person_rand-aynLP-bijeenkomst di 3 maart, Den Haag, 20.00 uur

Ter gelegenheid van de zestig jaar geleden uitgekomen verfilming van De Eeuwige Bron (“The Fountainhead”) herhaalt de Libertarische Partij de vertoning ervan exact vier jaar geleden op de maandelijkse Bijeenkomst.

De film is een sterk ingedikte versie van de Bildungsroman met dezelfde titel die zes jaar daarvoor uitkwam. Het was Rands eerste grote literaire succes en haar royalties en filmrechten brachten haar roem en financiële zekerheid. De film heeft sinds het uitkomen een herwaardering ondergaan en wordt nu geprezen om zijn hypermoderne cinematografie. 
 
De Roman

De titel is een verwijzing naar de Ayn Rand van de verklaring dat “het ego van de mens de bron is van de menselijke vooruitgang.” De bron van de protagonist Howard Roark, een idealistische jonge architect die kiest voor strijd in onbekendheid in plaats van een compromis, is artistieke en persoonlijke visie. Het boek volgt zijn strijd om moderne architectuur te kunnen beoefenen die hij superieur vindt ondanks dat de gevestigde orde gericht is op traditie-aanbidding. Hoe anderen in de roman omgaan met Roark laat Rands verschillende archetypen van de menselijke aard zien, die alle variaties zijn tussen Roark, haar ideale man van onafhankelijke geest en integriteit, en wat zij met een woordspeling omschrijft als “second-handers” (diegenen die hun mening door anderen, door de gevestigde orde laten bepalen; “tweedehands-mensen”).

De complexe relaties tussen Roark en de verschillende soorten van individuen die hem in zijn vooruitgang helpen of hinderen, of beide, staat toe dat de de roman tegelijkertijd een romantisch drama en een filosofisch werk is.

De Filmversie
Hoewel de film een verkorte versie is van de oorspronkelijke roman zijn de algemene toon en intentie niet significant beïnvloed. Er zijn echter belangrijke verschillen. In het boek overweegt Gail Wynand meerdere keren zelfmoord, en door toe te geven aan de stakers en zijn krant Roark voor alles en nog wat te laten uit te maken vindt hij dat hij in feite zelfmoord heeft gepleegd al blijft hij fysiek in leven.
In de film, pleegt hij daadwerkelijk zelfmoord wanneer hij Roark de zekerheid heeft gegeven zijn droom van de Wynand Building te voltooien. Dit sluit aan bij een kleine wijziging van de roman, waarin Dominique Keating trouwt, van hem scheidt om Wynand te trouwen en uiteindelijk van hem scheidt om Roark te trouwen. In de film breekt Dominique alleen haar verloving met Keating af (in de roman is er geen sprake was van een dergelijke verloving, het huwelijk werd plotseling voorgesteld door Dominique en dezelfde dag bezegeld) om Wynand te trouwen en is daarop door Wynands zelfmoord vrij om Roark te huwen.

Rand eiste dat de hele toespraak die Howard Roark geeft aan het eind van de film precies zoals in de oorspronkelijke roman uitgesproken zou worden. Vidor stemde daar oorspronkelijk mee in maar toen het opnemen van de scene begon besloot hij hem een beetje in te dikken. Na hiervan gehoord te hebben belde Rand het hoofd van de studio op en eiste dat de hele toespraak zou worden gefilmd. Rand won en Vidor filmde de hele speech. De scène gaat bijna een hele zes minuten door, een van de langste toespraken ooit in een speelfilm.
Een meer uitgebreide bespreking van de film door de libertariër Beckman is staat op pag. 3 van de Vrijbrief maart ’90.

Over de film
Regie                                                King Vidor
Script                                              Ayn Rand

Rolbezetting:
Gary Cooper…                                Howard Roark
Patricia Neal…                                Dominique Francon
Raymond Massey…                      Gail Wynand
Kent Smith…                                   Peter Keating
Robert Douglas…                          Ellsworth M. Toohey
Henry Hull…                                    Henry Cameron
Ray Collins…                                  Roger Enright

______________________________________________________

AGENDA20.00 u:         Verwelkoming
20.15 u:         Huishoudelijke mededelingen / Voorstelrondje / Kennismaking met medelibertariërs
20.30 u.:        Vertoning & discussie van De Eeuwige Bron
21.45 u:         Vragen
22 u:            Discussie
22.30 u:        Formele sluiting 
22.35 u:        Napraten en -discussiëren 
_______________________________________________________________________________________________ Locatie en routes

5 REACTIES

 1. Voor wie niet kan dinsdag a.s: de film is op DVD te koop bij bol.com. En niets eens duur.

 2. @hub jongen
  De film heet: Passion of Ayn Rand (daar is ook een link naar op deze site)
  Het gaf een perfect beeld over het objectivisme. Ayn die naas haar huwelijk eem relatie had met Nat, de oprichter en voorman nad haar bureau. Nat was getrouwd met barbara en die kon er kennelijk niet mee leven, dus Nat brak de relatie en zijn baan. Droog brood voor Barbara, die dan weer centjes verdiende met het schrijven van deze film.
  Ondanks dat het script dus van barbara was, rancuneus, vond ik dat het duidelijk het objectivisme weer gaf en ook de stupide reactie van Nat, geforceerd door Barbara.

 3. De DVD ’the Fountainhead’ kijk ik gewoon thuis op de bank.
  En over ‘Passion of Ayn Rand’: dat is een film voornamelijk over haar liefdesleven, een tweede partner, het weergeven van het Objectivisme is summier. Aardige film, meer niet. Juist omdat die Barbara het geschreven heeft is het Objectivisme op twee vingers te tellen.
  The Fountainhead film daarentegen geeft het boek goed weer, al missen er een aantal belangrijke zaken, de essentie is goed.
  Ellsworth Monkton Toohey is goed gecast, althans, dat vind ik. Eng mannetje.

Comments are closed.