goldTerwijl de financiële markten in elkaar klapten en overheden weer een kans schoon zagen om hun greep naar de macht te versterken, keken veel spaarders zeer geïnteresseerd naar goud. Als belegging en als veilige haven.
 
We hebben hier op de Vrijspreker al vaker gewezen op goud als een “veilige” belegging. Ook nu zien we over de laatste maanden dat aandelen tientallen procenten in waarde dalen, terwijl goud na een korte dip (toen alles zakte) nu al weer zowat op zijn prijs van voor augustus 2008 zit. En het ziet er naar uit dat zeer binnenkort de prijs op een all-time-high komt.  En dat terwijl er nu eerder van deflatie dan van inflatie sprake is.

Ook zien we over de hele wereld alle overheden honderden miljarden geld in de markt pompen. Geld dat ze uit dunne lucht maken. Uit een hoge hoed!
Het kan niet anders of dat moet leiden tot hoge inflatie. Steeds meer “deskundigen” en adviseurs schrijven dat in hun adviezen en nieuwsbrieven.
Zie bvb Sprott Says U.S. Depression Will Boost Gold Price

En zelfs al zijn dat allemaal ook maar profeten die brood eten, toch durven we u hier aan te bevelen om weer eens serieus te onderzoeken of het voor u zinvol is om ook een deel van uw spaarcentjes in goud om te zetten.

33 REACTIES

  1. Gerekend in Euro is het all time high al afgelopen week bereikt: meer dan 23000 euro per kg / 700 euro per oz staat het goud nu.

    Zilver is een goed alternatief voor de kleine beurs.

  2. Zilver is “the poor man’s gold”, het goud van de kleinen man. Het gaat waarschijnlijk meer stijgen dan goud, het is historisch gezien erg ondergewaardeerd t.o.v. goud. Maar je moet wel rekening houden dat zilver volatieler is dan goud, de correcties maar beneden zijn ook veel groter.

    Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

  3. De meeste beleggingsexperts zeggen altijd dat goud een slechte belegging is, omdat het geen rente of dividend oplevert en je er weinig mee kan. Dat klopt, maar je moet goud ook niet zien als een belegging waar je een enorme winst op gaat maken, maar als contant geld, dat je in je handen hebt. Het voordeel is dat goud niet zomaar kan worden bijgemaakt, maar biljetten wel, zodat goud niet zijn waarde verliest.

    Ik vind het jammer dat je in Nederland goud en zilver alleen maar kun gebruiken als spaargeld, maar niet om mee te betalen, wat is de VS al wel gebeurt, ookal is het op hele kleine schaal.
    Armin [8] reageerde op deze reactie.

  4. @Hub Jongen [3]: De vraag is niet alleen in gezakt, maar het aanbod ook, omdat niemand nu meer een lening krijgt om een zilvermijn te openen. En je hebt ook geld nodig, waarmee je kleine aankopen kunt doen, want goud is daar veel te duur voor.

    Zilver is ook het eerste vrije markt geld, waar overheden van af wilden, door de goudstandaard in te voeren. Daardoor werd goud verplicht het enige betaalmiddel, waardoor de zilverprijs in elkaar stortte.

    Oscar [25] reageerde op deze reactie.

  5. Willem Middelkoop is nadat hij jaren de goudkorts heeft aangewakkerd, goudhandelaar gewoorden.

    Koop goud bij hem en hij stuurt het je per verzekerde post toe.
    Heb je het zelf in huis liggen.
    Uiteraard is Willem de enige die er op korte termijn beter van wordt, want zijn tussenhandel activiteiten zullen ongetwijfeld een prijskaartje hebben.

    Verder moet je voor jezelf eens nagaan, wat kun je met goud, en er is al enkele jaren een run op goud.
    Ik denk dat het net als met aandelen is. als je nu koopt, koop je veel te duur. Zoek iets orgineels.

  6. Leuk dat goud, maar ook heel risicovol. Kijk maar eens naar het verloop van de goudprijjs in 2008. Daar had je zowel heel erg veel verlies als winst kunnen maken. Het idee dat hete en stabiele veilige haven is, is volstrekt onjuist.

    Eén van de grote aspecten die op deze site consequent over het hoofd gezien wordt, is dat goud een grondstof is. De tijd dat goud vooral een monetaire backup is is al decenia geleden. Het wordt als industriele grondstof gebruikt en voor sierraden. Met name de opkomende welvaart in Azie heeft de vraag naar goud daarom doen toenemen. Deze vraag overtrof de afgelopen decenia doorgaans zelfs de monetaire vraag en daarmee de prijs ook meer.

    Bij teruglopende economie in de wereld zal de vraag naar monetair goud toenemen, maar industrieel en sieradengoud afnemen. Zomaar aannemen dat het samen positief is, is naief.

    Bovendien is goud ook voor veel grote belegginsginstituten ‘slechts een van’ de investeringsobjecten. Die kopen en verkopen waneer het hen het beste lijkt. In 2008 zijn aandelen massaal gedumpt om in staatsobligaties te gaan.

    Hub vindt het schijnbaar leuk zijn mantra te blijven herhalen, maar die staatsobligaties zijn de bron van het “honderden miljarden geld in de markt pompen.” Niets “Geld dat ze uit dunne lucht maken. Uit een hoge hoed!” Nee, gewoon geld uit de markt zuigen dat eerst in aandelen of bedrijven zat.

    Goud heeft uiteraard ook, zei het minder, kunnen profiteren van deze dump van aandelen. Maar de vraag is wat er gebeurd als de economie weer gaat aantrekken. Er komt een moment dat men goud weer op grote schaal gaat verkopen om weer in aandelen te stappen, te investeren in bedrijven, etc. Je moet dan maar hopen, dat de dan toenemende industriele vraag dit compenseert.

    Devies blijft dus, ga niet in goud (of aandelen of wat dan ook) als je de markt niet snapt. Goud is net zo min een veilige haven als elke andere vorm van beleggen. Instappen in iets – ook goud – waarvan je de markt niet kent is een recept voor heel veel geld verliezen.

    Meest veilige is en blijft een saaie spaarrekening met enige tijd vast. De rente dekt normaal makkelijk die hier zo gevreesde inflatie. Goed rendement is verder nul, maar dat is inherent aan veiligheid. Hoger rendement gaan altijd samen met hoger risico. (Ook bij investeren in goud.) Meeste rendement is nu te halen met aandelen. Immers, die gaan geheid weer stijgen, en gezien de zeer lage waardering van bedrijven nu ongetwijfeld soms heel hard. De risicovolle vraag is alleen wanneer …

    Peter de 1e [11] reageerde op deze reactie.
    Andre NI [22] reageerde op deze reactie.

  7. Armin geeft een zeer zinnig reply

    Ik volg de berichten over de edelmetaalmarkt 2 jaar en heb gezien hoe “experts” op sites van alles riepen en het in 2006 / 2007 het op de grote lijnen inderdaad bij het rechte eind hebben gehad, maar in 2008 en vooral vanaf Juli er heel erg naast zaten.

    Velen op fora als die op kitco.com schreeuwen wellicht nu ook weer “goud gaat naat 1200 dollar, 1600 dollar” etc etc terwijl je alle klagers / bears van verre kon horen schreeuwen toen goud een paar maanden terug even onder de 700 dollar dook.

    Mijn idee is dat je inderdaad erg goed moet weten waar je mee bezig bent en ook iets van de “markt” moet weten voor je gaat beleggen of goud gaat inslaan.

    Als je wilt “gokken” met je geld moet je vooral turbo’s goud kopen. kán zeer lucratief zijn… of niet

    jan [13] reageerde op deze reactie.
    Kapotjeplov [14] reageerde op deze reactie.

  8. Vier jaar geleden heb ik al mijn aandelen ingeruild voor goud en zilver, dwz baar, geen certificaten oid, na uitvoerig te hebben gelezen over dit onderwerp in allerlei vnmlk libertarische websites. Ik heb me overigens bijna een breuk getild toen ik met die dozen zilver onder mijn arm door de voetgangerszone van het duitse grensplaatsje naar mijn auto moest lopen die 10 minuten verderop stond. Ook de bankkluis bleek achteraf te klein te zijn en moest ik een tweede huren. In Nederland bleek het zeer moeilijk te zijn om baar zilver en goud te kopen, in Duitsland is het veel makkelijker.

    Sindsdien is de waarde ervan in euro’s verdubbeld en heb dus geen spijt gehad van die beslissing.

    Ook ik zit te wachten op de crash van de dollar en de daarbij te verwachten run op het goud door allerlei partijen, zoals russen en chinezen, die veel te veel dollars hebben geaccumuleerd. Dan ga ik cashen en uiteraard dat monopoly-geld direct omzetten in iets van blijvende waarde, zoals een mooier huis met een lapje grond.
    Peter de 1e [12] reageerde op deze reactie.

  9. @Armin [7]:
    De risicovolle vraag is alleen wanneer …

    En hoe? Want de aandelen kunnen de laatste maanden behoorlijk jojo’en.
    20 procent verschil tussen hoog en laag is normaal de laatste tijd.
    Je moet er maar tegen kunnen, op hoogste punt op een dag kopen, om de aandeeltjes op dezelfde dag weer terug naar 0, en de volgende dag 10% lager te zien eindigen.

  10. @Jan [9]: Met de Icesave affaire is maar weer eens gebleken dat gewoon fiatgeld op een spaarrekening ook vol risico’s is.

  11. @Jan [9]: Ben bewust van het feit dat de koers van het goud flink gemanipuleerd wordt door de banken. Het financiële systeem heeft een hekel aan het goud en probeert sinds jaar en dag het goud en zilver te marginaliseren. Bij zilver is dat vrijwel gelukt, bij goud niet.

    De koersen die je ziet zijn de koersen op de “papieren” beurs. Wil je “the real thing” betaal je een premie en die is tegenwoordig vrij fors. Ik kijk liever naar de levertijd van goud, de premies die je moet betalen voor goud, de prijzen die op e-bay geboden worden etc. Die zijn voor mij een betere indicatie van de waarde van het goud dan bv. de COMEX koers.

    Goud is gewoon een andere vorm van geld. Ik zie het als een verzekering, niet meer en niet minder. Zoals voor elke verzekering betaal je premie.

  12. @Armin [8]: Ja, dat is zo. Ik ken alleen in Nederland geen bedrijven of personen die dat accepteren, maar in de VS zijn ze daar op kleine schaal mee bezig dmv de liberty dollar. In Nederland denkt bijna niemand daar nog aan.

    Je kan dan een alternatieve economie opbouwen, zodat als het huidige systeem omvalt, de productie en de handel niet helemaal stil komt te liggen en mensen nog steeds de basisvoorzieningen kunnen kopen. In duitsland na WOII gebeurde dat ook. omdat het geld waardeloos was geworden, gingen mensen elkaar met sigaretten gingen betalen, waardoor de economie niet helemaal stil kwam te liggen en mensen nog steeds eten en drinken konden kopen.

  13. Er komt een moment dat er een bubbel in goud en zilver komt. Die is er m.i. nog lang niet.
    De meeste mensen (99%) hebben nog totaal geen idee over de echte waarde van edelmetaal vs fiatpapier. Ook al omdat het in de massamedia domweg stil blijft hierover.
    China en India kunnen wel tijdelijk in een recessie komen maar uiteindelijk moeten zij m.i. sterker uit deze recessie komen dan het Westen. In deze landen is goud en zilver zeer gewild.
    Vwb de industrieële metalen is de te verwachten waardevermeerdering dus nog groter te noemen. De bevolking, op termijn de economie en geldhoeveelheid groeit explosief. De aarde en haar natuurlijke rijkdommen niet.
    Je zit niet meer in de locomotief of 1e en 2e wagon maar dat betekent niet dat je niet meer in de trein kunt stappen. Zie die 99%.
    Dat er gemanipuleerd wordt is voor mij een zekerheid. Er is praktisch nergens fysiek goud of zilver meer te krijgen of je betaalt minimaal 10% opslag. Kijk maar eens bij handelaren en op ebay voor de echte prijzen!
    Het is niet verstandig om vol in te stappen maar 10 tot 20% lijkt me toch wel het minste.
    Ik ben blij dat ik een aantal jaren geleden die beslissing heb gemaakt want het heeft mijn verliezen over mijn totale bezit zeer klein gemaakt.
    Daarnaast vind ik goud en zilver een ideaal middel voor het volk om de overheid en bankwereld met hun maffiose geldspelletjes tot de orde te roepen.

    Vraag maar eens een inwoner van IJsland hoe hij NU over goud en fiatgeld denkt.

  14. Ja, goud zal het wel helemaal worden….Dus koop je helemaal suf in goud! Koop goud en maak gegarandeerd winst. Je toekomst zal een gouden toekomst blijken. Het lijkt me allemaal te makkelijk en te simpel….Het geld is inderdaad een onzekere factor geworden, maar betekent dat automatisch dat we massaal in goud moeten vluchten?? Goud, het zal toch geen luchtbel zijn?? Goud, het volgende piramide spel?? Het is uiteindelijk wel zo dat degene die als eerste instapt winst maakt, maar wie te laat instapt en dan nog winst verwacht komt meestal bedrogen uit. Maar goed, was is te laat?

    Och, natuurlijk het is bedoeld om je geld te verzekeren tegen inflatie. Maar iedereen weet toch dat verzekeringen vooral winstgevend zijn voor degene die verzekeren…..
    IIS [20] reageerde op deze reactie.

  15. @IIS [19]:

    Geldkraan
    Als gevolg van de financiële crisis zijn banken zeer terughoudend met het verstrekken van kredieten. Trichet verwacht dat de geldkraan weer open gaat, na alle maatregelen die inmiddels zijn genomen.

    Onbeperkte liquiditeiten
    “Ik zeg tegen alle banken in de eurozone: kijk naar wat er besloten is. Niet alleen hebben wij de rente verlaagd met 2,25%-punt, we stellen daarnaast onbeperkt liquiditeiten beschikbaar, met looptijden die variëren van één dag tot zes maanden. Regeringen hebben ingegrepen en een omgeving gecreëerd waarin banken zijn beschermd tegen alle onrust.”

    Boodschap
    “Onze boodschap is duidelijk. Onze boodschap aan de banken is: neem in je overwegingen mee de maatregelen die centrale banken en regeringen hebben genomen. Die waren er juist op gericht om banken in staat te stellen om hun werk te doen en geld uit te lenen. Natuurlijk kun je ze daar in een vrije markteconomie niet toe dwingen. Maar ze begrijpen zelf maar al te goed wat we van ze verwachten.”
    Bron: rtlz

    Nou ja, als ik lees hoe Trichet met boter op zijn hoofd dit loopt te beleren dan slaat ook bij mij de twijfel toe en zouden een paar plakken goud in de la misschien geen kwaad kunnen….

  16. @Peter de 1e [12]:

    “Maar waarom dan zoveel zilver gekocht en niet wat meer goud?
    Had je een bankkluis en gezeul met gewichten bespaard.”

    Ik had me laten overtuigen door artikelen die beweerden dat zilver in werkelijkheid nog schaarser is dan goud, omdat zilver meer dan goud wordt gebruikt in industrieele toepassingen.

    Het waren dit soort artikelen die mij 3-4 jaar geleden over de streep trokken:

    http://www.conspiracypenpal.com/columns/peak.htm

    Ik denk dat de analyse nog steeds juist is, maar dat het wat langer duurt. Maar al mijn winst komt inderdaad totnutoe uitsluitend uit het goud.

    Maar de grote tijd voor de edelmetalen ligt nog voor ons. Ik denk dat de libertariers gelijk hebben als zij zeggen dat het ‘funny money’ zijn langste tijd gehad heeft.

  17. @Armin [7]:

    “Niets “Geld dat ze uit dunne lucht maken. Uit een hoge hoed!” Nee, gewoon geld uit de markt zuigen dat eerst in aandelen of bedrijven zat.”

    Over mantra’s gesproken.. Je hebt blijkbaar nog steeds niet de gegevens van de FED en de ECB bekenen die ik een tijd geleden aangereikt heb, waaruit blijkt dat er nogal wat geld uit de hoge hoed is getoverd. Zou ik toch eens in overweging nemen.

  18. Ik merk dat veel mensen hier de essentie van goud nog niet begrijpen. Bubbels in de goudprijs kunnen gewoonweg niet onstaan. Waarom? Een leerrijk artikel waarin dit uit de doeken gedaan wordt:

    http://www.safehaven.com/article-5205.htm

    Ik ben het enkel niet eens met de anonieme auteur als hij het over e-gold heeft, enkel goud in eigen bezit is zinvol, het is het enige actief dat geen papieren schulbewijs van een derde is, privaat of overheid. Tenzij je een eigen leger hebt.

  19. Er wordt bijzonder veel nonsens over goud rond gestrooid. Goud is per saldo nog steeds de enige asset die ONEINDIG is en geen IOY. Dat is al meer dan 6000 jaar uniek gebleken en er is dan ook geen enkele andere asset met een vergelijkbare trackrecord. Behoor zelf tot een van de initiators van de GATA movement.( http://www.gata.org/ ) De realiteit is dat GOUD gedurende de hele 21 e eeuw qua rendement alle overige assets achter zich heeft gelaten. O.A. Willem Middelkoop heeft zijn info via GATA en met vooral via Mihaly ” Mr Gold” Schroth eind negentiger jaren verkregen begin 21 e eeuw vergaard. Voor meer info over goud in NL ga naar
    http://www.edelmetaalplaza.nl/edelmetaalplaza_default.asp of http://www.edelmetaal-info.nl/edelmetaal-flits.html waar je hem via de flits vrijwel dagelijks kunt volgen over alle bewegingen in de edelmetaal/valuta/beursen, het dagelijks commentaar tegenwoordig nu ook op audio/video om het later nog af te kunnen luisteren.

    of via de site of deze link

    commentaar gisteren
    https://gogo-gold.webex.com/tc0500l/trainingcenter/record/recordAction.do?actionType=Info&strformURL=1&siteurl=gogo-gold&renewticket=0&isurlact=true&entactname=/e.do&entappname=url0106l&siteurl=gogo-gold&apiname=e.php&servicename=TC&needFilter=false&rnd=2612533259&AT=RINF&recordingID=19269502

    er staan ook nog veel intervieuws van o.a. HBU, Middelkoop maar ook Muntenhandelaren etc. Als jezelf eens een real time kijkje wil nemen hoe het bij de grote profi beleggers aan toe gaat surf dan eens naar de real time unieke webinar waar dagelijks altijd wel een aantal (day)traders profi analisten uit binnen en buitenland af en toe aanwippen met af en toe real time commentaar tips en waar je altijd vragen kunt stellen. Over hoe en wat mbt deze webinar ga naar
    http://www.edelmetaalplaza.nl/web_redactie.asp?onderwerp=edelmetaalplaza%20exclusief%20Webinar

    Hoe dan ook succes maar ik zou iedereen met vermogen aanraden minimaal een 5 % eigenlijk eerder 10 % van het totale vermogen af te dekken met goud/zilver. En als je zoals ik denk dat de mega geldgroei tot nu toe die tot nu toe niet alleen jaarlijks in de eurozone heeft geleid tot monetaire inflatie van zon 7 % met de huidige giga en nog te verwachten geldschepping die het afgelopen jaar wereldwijd is begonnen betekent IMHO niet veel goeds en is alleen geschikt voor liefhebbers van een centraal geleide economie. Normaliter na een deflatoire periode hoge inflatie wat er ook gebeurd alles wijst er nu wel op dat zolang het vertrouwen niet terugkeert dat we explosieve tijden voor de edelmetalen mogen verwachten.

    Doe natuurlijk altijd eerst goed je huiswerk.

    Succes

    If you don’t trust GOLD,the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?

  20. Wanneer komen de eerste mensen huilen dat ze voor veel geld een pakketje schroot/lood met een dun laagje goud hebben gekocht?

    Ik zit al met weemoed op ze te wachten.

  21. @sem [5]:

    Dat instorten is relatief. Een goud-zilver ratio van 1:50, zoals in de 21ste eeuw, is in de tweede helft van de 19de eeuw onder de goudstandaard niet voorgekomen.

  22. @GB [18]:

    Dat is niet helemaal waar. Voor goud betaal je 19% over de winstmarges. Voor zilver betaal je 19% BTW over de hele baar. Overigens zijn munten uitgesloten van dat tarief van 19%. Bij zilveren munten betaal je 19% over de winstmarges. Australie en China spelen handig op deze regelingen in door met munten van één of meer kilo te komen.

    GB [27] reageerde op deze reactie.

  23. @Oscar [26]:

    Ik weet dat over zilveren munten een BTW van 6% wordt geheven waardoor bv kilomunten interessanter zijn dan baar zilver.
    Ik weet niet beter als dat goudmunten zijn vrijgesteld van BTW.
    Maar hoe zit dit nou precies met goud met 19% over de winstmarge?
    Betekent dit dat je 19% belasting moet betalen over de winst op je fysieke goudvoorraad?

    Oscar [28] reageerde op deze reactie.

  24. @GB [27]:

    Ja. Als een goudhandelaar munten inkoopt voor € 1.000.- en deze verkoopt voor € 1.200.- dan moet er 38 euro(19% van € 200.-) worden afgedragen. Tenminste, zo heb ik het begrepen. Zilveren munten: hetzelfde verhaal. Alleen hebben zilveren munten een hogere opgeld als munt.

  25. Over de Goud Zilver ratio TIJDENS de depressie kun je hier in ieder geval een interessante Chart Special vinden:

    http://www.edelmetaalplaza.nl/web_redactie.asp?onderwerp=edelmetaalplaza+exclusief+chartupdate&id=10466

    Ben zelf een van initiatoren van GATA (http://www.gata.org/) en Mihaly Schroth heeft hier veel werk verricht om de ins & outs mbt GOUD in het algemeen hier in de lage landen weer bespreekbaar te maken o.a. Willem Middelkoop heeft hier dankbaar gebruik van gemaakt en is 1 van de weinige niet imbedded financiele journalisten die daar over durfde te publiceren.

    Voor geinteresseerden: Mihaly’s commentaar is dagelijks te vinden op de volgenden websites,
    http://www.edelmetaalplaza.nl/edelmetaalplaza_default.asp
    & http://www.edelmetaal-info.nl/edelmetaal-flits.html
    en sinds kort dagelijks als video/audio webcast commentaar via de websites of direct: hier is het commentaar van gisteren naar
    https://gogo-gold.webex.com/tc0500l/trainingcenter/record/recordAction.do?actionType=Info&strformURL=1&siteurl=gogo-gold&renewticket=0&isurlact=true&entactname=/e.do&entappname=url0106l&siteurl=gogo-gold&apiname=e.php&servicename=TC&needFilter=false&rnd=8369122633&AT=RINF&recordingID=19269502 en als je geinteresseerd bent in beleggen of hoe het bij de echte profis aan toegaat met allerhande realtime koersen met voornamelijk goud, zilver, $ en euro, Bund en etc dan moet je doordeweeks inloggen op de webinar met realtime koersen en de mogelijkheid om op velerlei manieren direct te communiceren.

    Daar komen los van (day)traders regelmatig analisten handelaren waaronder munthandelaren maar ook HBU uit binnen en buitenland ( Bill Murphy, James Turk etc) langs en vragen kunt stellen. Heel leerzaam om eens te kijken hoe dat werkt.

    Er worden op de bekende realtime (day)traderssite regelmatig historische data verwerkt en geinterpreteerd en sinds kort wordt de flits ook dagelijks opgenomen om later te bekijken en af te luisteren.

    Succes
    GH

    If you don’t trust GOLD,the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?

Comments are closed.