reklameDe EU gaf in 2008 alleen al voor reclame voor zichzelf 2,4 miljard euro belastinggeld uit. (2.400.000.000.-)
Ja, u leest het goed, het zijn miljarden (2.400 miljoenen)
En Nederland is nog steeds relatief de grootste betaler aan die instelling.

Hoewel wij het niet op alle punten eens zijn met het Comité: “Ander Europa” (ze zijn socialistisch) vinden we toch dat zij vaak goed geïnformeerd zijn en de misstanden ook durven te publiceren. Zo staat in hun nieuwsbrief van 9 februari:
 
“2,4 miljard euro belastinggeld voor Europa-promotie

In de inleiding van onze brochure Wat Europa werkelijk doet, wezen wij er op dat door de Europese Unie veel geld wordt besteed aan Europa-promotie. Wij konden toen nog niet vermoeden om hoeveel geld het in werkelijkheid ging. De Eurokritische Britse organisatie OpenEurope heeft in een lijvig rapport al die uitgaven op een rijtje gezet en komt tot de conclusie dat het in 2008 om ten minste 2,4 miljard euro gaat. Dat wil zeggen bijna 5 euro per inwoner van de EU. (Dit is nog exclusief de bedragen die de afzonderlijke regeringen voor dit doel besteden. In Nederland ten minste 5 miljoen euro per jaar).

Het rapport maakt ook duidelijk hoe het komt dat wij als burgers zo weinig merken van al deze activiteiten. Een groot gedeelte ervan is verkapte Europa promotie. Onder het mom van culturele uitwisselingen, scholingsprogramma’s e.d. krijgen allerlei organisaties subsidie voor projecten waarbij terloops de zegeningen van de huidige EU naar voren worden gebracht. Die 2,4 miljard euro is meer dan Coca Cola wereldwijd per jaar aan reclame aangeeft!

Het rapport van OpenEuropa:
Ook in 2007 droeg Nederland van alle lidstaten relatief het meeste af aan Brussel: Den Haag betaalde 6,3 miljard euro en kreeg 1,9 miljard euro aan subsidies terug.
In absolute bedragen betalen alleen Duitsland en Groot-Brittannië netto meer aan de EU. Griekenland, Polen en Spanje ontvangen de meeste subsidies.

Strop
De Rekenkamer waarschuwt dat Nederland ook nog eens een strop van 200 miljoen euro wacht: vanwege onregelmatigheden bij de besteding van Europese subsidies tussen 2000 en 2006 moet den Haag 155 miljoen euro terugstorten.
Daar komt nog een tegenvaller van 48 miljoen euro bij vanwege dubbel gedeclareerde btw voor EU-projecten. Ook dreigt de overheid gereserveerde subsidies voor de komende jaren te verliezen, meldt de Rekenkamer.

Weinig zicht
Verder vindt de Rekenkamer dat er te weinig zicht is op de effectiviteit van de EU-subsidies. ‘De aandacht gaat voornamelijk uit naar het uitgeven van EU-subsidies; er is nauwelijks aandacht voor het behalen van resultaten.’
Evaluaties van de Europese Commissie zijn vaak niet openbaar, en bevatten meestal weinig informatie. ‘Als ze wél inzicht bieden, blijken de beleidseffecten beperkt,’ concludeert de Rekenkamer

Een ander detailtje is dat vanuit Oostenrijk de EU onder druk wordt gezet om 150 miljard euro’s steun te verlenen aan Oost Europese banken want anders gaan er ongelukken gebeuren.

Wat doet Nederland nog in die EU?
Uittreden is toch het enige logische antwoord?