spionHoe bang zijn de mensen? (te veel mensen?) Vandaag werd ik geconfronteerd met een angst die ik (nog) niet voor mogelijk had gehouden.
De angst dat iemand zou kunnen ontdekken dat je de Vrijspreker bezocht hebt! 
 
Er was iemand die een paar jaar geleden op de Vrijspreker een onschuldige vraag gesteld had, ondertekend met zijn echte naam. Het ging om een onschuldig iets, als de verkrijgbaarheid van een boek.

Tot mijn verbazing komt nu het verzoek van deze vrager om die reactie te verwijderen.
Bij melding dat het verzoek was ingewilligd kon ik niet nalaten mijn verbazing te vermelden, waarop dit antwoord kwam:
“Omdat ik niet graag vindbaar ben op google met voor en achternaam. Als werkgevers of wie dan ook me googlen en ze zien dat ik bij vrijspreker iets heb gezegd... tja, je weet nooit hoe mensen tegen die dingen aankijken. Het was inderdaad een onschuldige reactie, maar toch… ” (nadruk door mij)

Is dit nu paranoïde of onderschat ik de gevaren in onze maatschappij?

35 REACTIES

 1. @Paul Martens [30]:
  Als in de USA nou een man zich zo kan verrijken met onheuse praktijken dat hij de eerste miljardair wordt ter wereld. En de oneerlijke praktijken gaat tot het inzetten van misdadigers toe … dan zou je voorzichtig de conclusie kunnen trekken dat indertijd er niet zoveel overheidsbemoeienis was in de USA voor de energiemarkt van automobielen. En die was er ook niet, het was het eindstadium van het wilde westen. Ik praat hier over het begin van de twintigste eeuw in de USA. Overheidsbemoeienis … niet echt.

  Veel vrijheid op een nieuwe markt, en honderd jaar later kunnen we volmondig stellen dat het geleid heeft tot valse praktijken. En nu zitten wij met de gebakken peren. Stupide neo connies die maar vasthouden aan de laatste druppels olie, allemaal jonge mensen in de gehaktmolen gedraaid in Irak, wetenschappers die al meer dan dertig jaar moord en brand schreeuwen over de miljoenen vaten die per dag deel op het vuur der vooruitgang worden gepleurd, en financiering van fundamentalistische Islamitische ideeën en praktijken via geld op aardolie. Rockefeller dankjewel. misdadige egoïstische cunt.

  Vrijheid in handelen in een maatschappij kan uitlopen op zeer nare situaties, waar je als samenleving ook niet makkelijk vanaf komt. De opzet van de markt voor autobrandstof in Amerika is daar een schokkend goed voorbeeld van.

 2. Zelf word ik steeds banger voor de overheid. Elke beslissing waarvan het volk denkt dat de overheid een domme zet doet, blijkt achteraf wel degelijk weloverwogen. Hun handel en wandel vind ik ronduit eng.

  Ik begrijp wel dat het hier draait om de bezorgdheid van een persoon, dat bang is voor de mening van zijn collegas of werkgever en niet direkt de overheid. Maar wellicht wordt de macht van overheden toch wel onderschat.

  Met lede ogen kijken burgers van een land toe hoe ze steeds weer worden voorgelogen. Mensen die tussen de regels doorlezen, voorzien veel gevaren. “Debunkers” lopen echter liever achter het nieuws aan. En kunnen daardoor niets meer dan de feiten voor lief nemen.

  Elk systeem is trouwens vatbaar voor corruptie. Maar de mazen in een systeem die misbruikt worden, worden pas naar verloop van tijd ontdekt. Mischien is het dan ook verstandig om elk nieuw in gebruik genomen systeem snel te veranderen om kwaadwillenden voor te zijn.

  Zelf ben ik van mening dat de nieuwe Facisme kleur en cultuur overstijgt. En meer gericht is
  Blijf vrijspreken!

 3. Effe mijn eidt afmaken:

  Zelf ben ik van mening dat de nieuwe Facisme kleur en cultuur overstijgt. En het nieuwe spelletje wordt gespeeld met alle burgers alsof het vee betreft.

 4. @JBB [28]: Ha@JBB [28]:
  Het heeft een hele dag geduurd voordat ik doorhad wat je nou met weiblich en unweiblich en het verdelen van de achterban bedoelde.
  Eerst moest ik doorhebben dat ik met een hersenspinsel, een komplot theorie, en spookbeelden zat. Velen hebben en jij ook hebben mij hierbij met commentaren geholpen.
  Het was heel lang beangstigend totdat het besef in het park begon door te dringen.Toen pas kon ik begrijpen wat je bedoelde met weiblich en achterban splitsen..
  Wat is dat over pseudoniem je IP-address weergeven.Ik heb niet nooit eerder een commentaar geplaatst.Ik ben de Vrijspreker in 2008 tegengekomen Dat heb je niet goed. Het maakt mij wel uit..en ben benieuwd hoe dat dan in elkaar zit ?.Je weet meer van computers dan ik.

 5. Als laatste mijn uitleg van wat er hier gebeurd is. Mijn gedachten, mijn ego is hier met me aan de haal gegaan.Ik was me er niet van bewust van dat “mijn conceptuele ik” , de ego,die ik onbewust koesterde’ hier in 2 a 3 minuten een vijandsbeeld van mezelf heeft neergezet door van alles te gaan roepen waardoor de echte persoon de echte Ik in moeilijkheden, in de problemen zou kunnen komen.De ego vind dat prachtig. Als hij zich maar bevestigd kan zien.Als hij zich maar kan profileren.Daar ben ik achteraf niet zo blij mee, dat ik op sleeptouw genomen was,maar wel weer blij dat ik het deze keer heb kunnen doorzien. Het werdt eens tijd.Deze onechte ik heeft al meerdere relaties kapot gemaakt over de jaren.
  De ego is de oorzaak van veel pijn en lijden persoonlijk en collectief.Het is jammer dat ik dit op bijna 70 jarige leeftijd pas doorhad.

Comments are closed.