Passagiers die op Schiphol   aankomen van of vertrekken naar een land buiten geldde Europese Unie moeten een formulier invullen , als zij meer dan het equivalent van   10.000   euro  bij zich hebben  op straffe van inbeslagneming van het geld  en het opleggen van boetes.

Ik ben naar het loket  gaan zoeken dat hiervoor bij uitvoer aangewezen is. Dit loket is in de D- pier bij  uitgang D 10 te vinden. De betreffende ambtenaar heb ik gevraagd, hoeveel aangiften hij ontvangt  per dag. Hij aarzelde even en vertelde mij toen dat er van vertrekkende passagiers circa een aangifte per  dag binnenkomt.

Mag ik deze ambtenaar geloven- en er bestaat geen reden om dit niet te doen-  dan zijn er   dus tussen de 300 en 400 personen per jaar die bij  uitreis een dergelijke aangifte verrichten: een te verwaarlozen  fractie op de   miljoenen passagiers die    jaarlijks afreizen naar een bestemming  buiten de EU.

De vraag is   wat  een dergelijke bepaling bij dergelijke kleine aantallen voor zijn heeft.

De bedoeling is blijkbaar:

01.
 van personen die de aangifte niet gedaan hebben, zoveel mogelijk geld in  beslag te nemen  door middel van ad hoc onderzoek. Hiertoe zijn honden aangeschaft die reageren op de chemicalien  die gebruikt worden bij het aanmaken van papiergeld.

02.
 bij degenen die wel aangifte  gedaan hebben, aan de hand van de aangifte een onderzoek te gaan instellen. 

Men vraagt zich wel af waar de staat zich  mee bemoeit.  De overheid koestert blijkbaar de Idee dat alle ingezetenen van het Koninkrijk der Nederlanden  haar eigendom zijn, wellicht  op grond van het feit  dat  zij  kans  ziet , een groot  deel van de bevolking  reeds van  50 tot 70  procent   van hun inkomsten af te helpen. Opsproring en inbeslagneming van opgespoord    contant geld  heeft blijkbaar als bedoeling dit percentage nog wat omhoog te tillen.

De  aangifteplicht is verleden jaar geintroduceerd op voorstel van de eurocommissaris de liberaal Bolkestein.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Er is op het web een volledige handleiding voor de douane hoe te handelen bij contact geld. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen geld onder- en boven een bepaalde grens (ik meen 20k). Boven die grens ben je helemaal het ahasje zogezegd.

  Merk op dat in andere landen vaak een grens van 10k $ wordt gehanteerd, en da’s momenteel zo’n 8k Euro. Daar sta je dan te gapen met je 9999.95 Euro.

  Merk ook op, dat er sprake is van een limiet per gezin, alhoewel dat redelijk vaag is; men zou het ook per persoon kunnen interpreteren, wederom met alle mogelijke gevolgen van dien.

  Ook dient men zich te realiseren, dat men in feite vogelvrij is in de handen van een douanier; ze zijn gerechtigd om bij een vermoeden van een overtreding of delict alle informatie die men bij zich heeft, te confisceren ter ondersteuning van het onderzoek.

  Men wil de lijfeigenen blijkbaar dwingen om substantiele bedragen electronisch over te boeken, zodat er een spoor achterblijft. De lijfeigenen worden geacht te begrijpen, dat dit voor hun eigen bestwil is, in verband met veiligheid en zo (je kent dat wel, terrorisme).

  Al met al niet iets waar je vrolijk van wordt..

  hugo vanreijen [6] reageerde op deze reactie.

 2. Je kunt nog een derde punt toevoegen:

  03. Die wet is gemakkelijk te maken; er zijn niet veel mensen die daar tegen protesteren. Iedereen heeft creditkaarten. Maar als die wet er eenmaal is, is het heel eenvoudig om het bedrag te verlagen naar 5.000 of naar 1.000 of naar alles.

 3. Nederland heeft de grootste Roverheid die je maar kan bedenken.

  Naast het bovenstaande feit, ben je ook al je geld kwijt als je met € 10,000 contant geld in je auto rondrijdt. Bij staande houding kan je dan verklaren waar dat geld vandaan komt en waar het voor nodig is. Geen duidelijke verklaring, weg geld.

  De Roverheid is heel erg ziek.

 4. Natuurlijk hoopt men ooit op Schiphol een klapper te maken…

  Don Johnson probeert $8 miljard te smokkelen
  Gepubliceerd op 16 maart 2003, 09:27 uur

  Don Johnson had even wat cash nodig, dus besloot hij acht miljard dollar (!) van Zwitserland naar Duitsland te smokkelen. Hij werd allen gesnapt door de Duitse douane.

  Hoe Don Johnson aan $8 miljard komt is nog een raadsel, maar feit is dat hij een koffer vol aandelen, obligaties en andere waardepapieren de grens van Zwitserland naar Duitsland over probeerde te smokkelen. Toen de douane ontdekte dat Johnson de grote hoeveelheid geld Duitsland probeerde binnen te krijgen werd de acteur gevraagd wat hij met zoveel geld van plan was, waarop Johnson doodleuk antwoordde: ‘ik ga een auto kopen.’

  Daarop antwoordde de douanebeambte dat hij voor dat geld een volledige autofabriek kon kopen. De 53-jarige Johnson werd samen met zijn twee medepassagiers dan ook meteen aangehouden op verdenking van het witwassen van geld. Desondanks is tot nu toe nog geen officiële aanklacht tegen Johnson ingediend, maar de Amerikaanse belastingdienst is inmiddels wel geïnformeerd.

  ….bron: http://www.moviemotion.nl/content/n/1327/
  Armin [5] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.