overheid-stimulansAls je door de stad loopt, heb je (nog) niet echt het gevoel dat er een crisis heerst. Misschien klopt het dat er in duurdere winkels minder mensen zijn, maar dat is nog geen objectieve constatering. Maar als je de kranten leest, krijg je een heel ander beeld.
 
Zo publiceert bvb. Het Financieel Dagblad dagelijks het aantal ontslagen  waaruit je ziet dat er in februari al zowat 100.000 mensen ontslagen zijn. Maar meer indruk maakt nog als je de dagelijkse stroom van uittredende mensen bekijkt:

1 febr.  6.000
2 febr.  8.000
3 febr.  9.000
4 febr.  15.000
5 febr.  4.000
9 febr.  30.000
10febr. 14.000
11febr. 8.000
12febr. 10.000 (tot nu toe bekend)
13 febr.  ??.???

En “De Tijd” maakt een raming dat België in de grootste recessie sinds 1930 zit ,met een verwachting op 57.000 ontslagen in 2009

Dat lijkt er niet op of al dat smijten met miljarden door overheden erg veel helpt.

Hebt u enig idee wat overheden wel zouden moeten doen?

(Journalist Larry Elder publiceerde een interview met George Reisman van 7 jaar geleden waaruit de libertarische mening  duidelijk blijkt:
De overheid moet “niets”doen. Behalve belasting verlagen.
Een advies dat 200 economen via het CATO INSTITUTE met een paginagrootte advertentie enkele dagen geleden in de Amerikaanse pers aan Obama  gaven.
En dat geldt natuurlijk precies hetzelfde voor Europese en Nederlandse politici..

Zie ook ons artikel:
Stimuleren door overheid is schadelijk voor economie 
met in het bijzonder de twee korte video’s van CATO:
Obama’s So Called Stimulus Good for Economy, Bad for Economy
en
Keynesian Economics Is Wrong: Bigger Gov’t Is Not Stimulus

113 REACTIES

 1. @Armin [1]:

  Om dat te kunnen doen zullen ze, om te vermijden dat toekomstige generaties met de huidige problematiek op worden gezadeld, in hun eigen vet moeten snijden. Er zullen massaontslagen onder de ambtenaren (moeten) gaan vallen.

  Dáár zullen ze echter niet aan beginnen. De “dienstverlening” aan “de burger” mag immers niet in gevaar komen.

  Het is ook opvallend, hoe hard het geschreeuw is om allerlei maatregelen (AOW, pensioenleeftijd, hypotheekrenteaftrek) maar rond een kostenbesparing in de non-productieve sector van de economie is het oorverdovend stil.

  Het wachten is nu op de eindsprint richting de kade die het schip keert. Doe de stoelriemen maar goed vast, zou ik zeggen.

  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 2. Het is werkelijk heel simpel: als de overheid werkelijk de economie wil stimuleren, dan al dat moeten gebeuren op die plaatsen waar tastbare waarde wordt gecreëerd: productie van produkten en halffabricaten, winning van delfstoffen, export van geproduceerde produkten, halffabricaten en delfstoffen. Verder alles aan dienstverlening wat nodig, is om die basis te ondersteunen. Geldverkeer kan desnoods door de overheid gedaan worden, zeg maar een Postbank (helaas al weer verleden tijd) omdat dit in principe als dienstverlening gezien kan worden.

  Frenkelfrank [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Andre NI [2]:

  Kort gezegd; om te beginnen moeten vele, maar dan ook echt vele, duur en overbetaald overheidspersoneel eruit worden geknikkerd. De overheid kan wel denken van niet, maar als je werkelijk de economie wilt redden dan zul je toch daar moeten beginnen met saneren, dat wat het minst bijdraagt en weinig productief is moet weg!!. Of ze willen of niet d´r zal diep gesneden moeten worden. Omdat domweg alles duurder maken en zo proberen de boel in stand te houden een dubbel slechte uitwerking zal hebben op de economie.

  We moeten eerst zorgen dat het hele oude socialistische gedachte goed gaat verdwijnen en voorkomen dat men terug gaat naar de begin jaren tachtig. Uiteindelijk is toen ook gekozen voor de weg met de minste weerstand met alle schadelijke gevolgen van dien
  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Johnny [3]: Het is nóg simpeler: alles waar de overheid met zijn tengels aanzit gaat kapot! Oftewel, de overheid opheffen of ten minste minimaliseren. Dan krijg je een booming economie waar je eng van wordt! Wachtlijsten verdwijnen. Ford F150 trucks voor de prijs van een VW Polo nu. Het wordt weer zinvol om een ander in te huren, in plaats van zelf te schilderen of schoon te maken. Restaurants overvol, want zelf koken is waarschijnlijk duurder (qua tijd en materiaal) dan het door een specialist te laten doen.

  Nu moet je 4 uur werken om genoeg te verdienen om een specialist 1 uur te betalen (of het nou om schilderen, koken of schoonmaken gaat). Zonder belastingen e.d. hoef je maar 1 uur te werken om een specialist 1 uur te betalen. En omdat je zelf 2 uur moet klooien om het huis te schilderen, wat een specialist in 1 uur doet, is het zeer zinvol om een ander dan in te schakelen. Kost je dan maar een uurtje werk. Schoenmaker blijft bij je leest.

  Johnny [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Frenkelfrank [5]: Ik ben het in grote lijnen met je eens, maar ik denk ook dat er wel een zekere sturing moet overblijven. Maar dan wel zodanig dat er dan geen wildgroei meer ontstaat, en ook meteen een stuk meer inspraak, bijvoorbeeld met referenda via internet, waarbij ook voorstellen via dezelfde weg gedaan kunne worden.
  Hierbij is censuur niet aanvaardbaar.

  Frenkelfrank [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Johnny [6]: Ik ben er zelf ook niet helemaal uit, maar ik zie een overheid als een soort tuinman in het amazonegebied. Die zal het ook hebben over dingen als wildgroei, oncontroleerbaarheid en dat soort dingen. Terwijl de rimboe vanzelf groeit. Bomen op de juiste plaats, planten op de juiste plaats, dieren die hun plekje vinden. Daar kan je wel in proberen te rommelen maar dat gaat altijd mis. Daarom zal een overheid ook altijd verkeerd gaan, omdat de vrije markt (dus écht vrij) net als de natuur, alles vanzelf op de juiste plek zet. Slechte produkten “sterven af”, goede produkten “groeien door”.

  Johnny [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Frenkelfrank [7]: Toevallig heb ik dezelfde kijk op de natuur: daar moet je van af blijven, regelt zichzelf, heeft dat al sinds het ontstaan gedaan, lang voor er mensen verschenen. Maar of de vrije markt nu helemaal vergelijkbaar is hiermee, weet ik niet. Wel lijkt het mij dat en vrije markt zelfregelend zou kunnen zijn, maar is er een voorbeeld van? Zou er niet heel makkelijk misbruik gemaakt kunnen worden door kwaadwillende lieden? Overigens denk ik dat verreweg de meeste mensen het beste voor hebben met elkaar, al willen overheden ons graag anders doen geloven, dus wat dat betreft heb ik wel vertrouwen in een vrije markt. In plaats van controle een goed rechtssysteem zou hierbij goed kunnen aansluiten.

 8. Er helpt geen lieve moedertje aan: de bubbel moet gewoon leeglopen en dat wordt een gigantische kater. Maar voor katers geldt: uitkotsen en niet bestrijden met nog meer alcohol.

  Hoe erg het wordt?

  De huizenprijzen gaan kelderen. Nieuwkomers moeten dus wachten met het kopen van een huis. In de VS zijn op sommige lokaties de prijzen al gehalveerd af erger. Gaat hier ook komen.

  Aandelenportefeuilles zijn al gehalveerd en gaan nog verder omlaag. Dwz dat de pensioenen zwaar onder druk komen te staan. Houdt er maar rekening mee dat er beroep gedaan gaat worden op interfamiliaire solidariteit. Denk aan veertigers die gedwongen worden hun huis te verkopen en te gaan inwonen bij hun ouder(s) zodat ze elkaar kunnen helpen. Ga er maar vanuit dat U een gigantisch pensioengat heeft wat niet meer op te vullen zal zijn anders dan met te blijven werken. Het Kees Brusse Zwitserleven-gevoel gaat tot het verleden behoren.

  De olieprijs daalt weer, diezelfde olieprijs die inmiddels 200$ had moeten zijn als de economie nog goed gelopen had keldert als gevolg van de vraagimplosie. De olieprijs is de nieuwe kanarie in de economische kolenmijn.

  Als congres-politici gisteren al zeggen dat er een collapse dreigt die de depressie van de jaren dertig overtreft, maak dan je borst maar nat. Politici proberen instinctief de zaak altijd mooier te praten dan het is. Als ze zo beginnen, ren dan maar vast naar de uitgang.

  U heeft nog cash over? Hamsteren is nu nog niet asociaal. Blikken erwtensoep en sardines alsmede zakken rijst kun je 3 jaar goed houden. Let op de houdbaarheidsdatum. Voor 1000 euro kun je een buffer opbouwen waarmee je je achterban in nood een paar maanden overeind kunt houden terwijl de zorgelozen straks elkaar in de rij voor AH de ogen uitkrabben.

  Ook is het niet slecht om een paar duizend aan cash onder de spreekwoordelijke matras te hebben (uiteraard niet daar, maar onder de losse tegel in het tuinpad; ik zal het niet verder vertellen) voor als de niet ondenkbeeldige bankrun gaat beginnen.

  Laat die zoveelste 5-sterren vakantie in Spanje of nog verder maar een keertje zitten en investeer in zaken die op langere termijn de kosten kunnen drukken. U heeft in uw jaren dertig woning nog geen dubbel glas: laat komen die kozijnen. Auto’s kunnen 50 jaar mee. Bewijs: Havanna; bijkomend voordeel: schilderachtig straatbeeld. Even uitstellen dus die aanschaf van een nieuwe auto en wacht op ‘ein drei liter auto’. Autodelen kan natuurlijk ook.

  De bubble is nog lang niet leeg, er moet nog voor tientallen triljoenen aan hete lucht ontsnappen uit de derivaten-ballon.

  Verder hoop ik dat U van ganzeborden houdt en van thee met een maria-kaakje.

  Prettige avond.
  GB [13] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [4]:

  ..vele = veel..heel veel!…. Het grote spel om de knikkers is begonnen… http://tinyurl.com/ccwz55 …laat het ´afslachten´ van het volk beginnen…de prijsjes gaan sky high!
  Ambtenaartje leef je nog?…”Ja, hoor achterlijk burgervolk, we gaan jullie uitkleden, afbranden, het vel over de oren trekken, fileren en uitbenen!” Revival of the 80’s

 10. Hebt u enig idee wat overheden wel zouden moeten doen?

  1. Fors bezuinigen op het ambtenaren apparaat dmv. meer
  als de helft ontslaan.

  2. 30% salarisverhoging van het afgelopen jaar terug draaien.

  3. De handen werkelijk uit de mouwen steken.

  4. Niet zoveel bla bla verkondigen.

  We kunnen ons borst nat maken, want ik lees net:

  Het kabinet moet volgend jaar 20 miljard euro bezuinigen als het zich aan de eigen begrotingsregels houdt.

  Dat belooft niet veel goeds.

  SAMEN WERKEN, SAMEN LEVEN !!!!

  Een grote Blamage.
  Bon Vivant [12] reageerde op deze reactie.

 11. @M. van den Heuvel [11]:
  Die 20 miljard euro bezuinigen zou op zich geen probleem hoeven zijn, maar de politiek bezuinigt (vrijwel) nooit op de eigen organisatie en de profiteurs die op hen stemmen.

  Er valt makkelijk 20Mrd te snoeien op wachtgelden, raamambtenaren, beleidsnotaschrijvers en alle splinternieuwe dagverblijven voor dat volk, welke nog op de tekentafel liggen.

 12. @Ron Paul Fan [9]:

  *Prettige avond.*

  Dat zal niet meer meevallen na hetgene wat je daar boven geschreven hebt 😉
  Maar je hebt wel in grote lijnen gelijk.
  Verder verwacht ik grote spanningen in de multiculti samenleving en een verdere destabilisatie van de politiek.
  In extreme tijden kiezen mensen voor extreme oplossingen.
  Gewoon wat cash, extra blikvoer, brandstof en goud, zilver en lood (als je begrijpt wat ik bedoel) is geen overbodige luxe.

  Het gaat erg worden maar ik merk dat de meeste mensen in mijn directe omgeving dat nog niet door hebben of er gewoon nog niet “aan” willen.

 13. Ik denk dat we aan het einde van 2009 een permanente groei gaan zien en dat de huizenprijzen met 20% gaan stijgen.(grapje ha ha)

 14. De financieele crisis van nu is slechts kleinbier vergeleken bij wat er ons over een paar jaar staat te wachten. Ik voorspelde vorig jaar nog een olieprijs van 200$ eind 2008. Ik werd daarbij zelf verrast door de snelheid waarmee het financieele stelsel implodeerde, waardoor een sterke vraaguitval naar olie optrad.

  De kern van ‘mijn’ boodschap blijft echter recht overeind: er staat een maatschappelijke megacrisis aan te komen waarmee vergeleken de huidige financieele problemen zullen verbleken. Voor het eerst heeft het internationale energieagentschap toegegeven dat we over ca. 4 jaar een mega-crisis kunnen verwachten tgv optredende olietekorten.

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,610455,00.html

  Energieagentur warnt vor Mega-Wirtschaftskrise 2013

  Der Welt droht in vier Jahren ein massiver Öl-Engpass. “Wir könnten auf eine neue Krise zusteuern, deren Ausmaß die gegenwärtige übertreffen könnte”, warnt die Internationale Energieagentur. Grund ist ausgerechnet der aktuell niedrige Ölpreis – die Konzerne investieren zu wenig in Förderprojekte.

 15. Deze crisis is ontstaan na ongeveer 1990. Na 1990 expoldeerde de huizenprijs in NL. In 2000 dreigde het even mis te gaan, waarna er oneigenlijke middelen zijn gebruikt om deze markt hoog te houden. Dit heeft gezorgd voor een werkelijk onvoorstelbare bubble in huizenprijzen.
  Hier is geen redden meer aan, dit gaat klappen. Op ongekende schaal (bekend uit de VS).

  We hebben het voor elkaar gekregen dat hoogopgeleiden met 2 man moeten blijven werken, inclusief steun van de ouders (generatie-hypotheek , ken je hem nog? ) om een huisje te kunnen betalen.
  In de vroege jaren tachtig kocht je een huis op een salaris. Maximaal 4 maal je brutoinkomen. Lenen was toen nog een beetje taboe, en men spaarde eerst voor zaken.

  Op een gegeven ogenblik brak de gekte los:
  8 maal bruto-inkomen.
  Hypotheek op basis van 2 inkomens.
  Generatiehypotheek
  100% of 125% hypotheek
  beleggingshypotheek met geschatte rendementen van 10% en hoger.
  Huis kopen, maar dan zonder de grond (dit was de laatste, verzonnen ergens eind 2008).

  “Betaalbaarheid” hadden ze het over.
  Want je huis steeg nl elk jaar 5% in waarde, en je belegging werd elk jaar wel 20% meer waard. Geld lenen was nagenoeg gratis, en wie niet kocht was gek.
  De vele bedachte financiele constructies werken als een enorme hefboom.

  Alle mogelijke middelen zijn nu aangewend om de markt op te peppen. Nu is het spel uit.
  De komende jaren klapt de val dicht, en het hebben van schulden zal zeer duur gaan worden. Dus ook hypotheken.
  Experts verwachten dat woningen in NL minstens 20% gaan zakken, maar 40% is “more likely”. Er zijn er zelfs bij die tot 50% gaan. Een echt horror scenario.

  De overheid kan eigenlijk niets meer doen, en ze kunnen het eigenlijk alleen maar erger maken. We kunnen dus eigenlijk alleen maar hopen dat de overheid niet probeert de markt te helpen, hoe raar dat ook klinkt.
  Banken overeind houden?
  Als ze dat gaan proberen moet de belasting voor elke burger verdubbelen, zo belachelijk zijn de bedragen die hiervoor nodig zijn. Dit is gewoon onmogelijk.
  De overhied moet de spaarzame burger beschermen tegen deze banken. Als burgers hun spaargeld kwijtraken dat ze hebben opgepot om ooit een huis te kopen voorspel ik een burgeroorlog. Ja, dit lees u goed.

  Gaat dan echt alles door het putje? Nee, dat geloof ik niet, maar het wordt wel heftig de komende jaren, vooral dit jaar.

  Wat we nu nodig hebben is een economy-booster.
  Ik zou zeggen:
  zonne-energie voor elke burger subsidieren
  woningen isoleren
  subsidie op zuinige auto’s
  waterstof-economie opzetten
  decentrale energieopwekking
  duurzaam bouwen

  Verder vooral afschaffen van de hypotheekrente-aftrek boven de 300.000 (om te beginnen).
  Geen injecties meer in banken.

  Verder:
  Goed vasthouden.

 16. Donderdag: The day After

  De Bulls hadden een extreem goede dag in het Goud, want we gingen in record tempo een Dollar of 60 omhoog…zeer indrukwekkend!

  Donderdag: The day After

  Een betere titel zou ik niet snel kunnen verzinnen, want tjonge jonge! Onze markten zijn 180 graden gedraaid, en hebben onzin en rotzooi naast zich neergelegd. Goud, Zilver en de Euro schieten door het dak…en ja, zelfs de Indices lijken wat verder omhoog te kijken. Het US$880 niveau waar ik (en vele anderen) het over hadden, is wel overeind gebleven. Zoals ik gisteren al had aangegeven, zou een verdere daling van het Goud totaal onlogisch zijn. Goed, de markt is niet altijd ‘logisch’, maar door alle interventies zou het Goud toch minimaal goed overeind moeten blijven. De Bulls hadden een extreem goede dag in het Goud, want we gingen in record tempo een Dollar of 60 omhoog…zeer indrukwekkend! Aan de andere kant, het Goud stond onder druk, en de logica daarvan was ver te zoeken.

  Goed, de Fed koopt voor 300 mrd langere Obligaties op…shocking? Ja en nee….de rente staat al op de nul, dus wat moet je anders nog doen? Het vervelende is natuurlijk, dat de markt zijn werk niet mag doen & dat de overheid blijft klooien in een vrije markt….puur omdat men denkt het beter te weten dan de markt. Mensen die me al wat langer kennen weten natuurlijk dat dit water naar de zee dragen is. Ik probeer er ook niet meer tegenin te gaan….of oplossingen aan te dragen wat men wel moet doen. Ik heb erg veel respect voor mensen die dat proberen, maar feit blijft….de beleidsmakers geven de hoop niet op, en gaan met hun fiat systeem tot het einde. Nogmaals, hierdoor gaat het altijd fout met een fiat systeem, en heeft de geschiedenis laten zien dat er uiteindelijk 1 markt echt overeind blijft staan: Goud. Met het printen van geld & interventies los je niets op.

  We zitten in de goede markt, daar kan niemand wat aan veranderen. De vraag blijft of we vuurwerk zien op de korte termijn, of dat we nog langer moeten wachten. Ik denk eerlijk gezegd het laatste, want de partijen waar we tegen spelen zijn tot veel in staat….HEEL veel. Ik hoop natuurlijk dat ik fout zit, en dat we binnen een paar dagen op de US$1500 staan, maar in the end maakt het allemaal niets uit.

  Op CNBC was er deze ochtend een verhaal over merkwaardige grote kopers net voor de FOMC aankondiging (frontrunning)…ach, hoe dieper je gaat graven, hoe meer rommel je tegenkomt. Het probleem met de enorme bedragen op dit moment is, dat niemand weet wat iets waard is & dat men daadwerkelijk knollen voor citroenen aan het verkopen is in een aantal gevallen. Ook op dit vlak geldt 1 ding: de enige die de rekening wel betaald is de belastingbetaler!

  All in all….deze nieuwe ontwikkeling laat maar weer eens zien, waarom je als particulier fysiek Goud moet hebben. De overheid zal je koopkracht & welvaart verder en verder uithollen met Bad Banks, loonsverlaging, hogere pensioen leeftijd, lager pensioen, hogere belastingen, printen van geld en het maken van nieuwe bubbels.

  Stay safe
  mihaly

  http://www.edelmetaalplaza.nl/web_redactie.asp?onderwerp=edelmetaalplaza+exclusief+marktupdate&id=11088

  If you don’t trust GOLD,the only asset with a 6000 year track record, do you trust the logic of taking a $1,000 pine tree, cutting it up, turning it to pulp, putting some ink on it, and then calling it one billion $ dollars?

 17. Peter Schiff zegt: laat GM faillier gaan. Dan komen er weer entrepreneurs die de gezonde delen uit de boedel opkopen zodat heel wat geschoolde werknemers een doorstart kunnen maken, weliswaar tegen een stuk lager loon. Na een paar jaar loopt de tent dan weer en kan men concureren met de rest van de wereld en kunnen de lonen langzaam weer omhoog. Dat is veel beter dan miljarden bij te drukken die alleen maar tot gevolg hebben dat je je currency de nek omdraait. Gewoon laten ploffen die handel. Amerika moet sowieso de broekriem strak aanhalen, daar is geen ontkomen aan. En wij europeanen moeten dat (in mindere mate) ook doen.

 18. Peter Schiff zei het vorige week al: de chinezen kunnen fluiten naar hun geld; ze zien het nooit meer terug. Sterker nog: het vele geld dat de chinezen daadwerkelijk bezitten zou ook wel eens binnen niet al te lange tijd niets meer waard kunnen zijn. En dat weten de chinezen ook. Gelukkig voor hen zijn er nog domme australiers en anderen die dat nog niet begrijpen. En daar maken de chinezen handig gebruik van door voorzichtig zoveel mogelijk van die dollars te gebruiken om alles van waarde op te kopen.

  http://www.independent.co.uk/news/business/analysis-and-features/chinas-shopping-spree-1647378.html

  Het is te hopen dat ze er in Europa niet intrappen. Garantie tot aan de deur.

 19. http://fairuse.100webcustomers.com/eg/ft-davis.html

  Uit een interview van Ron Paul met de Financial Times:

  – de huidige depressie gaat 15 jaar duren
  – RP is uiteraard tegen bail-outs; de depressie van 1921 duurde slechts 1 jaar omdat er geen bail-outs waren
  – De dollar gaat imploderen tussen 1-4 jaar vanaf nu
  – andere munten zullen de reserve-status niet gaan overnemen
  – aandelen zijn helemaal niets; die gaan nog 10 jaar verder omlaag
  – RP begint langzaamaan serieus genomen te worden in Washington
  – We krijgen een inflatie-depressie a la Zimbabwe
  – Er is nog maar 1 investeringsoptie over: goud. Niet dat die veel zal stijgen, de fiat currencies gaan alleen down. Het is alleen de beste manier om je waarde vast te houden, de rest smelt alleen maar weg (cash, aandelen)

 20. http://blogs.salon.com/0002255/2009/03/30.html

  Volgens het vooraanstaande webzine salon.com:

  DOLLAR CRASH INEVITABLE

  Pat Buchanan liep jarenlang te waarschuwen dat een dagelijks tekort van 2 miljard niet te handhaven was; nu is dat tekort aangegroeid tot 3 miljard per dag.

  En natuurlijk blijven de banken elkaar de tent uit vechten om de meeste aandacht te trekken:

  But first, here’s the alarming news: According to the fourth quarter report just released this past Friday by the Comptroller of the Currency (OCC), commercial banks lost a record $3.4 billion in interest rate derivatives, or more than seven times their worst previous quarterly loss in that category.

  De Grote Depressie van 1929 zal in de nabije toekomst worden beschouwd als een oase van rust en economische voorspoed, immers:

  In 1929, derivatives were virtually nonexistent. Not today ! U.S. banks alone control $200.4 trillion and it’s mostly the megabanks.

  Daar kan zelfs Obama niet tegen op bailen.

  Ondertussen blijft de VPRO scoren in Amerika…

  Here’s a must watch eight minute Video / The Day The Dollar Falls

  Kortom, alles is nu op zijn plaats om het doek te kunnen laten opgaan voor een erg schilderachtige depressie.

  Gelukkig heb ik hier van mijn moeder nog een aardig recept voor mindere tijden, uitgetikt op de Remington van haar toenmalige werkgever:

  http://www.verzetsmuseum.org/binaries/achter_de_iconen/hongerwinter/tulpenbolrecepten_777.gif

  Zij was namelijk in 1944/45 op de verkeerde plek (Amsterdam).

  Maar dat zijn we aanstonds allemaal. Op de verkeerde plek bedoel ik.

 21. http://www.nuvideo.nl/economie/25272/huizenprijzen-vs-blijven-in-recordtempo-dalen.html

  In de VS 19% daling huizenprijzen in 1 jaar.

  Kan hier ook gebeuren, al zal het dalingstempo hier wat lager zijn.

  Degenen die zich hadden voorgenomen om hun huis op een piek te verkopen zijn nu (een jaar) te laat. Het aantal transacties op de nederlandse markt is nu gehalveerd. Dat komt niet in de laatste plaats omdat mensen nog in hun hoofd hebben dat het mogelijk is hun huis voor een onrealistische prijs te verkopen. Hele ritsen huizen staan al een jaar of langer te koop. Maar de markt is allang omgedraaid en gaat zich niets aantrekken van al die wandelaars op de Boulevard of the broken dreams. Voor de mensen die niet verkopen en al een flink stuk van hun hypotheek hebben afgelost: bekijk je huis niet langer meer als een ATM maar leer het waarderen als je castle. Dit was het waarschijnlijk met uw woningcarriere. Next stop verzorgingsflat.

Comments are closed.