Ontwikkelingshulp vanuit Westerse overheden en NGO’s werkt over het africaguyalgemeen averechts. Wat wel werkt, is de markt. Een goed voorbeeld hiervan is mobiele telefonie. In tien jaar tijd zijn de armste mensen ter wereld via hun mobieltje gelinkt aan de weg naar vooruitgang. Commerciele telecommunicatie zorgt in deze regio’s voor concrete verbetering. Vorige week stortte Bill Gates via zijn stichting 12,5 miljoen dollar in mobiele bankdiensten om zodoende meer financiele diensten te ontsluiten.

Gelijk met het internet, waarmee het steeds inniger samenwerkt, is mobiele telefonie de meest verbazingwekkende technologische ontwikkeling van deze tijd. Beiden hebben het vermogen om een revolutionaire toegang tot informatievoorziening voor ontwikkelingslanden te forceren. Het besef hiervan ontbreekt grotendeels bij de NGO’s, ambtenaren en politici. Die denken bij een mobieltje alleen aan zinloos gebel en zijn gefocussed op hun desktop- of laptopcomputer. Vandaar dat er miljoenen belastinggeld in de ‘poor man’s laptop‘ gepompt worden.
De geschiedenis van consumenten electronica leert ons dat we gelukkig niet op de realisatie van de fantastische plannen van beleidsmakers hoeven te wachten. Het mobieltje is namelijk de computer van Afrika.

In Zuid Afrika en Nigeria is een ruim aanbod aan mobiele bankdiensten voor een bevolking die niet makkelijk online gaat of een bankkantoor instapt maar nu wel de voordelen van contantloze transacties heeft. Men schat dat meer dan 1 miljard mensen ter wereld wel een mobieltje heeft maar geen bankrekening. McKinsey verwacht dat de markt voor mobiel geld voor mensen zonder een bankrekening kan groeien naar 5 miljard dollar in de komende drie jaar.

‘Traditionele financiele diensten zijn vaak te duur en onhandig voor mensen die minder dan 2 dollar per dag verdienen en te duur voor banken om hierin te voorzien,’ zegt Bob Christen, directeur van de Financial Services for the Poor initiative van de Bill & Melinda Gates Foundation. ‘Technologie zoals mobiel bellen maakt het mogelijk om hoogwaardige financiele diensten tegen lage kosten aan te bieden aan miljoenen mensen in ontwikkelingslanden zodat ze financiele zekerheid kunnen opbouwen en hun levensrisico’s kunnen beheersen. Wij geloven dat het opzij zetten van kleine sommen op een veilige plek mensen in staat stelt om vermogen op te bouwen, risico’s te verzekeren en mogelijkheden te creeren voor de volgende generatie.’  

8 REACTIES

 1. Goede ontwikkeling, en ook min of meer voorspeld 10 jaar geleden. Ik herinner mij een artikel ergens dat meldde dat het enorm veel geld zou kosten om het vaste telefoonnet te moderniseren en uit te breiden. Er zou zelfs een glasvezel-ring om Afrika moeten worden gelegd om als ‘back bone’ te dienen. Mobiel bellen zou goedkoper en flexibeler zijn. Q.E.D.

  Politici kunnen zich beter bezig houden met het verbieden van gloeilampen, kroketten eten en ander therapeutisch bezig zijn.
  Zo doet iedereen passend werk. Bill Gates helpt arme mensen en politici helpen… ach ja, laat maar zitten.

 2. De mobiele telefonie heeft in een groot aantal landen een zeer gunstig effect gesorteerd.
  Een van de vele gevolgen is een grotere transparantie voor boeren op het stuk van de prijs van landbouwproducten.
  Een andere gunstig effect is dat geldwisselaars in zelfs de kleinste plaatsen op de hoogte blijven van valutakoersen.
  hugo van reijen

 3. Een van de vele gunstige gevolgen van mobiele telefonie is, dat boeren op de hoogte kunnen blijven van de prijzen van landbouwproducten.
  Een ander gunstig gevolg is bij voorbeeld, dat geldwisselaars in zelfs de kleinste plaatsen van minuut tot minuut de valutakoersen kunnen volgen.
  hugo van reijen

 4. Wat wrang dat uitgerekend Bill Gates veel geld verdient aan software voor mobiele (bank)diensten.
  En wat wrang dat naast hongersnood in Afrika Kanker doodsoorzaak nr 2 zal gaan worden door de introductie van al die kankerverwekkende mobiele diensten.
  Afrika is veel meer gebaat bij laaggeprijsde Aids-remmers, humane voedselverbouwingsprojecten en een stop op de dump van Westers giftig afval.
  Ook al valt aan die projecten voor Bill weinig te verdienen, natuurlijk.

 5. Is al een oud kunstje. Philips deed indertijd hetzelfde. Geef een gateway centrale weg, creëer daarmee een behoefte… en wordt welvarend.
  Het gebeurt nog steeds kijk maar goed om je heen.

 6. @Guster [3]: Je moet die grote bek van je durven open te trekken als je voor ze staat domme lozer! Zeker veel geplaagd vroeger door negers haha :-p

Comments are closed.