crisis_brandWest-Europese banken hebben in Oost-Europa voor meer dan 1,7 biljoen

euro aan leningen uitstaan. [1.700 miljard] Een groot deel daarvan moet nu worden afgeschreven, met dramatische gevolgen voor de West-Europese banksector, vergelijkbaar met de huizenbubble in de VS. Vrijwel alle leningen in Oost-Europa zijn
verstrekt door West-Europese banken, en dan met name banken in
Oostenrijk, Zweden, Griekenland, Italië en België. Als we kijken
naar Europa’s totale aandeel in opkomende markten wereldwijd, komen

we tot een bedrag uit van 4,9 biljoen euro.
 


Oost-Europa ging de afgelopen maanden hard bergafwaarts:
de economie van Letland slonk 10,5 procent in het laatste kwartaal,
Oekraïne 12 procent, en vergelijkbare cijfers zijn te vinden door heel Oost-Europa. Rusland was al in zwaar weer, en heeft grote moeilijkheden om er met een olieprijs van $35 dollar per vat de uitstaande leningen van meer dan 500 miljard af te betalen.

Griekse banken hebben problemen met leningen aan de Balkan, Spaanse en Portugese banken zullen moeten afschrijven op leningen aan Zuid-Amerikaanse landen. Tegelijkertijd zijn er binnen West-Europa zelf diverse landen met grote schulden, met name Ierland, Italië en Frankrijk.

Ondertussen zijn de reserves van het Internationaal Monetair Fonds al bijna uitgeput, nadat zij Hongarije, Oekraïne, Letland, Wit-Rusland, Pakistan en straks Turkije grote sommen geld verstrekte. Europa zal zelf de problemen moeten oplossen, maar de meningen binnen de Eurozone verschillen hierover.

Italië stelt EU-obligaties voor, maar de monetair conservatieve landen zoals Duitsland zijn hiertegen. Oostenrijk dat het zwaarst zal worden getroffen door de crisis in Rusland, roept bij monde van minister van Financiën Pröll om een bail-out plan voor Rusland ter waarde van 150 miljard euro, terwijl andere lidstaten het liefst hun bankensector als eerste zien worden gered. Ondertussen is er een steeds sterker wordende roep om een wereldmunt.

Bankdirecteuren vliegen over elkaar heen met superlatieven: ‘monetair Stalingrad’, ‘de economie is dood’, ‘de ergste crisis sinds 1931?. Eén ding is zeker: de Eurozone is niet immuun voor de crisis en de econoom Milton Friedman zou weleens gelijk kunnen krijgen toen hij voorspelde dat de Eurozone de eerste echte crisis niet zou overleven.

4 REACTIES

 1. Ik blijf het zeggen, er is in de wereld en in bijzonder Europa altijd veel aandacht voor de ellende in de VS en hoe erg het wel is. Veel mensen waren in eerste instantie nog opgetogen over die crisis in Amerika. Die vuile ^H^H^H^H kapitalisten daar gingen nu aan hun eigen systeem tenonder, etc.

  Maar op fiscaal en economisch gebied geldt gewoon, hoe erg het ook is in de VS, bij ons is het altijd en ook minstens net zo erg, dankzij onze topzware verzorgingstaten.

  En nu de crisis ook bij ons aangekomen is, lachen die mensen niet meer naar de VS.

  En betreft de voorspelling van Milton Friendman, ben ik pessimistisch. Hij heeft groot gelijk, dat de tegenstellingen te groot zijn en de onderliggende solidariteit is maar heel dun. Zeker nu in extreem hoog tempo allerlei landen erbij geplaats werden met historisch weinig binding. Je ziet nu al gemopper over protecionisme over een weer. Ieder voor zich.

  Maar tegelijk met de uitbreiding is ook in nog hoger tempo de bevoegdheid van naties opgegeven. En de vraag is of de Eurozone wel uit elkaar kan vallen … de politieke macht is zo groot. Dat dit de democratie en draagvlak onder de bevolking verder zal doen afnemen mag dan waar zijn, maar ik zie onze politici de boel gewoon bij elkaar houden en eenzijdig maatregelen nemen. Politieke rekenschap hoeft men immers toch niet af te leggen …

 2. Nog een vraagje trouwens – aan degenen die weten. Als Rusland niet failliet mag gaan omdat het ons in zijn val meesleept, is dat dan geen argument om vooral geen alternatieve energie te gebruiken?

 3. @drnomad [2]: En op 16 febr. j.l.bij Xandernieuws, dat de ING met name als aankomend slachtoffer noemt: “Naderend bankroet Oekraïne brengt ING aan het wankelen”.
  Mijn reactie ergens wa: De Postbank terug als zelfstandige bank, en de ziekte met die megalomane ING

Comments are closed.