ab-klinkPersonen die alternatief bezwaar hebben gemaakt tegen opname in het Elektronisch Patiënten Dossier ontvingen eind januari van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een vier pagina’s tellende brief waarin hun bezwaar niet ontvankelijk wordt verklaard: ‘De bezwaarprocedure om aan te geven dat u niet mee wilt doen met het EPD is geen bezwaar in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht, deze wet is dan ook niet van toepassing’.

Geschreven door Ricardo op Zaplog.nl

Vogelvrij met het VWS-formulier
Het alternatieve bezwaarformulier biedt de bescherming die in het VWS-formulier, ondanks de voorgewende ‘zorgvuldigheid’ en ‘zorg voor uw veiligheid’ ten ene male ontbreekt. Zo biedt het ondermeer bescherming tegen opname met naam en toenaam in een apart dossier voor EPD-querulanten, de zwarte lijst zogezegd, en stelt het de staat aansprakelijk voor eventuele materiële en immateriële schade.

Pikant detail is dat het bezwaarformulier van het ministerie evenmin van toepassing is omdat je nu eenmaal geen bezwaar kunt maken tegen niet aangenomen wetten. Desondanks presenteert de briefopsteller het EPD als voldongen feit en waarschuwt hij dat alléén het door het ministerie opgestelde formulier geëigend is ‘om correct en betrouwbaar de uitwisseling van gegevens te kunnen blokkeren’ -uiteraard vergezeld van de nodige identiteitsdocumenten en gemeentelijke uitreksels voor het querulantenregister- en vervolgt de briefopsteller met ‘Wij hopen op een begrip voor een zorgvuldige behandeling van uw bezwaar’. Tja, hoe zou je nu geen begrip voor een ‘zorgvuldige behandeling’ kunnen opbrengen, dat wil toch iedereen? Alsof dat ter discussie staat. Achteloos zou je er zo intrappen.

Ministerie bewust horend doof en ziende blind
Nagenoeg elke zin is gelardeerd met de woorden ‘correct’, ‘betrouwbaar’ en ‘zorgvuldig’. En dat de overheid zeer betrouwbaar is weten we uit de geschiedenis van Robin van Persie bij wie tweehonderd agenten uit pure nieuwsgierigheid in het dossier trachtten te gluren. Neen, énkel zorgverleners krijgen toegang verzekert de brief. Dat was ook de afspraak bij de kind-variant van het EPD, het Elektronisch Kind Dossier met de welbekende bloemrijke schaamhaarbeschrijvingen, ware het niet dat in Rotterdam de minister inmiddels ook de politie toegang heeft verschaft. Dat zal bij het EPD natuurlijk nooit gebeuren…

Vier pagina’s lang doet het ministerie voor de zoveelste maal uit de doeken waarom het EPD toch zo’n rijke bron van zegen is. Ja, maar wij WILLEN gewoon niet, hoor ik u zeggen. Neen, EPD-bezwaarden, jullie BEGRIJPEN het niet! Volgens Elco Brinkman (Nictiz, verantwoordelijk voor het optuigen het EPD) zou het toch echt aan de communicatie liggen dat 330.000 personen bezwaar hebben gemaakt. Als men het niet begrijpt -en zoals we weten: privacybehoeders zijn achterlijk– moet de overheid het nog maar eens uitleggen aan de 330.000 nietwillers en nog een keertje, wederom, nogmaals, opnieuw en weer. Iedereen houdt keuzevrijheid voor deelname aan het EPD, uiteraard. Heel democratisch. U kunt namelijk kiezen uit ‘ja’ of ‘ja’. We zullen het aan de 330.000 EPD-afvalligen nogmaals ‘burgervriendelijk communiceren’ tot zij erbij neervallen en hun lijfeigenschap door de overheid erkennen: al moeten we het, weliswaar op ‘burgervriendelijke’ wijze, door hun strot heenpersen.

EPD is pixel in totaalplaatje
Maar wie snapt het nu eigenlijk niet, of liever: WIL het niet snappen en waarom niet? Het EPD is niet te ontkoppelen van de overige stormachtige ontwikkelingen sinds het met explosieven neerhalen van het World Trade Center waardoor 3000 burgers omkwamen. Het past naadloos in het geheel van de talloze vrijheidsberovende en privacyschendende maatregelen die wij sindsdien, door angst overvallen, in sneltreinvaart accepteerden ‘ten behoeve van onze veiligheid’. Een pixel in een totaalplaatje. Het houdt direct verband met de nieuwe ‘shock’ die ons momenteel wordt toegebracht om ook onze welvaart af te nemen: de kredietdepressie. Extreme shocks verlammen de burger van angst en ontzetting en geven overheden de gelegenheid vervolgens pijlsnel democratische rechten af te breken. Door bevolkingsgroepen volgens het beproefde Romeinse adagium ‘verdeel en heers’ tegen elkaar uit te spelen, voorkom je dat u en ik zich gaan organiseren. De overheid heeft met haar polariserende politiek daartoe de afgelopen jaren haar uiterste best gedaan. Het einddoel is totaalcontrole over het volk dat volgens Edward Bernays de macht en het geld van de gevestigde orde bedreigt. In maart heeft Sarkozy een topoverleg met de Euroleiders om de toenemende onrust in verschillende Europese landen de kop in te drukken. U bent verdacht!

Gedrogeerd aan de ketting
Helaas verkeren de meeste Nederlanders nog in diepe winterslaap, gedrogeerd door de desinformatie van de coöperatieve ‘kwaliteitskranten’, establishmentspreekbuizen pur sang volgens het principe ‘wiens brood men eet, diens woord men spreekt’; de kritiekloze ANP-papegaaien die onwetende burgers weerloos maken en lacherig kritische vragen afdoen met gemakzuchtige argument killers als ‘complotdenken’. Verbanden worden niet gelegd of verhuld. De wereld staat in brand maar het RTL-ontbijtnieuws toont ijspret, koek & zopie, de ruzie tussen Gordon en Gerard Joling en ’s werelds langste taart in Mexico. Behoort u ook tot de 98% tevredenen (!???) van het Algemeen Dagblad? Ja? Slaap dan zacht, vadertje staat regelt uw EPD…

18 REACTIES

 1. Meesterlijk stuk. Laat iedereen die dit leest het aan zijn vrienden en kennissen rondsturen.
  Maar ik heb wel een vraag.

  “Pikant detail is dat het bezwaarformulier van het ministerie evenmin van toepassing is omdat je nu eenmaal geen bezwaar kunt maken tegen niet aangenomen wetten.”

  Hieruit zou je concluderen, dat het alternatieve bezwaarformulier inderdaad niet van toepassing is. En dat stemt niet overeen met de voorgaande alinea:

  “Het alternatieve bezwaarformulier biedt de bescherming die in het VWS-formulier, ondanks de voorgewende ‘zorgvuldigheid’ en ‘zorg voor uw veiligheid’ ten ene male ontbreekt. Zo biedt het ondermeer bescherming tegen opname met naam en toenaam in een apart dossier voor EPD-querulanten, de zwarte lijst zogezegd, en stelt het de staat aansprakelijk voor eventuele materiële en immateriële schade.”

  Is die conclusie juist?

 2. goed artikel.
  Ik vind het schrikbarend hoe een groot deel van de Nederlanders zich in slaap laat sussen terwijl hun vrijheid stilletjes aan en beetje bij beetje onderuit wordt gehaalt.

 3. Tja, het was te verwachten helaas.
  Top dat hier weer aandacht aan besteedt wordt.
  Is er dan helemaal niets tegen te doen?

  Volgens mij staat eea haaks op wat er in de WGBO staat,
  maar daar lijken de “heren” zich weinig van aan te trekken.

  Omdat voor mij opname in een EPD, en zelfs opname van mijn gegevens in een centrale database (met aansluitmogelijkheden tot) absoluut onacceptabel is, zit ik nu zonder huisartszorg. Meneer vond dat namelijk maar vervelend, en kieperde me zonder pardon de praktijk uit.

  Uiteraard mag ik wel – verplicht- blijven betalen voor oa deze zorg. Zonder er gebruik van te kunnen maken.

  De zorgverleners zelf lijken niet te snappen waar je je druk om maakt.

  Weet iemand of je, bv obv de WGBO, van een hulpverlener kunt verlangen dat je gegevens niet aan derden beschikbaar gesteld worden?

 4. nachtwaker “Gaat u maar rustig slapen” (minister colijn voor nazi-inval )
  van burger -naar “patient-rechten”
  1) machtswisseling: maar wat doet (andere) overheid met deze gegevens?
  toen :in de 2e wereldoorlog roemden de nazi””s onze burgerdossiers,
  qua compleetheid(grundlichkeit) die(collective punishment)arrestaties
  uiterst vergemakkelijkden ,met de kamp -overlevenden als patienten !
  van patient-rechten naar burger?
  MAAR stel dat DE Bismarck s zwakzinnigen-dossier ..in nazi handen komt!
  De zwakzinnigen ,blinden ,mongolen etc , waren 1 v/d, 1e kollektieve burgers onder -het- staatsdwang(!)-euthanasie programma , dankzij start
  “Kaiserliche Sozialbotschaft, 17. November 1881 ” Otto von Bismarck”
  die had deze PATIENTEN voor hitler-overheid efficient in beeld gebracht ..
  niet voor de gaskamer natuurlijk,maar om controle fraude”Sozialbotschaft

  Of overheid doet -opeens -andersom :van burger naar “patient”
  2) Overigens kon de dictatuur-overheid onder breznev (USSR) jouw lege
  (groene medische kaart ) “PATIENTEN”dossier eenzijdig “OPvullen” met toevoeging”krankzinnig” ,..een KGB- eufemisme voor bep. “dissidenten”.
  staats-misbruik
  “Gaat u maar rustig slapen” zei COLIJN -ik vraag me dan twee dingen af:
  a) hoeveel joden lagen toen WAKKER mbt deze overheids- boodschap …?
  b) Hoeveel sliepen voortijdig v. eeuwig toen die boodschap niet uitkwam?
  .. en wie volgden daarna ,,? ,.”Nacht UND nebel”kapitalisten, zoals ik ..?

  Na lezen Kims artikel : …heb ik nu burger -of patient-rechten? toekomst?

 5. Geachte heer, mevrouw S

  U heeft bezwaar gemaakt tegen uitwisseling van medische gegevens via het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Wij hebben uw bezwaarformulier ontvangen en nemen dit in behandeling. U ontvangt hierover binnenkort nadere informatie.

  Alle bezwaarformulieren zullen tijdig worden verwerkt, Uw gegevens zullen niet uitgewisseld worden in het kader van het landelijk EPD.

  Meer informatie
  Indien u nog vragen heeft verwijzen wij u naar de website http://www.infoEPD.nl Of u kunt telefonisch contact opnemen met het informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD, telefoonnummer 0900-232 43 42 (1 cent per minuut).

  Hoogachtend

  R.S. de Back.
  Informatiepunt BSN in de zorg en landelijk EPD

  Leuk, een brief….Ik sta nu vast en zeker te boek als onbetrouwbare burger. Maar goed bij het aanvragen van een nieuw paspoort pakken ze toch altijd nog even mijn vingerafdrukken…

 6. @Maik [7]:

  Hou je er wel rekening mee dat je huisarts
  (als de wet er door komt) straks verplicht is zijn
  systeem open te stellen?

  Jouw bezwaar is in de praktijk niet meer dan een vinkje in je patientkaart. De PC/het systeem waar je gegevens inzitten, is echter nog steeds opengesteld.

  De meeste huisartsen werken al met een vorm van EPD,
  zoals bv het Promedico systeem. Alle patientengegevens staan bij dit soort systemen op centrale servers. Ook de huisarts heeft geen idee wie waar bij kan, en wie er wat mee doet….

  Maik [12] reageerde op deze reactie.

 7. Het grootste risico van het EPD is trouwens erg onderbelicht.
  Wel eens geprobeerd een foute invoer uit een systeem te krijgen? Tien jaar na dato krijg je nog steeds post voor de vorige bewoners op je adres, etcetera.

  Maar stel nu eens dat iemand besluit dat jij voortaan als ‘drugsgebruiker’ door het leven moet gaan. Eén keer inloggen, het juist vinkje aanzetten, en voortaan ben je kansloos als je een nieuwe (overheids-)baan wilt hebben. Je staat immers als verslaafde geregistreerd.
  Misbruik kan iedereen treffen….

  Jara [16] reageerde op deze reactie.
  ricardo [17] reageerde op deze reactie.

 8. Ook ik ben inmiddels de trotse ontvanger van de 4-bladige VWS brief.
  Maar hoe moet het nu verder? Iemand enig idee?

 9. @Maik [12]:

  Erg blij om te horen dat ze nog bestaan,
  gefeliciteerd daarmee!

  Ik hoop er ook nog eens een te vinden….

 10. @Kim Winkelaar [9]:
  Daar is idd geen speld tussen te krijgen.
  Fouten en databasevervuiling zullen m.i. juist meer
  nieuwe blunders op gaan leveren, dan nu al het geval is.
  Ik geloof in ieder geval niet dat het het aantal medische fouten zal terugdringen.
  Mensen zijn over het algemeen nogal geneigd om alles wat “in de computer staat” voor waar aan te nemen.

 11. Ik vraag me af of de wet gebruik burgerservicenummer in de zorg ook niet in dehand werkt dat alle bestanden aan elkaar gekoppeld kunnen worden zonder problemen.

Comments are closed.