aaa_geheim_not-secretIn Nederland is er van het bankgeheim al lang niet veel meer over. Dat is wel nog beter in takt in een aantal andere landen zoals Luxemburg, Liechtenstein, Zwitserland, Bahamas en dergelijke. De Amerikaanse overheid doet nu een poging om de Zwitserse UBS (Union Bank Switzerland) de namen te ontfutselen van 52.000 klanten.
———————————
UPDATE zie Reactie nr. 2
zaterdag 15.00 uur/ Verbod Zwitsers Hof om gegevens te geven.
 
Het is een doorn in het oog van bijna alle regeringen dat ze niet precies weten hoeveel geld hun onderdanen bezitten. De genoemde landen maken het immers voor iemand mogelijk om zijn eigen geld uit de grijpgrage handen van zijn overheid te houden. 

Het is het Amerikaanse Openbare Ministerie nu gelukt om bankgegevens van 250 Amerikanen aan de UBS te ontfutselen. Hoe dit gelukt is, is ons op dit moment nog onduidelijk. Waarschijnlijk doordat de UBS een aantal bijkantoren in de Verenigde Staten heeft.

En nu willen ze meer. De belastingdienst wil namen en gegevens van nog eens 52.000 klanten.
De UBS verzet zich daartegen. Zij zijn (nu nog) alleen bereid om gegevens te verstrekken in gevallen waar sprake is van misdaad.

De vraag is echter hoe lang ze dit standpunt kunnen blijven innemen.

 Daarbij komt dat niet alleen Amerika bij die landen druk aan het zetten is. Praktisch alle westerse landen, en ook de EU, doen er aan mee. Het wereldcollectivisme groeit nog steeds.

Rechtmatige eigenaren die hun geld veilig willen behouden, zullen weer andere mogelijkheden daarvoor zoeken. Een deel van de oplossing kan liggen in beleggen in goud (en eventueel zilver of diamanten) wat dan ergens privé verborgen wordt.
———————————
UPDATE zie Reactie nr. 2
zaterdag 15.00 uur/ Verbod Zwitsers Hof om gegevens te geven.

4 REACTIES

 1. Goud kopen heeft (nu? straks?) geen zin, want de overheid registreert elke actie, of wil dat althans. Dus straks staat in een overheidsdatabase precies wat je hebt en niet hebt, en met de zelfgemaakte wetten kan dan naar believen gegraaid worden in de produktiviteit van anderen.

 2. Finance
  Zwitsers hof verbiedt deal tussen UBS en Amerika
  21-02-2009 | Gepubliceerd 10:30

  Het Zwitserse hooggerechtshof heeft vrijdag een streep gezet door een overeenkomst tussen de Zwitserse bank UBS en de Amerikaanse overheid. Vanwege het bankgeheim in Zwitserland mag het bedrijf de Amerikaanse belastingdienst IRS geen inzage geven in de gegevens van zijn klanten.

  Het Amerikaanse ministerie van Justitie had woensdag nog bekendgemaakt dat het een schikking had getroffen met UBS. De bank zou een boete van honderden miljoenen dollars betalen en de gegevens van enkele honderden klanten overdragen aan de autoriteiten in Washington.

  De overeenkomst leidde tot grote beroering in Zwitserland, waar het bankgeheim heilig is. Een dag later maakte UBS dan ook bekend dat het de klantgegevens niet zou vrijgegeven.

  UBS wordt ervan verdacht rijke Amerikaanse klanten te hebben geholpen belasting te ontduiken, door hun geld op Zwitserse bankrekeningen te zetten. Daardoor zou de IRS ongeveer 20 miljard dollar zijn misgelopen.
  ————–
  http://www.z24.nl/bedrijven/finance/artikel_56888.z24/Zwitsers_hof_verbiedt_deal_tussen_UBS_en_Amerika.html

 3. 1 van de criteria bij het screenen van een Zwitserse bank (naast solvabiliteit, liquiditeit etc.) is dan ook dat ze geen filiaal heeft buiten Zwitserland zodat ze niet door een buitenlandse mogendheid onder druk kan worden gezet door te dreigen met confiscatie van het filiaal of intrekken van de banklicentie.

Comments are closed.