goed geld
goed geld

De financieel-economische crisis gaat gepaard met veel onzekerheden en maakt de toekomst nog onzekerder dan het voor de crisis was.

Dat geeft velen zorg over wat te doen met hun spaarcenten; en dan komt ook de gedachte op “goud. Zeker nu de goudprijs aan het stijgen is naar de $ 1000.- per troy ounce

Hier volgen enkele argumenten om bij die overwegingen te betrekken. 
 
In Beurs Plaza werden 7 redenen genoemd om in goud te beleggen:

Deze argumenten noemen we hier in het kort. Op de genoemde site zijn deze nader toegelicht.

Zie ook onze recente artikelen:

Is de goudstandaard op komst?
en
Goud is veliger dan aandelen 

De 7 redenen:

1. Veilige haven
Waarschijnlijk de belangrijkste reden om in goud te investeren is dat het gezien wordt als een ‘veilige haven’ in onzekere tijden.

2. Inflatie
Een andere reden om in goud te investeren is ter bescherming tegen inflatie.

3. Dollar hedge De koersbeweging van goud is vaak tegengesteld aan de koers van de Amerikaanse dollar.

4. Spreiding
Onder het motto ‘niet al je eieren in een mandje stoppen’ spreiden veel professionele beleggers hun portefeuille over aandelen, obligaties en in toenemende mate ook grondstoffen zoals goud.

5. Valentijnsdag
Het is net Valentijnsdag geweest en uit een recente enquête van het World Gold Council blijkt dat Valentijnsdag in meerdere landen en religies gezien wordt als een goed moment om goud te krijgen (de ondervraagden waren vrouwen). Maar deze redenkun je voor elk ander feest ook gebruiken!

6. Vraag en aanbod
De vraag naar juwelen is goed voor 68% van de vraag, 13% van de vraag is industrieel en 19% komt uit de hoek van beleggingen.

7. Eenvoudig toegankelijk Tot slot moet u als belegger ook de mogelijkheid hebben om te kunnen investeren in goud, en daarvoor bent u bij ABN AMRO Markets aan het goede adres.
1 Bron: bloomberg, 26 januari 2009.

85 REACTIES

 1. De vraag naar juwelen is goed voor 68% van de vraag, 13% van de vraag is industrieel en 19% komt uit de hoek van beleggingen.

  Dus dan weet je wat de vraag/aanbod zal beinvloeden … 🙂

  Merk overigens op dat de beste investering in 2008 niet goud was, maar staatsobligaties … maar ja als libertarier wil je daar natuurlijk niet in zitten toch? 🙂

  GB [3] reageerde op deze reactie.

 2. Ik zou zeker in goud investeren!
  Je ontloopt in ieder geval het risico dat de overheid ineens voor 900 Miljard aan goud ‘creeert’ waardoor je bestaande goud minder waard wordt en je 1 kilo goud mag gaan betalen voor het aanschaffen van een brood…

 3. @Armin [1]:

  *Dus dan weet je wat de vraag/aanbod zal beinvloeden*

  Ik zal ‘m wel niet snappen maar ik zie alleen een terugval in die 13% industrieele vraag.
  Die juwelenindustrie zie ik als stabiel als het vertrouwen in ons monetaire systeem door sterke geldontwaarding aan het wegvallen is.
  Er zal volgens mij trouwens een verschuiving plaatsvinden van de juwelenindustrie naar de beleggingshoek die explosief zal blijven groeien.

  Ik zie de laatste tijd steeds meer advertenties in kranten en tijdschriften van bedrijfjes waar mensen worden opgeroepen hun oude gouden juwelen in te leveren tegen “goede” prijzen.
  Die advertenties zag je tot een jaar terug nooit!
  Voor mij een teken aan de wand. Net zoals dat de explosieve toename van leenreclames dat zo’n 5 jaar geleden ook was trouwens.
  Je hoeft voor wat dat betreft je ogen maar open te houden van wat er zich aan veranderingen in de maatschappij aan het voltrekken zijn.

  En staatsoblies beginnen een steeds groter risico te worden gezien de kredietwaardigheid van landen en inflatiegevaar.
  Ook daar zie ik een verschuiving naar hard assets waaronder edelmetalen.
  Tot er zich op een gegeven moment een luchtbel gaat voordoen in goud maar die tijd is m.i. nog lang niet daar!
  En so what als het over een jaar of drie/vier flink gaat zakken? Ik zie het als een verzekering van mijn bezittingen. Fiatgeld kan die taak nu niet en nooit niet overnemen!

  In die certificaten van ABN heb ik trouwens weinig vertrouwen. Het is een nieuwe poging van banken om winst te maken via ongedekte luchthandel.
  Net zoals het spaargeld zullen ze ook die certificaten in noodgevallen niet waardevast kunnen garanderen aan hun klanten.
  Bij de HBU hebben ze het wel in voorraad liggen (als het goed is 😉 )
  Alleen fysiek goud of zilver in het knuistje hebben bij mij 100% vertrouwen.

  Armin [5] reageerde op deze reactie.

 4. @GB [3]: Die juwelenindustrie zie ik als stabiel

  Dat zie je dan verkeerd. 🙂

  Nu hebben we wel geluk dat de groei van de rijke middenklasse en daarmee kracht onder de goudvraag de afname ivm de crisis die ook die klasse treft evenaard. Vorige week was hier bij RTL-Z een mooi stukje over die precies aangaf dat deze drie elkaar in evenwicht hielden, maar de open vraag was wel, voor hoelang …

  In december is de wereldwijde goudverkoop met 21% gedaald tov van het jaar ervoor. Prijs is dus hoog, maar de handel niet. En dat is gevaarlijk als belegger.

  Verder wil het IMF om haar geleen aan gecrasde staten te bekostigen ruim 400 ton goud gaan verkopen. Daar moet wel toetstemming voor gegeven worden, maar als het mag, is de vraag wat het effect op de prijs zal zijn.

  Let wel, in aanvulling op het stuk kan ik zeker beamen dat goud een goede optie is om te spreiden, maar ook niet meer dan dat. Dat goud inherent veiliger (of onveiliger) zou zijn zie ik niet. Ook is het niet zo dat het noodzakelijk inflatie-ongevoelig is.

  En dat staatsobligaties een issue worden weet ik zo net nog niet. Let wel, ik zie donkere wolken bij staatsobligaties, maarmeer voor ons belastingbetalers dan voor de houders. Wij hebben zo’n 45% van ons jaarlijks BNP verpand. Ons buurland Belgie heeft jarenlang boven de 100% gezeten en zit nu uit het blote hoogd rond de 85%. Japan en Italie storten ook nog niet direct in ook al is het daar nog steeds structureel boven de 100%. Moraal: veel landen kunnen nog heel erg veel lenen alvorens er echt problemen ontstaan.

  Maar mijn opmerking was niet zozeer een advies voor staatsobligaties. Vere van dat. Meer een relativerende opmerking dat nu net die verderflijke staatsobligaties het beter gedaan heeft dan het door ons bejubelde goud. 🙂

  GB [8] reageerde op deze reactie.

 5. “2. Inflatie
  Een andere reden om in goud te investeren is ter bescherming tegen inflatie.”

  Natuurlijk alleen zo lang de goudprijs stijgt. Als straks de verhoudingen normaliseren en de goudprijs in reële termen zakt, zal het geen bescherming tegen inflatie meer bieden.
  Oscar [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Armin [5]:

  Toch zitten nog een hoop landen met grote dollarreserves op hete kolen. Gezien de situatie in de VS waar de bailouts zich steeds sneller opvolgen kan ik me voorstellen dat ze toch wel redelijk snel van een groot deel van hun dollars af willen.
  Aandelen zijn nog steeds te duur en risicovol(zeker de Amerikaanse), Vastgoed is ook nog maar net aan een prijscorrectie begonnen en obligaties is ook niet meer zo zeker.
  Daarom denk ik dat er voor die eventuele verkoop van het IMF wel klanten te vinden zijn in China en het Midden Oosten.
  Ook bij het grote publiek (98% durf ik te stellen) is de waarde die goud of zilver in noodsituaties kan hebben nog niet echt doorgedrongen.
  Potentieele vraag genoeg zou ik zeggen.

  Niet dat ik de laatste tijd nog veel gekocht heb trouwens omdat het toch wel wat duurder wordt.
  Ik gok trouwens ook niet op één paard.
  Als je nog niks hebt kan ik me toch wel voorstellen dat je 5 tot 10% gaat omzetten voor een worst case scenario. Dan is het gekochte metaal nooit te duur geweest!
  De meeste mensen hebben wel een brandverzekering op hun huis terwijl ik de kans op dat je huis in de fik vliegt toch echt veel kleiner inschat dan dat er een meltdown komt van het financieele systeem.
  Dit laatste is ook niet zo groot maar wel degelijk aanwezig volgens mij.

  We zien het wel 😉
  Binnen nu en een jaar weten we meer.

  Waar zie jij op dit moment nog mogelijkheden om in te investeren, Armin?

  Armin [9] reageerde op deze reactie.

 7. @GB [8]: Ook bij het grote publiek (98% durf ik te stellen) is de waarde die goud of zilver in noodsituaties kan hebben nog niet echt doorgedrongen.
  Potentieele vraag genoeg zou ik zeggen.

  Op zich niet oneens, maar als ‘we’ in de wereld massaal inzetten op goud krijgen we een self-fullfilling-prophecy met koersstijgingen. En dat is allemaal prachtig, totdat ‘we’ ons weer veilig gaan voelen en besluiten toch weer in iets anders te gaan zitten.

  Dan wordt het rennen wie het eerste bij de uitgang is, want zullen die massa-verkopen weer een neerwaardse spiraal geven. Ben jij als eerste of in ieder geval vroeg genoeg bij de deur, lach je je ziek, maar sta je achteraan is het wellicht minder prettig.

  Wat dat bereft is het ironisch genoeg hopen dat enkelen de waarde van goud zien, maar ook weer niet teveel 🙂

  Wat zou ik doen? Momenteel heb ik mijn hele vermogen net in fiatgeld omgezet. (Ja, ik ‘put my money waar mijn mouth is’ 🙂 ) Inflatie laag en ik gok op geen meltdown. Punt is dat ik het geld binnenkort potentieel allemaal liquide nodig heb en goudstaven zijn dan lastig 😉

  Maar als ik geen fiatgeld nodig zou hebben, zou ik in obligaties en in aandelen gaan, waarbij zou ik inzetten op grondstoffen (inclusief wellicht goud, maar de vollumes zijn mij te klein of ik ben gewoon te schijterig). Zodra er herstel komt, gaat dat vanzelf weer goed en daarna durf ik pas weer in risicovollere zaken te gaan. Nu is de markt mij veel te nerveus. Financials, bouw en technologie zou ik voorlopig mijden. Maar goed, ik ben ook maar een Joe Sixpack op het gebied van aandelen …

  Vanaf 2010 acht ik de groei weer aanwezig. Langzaam, maar die komt er wel weer. Maar goed, dat is dus enkel mijn mening …

  Scrutinizer [12] reageerde op deze reactie.
  GB [20] reageerde op deze reactie.

 8. @Oscar [7]:

  De goudstandaard kan inflatie/deflatie ook niet uitbannen. Zolang een goed als goud een eigen ontwikkeling van het prijsniveau kent, onafhankelijk van dat van andere goederen, zal er altijd sprake zijn van inflatie / deflatie in reële termen.

  Goud is immers zelf ook een consumptiegoed en grondstof. Daarnaast is goud als betaalmiddel ook belachelijk duur.

  Het zou mooi zijn als er een munt zou zijn waarvan de hoeveelheid volgens een vast, van te voren vastgesteld percentage zou groeien. Maar poltieke realiteit sluit vooralsnog een dergelijke munt uit. Goud is in ieder geval geen alternatief, al kan het in bepaalde tijden, zoals nu, een goede investering zijn. Zolang je maar op tijd uitstapt, anders zit je met “inflatie”.
  Scrutinizer [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Armin [9]: “Punt is dat ik het geld binnenkort potentieel allemaal liquide nodig heb”

  Vooral het woordje “allemaal” maakt me nieuwsgierig.
  Het zijn mijn zaken natuurlijk niet, dus voel je vooral vrij om me daarop te wijzen, maar waarom heeft iemand AL zijn geld liquide nodig?

  Als ik begin na te denken dan denk ik:
  – ofwel gaat het om een zeer bescheiden bedrag en is AL het geld nodig om een nieuwe (al dan niet tweede hands) auto te kopen
  – ofwel gaat het wel om veel, en wil je een huis kopen zonder hypotheek (verstandig), maar dan vraag ik me af: is het nu wel het moment of zou je niet beter nog een jaartje of 2 wachten tot de markt pakweg 20% lager staat?

  Verder reikt mijn beperkte creativiteit niet, maar misschien sta je op het punt om je in een goedlopend bedrijf in te kopen o.i.d.
  Nou goed, zoals gezegd voel je vooral vrij om niet in te gaan op mijn misplaatste nieuwsgierigheid 😉

  Armin [16] reageerde op deze reactie.

 10. @nvdbeek [10]: de jaarlijkse goudproductie bedraagt ca. 2% van de reeds bovengrondse hoeveelheid en dat is min of meer in lijn met de reele groei van de wereldeconomie op langere termijn.
  De jongste jaren bedroeg die wel wat meer, maar dat was en artificiele onhoudbare situatie, zoals inmiddels blijkt.

  nvdbeek [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Scrutinizer [13]:

  Jammer genoeg kost die 2% productie heel veel geld en zal de goudproductie onvermijdelijk in de toekomst variëren. Nieuwe technologie kan een grotere productie tot gevolg hebben, terwijl uitputting van de bekende reserves tot een afname zal leiden.

  Ook betwijfel ik of alle bestaande economieën hun lange-termijn groeipad al behaald hebben. Met name in latijns-amerika, het midden-oosten, azie en afrika zijn nogal wat landen waar economische vrijheid, en daarmee economische groei, kan toenemen.

  Tenslotte blijven we bij goud met het probleem zitten dat er alternatieve toepassingen zijn naast de functie als ruilmiddel, zodat de “waarde” van goud niet alleen de reële waarde van een inwisselbaar bundel aan goederen weergeeft. De invloed van die alternatieve toepassingen op de prijs van goud blijft verstorend werken.

 12. @Scrutinizer [12]: Emigratie … en dan is transport via fiatgeld (helaas) de enige makkelijke optie. Voorlopig houd ik de rest van de details nog even privé 😉 Over een paar maanden wellicht meer info…

 13. @Oscar [17]: Ikzelf heb het al vaker gesteld, maar ik geloof in vrije competitie. Dus geen centrale banken met fiatgeld, maar al helemaal geen dwangsysteem zoals de goudstandaard.

  Geldschepping vrij laten is de enige libertarische oplossing. Banken en andere instellingen zullen dan zelf verschillende systemen bedenken die onderling concureren. Let wel, alle diepe ellende die edelmetalen gegeven hebben zal dan ook weer terugkomen, net zoals bubbles en monetaire inflatie zoals bij fiatgeld, maar door de vrije concurentie zal er altijd keuze zijn voor mensen.

  Peter [19] reageerde op deze reactie.
  Oscar [21] reageerde op deze reactie.

 14. @Armin [18]:

  Heb je uiteraard helemaal gelijk in, dat er geen dwangsysteem moet komen.

  Maar een goud-geldsysteem is iets wat uiteindelijk het gemakkelijkst is. Dus er is helemaal geen dwang nodig. Integendeel, de introductie van fiatgeld (oftewel, legale valsemunterij, gemonopoliseerd door de overheid) zoals we dat nu kennen is een dwangsysteem.

  Laat alles vrij en er onstaat gegarandeerd een op edele metalen gebaseerd betalingssysteem. Waarom? Nogmaals, omdat dat dat het gemakkelijkst is en tevens het veiligst.

  Een ander voordeel is bovendien dat big government aanhangend ongedierte geen kans krijgt te gedijen.

  Armin [22] reageerde op deze reactie.

 15. @Armin [9]:

  Met aandelen wacht ik nog wel even omdat ik denk dat het wel een paar jaren langer duurt dan 2010.
  Bij de grote depressie in de dertiger jaren zaten we in 1933 volgens mij pas op een dieptepunt waarna het nog jaren kwakkelen was.
  Met vastzetten van spaargeld voor langere vaste periodes (depositio’s) moet je volgens mij uitkijken omdat er een keerpunt kan komen naar hevige inflatie.
  Grondstoffen in de ruimere zin l(bv ook voedingsstoffen) lijkt inderdaad een optie als het zover is. Je kunt van alles verwachten en het is voor een leek redelijk onvoorspelbaar.

  Ik lees verderop dat je gevorderde plannen hebt om te emigreren.
  Kijk daar ben ik voorlopig nog te schijterig voor 😉
  Succes ermee en we horen er eventueel nog wel meer van!

  By the way; ik had nog even gegoogeld maar kom zo snel niks vinden over het uitvoeren van goud/zilver.
  Weet iemand hier of de overheid daar ook weer met zijn klauwen aan gaat zitten??

 16. @Armin [18]:

  Ik heb nooit willen pleiten voor een afgedwongen goudstandaard. Integendeel. Het hele fenomeen ‘wettig betaalmiddel’ dat je MOET accepteren wens ik afgeschaft te zien. Als de overheid zich niet meer met het geld bemoeit dan zullen edelmetalen met een aan grote zekerheid grenzende waarschijnlijkheid monetaire metalen worden. Dus geen wettelijke standaard, maar iets dat is komen bovendrijven doordat mensen die ruilhandel drijven behoefte hebben aan een ruilmiddel dat vrijwel overal ter wereld geaccepteerd wordt, redelijk zeldzaam is en niet onderhevig aan bederf.

  Wanneer je mensen vrij laat en geen enkele organisatie het recht heeft om de boel op te lichten, dan zullen de edelmetalen als vanzelf komen bovendrijven. Dat banken en verschillende instellingen met elkaar de concurrentie aangaan is prima, maar ik geloof dat geen enkele bank in staat zal zijn een biljet te produceren die het ultieme geld van de vrije markt(dat is goud) zou kunnen verslaan.

 17. @Peter [19]: Laat alles vrij en er onstaat gegarandeerd een op edele metalen gebaseerd betalingssysteem. Waarom? Nogmaals, omdat dat dat het gemakkelijkst is en tevens het veiligst.

  Er onstaat niet een in de zin van één (1) systeem, maar vele systemen waaronder systemen die geheel of deels gedekt zullen zijn door edelmetalen. Je moet echter niet – zoals sommige bepleiters van goudstandaarden doen – blind zijn voor de zeer grote problemen die een monetair systeem gekoppeld aan edelmetalen heeft. De historie is vol met falende edelmetaalsystemen. Fiatgeld is op bepaalde punten verreweg superieur aan gekoppelde geldsystemen.

  In een vrije geldmarkt zul je daarom beide systemen naast elkaar vinden. Goudgeld is dan bijvoorbeeld een uitstekend systeem om je spaargeld in te bewaren. Als geld om een lening te krijgen in een startende onzekere economie weer minder, want dan zal iemand het zekere goudgeld liever geven aan iemand die in een zekere markt opereert en bij edelmetaalgeld geldt letterlijk ‘op = op’.

  Maar de reatcies zo lezend zijn we het daarover eens in de zin dat we allemaal zo’n vrij systeem willen. Wellicht zijn we het niet eens over welk systeem zal winnen/het beste is, maar dat is het leuke van d evrije markt, daarin kunnen we allemaal vrij kiezen 😉

  Andre NI [23] reageerde op deze reactie.
  Oscar [26] reageerde op deze reactie.

 18. @Armin [22]:

  “een startende onzekere economie ”

  – die er geheel anders uit ziet als er geen sprake is van een gecentraliseerd fiat-geld systeem. Vergeet niet, dat boom-bust cycles in een gehele economie worden veroorzaakt door datzelfde gecentraliseerde fiat-geldsysteem. In een vrije geldmarkt zullen er ook bubbles ontstaat, maar die zijn lokaal, klein en worden snel gecorrigeerd door de markt. Je argument tegen goudgeld gaat dus niet op; het is gebaseerd op constateringen die gefundeerd zijn op het systeem waar je nu juist vanaf wil.

  “De historie is vol met falende edelmetaalsystemen”

  Dan wil ik graag voorstellen dat je een paar voorbeelden noemt, die je beweringen onderbouwen.

  Armin [24] reageerde op deze reactie.

 19. @Andre NI [23]: Ik heb ze al honderden keren gegeven maar het is aan dovenmansoren. Je vergeet o.a. het stukje achter “een startende onzekere economie” te citeren

  want dan zal iemand het zekere goudgeld liever geven aan iemand die in een zekere markt opereert en bij edelmetaalgeld geldt letterlijk ‘op = op’.

  Als jij rendabel bent kan het toch zijn dat jij géén lening krijgt. Simpelweg omdat ik nog meer rendabel ben. Immers op = op. Dit is in de USA gebeurd, waardoor bepaalde regio’s in een neerwaardse spiraal kwamen omdat er geen krediet gegeven werd.

  Bij import-export kan een land leeggekocht worden omdat buitenlanders meer bieden dan de lokale bewoners. Bij voedsel is dat gebeurd in bepaalde regios. Er is geen wisselkoers die handelsoverschotten kan tegengaan.

  En een structurele deflatie remt investeringen. Bij twijfel niet doen.

  En zo kan ik wel doorgaan.

  Hoe ontzettend historisch blind, dom en naief moet je zijn om te denken dat goudgeld geen enkel nadeel heeft en enkel een mooie zonnige kant heeft. Er zijn zeer grote inherente nadelen aan goudgeld.

  In een vrije geldmarkt zullen er ook bubbles ontstaat, maar die zijn lokaal, klein en worden snel gecorrigeerd door de markt.

  Exact wat ik bedoel. Juist omdat er verschillende opties zijn voor verschillende geldsystemen zal nooit een systeem zijn nadelen kunnen exporteren op de gehele wereldeconomie. De verschillende systemen zullen elk met hun voor- en nadelen concureren en elke hun eigen toepassinggebieden vinden.

  Natuurlijk komt zo’n systeem er niet, omdat overheden dat niet toe zullen staan, maar streven naar zo’n systeem is wel iets waar je voor kunt gaan.

  Andre NI [25] reageerde op deze reactie.
  Oscar [28] reageerde op deze reactie.
  Andre [33] reageerde op deze reactie.

 20. @Armin [24]:
  Armin, je doet het wéér. Geen antwoord geven op mijn vragen, dit keer wat betreft voorbeelden uit het verleden waarin jij je beweringen onderbouwt. Sterker nog, je komt aan met meer van hetzelfde, dit keer de dooddoener dat er “zeer grote inherente nadelen aan goudgeld” (zouden) zijn.

  Is het soms het feit, dat er weinig van bij gejongd kan worden per tijdseenheid, dit in tegenstelling tot een fiat-geld systeem ? Als dat je probleem is, dan gaat dit argument ook niet op. Je kunt goud immers certificeren, desnoods electronisch. Voortschrijdende productiviteit in een florerende economie heeft tot gevolg, dat de koopkracht per geldeenheid toeneemt. Als er een behoefte ontstaat naar méér van die eenheden, hoef je ze alleen maar te splitsen in kleinere coupures (desnoods fysiek), en voilá. Alternatief heeft iedereen de vrijheid om er een concurrerend geldsysteem naast te zetten, en dat zal ook zeker gebeuren indien daar vraag naar is. Het argument dat er niet voldoende goud zou zijn, lijkt me daarmede meer dan afdoende van tafel geveegd.

  Overigens is het ook nog eens een keer zo, dat een gebrek aan rendabiliteit (want dat zeg je in feite), nog steeds enkel recht geeft op het verkrijgen van een lening. Uiteraard staat het een dergelijk persoon vrij om andere wegen te bewandelen, zoals zijn eigen geld uitgeven, of aandelen, of wat dan ook.

  “En een structurele deflatie remt investeringen. Bij twijfel niet doen.”
  Zucht, steun, kreun. Je munt uit in onduidelijkheid, dat wel. Gaarne in het vervolg aangeven, of je monetaire in/deflatie of prijs in/deflatie bedoelt. En wat je precies met “structureel” bedoelt. Misschien kun je dat aangeven, en voor de lezers e.e.a. onderbouwen, zodat ik er zonodig ook onderbouwd commentaar op kan geven.

  “En zo kan ik wel doorgaan”
  Idem dito, maar ik zou je toch willen uitdagen om je beweringen te onderbouwen en niet met dooddoeners aan te komen. Dat dat niet altijd uit de losse pols kan en soms wellicht enig leeswerk vergt, moge duidelijk zijn (mij althans wel).

  Oscar [31] reageerde op deze reactie.

 21. @Armin [22]:

  Welk systeem zal er gaan winnen naar uw dunken? Een systeem dat gebaseerd is op zouttabletten, gecastreerde stieren, ruilhandel in diensten, ongedekt papiergeld of edelmetaal? Op = op. Inderdaad! Zou gaat dat met echt geld. Zie ook mijn bijdragen over milligrein in goud als geldeenheid en de conclusie dat er NIET te weinig goud is om alle producten en diensten te dekken.

  Armin [27] reageerde op deze reactie.

 22. @Armin [24]:

  Het is onzin dat structurele deflatie investeringen zou remmen. Deflatie stelt mensen in staat meer met hun geld te doen dan voorheen. Op mises.org zijn interessante artikelen te vinden waarin de mythe dat deflatie de economie zou remmen overtuigend ontkracht wordt.

  Armin [42] reageerde op deze reactie.

 23. @Armin [27]:

  Natuurlijk zou er nooit één systeem winnen. Zonder meer waar. Maar er zullen wel systemen zijn die zullen verliezen of enkel in een klein gedeelte van de wereld in gebruik zijn. Mensen ongedekt geld door de strot drukken kan alleen via een overheid of via georganiseerde misdaad. Dus men zou hieruit de conclusie kunnen trekken dat in een vrije markt ongedekt geld een marginaal verschijnsel gaat worden. Je zult veel meer hebben aan schelpjes, kraaltjes, zouttabletten, spijkers, ivoor, huiden of neushoornpoeder. Dat komt namelijk omdat een biljet dat geen certificaat is om iets van werkelijke waarde mee te bemachtigen in een vrije markt niet meer waard is dan de waarde van het papier + inkt of wat een bankbiljettenverzamelaar bereid is om te geven voor een obscuur ontwerp op een stuk papier dat de onnozele pretentie heeft meer waarde te hebben dan schelpjes, zout en kraaltjes.

 24. http://www.edelmetaal-info.nl/index.html

  Goud spuit weer omhoog en staat inmiddels weer op een nieuwe all time high tov de euro.
  Waarom zou weinig aandacht in de mainstreammedia hiervoor 🙂
  Ik begin echt te geloven dat de euro met de oost europa perikelen aan het kapot gaan is.

Comments are closed.