goldVandaag overschreed op de wereldmarkt de goudprijs de $ 1000. per troy ounce. Analisten schrijven dat vooral toe aan de onzekerheid ten opzichte van banken, papiergeld en de overheden. Goud is een verzekering tegen al die onzekerheden.
 
Goud is vaak beschouwd als een veilige haven en veel beleggers/sparen schaffen goud aan in tijden van financiële crises. Goud houdt vaak zijn waarde aan, of stijgt zelfs in waarde t.o.v. cash als aandelen en andere beleggingen in waarde dalen. Vandaar de “verzekering”.

En dat geldt zeker in een tijd dat de miljarden je om de oren vliegen. ING heeft al X miljard gekregen en moet er nog Y hebben. General Motor al P gehad en moet er nog Q hebben. Wouter Bos stelt zich garant voor 200 miljard, Angela Merkel stopt 50 miljard in de economie, en ga zo maar door.
Wie zal dat allemaal betalen?

Wij blijven bij ons advies dat zolang het nog kan het goed is om wat spaarcenten om te zetten in wat goud. Wij vernamen (nog niet kunnen checken) dat je daarvoor goed terecht kunt bij de ABN.

Meer zie: Gold tops $ 1.000 an ounce

45 REACTIES

 1. Wij wachten in dit deel van de grotere cyclus op een goudprijs van 1600 USD en zilverprijs van 80 USD.
  En dan is het nog heel goedkoop met al dat communistisch “uit het niets” geld.
  Je weet wel, van dat geld dat op een zeker ogenblik de status van geld verliest.
  Bel Robert M. maar eens, die weet er veel meer van …

 2. Goud en zilver moeten nog heel vaak over de kop gaan eer ze niet meer relatief goedkoop zullen zijn. Vreemd dat nu pas de alarmbel gaat rinkelen en niet al in 2006, toen de FED besloot geen cijfers meer te publiceren met betrekking tot de schepping van dollars.

 3. ik vraag me af of de staat niet gewoon overgaat straks op het verbieden van bezit van zilver en goud en dat je dat mag afstaan voor een “redelijke” prijsje voor de staat. Dus onder de marktwaarde. Dit scenario heeft al een keer plaatsgevonden…. en daarvoor wordt ook gewaarschuwd al door Peter schiff nl: dat het goud buiten Amerika moet worden gehouden. Maar dit kan ook hier gebeuren…….dus….

  Oscar [5] reageerde op deze reactie.
  YaHozna [7] reageerde op deze reactie.
  Armin [33] reageerde op deze reactie.

 4. @trudy [3]:

  Dat zou het ultieme signaal zijn dat het huidige geldsysteem niet te vertrouwen is. En tevens een soort bekentenis inluiden: jaren bezig edelmetalen te marginaliseren en dan ineens confisqueren.

 5. @Maastricht [4]:
  De duurzame goudprijs gekeken naar het aanwezige fiat geld. Zilver 80 USD is hiervan afgeleid.
  Maar … zoals oa Alf Field aangeeft, de huidige gekte binnen de wereldwijde geldcreatie, welke duurzaam lijkt, zal na verloop van tijd zorgen voor een goudprijs van 3000, 4000, 5000 USD of meer.
  Dat is dan voor het volgende deel van de grotere cyclus, is mijn idee.

 6. @trudy [3]:
  Met de huidige inrichting van de wereldeconomie, de mogelijkheden om te reizen, communiceren etc. etc. is dit niet goed denkbaar. Peter Schiff is natuurlijk ook een beetje een opgefokt ventje.

  Verder, goud zal blijken deel van de monetaire oplossing te zijn, niet zoals in de jaren dertig, een deel van het probleem.

 7. tuurlijk is goud de oplossing voor het monetaire probleem.

  Ik begrijp de opmerking niet dat Peter Schiff een opgefokt ventje zou zijn. Hij moet schreeuwen om gehoord te worden en iedereen heeft hem altijd uitgelachen…dan moet je soms wat heftiger zijn, maar opgefokt is ie niet.

  Je ziet wat er gebeurt met het bankgeheim van Zwitserland.

  Gisteren heb je kunnen horen waar men ons voor probeert warm te maken…nl de wereldmunt…het manipuleren is begonnen…

  Dus het is helemaal niet zo ondenkbaar

  YaHozna [10] reageerde op deze reactie.
  NACHTWAKER [22] reageerde op deze reactie.

 8. het is afhankelijk wat het eerst gaat vallen de euro of de dollar. als de dollar valt de gaat de prijs natuurlijk hoger. Als de euro meegaat is er winst. Etc. etc….

  en bij angst gaat zo wie zo de prijs omhoog en dan heb je weer een bubble gecreeerd die ook weer door geprikt kan worden. Dan is het vertrouwen helemaal zoek.

 9. @trudy [8]:
  Je stelt “tuurlijk is goud de oplossing van het monetaire probleem”.
  In de dertiger jaren was dat echter niet zo.
  Destijds was een rigide goudstandaard een van de problemen, oa in Nederland.

  Momenteel zijn veel echter mensen zo vervreemd van “goud als het originele geld” dat er nog een hele lange weg te gaan is. Zeker met die pauperoverheden die we in het westen hebben.

  trudy [12] reageerde op deze reactie.

 10. Goud kun je kopen bij de dochter van ABN/AMRO en dat is HBU (Hollandsche Bank Unie).
  vr.gr. durobinet

 11. @Oscar [13]:

  Nou ja . Dat weet je niet.
  Ik heb jaren lang in Zwitserland gewoond en daar kunnen ze niet begrijpen dat we zoiets als de FIOD hebben.

  Je mag nu ook niet met een bepaald bedrag in je auto rijden zonder uitleg. Dat wordt dan ook in beslag genomen.

  In zweden hebben ze in de 80 ger jaren inderdaad een verbod toegepast.

  Ik hoop niet dat het zover komt….maar ja in de jaren 70 had je ook niet moeten vertellen dat er 100 camera’s in de stad opgehangen zijn.

  Het enig wat ik probeerde te vertellen is dat alles kan gebeuren.
  Oscar [15] reageerde op deze reactie.

 12. @trudy [14]:

  Natuurlijk kan er alles gebeuren. Maar als het tot confisqatie komt dan zal dat niet geruisloos gaan. Ik denk dat de overheid dit ook in de gaten heeft en alles tegen elkaar afwegend zal kiezen voor niet confisqueren. Confisqatie is namelijk een ultieme motie van wantrouwen tegen fiatgeld. En dat terwijl men juist wil dat we fiatgeld vertrouwen.

  Overnight [16] reageerde op deze reactie.

 13. @Overnight [16]:

  Om die reden geloof ik dat het niet tot confisqatie zal komen. We moeten namelijk fiatgeld vertrouwen. We moeten denken dat Wouter Bos een geweldige redder van de economie is…

 14. @Overnight [16]:

  nee dus,

  zoals de geschiedenis dat bewezen heeft ( want het is nl al een keer gebeurd) kan de waarde onder de eigenlijke waarde bepaald worden!

  en tuurlijk gaat een verbod niet geruisloos, maar met manipulatie is veel mogelijk…. Daarbij wordt het niet “afgepakt” maar voor een fix bedrag gekocht.

  En heeft niet de meerderheid van de bevolking goud in huis, maar slechts en enkeling. Ik speculeer nu gewoon wat los, maar kan me zelfs voorstellen dat veel mensen een herverdeling van het goud prima vinden omdat zij er toch geen gebruik van kunnen maken.
  Oscar [19] reageerde op deze reactie.

 15. @trudy [18]:

  De overheid zullen er alles aan doen om geen slapende honden wakker te maken. De manipulatie die gaande is, middels een soort wederkerig leasesysteem tussen de FED en ECB, is er op gericht om de prijs vooral laag te houden. Boodschap: goud is niet belangrijk…goud is niks….goud is niet van deze tijd….je bent een stoffige anachronistische nerd als je er mee bezig houdt.

  Juist omdat slechts een enkeling fysiek goud heeft, zal het niet tot confisqatie komen. Want de opbrengst zal klein zijn, maar de stampei in de media erg groot.

 16. Aanbod tot verkoop is op zich oké. Confisqatie natuurlijk niet, ook niet als er na confisqatie er een ‘schadeloosstelling’ volgt.

 17. @trudy [8]:

  goud , goud ok het klopt, maar aanvulling aan goud zijn”de 5 edelmetalen”

  De KOSTBAARSTE en onvervangbare Rhodium is wel meer dan 10 (!) keer zo veel waard als goud , goud wat je terecht vermeld ..

  platina -en paladium is ook duurder dan goud , en daar worden ook staven -en munten van gemaakt ,..met zilver als hekkensluiter ..
  ruwweg
  a)”grote jongens ” kopen t beste pure (niet-krasbestendige 24k ) staven ..
  b)”kleinere” kopen bv. KRUGERRANDS,of soortgelijk munten, evt”verhard”
  met n (nog edelere /lees: schaarser! ) platina soort aan toegevoegd.

  waarde(aantal) bankbiljetten = waarde “5-EDELmetaal-standaard”
  Geen “5-EDELmetaal-standaard” (vroeger goudstandaard ) genoemd , betekent:n huilend kind(overheid)op krediet onbep. snoep laten verspillen
  INFLATIE IS :
  DE monopolie: die de overheid recht geeft op t begaan v. VALSEMUNTERIJ
  De monopolie die overheid heeft om valsemunters DIE NIET behoren tot
  “den ambtenlijke korps” te straffen , voor de daad die zij zelf begaat !
  ..is dit n mening ?
  pak n (puur zilver) kwartje van “toen” , en het onpure kokkwartje van NU.
  meten = weten

 18. Goud confisqueren.
  –Blijft altijd een mogelijkheid.

  Doet me denken dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog eisten dat we al ons koper (potten, pannen, gadgets enz) moetsen inleveren.
  Wilden ze kogels van maken.

  Maar in ons dorp werd slechts een fractie ingeleverd. Het overgrote deel werd in de tuin begraven tot na de oorlog.

  Net als de eis om het koper in te leveren een misdaad was, zou ook een dergelijke eis van onze overheid voor goud of zilver een misdaad zijn.

  Het is dus moreel om daar niet aan te gehoorzamen.

  NACHTWAKER [25] reageerde op deze reactie.
  IIS [26] reageerde op deze reactie.

 19. INFLATIE IS:

  DE MONOPOLIE waar de overheid HET exclusieve straffeloos(!)recht heeft op VALSEMUNTERIJ ,daar ALLEEN de staatsdrukkerij TE veel “echt geld” mag drukken ,de “valsheid” v/d waarde is nu dagelijks zichtbaar..
  a)
  IS uw huidig kok-kwartje niet(meer)puur zilver ter wel er 25 op staat ?
  DAN bent u slachtoffer van : intrinsieke waarde staats-VALSEMUNTERIJ
  b)
  IS uw huidig- niet- intrinsieke papiergeld niet zo meer waard , dan voor
  de “Colijn” goud-standaard periode ..en euro invoering?=VALSEMUNTERIJ

  U ziet : de overheid berooft u hoe dan ook,zelfs met zilver als met papier!

  MET n 1 enkele Nachtwakerstaat-ministerie waar geldruk-grens ( “5-EDELmetaal-standaard” )wettelijk word afgedwongen , .. n goed begin?

 20. @Hub Jongen [23]:

  dit lijkt mij n kenmerkend voorbeeld van : dat de overheid niet t morele recht(noch juridisch)het recht heeft om naleving -per definitie-te claimen

  zeker wanneer objectivistisch moraal juist door de wet word gescheiden

  in de 2(e wereld) oorlog”vermaande”de engelse overheid de burgers over
  inlevering mn. allumium pannen tbv vliegtuigen..”

  in vredestijd zal “onze “overheid confisqueren ,ja Goud is de mogelijkheid!

  …. Het overgrote deel werd in de tuin begraven tot na de oorlog…
  TOEN BRAK in 1945 DE VREDE UIT!
  NA de oorlog : begraven we(nog steeds) : “illegale gloeilampen” , illegaal vuurwerk ,illegaal “zwart “geld , illegale weetkwekerij ,”illegale”erfenissen
  (bv. kandelaars van opa) ,illegale rode diesel ,illegale stortdouche kranen,
  illegaal smokkelwaar,dan illegale politiek incorrecteboeken ,vuurwapens..

  ..Is er gevochten v. vrijheid ? ,of alleen”om duitsers er uit smijten..?
  met diep respect voor alle verzetstrijders -en lijdende burgers onder die vuilak van ene rot-hitler , “ons” “gekozen” ROT-overheid heeft uw moed
  gereduceerd tot niet meer vrijheid dan(slechts)het verjagen v/d duitsers .

  ik kan mijn (oude)familie ( die liquidaties -en zwaar bestrafbaar) verzet , pleegde NIET uitleggen ,dat na de “vrede” je meer (onder)grond(s) M3 nodig hebt (lees : underground economics),om alle(verboden)te begraven.

  Tegenwoordig heb je veel meer kubieke mtr-s nodig om alles te begraven!

 21. @Hub Jongen [23]:

  …Goud confisqueren.
  –Blijft altijd een mogelijkheid…

  Dat is dan ook één van de zwakke punten van goud, en onthoud dat beleggen in goud dezelfde risico’s behelst als iedere andere willekeurige belegging.
  Als men gelooft dat de prijs van goud alleen maar omhoog kan zou wel eens bedrogen uit kunnen komen. Timing is alles, koop en verkoop op het juiste moment!…..Wie weet wanneer je moet kopen en verkopen is de KING!
  trudy [28] reageerde op deze reactie.

 22. Gewoon je goud in Belgie kopen als je bang bent voor inbeslagname door een maffia overheid. Registratie is daar niet nodig of kun je makkelijk omzeilen.
  Ik acht de kans overigens heeeeel erg klein dat de gestoorde overheid goud in beslag gaat nemen. De hele goudhandel stelt verhoudingsgewijs namelijk niets voor.
  Het gaat pas iets voorstellen wanneer de overheid zelf tot het besef komt dat ze zelf in grote hoeveelheden goud aan moet schaffen omdat het ziekelijk corrupte monetaire overheidzootje anders v-o-l-l-e-d-i-g in elkaar stort. En dat besef duurt geen jaren meer.

  trudy [32] reageerde op deze reactie.

 23. @IIS [26]:

  Dank je Hub,

  Dit was het enige wat ik wilde vertellen. Goud is een goede beleging maar ook dit kan gehyped worden en je moet weten wanneer te verkopen.

  Het risico van het gedwomgen verkopen is er dus ook. En als iets verboden is om te bezitten..ook al dat je dat in het geheim, dan is goud als ruilmiddel niet meer goed te gebruiken. En dat zou eigenlijk de functie van edelmetalen moeten zijn. Gewoon geld.

  Mijn grootste zorg is dat als er een te grote bubble gecreeerd wordt en neit meer de reeele waarde van goud vertegenwoordigd en als die barst echt alle vertrouwen weg is.

  Oscar [36] reageerde op deze reactie.

 24. @YaHozna [20]:

  Hi ik heb jou een linkje gegeven ( zie boven bij jouw naam). Die is van Albert Spits. Hij heeft ook interessante artikelen op deze site geschreven zelfs. En daar staat veel over de politiek van goud.

  Daain staat ook jouw verwarring van goud inde jaren dertig. Wie weet verbreed je je horizon ermee. Succes!
  YaHozna [30] reageerde op deze reactie.

 25. @trudy [29]:
  Alsof hij, volgens jou dan he, de volledige waarheid zou kunnen geven …

  Die indruk wek je en daar heb ik niets mee. Het belerende karakter van je is iets waar ik n-i-e-t-s mee heb. Doe dat maar bij je kinderen, misschien dat zij dat soort ongein acceptabel vinden.

  trudy [35] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.