Edouard Carmignac is de beste fondsmanager van de afgelopen twintig jaar. carmignacZijn geheim ? Een onafhankelijke, kritische geest, kennis van zaken, een goed team en savoir vivre. Zo heeft zijn bedrijf een vijfde van het totaal belegde vermogen in goudmijnen gestoken. Carmignac is overladen met prijzen en heeft geen cent verloren aan Madoff.

De 61 jarige Edouard Carmignac en zijn team resideren in Parijs in een designerbuurt direct aan de Place Vendôme, naast de befaamde juwelier Van Cleef & Arpels. Met zijn in 1989 opgerichte fondsen beheert hij intussen 12 miljard euro – en stijgend ondanks de financiele crisis. Waar de aandelenindex MSCI World in twintig jaar groeide met krap 36 procent verzesvoudigde Carmignac Investissement in diezelfde periode. 

Daarbij zijn zijn grootste fondsen – een uitzondering in de business – sinds tien jaar zowel in sterke als zwakke beursperioden beter dan de markt. Dit is Carmignac gelukt omdat hij vroeg trends als grondstoffen en opkomende economieen ontdekt. Ook heeft het risicomanagement van de onderneming altijd op tijd de dekkings- en afzekeringsquota in het fonds verhoogt. Er is een strenge controle of de fondsen wel liquide genoeg zijn. Niet-liquide markten worden expliciet geweerd.

“Wij zijn in ieder opzicht onafhankelijk en kunnen ons altijd een eigen mening veroorloven”, zegt Carmignac, die de uitgekiende strategie van het fonds plant die elf andere managers uitvoeren. Over zijn investeringen in goudmijnen: “De kosten van geld wereldwijd zijn zo goed als nul en er is een sterke tendens naar afwaarderen bij veel valuta. Tegelijkertijd is de verhouding van marktkapitalisering van mijnaandelen ten opzichte van de waarde van hun goudreserves veel te laag.”, analyseert hij.

Meer dan twee derde van het fondsvermogen wordt bezet door onafhankelijke tussenpersonen. Banken niet eens voor een vijfde deel. ‘Hij is een grandioze fondsmanager en ook de enige die tien jaar geleden moeite deed om particulieren serieus te nemen en hen de markt te verklaren’ zegt een Parijser fondsmanager die hem sinds de jaren ’80 kent. ‘Daarbij is hij bijzonder gedreven om de grote banken te bewijzen dat hij beter is dan hen en hen niet nodig heeft.’

Zo blijkt een onafhankelijke, kritische geest keer op keer de markt te verslaan waarin de meesten als lemmingen achter elkaar aanlopen. Vakmanschap,  tegen de stroom inzwemmen en vasthoudendheid zijn eigenschappen die door het verregaande collectivisme van de huidige maatschappij helaas ondergesneeuwd zijn. Het succes van diegenen die wel hun eigen koers varen, is des te groter.

2 REACTIES

 1. Ja, en in NL is men massaal in de val van de oorlogsindustrie getrapt….Als goedgemutste, enthousiaste en altijd positief blijvende lemmingen hobbelde men lekker achterelkaar aan, maar de eindprijs is voor U!

 2. Ik weet nog goed dat ik een aantal jaren terug aan een belggingsadviseur vragen stelde over het openen van een goudrekening bij de HBU.
  Hij had totaal geen idee of dit mogelijk was en volgens mij dacht ie dat ik ze niet allemaal op een rijtje had. Hij raadde het me af want wat heb je nou aan goud?
  Kijk nou ben ik goed bezig dacht ik bij mezelf 😉
  Goed dat ik het doorgezet heb.
  Een echte belegger moet behoorlijk puberaal en tegendraads zijn.
  De keren dat ik me heb laten adviseren door derden of met de trend mee ging heb ik me in de vingers gesneden.
  Zelf informatie zoeken en absoluut niet luisteren naar aan banken gelieerde adviseurs. En als belangrijkste; puur op je eigen gevoel afgaan!
  Misschien ook maar eens Carmignac kritisch gaan volgen…

Comments are closed.