igzSlechte alternatieve arts moet stoppen.

Artsen die de gezondheid van hun patiënten schaden, gaan veel strengere straffen krijgen.

De inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) kan alternatieve genezers bevelen hun praktijk te staken.

Minister Ab Klink (volksgezondheid) wil deze maatregelen in de wet gaan vastleggen, schreef hij maandag aan de tweede kamer. Nu geldt het schaden van gezondheid door een arts nog als een overtreding, met hoogstens drie maanden cel of een boete tot 3700 euro.

De minister wil er een misdrijf van gaan maken, te vergelijken met mishandeling en dood of zwaar lichamelijk letsel door schuld. Straffen voor deze delicten kunnen oplopen tot negen jaar cel of 74.000 euro.

Dat de inspectie nu alleen tegen reguliere artsen kan optreden, noemt de minister en ernstig gemis. Klink kondigde al aan met strengere maatregelen te komen na ophef rond het medisch centrum Maria Magdalena in Roosendaal. Een patiënte had het advies gekregen met haar chemokuur te stoppen. Zij is inmiddels overleden.

Klink grijpt deze kwestie ook aan om misleidend gebruik van de term “medisch” aan te pakken. Deze kan ten onrechte de indruk wekken dat een kliniek reguliere zorg biedt, terwijl het in werkelijkheid gaat om alternatieve behandelingen.

Tot zover de media.

Onduidelijk is of de door hem genoemde straffen van negen jaar of 74.000 euro alleen geldt voor alternatieve genezers of ook betrekking heeft op de reguliere zorg.

Als het ook betrekking heeft op de reguliere zorg dan moet gevreesd worden voor de bezettingsgraad in de ziekenhuizen. Het laatste cijfer wat in de media genoemd werd had betrekking op 2200 sterfgevallen in ziekenhuizen door schuld van de medici.

Klink laat gemakshalve de plusminus 4000 mensen die door de door de reguliere zorg voorgeschreven medicijnen aan bijwerkingverschijnselen jaarlijks overlijden buiten beschouwing.

Maar als een patiënte door het advies van een alternatieve genezer komt te overlijden, dan moeten er direct stringenter maatregelen getroffen worden.

Na even op Internet gekeken te hebben blijkt, dat zeven procent van de Nederlandse bevolking in 2007 een alternatieve genezer hebben geraadpleegd.

Het gaat er niet om of men een voor- of tegenstander van alternatieve geneeswijzen is, maar om de mogelijkheid van ieder mens om zelf te beslissen wat volgens hem/haar de juiste behandelwijze is.

Zowel in de reguliere zorg als bij de alternatieve geneeswijze zullen onbekwame en zeer bekwame mensen werken.

Als er dan toch van dood door schuld sprake is, waarom moet dan de overheid bijvoorbeeld 74.000 euro incasseren?

Is het niet logischer dat de nabestaanden voor een vergoeding in aanmerking komen?

24 REACTIES

 1. Waarom de overheid een geldbedrag eist? Simpel, een klein gedeelte van de misgelopen toekomstige belastingen. Een vergoeding dus, hoe krom ook.

 2. Het lijkt mij niet meer dan redelijk dat dezelfde regels gelden voor Klink als er straks ernstige gevallen van bijwerking optreden bij de vaccinatie van Gardasil. Gezien de promotiecampagne en het doordrukken van dit schijnmedicijn draagt Klink een loodzware verantwoordelijkheid. Negen jaar cel of 74.000 euro is nog een lichte straf.

  Spy-Nose [13] reageerde op deze reactie.

 3. Alternatieve geneeswijzen (medicijnen) hebben bij mij, tot nu toe, meer geholpen (o.a. gordelroos) dan reguliere medicijnen.

 4. “Zowel in de reguliere zorg als bij de alternatieve geneeswijze zullen onbekwame en zeer bekwame mensen werken.”

  In de reguliere zorg zijn er onbekwame en bekwame mensen werkzaam. In het alternatieve circuit zijn zeer veel bekwame mensen werkzaan. Bekwaam in het bedriegen van onnadenkende mensen.
  Alternatieve geneeskunde is – per definitie – gewoon “geneeskunde” waarbij er nooit is aangetoond dat het daadwerkelijk werkt. Als het zo fantastisch is, dan is fatsoenlijk bewijs leveren toch supersimpel?

  Los daarvan hoort de overheid zich niet te bemoeien met transacties tussen personen.

 5. Je gebruikt drogredenen Louis. Klink wil alternatieve geneeswijzen helemaal niet verbieden en dus ook niet de keuzemogelijkheid van de patiënten beperken. Hij wil alleen gelijke strafmogelijkheden voor de reguliere en alternatieve genezers.
  In de wet BIG is omschreven wie tot welke medische handelingen bevoegd zijn. Bij onvoldoende opleiding is er sprake van onbevoegdheid en dat kan tot straf leiden. Verder kunnen reguliere medici, verplegers, paramedici e.d. gestraft worden bij fouten via het medisch tuchtrecht, dit i.t.t. alternatieve genezers. Ze gelden niet als medici en vallen dus niet onder tuchtrecht, maar ook niet onder een of andere controle op hun kennis en vaardigheden, omdat in de wet BIG geen omschrijvingen van bevoegdheden en opleidingseisen voor deze alternatieve genezers staat. Zolang ze het woord ‘genezen’ en ‘medisch’ maar vermijden, is er in de praktijk niets aan de hand. Door handige woordkeuzes beweren ze uiteraard wel degelijk te kunnen genezen, want anders zou er geen hond naar ze toe komen.
  Klink wil deze ongelijke situatie nu enigszins recht trekken, in ieder geval wat betreft fouten bij behandeling.

 6. Moeten we nu ook accepteren dat aan jonge meisjes een HPV-vaccinatie wordt opgedrongen. Er is nog heel weinig bekend van mogelijke kwalijke gevolgen.
  We weten toch hoe DES in vroegere jaren werd gepromoot. Softenon werd toch ook aanbevolen voor zwangere vrouwen en recentelijk was VIOXX toch het perfecte middel.
  Dit soort vaccinaties zie ik veel ernstiger voor gezondheids risico dan de alternatieve geneeskunde.

 7. En verder moet de alternatieve genezer als eerste blootgesteld worden aan zijn eigen adviezen. Dus niet kinderachtig zijn: bij kanker klavertjes-vier en bij hartfalen hondsdraf.

  Uiteraard moet de kwakzalver verdwijnen. Oplichterij is altijd ongewenst. Verzin maar een wetje, maakt niet uit, maar maak ze het werken onmogelijk. Het is levensgevaarlijk bijgeloof.

  TerrierBram [14] reageerde op deze reactie.

 8. @Seneca [3]:
  Zodra er doden vallen, hoef je i.i.g. niet bij Klink aan te kloppen, want het vaccinatieprogramma is vrijwillig (lees: voor eigen rekening en risico).

 9. @TerrierBram [14]: Er zijn heel veel planten met geneeskundige werking, dat klopt. Van bijna al die planten (er wordt nog veel onderzoek gedaan naar andere) is het werkzame deel geïsoleerd en op de markt gebracht. Zoiets heet een medicijn. Veel van die planten bevatten namelijk ook andere stoiffen die bijwerkingen veroorzaken of zelfs giftig en dodelijk zijn. Wat dat betreft kan natuurgeneeswijze de hand schudden met de farmaceutische industrie. Met dit verschil dat die laatste uitgebreid onderzoek moet doen voor iets op de markt kan worden gebracht. Elke Chinees of Drents kruidenvrouwtje kan willekeurig welk kruid of plantje dan ook verkopen. Zolang hij of zij het woord ‘medicijn’ vermijdt maar slechts suggereert dat het werkzaam is, valt het alleen onder de voedsel- en warenwet, niet onder de medicijnenwet. Een ongelijke situaite dus, die m.i. moet worden gecorrigeerd.

  TerrierBram [16] reageerde op deze reactie.

 10. @Fred [15]:
  Elke Amerikaan met veel geld kan een giffabriek starten, als je maar de juiste connecties hebt. Het vertrouwen in de goede bedoelingen van de farmaceutische industrie zijn ongegrond. En blijken in de praktijk dodelijk te zijn. Van alle producten in de fytotheratpeutische lijn van het merk Bloem heeft een zeer klein deel bijwerkingen. Alle kruiden die ik in mijn leven heb gebruikt vertoonden geen bijwerkingen, maar werkingen, en dat ging tot en met het vibreren van mijn hele midderif toe.
  Het hele idee van isolatie, en daarom DE geneekrachtige werking eruit halen is sowieso discutabel. En heeft meer met de arrogantie van de mens te maken, dan met een diepgaand begrip over de werking van plantemedicijnen.

 11. Ja ik verbaasde me ook over de kortzichtige ongenuanceerde reacties hierboven die alle alternatieve geneeswijze over 1 hoop gooien. Er zijn jaarlijks duizenden doden aan medicijnvergiftiging en dergelijke. Alternatief moet heel wat doen om die schade in te halen. Want ook al vallen sommige dingen onder belazerij, een persoon kiest daar zelf voor, maar het lijkt me dat er nog niemand is doodgegaan aan ingestraald water of klavertjes vier.

  Ook ik ben genezen mede door Fytotherapie icm Schussler zouten en een gezonder dieet. Mijn moeder idem dito. Hij behandeld nu mijn broer die schizofreen is en heeft al (hij is nu 2 maanden bezig) goede resultaten bereikt.

  Bonusan/Van nature heeft trouwens al hun middelen wetenschappelijk onderbouwd.

  Fred [20] reageerde op deze reactie.

 12. @TerrierBram [14]: De farmaceutische industrie komt in ieder geval met cijfers. Ze onderzoeken wat de gevolgen (kunnen) zijn, wat de kansen zijn op genezing, etc. Alternatieve geneeskunde weigert om enigszins fatsoenlijk onderzoek naar eigen effectiviteit te doen. Dat staat dus los van plantkunde of wat dan ook. Gewoon simpele cijfers.

 13. Mag je nu spinazie wel of niet een tweede keer opwarmen? Als je Ca blokkers gebruikt is Grapefruit een NONO./
  maw. wat voor mij gezond is kan best voor jou slecht zijn. Het is in ieder geval slecht als deze zaken door ambtenaar Q geregeld gaan worden.

 14. @Deb [17]: Een deel van die mensen zou al eerder en na een pijlnijker leven zijn gestorven zonder de uiteindelijk fatale bijwerking van die medicijnen. Dat deel vasn het verhaal wordt altijd weggelaten door mensen die wijzen op hoe gevaarlijk gewone medicijnen zijn.
  Uiteraard vallen er ook doden door fout toegeschreven medicijnen, verkeerde doses en slecht gecontroleerde combinaties van medicijnen. Het ligt in al die gevallen niet aan de medicijnen, het is een gevolg van menselijke fouten.
  Overigens is de farmaceutische industrie inderdaad geen heilige instantie, maar een sector waar uiteindelijk winst moet worden gemaakt. Met alle fouten en bewuste verzwijging van informatie, omkoping etc. Dat dient zeker ook aangepakt te worden. Neem bijvoorbeeld de recent bekend geworden gevaarlijke bijwerking van Prozac dat bij jongeren de kans op zelfmoord aanzienlijk vergroot. De fabrikant had onderzoeksgegevens die daarop wezen, zeer waarschijnlijk verzwegen. Als het waar is, is dat een misdaad die bestraft dient te worden.

  Het voorgaande neemt echter niet weg dat ook alternatieve therapieën, natuurgeneesmiddelen, alternatieve therapeuten en verkopers en fabrikanten van alternatieve geneesmiddelen m.i. onder dezelfde regels zouden moeten vallen die gelden voor de reguliere geneeskunde en medicijnen.
  Eigenlijk zou die groep juist blij moeten zijn met de aangekondigde maatregelen van Klink. Veel natuurgeneesmiddelen en homeopathische middelen vallen bijvoorbeeld nu onder de Voedsel- en Warenwet. Dat duidt erop dat de overheid het niet eens beschouwd als een werkzaam middel. Met de aangekondigde maatregel neemt de overheid de alternatieve geneeswereld nu net zo serieus als de reguliere, al denk ik niet dat dát Klinks bedoeling is. Maar waarom dan opeens toch dat tegengesputter uit de alternatieve hoek? Is er misschien toch iets te verbergen?

 15. Toch mag blueband en halvarine als gezond worden aangeprezen, terwijl ieder zinnig mens weet dat je veel beter boter kunt nemen. Zoiets sticht verwarring; Unilever vaart er wel bij en Pfizer verkoopt meer statines.

 16. Het is een rare kromme idiote wereld: allerlei verboden en beperkingen, beweringen, leugens en bedrog onder de naam van: “wij als deskundigen weten hoe het werkt en wat goed is voor u…” Een typisch hollands gedragsfenomeen?
  Wanneer houdt het op, wanneer mag ik zelf kiezen? Het wordt me met de dag moeilijker gemaakt. Mijn favoriete (en betaalbare) producten verdwijnen snel en grondig en steeds meer rotszooi komt ervoor in de plaats, onder een of ander mom, bedrog, handeltje, enfin, niemand legt het je nog uit. Ben ik nu erg negatief? Jammer dan, ik zie echter deze afbraak al jaren onder mijn neus gebeuren, in het groot, in het klein, achter een mooi praatje, een glimlach, een “verstandige discussie”, een etiket vol vieze chemische formules, een nieuw gepromoot product (maar bij nader inzien…ik ben toevallig een uitstekende kenner van etiketten). Kijk naar brood, ons basisvoedsel: het merendeel is zacht, week, opgeklopt en vooral lang houdbaar en dus per definitie: onbetrouwbaar. Wat zijn die broodverbeteraars? AH. wilde het me niet vertellen (was hun geheimpje). Het enige produkt wat de naam brood nog verdient ligt bij de Reform en die heb ik persoonlijk niet eens in een straal van tien kilometer in m’n buurt. Mijn vrienden uit Belgie brengen hun brood mee als ze naar me in Holland komen. Wij Hollanders weten niet eens meer hoe echt brood eruit behoort te zien. En nu gaat het gedonder en belazeren voort met alternatieve producten, alternatieve medicijnen en nog steeds slikt en pikt de massa het allemaal. Volledig ziek en de weg kwijt is dit volk.
  En denk zeker niet dat ze elders MEER de weg kwijt zijn dan hier, want je zou je zomaar kunnen vergissen.

 17. @tessa: sinds een jaar heb ik een broodbakmachine (domo) en gebruik ik de slankelijn broodbakmix van het Stoepje (met wat extra gist). Wat dit betreft ben ik een tevreden mens.

 18. Ongeveer 1 op de 5 opnames in een ziekenhuis is als gevolg op de bijwerkingen van medicijnen [op recept van een dokter verkregen] Dit zijn middelen die niet genezen maar klachten onderdrukken.

  Ja wetenschappelijk bewesen dat het middel effectief je klacht onderdruk en ja in de bijsluiter staat dat je er lever beschadiging van krijgt. En omdat het in de bijslutier staat is het niet erg dat je er aan overlijd. Je bent toch gewaarschuwd.

  Het is trouwens opvallend dat in Nederland drugs makkelijker te koop zijn dan homeopatische middelen. Hoe kan dat nou minister?

  Zonder alternatieve geneeskunde is Nederland aan de goden overgeleverd.

Comments are closed.