obese-nederlandJan Peter Balkenende heeft de economische crisis nog niet opgelost en het volgende probleem doemt al weer voor hem op: Nederland wordt ” obese”.

Je hoeft overigens geen medelijden met hem te hebben, want hij weet elk probleem nuttig te maken voor het vergroten van zijn eigen macht.
 
Zo stond in nieuwsbrief van de regering dat zij samen met artsen, werkgevers, schoolbesturen en lokale overheden overgewicht gaan aanpakken.
Zo wordt er naar Frans voorbeeld een ‘ambassadeur’ aangesteld om ernstig overgewicht (obesitas) bij kinderen te voorkomen. Een Anti Obese Ambassadeur (AOA), die wel net binnen de Balkenendenorm moet blijven en zijn departement vanwege de crisis niet groter mag laten worden dan het ministerie van onderwijs. 

Ook wil het kabinet dat kinderen onder de twaalf jaar zoveel mogelijk gevrijwaard worden van reclame voor voeding die niet past in een volgens het kabinet gezond voedingspatroon. 

Het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en Sport onderzoekt of de Beweegkuur in het basispakket kan komen. Een idee tot verplicht lidmaatschap van een goedgekeurde sportclub?  

Ook wordt een zorgstandaard voor obesitas ontwikkeld. Een commissie zal een Task Force voordragen die dit alles moet gaan verwezenlijken.

Alweer zo’n halfgaar project. Waarom nu niet meteen de vervolgplannen naar voren trekken? De Consumentenbond geeft al een hint in die richting en stelt dat er veel meer betutteling moet komen: “Het kabinet moet fabrikanten kunnen verbieden reclame te maken voor ongezond voedsel gericht op kinderen tot twaalf jaar.”
Dat is natuurlijk nodig; ouders hebben die kinderen immers niet in de hand en kunnen niet verhinderen dat hun kinderen ongezond eten kopen!

Het kabinet zou zich echter moeten realiseren dat eten en drinken tot de allerbelangrijkste dingen in het leven horen. Zonder dat kan de mens niet leven. En daarom ligt daar een schone taak voor de overheid. Die moet er voor zorgen dat voor iedereen wordt vastgesteld wat hij/zij mag en moet eten. (uiteraard voor elke leeftijd)
Dat kan met wetenschappelijk vastgestelde en aangepaste voedingspakketten per persoon.

Een bijkomend voordeel is dat er dan niet te veel geproduceerd hoeft te worden, minder energie verbruikt wordt en het milieu er dus ook van profiteert.

17 REACTIES

 1. Nederland wordt eerder dom en machtsgeil. Kijk naar Jan Peter en Wouter. Kan daar geen ambassadeur voor worden aangesteld? Eentje die er voor zorgt dat voor elke wet die wordt ingevoerd, er twee worden afgeschaft; voor elke ambtenaar die wordt aangesteld er twee worden ontslagen, enz., enz.

 2. Daar net nog eindje gaan joggen. Handje Cannabis zaad er bij, appeltje. Als je voeding maar in balans is, en volledig, geeft het lichaam van nature het signaal “genoeg”. Helaas leveren de McShit, chips, patat, en andere troep vol met onvolledigheid en kankerverwekkende stoffen mensen korte termijn bevrediging. En hebben zij niet door dat al die voeding hen door de bank genomen slecht laat voelen. Bovendien geeft het lichaam nog steeds het signaal af “niet genoeg, ik heb amino zuren nodig, Omega 3 vetzuren, vitamine E, etc..”. En die stumpers maar graaien in die kant en klare troep.

  In deze samenleving heb je de vrijheid om de domheid van velen uit te buiten, zodat de portemonnee gevuld kan worden. Dat heet dan eigen verantwoordelijkheid. Er is alleen een direct verband met de mate waarin men die kan nemen en de mate van intellect plus kennis.

  Al die vaag uit hun ogen kijkende Wolter Kroes meedeiners geven mij niet de indruk enige notie van wat dan ook te hebben. Laat staan voedsel, en hoe je een fantastisch leven kan hebben als je voedsel begrijpt.

  Vervolgens moet ik weer mee betalen om al die stumpers van karretjes, zuurstofmaskers, medische begeleiding te voorzien.

  En als ik dan een Marijuana plant op het balkon zet, is het op eens weer niet eigen verantwoordelijkheid. Dat mag niet, althans de politie heeft de vrijheid de planten zonder pardon mee te nemen.

  Misschien is er wel een verband met mijn Cannabis gebruik als recreatief middel en mijn inzicht in voedsel. Oftewel Cannabis for life!

 3. Een verbod uitvaardigen voor redelijk denkende mensen is een belediging van het verstand en een beperking van de vrijheid.

 4. Ik moet voorop stellen dat gezondheid iets is wat je niet helemaal in eigen hand hebt. Zelfs niet als je je gezondheid in acht neemt. Je moet voor een deel geluk hebben in het leven en gezondheid ervaren als een gods( 😉 )geschenk.
  Voor obesitas ligt het echter anders.

  Wel gek dat je in ontwikkelingslanden weliswaar kleinere maar nooit te dikke kinderen ziet.
  En bijna al die mensen in het westen houden maar vol dat het een ziekte is.
  Het is een WELVAARTSziekte die puur en alleen een gebrek aan zelfdisipline is. Even die 0,5% uitgezonderd.
  Het is dus je eigen keuze,je eigen verantwoordelijkheid en de consequenties moet je ook zelf dragen.
  Dat Balkie ook hier weer zijn neus in moet steken zegt genoeg over hem.
  Kunnen die vier op die pica onze Balk niet even een beurt geven??
  Wel allemaal tegelijk svp!

  En nog iets; waarom moet ik voor een abo bij een sportschool betalen terwijl die ongedisciplineerden op de kosten van mij mij daar ook nog eens in de weg gaan lopen??

 5. @Hub Jongen [6]:
  Zoals mijn reactie in het stukje over Agnes Jongerius, kan nederland dan alleen doen wat het moet doen in de wereldwijde crisis.
  Afwachten wat er komen gaat en met noodpleisters de schade zoveel mogelijk beperken.

  Balkenende wil maatregelen treffen om de wereldwijde crisis het hoofd te bieden, miljoen/jard hier bezuinigen en daar kan ook wel wat af.
  Volgende week best mogelijk dat er weer 500 miljard aan verkeerde verzekeringen moet worden afgeschreven, om maar wat te noemen.

  maar balkenende wil de koopkracht van het volk inperken. Handel/export ligt al helemaal op z’n gat. Hij gaat vast persoonlijk zoveel kopen dat nederland er sterker uitkomt???

  Net het stukje van Arie van der zwan in de Volkskrant gelezen.
  Nederland is Europees kampioen voorlopen met 1 deelnemer. de rest van Europa doet het allemaal veel rustiger aan.

  Gelukkig is Bos een beetje meer realistist. Die wil uitgeven door de economie van binnenuit een beetje op te peppen. En het volk zijn koopkracht te laten behouden.

  Tja als er weer zo’n grote klapper tegenzit,(Rabobank moet binnenkort 54 miljard herfinancieren) dan helpt een procentje meer of minder natuurlijk ook geen ruk meer.

 6. Uit de tekst van de topic lees ik wederom een betuttelingsmiddel om ouders bij te staan die schijnbaar zelf hun kroost niet kunnen opvoeden. Weer een geldverslindend project. Mijn idee is het volgende:
  Laat alle mensen die kinderen willen nu eens eerst een heel zware opleiding volgen en examen afleggen. Net zoals hondenbezitters kunnen doen om hun huisdier op te voeden; met erg veel succes overigens. Want wat luisteren die (met begeleiding) opgevoede honden toch beter dan de (zonder begeleiding) opgevoede kinderen.

  Wat? Kritiek op dit idee? Hoezo?
  Gewoon eerst maar eens aantonen dat je het waard bent (en in staat bent) kinderen op te voeden, in plaats van er aan te beginnen voor de verkleedpartijtjes en de show de eerste paar jaar en ze daarna aan de maatschappelijke kosten over te laten. Meteen maar aantonen dat je ze ook zelf kunt financieren, zodat de rest van ons niet bij hoeft te dragen aan de subsidie ervan.
  Met een strenge opleiding en dito examen voorkomen we dan volgens mij meer problemen dan alleen obesitas. Daarbij zakt 80% van de aanstaande ouders (want dat zien we nu wel aan de kinderen in onze omgeving), dus op alle geldverslindende zaken krijgen we een gouden toekomst (minder vervuiling, kleinere klassen in onderwijs, minder vergrijzing in de toekomst, geen huizentekort in de toekomst, enz., enz.).

  beek [12] reageerde op deze reactie.

 7. dikke vrouwen zijn lkkr ik wil ze in mijn harem, en balkenende mag bij mijn ook lang komt, ik vind hem leuk (A)

 8. Als je in het ziekenhuis komt dan vind je daar zelfs ongezond voer .. in sportscholen: automaten met frisdranken en snoep, op scholen..
  We zijn verslaafd aan ongezonde voeding en dat veroorzaakt een groot deel vd kankergevallen en wat denk je van voeding en gedrag? Zoek op het net eens op school Appleton en voeding enz.
  Voeding voor de mens is als benzine voor je auto. Zorg dat de kwaliteit goed is. Grote grap is dat er bijvoorbeeld ontzettend veel mensen zijn die oprecht geloven dat ons lijf suiker nodig heeft …. ja duhuh maar niet die witte zooi maar langzame suikers … wat zijn dat?
  Tijd voor betere voorlichting ja!!!
  Bovendien ook tijd voor betere kwaliteit van onze voeding zonder al die giftige stoffen … daar heeft de regering echt wel een steekje laten vallen!!!

  vriendelijke groet,
  Sabine

 9. …langzaam maar zeker is dit gif door de overheden toegestaan en verwerkt in de consumptieartikelen. Het is een criminele ontwikkeling die vooral de zwaksten van de samenleving heeft gepakt en verslaafd gemaakt. Mensen met meer geld, met meer capaciteiten en mogelijkheden kunnen andere keuzes maken.

 10. @Paul Martens [8]:

  NEEEEEE!
  Martens is, hoop ik, toch geen libertarier?
  Als hij dat wel is, bestaat er schijnbaar ook een fascistisch libertarisme.

  LIEFDE van ouders voor hun kinderen is op geen enkele cursus te leren, en HELEMAAL NIET VOORAF!
  Geen enkele ouder weet van te voren wat voor kindje hij krijgt.
  Hij kan kinderen krijgen met wie hij een wat moeizame relatie heeft (vaak tijdelijk), en kinderen met wie hij zich uitstekend kan vinden.
  Die kinderen hebben namelijk al zeer vroegtijdig een eigen karaktertje, en geen enkele ouder kan daarop anticiperen, Martens.
  Ga je mond spoelen.

  Paul Martens [13] reageerde op deze reactie.
  TerrierBram [14] reageerde op deze reactie.

 11. @beek [12]: Ha ha, of ik libertariër ben? Ik weet niet of ik in een hokje moet of wil passen.
  Of ik fascistisch ben? Dacht het niet, dus die term is voor jouw verantwoording.

  Wat ik wel ben is iemand zonder kinderen, die daardoor dus juist erg objectief tegen dit soort zaken aankijk. In ieder geval zonder bevooroordeeld te zijn omdat ik zelf “bloedjes van kinderen” heb die oh zo lief zijn.

  En wat ik dan om mij heen zie, en weet dat er TV programma’s bestaan waarin professionele hulp ingeroepen wordt omdat volwassen mensen een paar rotjongen van 5 jaar niet in bedwang kunnen houden….
  Dan vind ik dat mijn stelling, dat heel veel ouders ONGESCHIKT (hokje aankruisen) zijn, erg waardevast en ga ik mijn mond niet spoelen.

  En nee, ik heb het niet eens over de extremen van licht getinte bontkraagjes die we in de kranten zien. Nee, gewoon thuis bij mensen in mijn omgeving. Waar kinderen dermate op een voetstuk worden gezet en verwend, dat ze absoluut niet voorbereid zijn op een (vrij en zelfstandig) leven in de maatschappij. Ze zijn al die jaren zo opgehemeld en financieel verwend, dat ze de maatschappij instappen met een “air” en eigenwijsheid… nou nou, PRESTEER eerst maar eens iets, dan kijken we wel of die houding terecht is.

  TerrierBram [15] reageerde op deze reactie.

 12. @beek [12]:
  Ouders die niet op hun kinderen anticiperen als het kind een eigen karakter heeft… vervolgens moet er iemand zijn mond spoelen, maar het is niet Martens.

 13. @Paul Martens [13]:
  Als ik bij mij in de buurt eens onder de publieke bankjes kijk vind ik regelmatig gladde papiertjes met paardekoppen er op, en doordrukstrips van hartpillen ( schijn je helemaal stoned van te kunnen worden ). Het laatste schokkende wat ik gehoord heb waren jongeren die schoonmaakmiddelen kopen, en er GHB van brouwen. Kijk, dat iemand drugs gebruikt … eigen verantwoording. En waarom? Wat is de reden achter dit escapisme? En bij jongeren is deze vraag zo nog belangrijker. Ook al omdat de hele hersenstructuur verandert in de puberteit. Dit gaat bij mannen door tot hun eenentwintigste.

  En zo zijn er veel aanwijzingen dat de hebberigheid van veel mensen … bijvoorbeeld al die vrouwen die in deeltijd hun tijd komen verlullen voor veel te veel geld per maand ( ik ben een HSP, en freelancer, dus ik zie veel… ) … uitmondt in half tot niet opgevoede kinderen.
  Mijn broer is ook met zo’n egocentrist getrouwd. Hetgeen heeft geresulteerd dat hij de meisjes het meeste opvoedt, en ook nog even kookt en zo.
  Mijn zus is nou al meer dan 15 jaar geleden gestopt met het onderwijzen van Nederlands, omdat zij bezig was de kinderen basis fatsoen bij te brengen, in plaats van Nederlands.

  Het is liefde en aandacht, hier en nu, wat het toverwoord is. Niet de piiieeep lening voor een nieuwe keuken met gratis breedbeeld TV.
  Paul Martens [16] reageerde op deze reactie.

 14. @TerrierBram [15]: Hoe waar, hoe waar. Bedankt voor de bijval.
  Het is zeker niet, dat ik een hekel aan kinderen heb (wat mij door ouders nogal eens wordt verweten), maar meer aan de ouders zelf, eigenlijk.

  En ach, het is een grote combinatie van hetgeen jij al schrijft, samen met het “wel de rechten, niet de plichten” cultuur, het “krijgen in plaats van er iets voor doen” denken van de meeste mensen, het automatisch verwachten van de bescherming en het gespreide bedje van de overheid, enz, enz.

  Nog wel een vraagje: als freelancers zijn we collega’s, maar betekent HSP wat ik denk dat het betekent (Highly Sensitive Person)? Indien ja, dan onderbouwt dit mijn visie op jouw reactie. Hiermee bedoel ik dat ik je als zelfstandig zie (inderdaad freelancer, dus in staat voor jezelf op te komen) en HSP als iemand die menselijke intuïtie heeftt, zoals ik het dan maar even noem (of mensenkennis, of aanvoelen van sfeer, onderscheid kunnen maken tussen waarheid en onwaarheid tijdens een gesprek, enz.)

  TerrierBram [17] reageerde op deze reactie.

 15. @Paul Martens [16]:
  High Sensitive Person, inderdaad. Mij ontgaat vrij weinig. Dus ik heb vrij snel door wie op de werkvloer geconcentreerd doorwerkt, en wie zich “socialer” gedraagt. Aanvoelen van sfeer en mensen ben ik goed in. Wel verifieer ik die gevoelens met directe vragen, en andere trucjes. Ik ben er trouwens door mijn laatste baas op gewezen dat ik die eigenschap heb. Ik zou willen dat het anders was, want je moet die input ook allemaal verwerken … ik ben vaak best uitgewrongen ’s avonds. Maar goed, ik ben gezond, en heb harde cash op de bank staan met rente … tel uw zegeningen.

Comments are closed.