terrorism2
Je weet maar nooit. En als je het weet, schrik je niet zo erg als je plotseling door een overvalcommando wordt opgepakt.

 Deze week werd in Amsterdam, naar aanleiding van een anoniem telefoontje uit Brussel iemand gearresteerd. Hij zou een “relatie” hebben met iemand die betrokken was bij de terroristenaanslag in Madrid in 2004. Namelijk een broer van de schoonzus van zijn vader.

Geheel onverwacht werd hij opgepakt en ” werd hij geboeid en geblinddoekt afgevoerd en in een ‘papieren drenkelingenoverall’ gestoken.” Zie artikel Volkskrant.

De buurt van de IKEA Amsterdam werd afgezet, winkels ontruimd. Vreemd was dat de kantoren boven de winkels gewoon mochten doorwerken en voorbijgangers wel gewoon door de ramen naar binnen konden kijken!

Nu is het inderdaad niet eenvoudig om mensen te beschermen tegen terroristen. Net zoals het moeilijk is om een guerilla-oorlog te winnen.
Een vraag die daarbij opkomt, is of de groep specialisten die daar aan werkt nu wel of niet voldoende deskundig is? Zouden ze met al hun hulpmiddelen en al het geld niet veel verder kunnen zijn? Kosten bvb in Elzevier 2006: ” Kosten aanpak terrorisme exploderen” waarin een bedrag van 900 miljoen euro belastinggeld wordt genoemd.

  Een volgende vraag is of het terroristengevaar niet wordt overschat in kosten/baten beschouwing? Hoeveel echte terroristen aanslagen hebben we de laatste jaren gehad? Is dat aantal zo laag omdat ze zo goed worden onderschept?

Het hele geval lijkt weer zwaar overdreven. Of was het een afleiding naar ander nieuws dan het gepruts van economieredders?

5 REACTIES

  1. Weer een gevalletje “guilt by association”.
    Collectivisten blinken daarin uit.

  2. Het is lastig. Maar ik vraag me af wat het verschil in handelen is, bij een andere broodheer. Het is niet zozeer de familieassociatie geweest die tot handelen aanzette. Het was het hele verhaal van de melding en met name de hoeveelheid details. Hoe zou een vrijemarktpolitie anders gehandeld hebben?

Comments are closed.