aasgierDe grootste ergernis op belasting gebied is de erftaks of de successierechten. Overigens direct gevolgd door de benzine accijnzen.

Nadat iemand al levenslang belastingen, heffingen en accijnzen heeft betaald, mag hij op het laatst nog een keer het graaicircus ondergaan. Nu heeft een doodshemd geen zakken, maar je zou toch onderhand met je laatste wil, je geld aan je kinderen of zeg de Vrijspreker willen geven.

 

Er is zelfs een hoogleraar, die bij zijn afscheidsrede aan de VU, oreert dat de erftaks niet wettelijk onderbouwd is. Zit wel wat in want hoe kun je een dooie nu belasten? Wat als hij weigert? Jammer dat hij dat nu pas naar buiten brengt, maar zeker de moeite waard om op door te gaan.

Verder levert die erftaks, en zeker nu in de kredietcrisis, helemaal niet zoveel op: ca 1,8 miljard per jaar en wat is dat nou tov een gemiddeld bankreddingsactietje?

Bij het afschaffen van de erftaks, zou de inkomstenbelasting slechts marginaal hoeven te stijgen. Om dezelfde opbrengst te genereren. Niet dat ik er een voorstander van ben om alle af te schaffen belastingen elders te compenseren, maar het zou een hoop gedoe schelen, onwenselijk structuren voorkomen nu alleen voor de happy few ( zoals het Koninklijk Huis) en op termijn minder ontevreden mensen.

6 REACTIES

 1. Zit wel wat in want hoe kun je een dooie nu belasten?

  Ze belasten dan ook de verkrijger. Immers die krijgt wat en alle swat je krijgt schijnt belast te zijn …

  Immers waarom zou jij meer recht hebben op dat geld dan jou buurmand die geen rijke ouders had? Dwz zo redeneert de socialistische buurman.

  Maar het is ook een truc om die machtige babyboom die elke keer alle lasten naar andere generaties wist door te schiuiven alsnog het geld afhandig te maken.

  Het overhevelen van erftaks naar inkomstentaks is er dom, want maakt arbeid duurder. Moreel en economisch effectief zijn helaas niet altijd gelijk. Beter is dan de BTW te verhogen, als het dan perse toch budgetneutraal moet.

 2. Dit beroerde onderwerp is op deze site al eerder aan bod geweest. Plaatste toen de volgende info, maar qua reactie lauw loenen.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=5726
  Want onze Jan Kees de Jager probeert u wijs te maken dat hij vernieuwd bezig is, maar dat is een leugen.
  Ouders en kinderen gaan er slechts 7% op vooruit in 2010 en neven en nichten maar liefst 20%.
  Eerste categorie betaalt nu 27% sterftaks(wordt 20%) en de tweede categorie betaalt nu 68%(wordt 40%).
  Kern van de plannen van Jan Kees is, dat de Staat er qua inkomsten niet op achteruit mag gaan.
  Kennissen van mij hoorden van 1e Kamerleden dat Financiën best aan afschaffing wil denken, maar dan moet er per sé een vervangende inkomstenbron tegenover staan…
  Dit land wordt bestuurd door inhalige SCHOFTEN die letterlijk over lijken gaan. Maar goed dat mijn ouders dit gedonder niet meer mee hoeven te maken.

 3. @Armin [4]:
  Het was mij niet bekend ,dat het ook helpt je nationaliteit op te geven, maar neem het graag aan.
  Ik heb wel eens vernomen dat het ook helpt voor je overlijden naar Curacao te verhuizen, maar weet niet of die bepaling nog van kracht is.
  Maar wat let iemand om statenloos te worden? Kan iedereen dat echter doen door een simpele aangifte?
  hugo van reijen

  Armin [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Hugo J. van Reijen [5]: Verhuizen naar Curacao of welk land op aarde heeft geen zin, als je binnen 10 jaar na vertrek verhuist. De NLse fiscus meent dan namelijk volledig te kunnen heffen over je wereldinkomen. Tenzij je geen Nederlander meer bent en je vermogen ook daadwerkelijk het land uit verplaatst. (Dat verplaatsen zelf kan overigens wel weer potentieel belast worden).

  In hoevere dat belasten gaat lukken is een tweede natuurlijk. Veel zwart geld op buitenlandse banken is ongetwijfeld ook zo tot stand gekomen.

  Nationaliteit opgeven is niet zomaar mogelijk volgens de Nederlandse wet. Logisch, want dan raken ze macht kwijt. Wel kun je hem kwijtraken. Makkelijkste method eis een andere nationaliteit aannemen. Je raakt hem dan sinds 2003 automatisch kwijt (tenzij je onder een aantal uitzonderingen valt, zoals via trouwen).

  Statenloos worden is iets wat ik niet kan aanraden. Waar je ook woont, zonder ‘staatslidmaatschap’ loop je tegen allerlei bureaucratische muren aan. O.a. kunnen beschikken over jouw eigen vermogen wat je nu net wilde beschermen!

Comments are closed.