belasting-sparenBinnen enkele dagen tijd is bekend geworden dat er vanuit het werkpaleis van koningin Beatrix aan het Noordeinde verschillende “fiscale constructies” gemanaged worden om belastingen te sparen.
 
Het gaat om een privéfonds van de familie De Bourbon de Parme dat volgens de Volkskrant bestuurd wordt vanuit dit paleis Noordeinde. Het privé Lysfonds, dat net als een trust van prinses Christina in Guernsey, is opgericht om minder belasting te betalen.

PvdA, SP en VVD zeggen dat het beheer van zo’n fonds door paleis Noordeinde slecht is voor het aanzien van het Koninklijk Huis. Volgens de parlementariërs verdraagt zich dit niet met de voorbeeldfunctie van Koninklijk familie.

Dat vinden wij ook. De Koninklijke familie heeft hier een “voorbeeldfunctie”. Vanuit hun positie hebben zij kennelijk veel meer mogelijkheden om alle trucjes te leren om minder belasting te betalen. En daarom zou het hen passen om die trucjes ook zo breed mogelijk bekend te maken zodat ook “gewone burgers”er gebruik van kunnen maken. Het is inderdaad slecht voor het aanzien van die lieden dat ze die trucjes tot nu toe verborgen hielden en alleen voor zichzelf toepasten. Niet erg netjes.

NOS: Staatssecretaris De Jager van Financiën zei afgelopen week in de Tweede Kamer dat er niets onoorbaars gebeurt.
Zou het na deze ontdekkingen niet netjes zijn als er nu door de Jager een rondschrijven naar alle belastingbetalers gaat met instructies hoe deze Guernsey route (en andere trucjes) ook door hen kan worden toegepast?

Naschrift.
Nadat dit stukje geplaatst was ontvingen wij een uitgebreid persbericht van Toine Manders (HJC) met zeer veel anti-belastingargumenten en antwoorden op misverstanden. Het is een nuttig bericht om kennis van te nemen. Daarom zullen we dit maandag op de Vrijspreker plaatsen.

10 REACTIES

 1. nachtwaker

  ben als ondernemer meerdere keren bij HJC geweest , en roem hun benadering op het gebied / inzicht op persoonlijke belastingontwijking
  , in n gang legde de energieke toine manders de Inspire Art arrest uit.

  JE mag nu nog niet eens zeggen ,..”belasting is gelegaliseerde roof ..”

  sarkozy (frankrijk)wil de belastingparadijzen aanpakken m. EEG-overleg

  ik DENK , dat er een denktank moet komen , die belastingparadijzen juist
  beschermd !,..zodat de SOVJET-EEG hiermee wel MOETEN concurreren ..
  n nl- taxfreedom denktank die,..
  1) overheid nederland “zwart maken” door verspillingen , schades ken-baar te maken aan die belastingparadijzen (volk), bv. nu de vliegtax ..
  2)belastingparadijzen zovermogelijk onze politieke schandalen overleggen
  zoals (eeg)staatscorrupties , creatief staatsboekhoudingen , etc , etc
  3) het volk dezer belastingparadijzen waarschuwen voor opheffing bank-geheim , en wat de economische gevolgen voor deze landen zijn , bij opheffing belastingparadijs ,omdat andere falende eeg-politici dit willen
  luxemburg
  luxemburg staat op de 1e plaats mbt : gemiddelt inkomen per persoon
  als we de gehele bevolking van luxemburg (slechts +_300.000 inwoners
  via email / post/fax informeren , dat ze die 1e plaats verliezen , als ze hun bankgeheim opgeven , voor EEG -politici die gat in de hand hebben

  n bankgeheim beschermd burgers tegen prive – en staatsroof

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.

 2. @NACHTWAKER [1]:
  Om te beginnen kunnen dergelijke berichten door iedereen ingezonden worden naar de Vrijspreker.
  Wij zullen die dan (eventueel selectief) plaatsen.
  Van daar uit kan dan een grotere weerstand opbloeien.

  De Vrijspreker is bezig met plannen om meer op belastinggebied te doen.
  Blijf ons volgen en stuur ideeen.

 3. ‘k ben ook wel eens bij HJC op seminar geweest.
  Als ik me niet vergis, wordt een rechtspersoon belast waar management en control plaatsvinden, ongeacht waar de vennootschap opgericht/gevestigd is.
  Dit zou betekenen dat zelfs als Bea’s kliek zich bedient van buitenlandse rechtspersonen, maar ze die vanuit NL aanstuurt, ze TOCH in NL belasting verschuldigd zijn.
  Eens kijken of de fiscus nu consistent zal handelen dan wel of ze Bea’s familie een voorkeursbehandeling geven.

 4. De Koninklijke familie pakt het slim aan, wij betalen belastingen en zij niet, sterker we betalen een mega bedrag om die familie bezig te houden, geheel overbodig natuurlijk, een President doet hetzelfde als die hele club, en die kunnen we dan wel zelf uitzoeken/ kiezen.

  (ga maar lekker koekhappen op Koninginnendag in NL aan zee,toedeloe !)-:)

 5. Deze companies worden doorgaans bestuurd door nominee-directors in het belastingparadijs. De eigenaar controleert middels sideletters of directe opdrachten deze nominees. Als dat bewezen kan worden is hij het haasje en dit is dus de zwakke schakel. In dit verhaal hebben ze er een stichting tussen gezet die indirect gecontroleerd wordt door iemand die in Engeland woont en daar belastingplichtig is. Leerzame constructie.

 6. @Tjeerd [7]:

  Laten wij de Koningin en Antoine Manders uitnodigen om samen een expose te geven over de manieren waarop belasting te besparen valt!
  Als Moeder der natie is zij dit aan haar onderdanen verplicht.
  Het gaat hier immers om een nijpende noodzaak die vele burgers bezighoudt!
  hugo van reijen

 7. Ik heb nog behoefte aan Manders en Beatrix, ik vond de beste optie weg gaan,houdoe, die hobby die NL heet vind ik te prijzig, ik kom wel op bezoek af en toe, dat is gratis.
  (wat doen jullie daar nog eigenlijk, zo leuk ?)

 8. Gewoon afschaffen die (be)last(ing).
  Worden we rijker en rustiger van.

Comments are closed.