“Burgemeester met 79 bijbaantjes” kopte het AD. Deze burgemeester in Delft acht het mogelijk om naast zijn werk nog ruim 40 bestuurlijke bijbaantjes te kunnen vervullen.
Een burgemeester is een ambtenaar met een dienende taak aan de burgers.
Daar wordt deze ambtenaar goed voor betaald en bovendien is er een gunstige wachtgeldregeling. De kosten van dit salaris en deze voorzieningen worden opgebracht door de burgers.
Nu zou je verwachten dat deze ambtenaar zich met een dergelijke bestuurlijke taak op kosten van de burgers minstens 100% inzet om deze taak uit te voeren.
Wat blijft er van deze 100% over wanneer deze ambtenaar vindt dat hij minstens 40 andere taken op zich kan nemen? Hoe serieus is deze man?
Is het niet een enorme vorm van minachting naar de burger en zijn eigen verantwoordelijkheid wanneer een ambtenaar zoveel ander werk weet te verzinnen dan het werk waarvoor hij is aangenomen? Heeft deze man een functiebeschrijving gekregen, toen hij solliciteerde?
Stel, je huurt een klusjesman in voor 45 euro per uur en tijdens het uitvoeren van jouw opdracht, doet hij nog 40 andere klussen? Je ziet hem uren niet maar de meter loopt door. Als weerwoord stelt de klusjesman dat hij door die andere klussen beter in staat is jouw klus te doen.
Het ambtenarenleger in Nederland groeit nog steeds terwijl de overheid zich ten doel zou moeten stellen om zo klein mogelijk te blijven. Het gedrag van deze burgemeester geeft aan dat er veel te veel ambtenaren zijn. Er is blijkbaar zo weinig werk voor hen, dat zij er – in bepaalde gevallen – meer dan 40 andere banen bij kunnen nemen.
Zo’n klusjesman stuur je normaliter meteen de laan uit. Ik ben benieuwd wat Delft doet.
Ingezonden door Sen Huwa
Met een inwoners aantal van 95087 mensen valt het salaris van deze burgemeester onder:
Per 1 April 2009
Inwoners klasse 8: € 6.975 – 8.373
Burgemeester van een gemeente met 60.001-100.000 inwoners.
Je zou dan zeggen, dat zo’n burgemeester genoeg te doen heeft. schijnbaar niet!!!
Als je gaat kijken naar een normale werkweek van 40 uur, dan zou hij in theorie voor elke betrekking, een uurtje kunnen besteden.
Natuurlijk is elke betrekking op een ander locatie, waarna bij aankomst het bekende bakkie koffie komt en later op de dag ….. je raadt het al.
Dan blijft er al Geen tijd over, voor hetgeen waarvoor hij is aangesteld.
Maar ja, het is het gezicht van iemand die meent wat te zeggen te hebben.
Gaan we kijken naar enkele taken, waarvoor hij uiteindelijk is aangesteld, we zullen een paar noemen:
1.) Krabbeltjes zetten.
2.) Lintjes doorknippen.
3.) Raadsvergaderingen bijwonen, die ook nog eens extra betaald worden.
4.) Openingen bijwonen.
Kan zo iemand ooit uitgeput zijn ??
Een gewone Arbeider met gezin is blij, als hij s’avonds thuis op de bank kan gaan zitten.
Met in z’n achterhoofd de vraag, hoe pakt het deze maand financieel uit?
Gaan we terug naar het soort wat hierboven staat beschreven, en we gaan het nuchter bekijken, dan kunnen niets anders concluderen dan, en nu in een woord:
PROFITEURS.
Van het Ergste soort, zonder productieve opbreng.
Met de meeste kapsones, zonder na te denken waar uiteindelijk Zijn salaris van komt !!
Dit neigt dan ook naar geen Verantwoording, naar de mede mens toe.
Dit zou ook iets kunnen zijn voor de Belastingdienst !!
De gewone burger zou hier iets van moeten leren.
Wettelijk mag je als werknemer geloof ik geeneens een tweede baan hebben.
Je primaire werkgever betaalt je voor maximale prestaties.
Er word van uitgegaan, dat het hebben van een tweede baan leidt tot minder rust en ontspanning waardoor je reeds vermoeid op je werk komt en daar dus minder presteerd.
M. van den Heuvel [3] reageerde op deze reactie.
@Rick Vogelschrik [2]:
Je mag wel een tweede baan hebben, maar die word heel zwaar belast.
Maar net als die arme mensen zo als hierboven staat beschreven, gelden nu nog andere regels.
Hier komt werkelijk een eind aan.
Ik heb het al vaker aangegeven:
Het WORD dadelijk wel geregeld, ook voor dat Gajes.
Ik had het inderdaad een beetje verkeerd geformuleerd.
Wettelijk mag het wel, maar je primaire werkgever kan, op straffe van ontslag, eisen dat je alle andere banen opgeeft.
Alléén zo kom je Top-Fit bij hem op het bedrijf.
Hebben we het nog niet over het concurentie beding, belangen verstrengeling en zélfs het dienen van tegenstrijdige belangen.
Zolang nergens genoemd is wat die bijbaantjes allemaal zijn, blijft dit artikel in de lucht hangen. hoeveel ‘ere-functies’ zitten hier bij? Erebestuurslid van Delftse fanfarekorpsen en sportverenigingen etcetera. Sommige functies zullen voortkomen uit de burgemeestertaak, zoals samenwerkingsorganisaties met aangrenzende gemeenten. Kortom: geef s.v.p. bij dit soort boze artikelen ook even een link of een opsommig van die functies. Dan pas kunnen we beoordelen of je gelijk hebt. Al moet ik toegeven dat 79 bijbaantjes wel heel veel is.
Maar het gebeurt steeds vaker bij Vrijspreker (zie ook het artikel over de winkelier in een dorpje bij Tiel) dat de schrijver iets roept en verder geen feiten geeft of bronnen (c.q. links). Waarom zou ik dit dan al te serieus nemen?
Overigens is een burgemeester geen ambtenaar.
De burgemeester zelf kan opheldering van zaken geven door een opsomming te geven van al zijn bijbaantjes, betaald of niet. En omdat de burgemeester daar waarschijnlijk geen zin in heeft, worden de mensen die weten waar hij bijklust opgeroepen dit te laten weten. Misschien loont het daarvoor een advertentie te zetten? Ik wil best meedragen in de kosten…Misschien blijkt wel dat de man vrijuit gaat. Dan wil je toch niet met zo’n beschuldiging blijven zitten? Ik woon in het buitenland, maar kan iemand de burgemeester eens bellen en opheldering vragen, desnoods met behulp van de lokale krant?
Comments are closed.