Onlangs werd in Engeland de Convention on Modern Liberty gehouden. cctv-ukVrijheidslievende Britten kwamen  bijeen in Londen, Birmingham, Bristol, Cambridge, Glasgow, Cardiff en o.a. Manchester. Een duizendtal toehoorders in Londen hoorden David Davis speech: ‘People are growing increasingly angry at government intrusion in their lives.’  De Britten zijn de continue overheidsinvasie op hun burgerrechten en de eindeloze CCTV camera’s meer dan zat.

 Op de verschillende bijeenkomsten waren debatten over de database staat, anti-terrorisme wetten en persvrijheid. David Davis, hij stapte vorig jaar uit de Conservatieven om de kwestie van burgerrechten uit te vechten in een tussentijdse verkiezing, zei dat het Britse publiek te makkelijk en te roekeloos met hun vrijheid en privacy is. Helena Kennedy QC zei dat gemeenschappen vervreemd worden door het toenemend misbruik van anti-terreur wetten. ‘Doordat er een klimaat van angst gecreerd is, hebben mensen de overheid een blanco cheque hebben gegeven.’  Neem bijvoorbeeld de maatregel dat het per 1 maart jl. verboden is om foto’s te maken van politieagenten en veiligheidsdiensten. Deze diensten mogen daarentegen zelf wel naar hartelust fotograferen en ieder zijn of haar bewegingen volgen en vastleggen.

De twee mannen achter de Conventie, Anthony Barnett en Henry Porter, willen drie dingen. Allereerst het publiek bewust maken van de privacyschendingen en laten zien dat het geen op zichzelf staande gebeurtenissen zijn. Ten tweede willen ze dat dit misbruik voorgoed stopt. En ten derde willen ze goed duidelijk maken dat de staat in dienst staat van de burger en niet andersom.

Op de conventie was zelfs minimal music componist Brian Eno van de partij. Hij sprak over artistieke creativiteit als een metafoor voor vrijheid. Kinderboekenauteur Philip Pullman concentreerde zich op de traditionele moraal, verweven met informatie theorie of cybernetics.  De bijeenkomsten worden bezocht door links (Billy Bragg) en rechts, het belang van privacy en burgerrechten staat voorop.

In Nederland krijg je voor dit thema amper een achterafzaaltje vol. Men haalt de schouders op en laat zich gelaten de kaas van het brood eten door de controlfreakende overheid. Onder het motto ‘ik heb toch niets te verbergen’ wordt de ene na de andere vrijheid ingeperkt of verboden.

De Nederlandse media kopieert een waslijst aan Engelse formats: Dit was het nieuws, Weekend Miljonair, Nights of the Proms, Dragons Den en Dancing with the stars om maar wat te noemen. Het is hoog tijd dat een dergelijk initiatief als Modern Liberty overgenomen wordt. Gedragen en gepromoot door een keur aan Bekende Nederlanders zou het in de Lage Landen het tij kunnen keren. 

6 REACTIES

 1. Een prima artikel Seneca maar je wens om een dergelijke beweging in Nederland te zien is, vrees ik, utopisch.

  Nederlanders zijn nu eenmaal makke schapen. Helaas.

  Pas als de uitkeringen en pensioenen niet meer betaald kunnen worden is er een kleine kans dat ‘de Nederlander’ eens gaat nadenken. Voor de rest gaat men er vanuit dat de roverheid het wel zal regelen en dat men zelf hierover niet hoeft na te denken.

 2. Neo-Cicero heeft (helaas) wel gelijk met zijn stelling dat Nederlanders makke schapen zijn, maar toch vind ook ik dat er iets moet worden gedaan om het tij te keren. Vandaar dat ik op dit moment werk aan een site waar straks een verklaring kan worden getekend. Voordat ik de site verder afwerk, wil ik graag eerst zoveel mogelijk opbouwende kritiek horen omtrent deze verklaring. Hopelijk willen ook alle lezers m/v van de Vrijspreker meedenken over de inhoud. Alvast bedankt. Kijk op http://www.devrijheid.org

 3. http://www.devrijheid.org
  ziet er goed uit.
  Tekst moet wellicht nog wat aan gebeuren of juist niet.
  Leest goed weg, duidelijk.
  Misschien religie nog aanhalen zoals tegenstellingen tussen Islam, Christendom en atheïsten.
  En dat een populist en eenling, in dit geval Wilders opeens wel voedingsbodem heeft (polarisatie / twee kwaden).

  Wel aanpassen:
  Favicon (icoontje adresbalk en favorieten), dat is nu boos gezicht…
  Banners maken met smalle formaten, bijv. 120 pixels breed.
  Tevens iets van onderschrift in meenemen zoals: “Nederland vrij!”.

  Cheers

 4. @Moerstaal:
  Dank voor je complimenten en voor je opmerkingen.
  Ik heb gepoogd om de tekst zo algemeen mogelijk te houden. Ik denk dan ook niet dat er nog heel veel aan zal veranderen.

  Devrijheid.org is een forward, en de favicon komt van actiefront.nl. Ik kan natuurlijk wel ff kijken of ik de favicon voor de pagina’s van devrijheid.org kan aanpassen, maar ik kan niet garanderen dat het ook altijd correct werkt.
  Een knopje van 120 pixels breed zal ik nog toevoegen.
  Het motto is op dit ogenblik; Nederland vrij van absurde regeltjes. Misschien dat ik ‘Nederland vrij!’ nog ergens opneem in de inleiding.

 5. Dat kan ik me voorstellen van de Britten maar het wordt helaas nog veel erger.

  PROJECT L.U.C.I.D — het 666 universeel controlesysteem van het beest

  Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html

Comments are closed.