gold-standardMaar lag het aan de gouden standaard?
 

Probleemstelling

 Momenteel worden in alle media parallellen getrokken tussen onze economische crisis van nu met de Grote Depressie van de jaren 30.

Iedere keer komt dan Colijn voorbij en het vasthouden aan de gouden standaard door Nederland, dat dus de reden zou zijn geweest dat de crisis in Nederland langer heeft geduurd dan in andere landen. Maar is dat wel zo? Oostenrijkse economen en libertariërs stellen dat ook in de VS de crisis veel langer duurde dan nodig, juist door de politiek van de New Deal, die het tegenovergestelde van de Colijnse politiek was.
 
Onomstreden is dat de crisis van de jaren 30 juist verergerde doordat alle landen vluchtten in protectionisme. Een van de elementen van een protectionistische politiek was het devalueren van de eigen valuta tegenover buitenlandse valuta’s. De regering van Colijn ging hierin niet mee met als gevolg dat Nederland een relatief nadeel had tegenover andere landen die hun munt wel devalueerden. 

De vraag die dan bij mij opkomt is dat als landen niet aan protectionisme hadden gedaan, en dus voor vrijhandel hadden gekozen, tegelijkertijd vasthoudend aan de gouden standaard, zou de crisis dan niet eerder voorbij zijn geweest, zoals alle Oostenrijkse economen aannemen?  

Als dat zou is, dan komt de vraag op of de fout die Colijn wordt aangewreven er niet zozeer in bestaat dat hij te lang vasthield aan de gouden standaard, maar dat hij met zijn politiek inging tegen de ons omringende landen, hetgeen Nederland zich met zijn open economie niet kon permitteren. Met andere woorden, als de ons omringende landen ook hadden vastgehouden aan de gouden standaard, zou de Colijnse politiek dan een beter resultaat hebben opgeleverd? 

Wie geeft er een voorzet?

 Ingezonden door Paul Verhaegh

9 REACTIES

 1. Het verhaal klopt niet .
  Export en import van producten was een ,ook vandaag ,de norm die de waarde bepaalde van een ruilhandel.
  Exporteren en gelijktijdig import verbieden is een extreme maar duidelijke vorm van protectionisme .
  De omringende landen hadden in tegenstelling tot Nederland
  geen toegang tot goud wat Colijn wel had.
  Colijn himself had als jong soldaat geholpen om goud in ruil voor olie op te kopen.
  Jaren later zit je met een kluis vol goud ,met een industrie die absoluut niet mee kan komen in productie die WO2 =[vergeet 1] inluide.
  Dat feit was bekend ,en vlucht routes voor goud niet.
  Als je goed kijkt naar het laatste nieuw [Groenink en co ]
  begrijp je wat ik bedoel

 2. Zoals bijna elke crisis is er niet één oorzaak aan te wijzen. Protecionisme is eigenlijk altijd slecht en heeft de crisis toen uiteraard verergert. En al die onzinnige staatsingrepen maakten het er evident slechter op. Immers, veel geld uitgeven door de staat en deze notabene betalen via belastingverhogingen is niet bevorderlijk voor herstel. Verder werden de banken die al weinig cash hadden verplicht voortaan grotere reserves aan te houden. resultaat een nog grotere geldkrimp. Dus ja, natuurlijk zou de crisis dan niet eerder voorbij zijn geweest.

  De werkelijke vraag is natuurlijk, als men vrijhandel had gehad en men had ook de goudstnadaard verlaten. Dan was herstel nog sneller geweest, want had men de productiekrimp kunnen uitwisselen tegen een prijsdaling via inflatie. Doet ook pijn, maar anders.

 3. Is er misschien een andere nederlandse website die het libertarische gedachtengoed promoot?

  Het libertarische gedachtengoed gepromoot door bijv. campaign for liberty van ons aller voorbeeld Ron Paul is m.i. echt veel effectiever. even afgezien van het feit dat Ron Paul ECHT gepassioneerd zijn visie verkondigd, en nog een keer afgezien van het feit dat Ron Paul een grotere invloed heeft op de USA politiek natuurlijk.

  Is het niet verstandiger voor vrijspreker om de echte GROTE INTERNATIONALE problemen onder het voetlicht te brengen, anders dan m.i. een nietig nogal nederlands speknek libertarisch gehalte te passioneren?

  Colijn was echt helemaal niks in de depressie, balkenende (een donut en een kop koffie met crimineel Bush, en balkie zegt nadien “ik had een erg goede relatie met deze crimineel”) de grotere depressie is al gaande (maar wij speknekken zeggen : wij doen het relatief goed haha) en de derde wereld oorlog (grondstoffen oorlog) is niet ver weg zoals in Colijns dagen de tweede.

  Word het niet tijd dat vrijspreker een KRACHTIG geluid laat horen?

  Ik wacht.

  Hub Jongen [6] reageerde op deze reactie.

 4. En Oh ja, tijdens WW3 zullen m.i. de meeste of alle nederlandsche libertariërs (anarchisten) weer kiezen voor de MACHT, want dat brengt nou eenmaal meer geld in het laatje. Dat was ook het geval tijdens WW2, ondanks het feit dat ons geschiedenis boekje zegt dat naenderthalers in WW2 massaal Anne Franck (misspelled for a reason), cq de joden hielpen, ongeveer een kwart deed dat om gewin, de rest , driekwart, had zijn gewin elders. Dat zegt de speknek (jong) erudiete beschrijver van ons lijvige 12 delige dikke boeken WW2 historie niet natuurlijk. Ik zie een grote rol voor de hedendaagse libertariërs in WW3 voor het verzwijgen van misstanden en het promooten van eigen gewin, “in ons aller voordeel” natuurlijk ja.

  Maar ja, wie ben ik?

 5. But as Obanana (negro NOT LEGAL US CITIZEN little sailing ears) said recently:

  YOU FIGHT my proposals, I’m prepared to FIGHT YOU TOO.

  Which I (JBB) consider to be the right thing to do:

  FIGHT

 6. @JBB [3]:
  Prima advies. De echte grote internationale problemen.
  Please help.
  Welke zijn die? Noem er drie, of een.

  Beter nog, zend een artikel in waarmee we beginnen die of dat probleem te behandelen of minstens te onderkennen.
  Stuur maar aan hub@vrijspreker.nl

 7. So, Libertarians, fight the real right cause, which is:

  fight, rage, rage against the machine.

  Rage Against The Machine.

  Especially Youngsters Amid Us, (Because you, AND YOU YOUNGSTERS are the ones suffering the most from now untill you youngsters take the LEAD NOW, or DIE with the OLD STUPID SHIT YOU CONSIDER YOUR SEMI EXPIERIENCED ELDERLY POLICY MAKERS, YOU YOUNGSTERS RAGE AGAINST THE MACHINE!

 8. @JBB [7]:
  Hi JBB.. hoop dat je dit nog leest. Ik denk veel emotie achter je woorden te lezen; ik zie dat je graag mensen wil helpen, liefst zoveel mogelijk mensen (vandaar Engels, zodat veel mensen het kunnen lezen?)
  Ik ben jong (vind ik, ik ben 27, vindt je dat jong?) en ooit zal ik misschien gedwongen worden om mezelf, m’n geliefden of voedsel te verdedigen.
  Zoals jonge mensen soms oudere mensen wakker kunnen schudden en zeer daadkrachtig op kunnen treden en heel dapper kunnen zijn, kunnen oudere mensen jongere mensen soms behoeden voor jeugdige overmoed.. wat ik bedoel te zeggen is dat ik soms een beetje bang word van het lezen van oproepen tot vechten want ik hou absoluut niet van vechten en het menselijk drama dat dat vaak met zich mee brengt en ik wil liever pas beginnen met vechten als er tegen mij gevochten word, niet eerder… Ik wens met jou dat vrijheid steeds verder verspreid zal worden!

 9. In 1931 verlieten de Britten de goudstandaard en dat werkte zeer bevorderend voor de afzwakking van de wereldeconomie.

  De goudstandaard is niet altijd ideaal maar het heeft zich altijd bewezen als de meest stabiele.

  Het is naar mijn mening meer die verrekte FED oprichting in 1913? die zeer veel bedorven heeft en tot op de dag van vandaag alles bederft.

  Het gaat erom dat alle banken gewoon weer failliet kunnen gaan zoals vroeger -voor 1913- gebruikelijk was.

  De FED houdt nu voortdurend banken in leven die tot hun vriendjes behoren.

  Pas als alles goed mis gaat door de nieuwe grote depressie dan gaan we vanzelf terug naar het barbaarse beginsel van goud. In Zimbabwe is goud weer helemaal in en er wordt naarstig gedelft en gezeefd naar het kostbare goud. Brood voor een grammetje goud.

  Landen die in de toekomst afwijken van de goudstandaard moeten globaal buiten spel gezet worden. Lang leve Ron Paul en inderdaad de discussie moet breder en groter.

  Hyperinflatie en Stichting einde van de Euro in de Grote Depressie in Nederland.

  PS
  Let maar op; het komt er te staan en binnen afzienbare tijd;
  op de voorpagina van alle grote kranten; De Grote Depressie in Nederland

  In dergelijke tijden komen populisten boven drijven en het zou me niet verbazen als Wilders premier van Nederland werd. Eigen schuld dikke bult voor intellectueel Nederland.

Comments are closed.