot het bittere eind verbergen, bestrijden of ontkennen.

  Uitnodigen van Huub Willems of niet, zal weinig uitmaken, denk ik. Wat hij ook zegt, hij zal altijd rekening houden met zijn bestaande netwerk. Het is niet waarschijnlijk, dat hij zich zal laten verleiden tot objectivistische uitspraken a la Frank van Dun.

  Een van de weinige invloedrijke figuren uit de juridische hoek met objectivistische onafhankelijke standpunten, die wel wat durft te zeggen is de rechtspsycholoog Willem Wagenaar, die van 1 februari 1997 tot en met 31 januari 2001 rector magnificus van de Universiteit van Leiden was. Hij is o.a. auteur van het in juristenkringen geruchtmakende boek “Vincent plast op de grond: Nachtmerries in het Nederlands recht”, Amsterdam Bert Bakker 2006.

  En dan heb je daar nog mensen als:

  -Hans Crombag, ook rechtspsycholoog (o.a. bekend van Lucia de B.)

  http://www.wereldomroep.nl/actua/nl/samenleving/posthumus_060407
  http://tvrecensies.web-log.nl/tvrecensies/2005/11/twee_vandaag_de.html

  -Peter van Koppen, hoogleraar strafrecht (o.a. bekend van Schiedammer parkmoord)

  http://www.rechten.vu.nl/nl/organisatie/bureau/wetenschappelijke-vakgebieden-en-medewerkers/strafrecht-en-criminologie/koppen-p-j-van.asp

  -Ton Derksen, wetenschapsfilosoof (o.a. bekend van Lucia de B.)

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ton_Derksen

  Merk op: het zijn geen van allen mensen uit de rechtspraktijk.

 6. Kijk we hebben nog weldenkende Nederlanders, ik moet nu (echt) bijna huilen!

  Kunnen we deze man niet Dictator van toekomstig Nederland maken, dan hebben we in ieder geval een weldenkende Dictator.

  Let vooral op wat deze man (die het kan weten!) zegt over privacy verlies, en de onnozelheid van de hordes zombies die te stom zijn om dat in te zien:

  Weg met RFid’s in paspoorten, rijbewijzen en over twintig jaar als het zo doorgaat in elke boreling geimplanteerd voor het leven.

  Hoezo, onzin? vandaag weer in het nieuws: vingerafdrukken vanaf de leeeftijd van twaalf jaar in electronische vorm opgeslagen in het nieuwe paspoort.

  Marcellus [8] reageerde op deze reactie.

 7. @JBB [7]:
  Het is bijzonder makkelijk om weldenkend te zijn wanneer je je schaapjes op het droge hebt en wanneer het wel snor zit met je contacten in bestuurlijk nederland.

 8. De Europese Commissie zal deze maand juni de normen voor de toekomstige Europese paspoorten presenteren. De documenten moeten een elektronische chip met vingerafdrukken van de houder bevatten.

  De maatregel zal van toepassing zijn op alle Europese paspoorten die vanaf de zomer van 2009 worden uitgereikt. In de paspoorten zal een elektronische chip met een vooraf geregistreerd beeld van de vingerafdrukken van de houder geïntegreerd worden.

  Eerder was reeds beslist dat de paspoorten vanaf augustus 2006 een elektronische chip met een foto van de houder moeten bevatten. België is een van de eerste Europese landen die de regel heeft ingevoerd. De integratie van chips moet de strijd tegen vervalsingen en de smokkel van gestolen paspoorten versterken.

  Project L.U.C.I.D
  Project L.U.C.I.D. bestaat uit een geavanceerde computercontrole systeem dat over de hele wereld zal worden ingevoerd. Dit kan door het vormen van een netwerk waaraan alle computerdatabases dienen te worden gekoppeld. Het totale netwerk wordt het “Universal Computerized Identification Clearinghouse Resource Center” genoemd. Via dit systeem kan iedereen en alle gegevens van personen worden opgespoord en zijn direct beschikbaar.

  Het idee van het project komt van de NSA (National Security Agency) in Amerika. De NSA is net zoiets als de CIA, alleen werkt de CIA op lokaal/ staat-niveau en de NSA over heel Amerika. De NSA staat zelfs boven de president in het Witte Huis en kan aan hem opdrachten geven bijvoorbeeld met betrekking tot oorlogen en dergelijke belangrijke zaken.

  Hoe komt de NSA aan gegevens?
  Met gespecialiseerde computersystemen over de hele wereld, houdt de NSA informatie bij over oorlogen, veiligheidsregelingen, spionagenetwerken, inlichtingendiensten etc, maar ook over personen.

  Hierbij wordt gebruik gemaakt van gegevens die verkregen worden via o.a. satellieten, telecommunicatienetwerken en banken. Al deze gegevens samen worden opgeslagen in L.U.C.I.D. Het doel van dit alles is controle en daardoor macht.

  Een beetje controle kan toch geen kwaad?
  Het idee van een groot controlesysteem is op zich zo gek nog niet. Daders van misdrijven kunnen snel worden opgespoord, maar ook slachtoffers misschien sneller gevonden. Dat is toch het doel van L.U.C.I.D? Het is een Universal Criminal Identification Database. Maar waar staat de ‘L’ dan voor?

  De ontwerpers ontkennen het, maar volgens inside info zou de ‘L’ in LUCID staat voor “Lucifer”; de duivel dus. En dat is helemaal geen onlogische gedachte als we verder kijken naar het doel van LUCID.

  Een wereldwijde I.D.-kaart
  Om iedereen aan te sluiten op het LUCID netwerk krijgt iedereen een universele biometrische I.D.-kaart. Deze kaart bevat de persoonlijke gegevens van de drager van de kaart in de zin van stemgegevens, iris, voet en vingerafdrukken, gezichtsvorm en DNA.

  Biometrie betekent dan ook het identificeren d.m.v. lichaameigen kenmerken en –stoffen Gegevens op de kaart kunnen via satelieten op elk moment bijgewerkt en geraadpleegd worden.

  De kaart kan gebruikt worden bij de boodschappen, bij sollicitaties, bij telefoneren, voor de ziektekostenverzekeraar, kortom overal.

  Bel bij verlies of diefstal het volgende telefoonnummer…..
  De kaart waarmee je alles kunt doen, dien je wel altijd bij je te hebben. Als je hem thuis laat liggen, kun je niet betalen, kun je die pas te openen deur op je werk kun je niet binnenkomen via die speciaal alleen met die pas te openen deur op je werk, kun je niet bewijzen wie je bent en wat je allemaal kunt. Eigenlijk niet zo handig dus. Maar… wees niet bedroefd, de nieuwste snufjes technologie zijn al in zicht.

  Bron: http://www.yayabla.nl/news/show_article.php?articleid=1586
  Hub Jongen [10] reageerde op deze reactie.
  JBB [11] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [9]:

  Bedankt ISS, zeer verhelderend dat je deze informatie met ons deelt.

  Hub, graag een voorpagina item hiervan maken,

  Bedankt ISS en Hub

 10. Overigens wil ik hierbij iedereen laten weten dat de chip gemakkelijk uit te schakelen is door je paspoort in de magnetron voor 15 – 20 seconden te laten sudderen.

  of door een hoge electrische ontlading zoals in condensators van bijvoorbeeld een wergwerp-camera voor het flitslicht erbij te houden, PAS OP VOOR JEZELF!

  btw: RFID staat voor Radio Frequency Identification

  Tevens is de RFID industrie (HP en anderen) allang bezig dit commercieel te exploiteren zoals bijvoorbeeld in je Karwei pasje.

  Kom je Karwei binnen, zien ze direct op een scherm, Oh, daar heb je JBB, verleden keer heeft ie twee schroefjes gekocht, misschien kunnen we hem deze keer overreden vier schroefjes te kopen etc.

  Het is maar dat je het weet.

  IIS [13] reageerde op deze reactie.
  Vrije Radikaal [22] reageerde op deze reactie.

 11. @JBB [12]:

  Als je een paspoort ´uitschakelt´ dan zul je er niet langer iets mee kunnen en waarschijnlijk zullen de kosten van het ´saboteren´ op jou worden verhaald.

 12. weten de zombies trouwens dat George Orwell in dienst was van MI6 (britse CIA) voordat ie 1984 schreef? wat is dat toch verouderd en achterhaald he door de jaren, 1984 is allang uit het korte termijn alzheimer geheugen van de zombies.

  Nou, ik ben het niet vergeten.

 13. @JBB [15]:

  Dat zullen de zombies niet doen want die willen maar wat graag hun documenten in orde hebben voor de zoete dingen des levens. En niet te vergeten dat er veel plichtsgetrouwe en goed gelovige zombies zijn die misschien ook nog eens afhankelijk zijn van de overheid.

  Was het maar waar dat men massaal het ding in de microwave stopte! Maar waar vind je tegenwoordig nog zoveel eensgezindheid?…

  Vraag me opeens af of mensen met een dubbel paspoort nog wel zo happig zijn op een NL paspoort als de verplichte vingerafdruk een feit is.
  Hub Jongen [18] reageerde op deze reactie.

 14. @Hub Jongen [10]: Hub,

  De ontwerpers ontkennen het, maar volgens inside info zou de ‘L’ in LUCID staat voor “Lucifer”; de duivel dus

  en

  De NSA staat zelfs boven de president in het Witte Huis en kan aan hem opdrachten geven bijvoorbeeld met betrekking tot oorlogen en dergelijke belangrijke zaken

  Ik zou nog even heroverwegen dit soort zaken blind te posten …

  Vrijspreken is een groot goed, maar niet iedereen heeft ook werkelijk wat zinnigs te melden.

  In het boekenrek bij de krantenwinkel, staan bovendien talloze van dit soort spannende verhalen als je begrijpt wat ik bedoel.

  IIS [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Armin [19]:

  Waarom niet gelijk een ballotage commissie die bepaald wie wat mag plaatsen? Wie bepaald wat zinnig/onzinnig of waar/onwaar is, laat mensen zelf oordelen.
  Eén ding is zeker dat onze vrijheid afkalft en controle toeneemt en wij gedwongen worden onze vingerafdrukken in een database te laten opnemen.

  BTW er staat niemand boven de president en niemand heeft meer te vertellen dan de Joker aan touwtjes!
  HoerenSloep [24] reageerde op deze reactie.

 16. @Hub Jongen [18]:

  Eensgezindheid zal weder keren zodra het Communistisch Europa een feit is en we allemaal gelijk blijken te zijn…Genossen und Genossinnen!

 17. @JBB [12]:
  Heb je suggesties over hoe je een paspoort of OV chip uitschakelt zonder dat het zichtbare sporen achter laat? Een tijdje geleden heb ik voor de aardigheid een test gedaan met de OV chipkaart (die zat ongevraagd in een NS kortingskaart) en het sloeg na een paar seconden magnetron al zwart uit (plus leuke vonken). Is er een bepaalde optimale sterkte en aantal seconden?

  Spy-Nose [23] reageerde op deze reactie.
  HoerenSloep [24] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.