g-20_shipZij weten nu al de uitkomst van de gesprekken van komende donderdag in Londen. In hun eindverslag gaan ze aankondigen dat de economie eind 2010 weer met 2 % groeit en dat er dan door de al afgesproken overheidsmaatregelen 20 miljoen nieuwe banen geschept zijn.
 
De Finantial Times is het gelukt al een concept van deze publicatie te krijgen.
Het FT artikel geeft nog meer inzicht in wat er op G 20 niveau aan het gebeuren is. En mogen wij dan niet allemaal blij zijn dat onze Jan Peter daar ook mag toekijken?

 Niet nieuw is het plan is om het wereldomvattende IMF te versterken. Behalve de meer macht naar het IMF, leggen ze een fundament voor nog meer wereldomvattende wetten: 
Stating that a “global crisis requires a global solution”, the G20 leaders pledge: “We are determined to restore growth now, resist protectionism, and reform our markets and institutions for the future . . . We are determined to ensure that this crisis is not repeated.”

Tekenend voor de situatie is de angst van de politici voor het woord “Kapitalisme”: “Avoiding direct mention of capitalism, the leaders state their fundamental belief in “an open world economy based on market principles, effective regulation, and strong global institutions” to ensure “a sustainable globalisation with rising prosperity for all“.

  We hadden, we hebben, en we krijgen dan ook geen kapitalisme. De G 20 politici geloven in:
“an open world economy” gebaseerd op markt principes (??) die zwaar geregeld worden met machtige instanties.

Ooit zo’n onzin gehoord?
Je kunt wel zeggen dat het streven naar een wereldregering er af druipt.

Toch is die vergadering van groot belang voor ons aller toekomst. De besluiten die genomen worden, kunnen van grote invloed zijn. Ze kunnen zowel de komende crash versnellen als vertragen. Het beste kun je voorbereid zijn op beide ontwikkelingen, want niemand WEET het.

10 REACTIES

 1. Ik vind het wel amusant dat diezelfde politici die nu kunnen voorspellen dat de crisis volgend jaar voorbij is, twee jaar geleden niet in staat waren om de huidige crisis (welke?) te voorspellen, laat staan te voorkomen.

  En iedereen en de media geloven het ook nog. Het wordt tijd dat die politici in het voetlicht gezet worden als prutsers die -als hun leven er van af zou hangen- nog niet in staat zijn om een hamburger-restaurant draaiende te houden in een drukke winkelstraat.

 2. Ik hoop, en ik neem aan velen met mij, dat deze conferentie faliekant mislukt.
  Zoals in het artikel al aangegeven wordt wil men naar een soort wereldwijd gereguleerde “vrije” markteconomie.
  Vrije heb ik maar even tussen haakjes gezet omdat dit natuurlijk nooit kan. De VS en de corporaties die in dit land aan de touwtjes trekken willen een vrije markt op hun voorwaarden dus met de dollar als wereldmunt. Dit wil zeggen gratis import van grondstoffen terwijl men zelf momenteel de ene na de andere protectionistische maatregel treft.

  Hier gaan China, India, de EUSSR en Rusland dus niet in trappen.
  Ik verwacht een hele hoop pr praatjes vooraf en achteraf maar als men de zaak gaat analyseren zal er weinig constructiefs uitgekomen zijn.
  Daarvoor zijn de verschillen mondiaal gezien te groot en de speelruimte van de politici nationaal te klein.
  Prima zaak want ik zit niet te wachten op meer globalisme in een onvrije markt.

  Ik heb gelezen dat bankgigant JP Morgan haar personeel had opgeroepen om het eind van deze week casual (= niet herkenbaar) gekleed naar het werk te komen. Men is blijkbaar bang dat tuig het tuig gaat “mollen” 🙂

  Bon Vivant;

  Vwb die voorspelling over het einde van de crisis; men is blijkbaar te stom om door te hebben dat men met elke voorspelling die nergens op gebaseerd is geloofwaardigheid verliest en daarmee de economie NOG meer schade toebrengt.

  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 3. @GB [2]:

  100% mislukte conferentie, dat geef ik je zwart op wit. Alleen zullen de heren en dames van de G 20 er niets van merken…Wij wel!

  ….Als een mens (economie) ziek is, willen de heren doktoren op advies van de farmacie jongens de patiënt graag volproppen met medicijnen. Daar wordt de patiënt gezond en sterk van!…Zeggen ze.

 4. @floris [4]:
  Wel nee, stop een zaad in de grond en er komt leven. Dat de US nou een corrupt zooitje veel te grote muilers zijn wil nog niet zeggen dat wij geen Nederlanders meer zouden zijn. Eén ding is wel belangrijk en dat is je te realiseren waar jouw waarheid vandaan komt.

  Nou en, dat hun bruggen op instorten staan, nou en dat het een tijdje wat moeilijker is om geld vrij te maken om op vakantie te gaan, nou en dat ze in China waarschijnlijk geen pot meer hebben om in te pissen. En nou en dat Balkelul het heeft over een open economie.

  Wij leven hier, hier kunnen we werken, hier kunnen wij zeggen “krijg het heen en weer met je EU”, en hier kunnen wij handelen naar onze mening.

  Denk voor jezelf, werk voor jezelf, onzekere toekomst zal niemand ooit kunnen wegnemen. Alleen de illusie dat het omgekeerde waar zou zijn kan men je geven, maar dat is niet jouw belang. En die rare angstpraatjes ophangende inside jobbers uit “wij hebben onze ziel verkocht aan de farmaceutische industrie”-land, met dat groene beeld, die nou met veel vertoon in Den Haag zijn genodigd … lullen laten.

  Trek je niks aan van die indoctrinatie. Altijd wil men je voor hun karretje spannen, met hun gemauw over “vrije” wereldhandel (dat idee is ook uit fascisten land nummer 1 Amerika gekomen). Ze bedoelen, hun vrijheid met de producten van Chinese slavenarbeid ons consumerende nit wits te maken.

  Nogmaals, wij kunnen alle kanten op, en het begint door te stellen dat dat zo is. Vrijheid begint met een besluit dat er vrijheid moet zijn.

 5. Er zal niets meer uitkomen dan gebakken lucht. Niets meer dan dat men “iets zal gaan doen”. Wanneer en wat zal niet worden gezegd. Er is geen eensgezindheid in de wereldtop; men vertrouwt elkaar niet. Europa wil meer regulering, de VS willen meer bail-outs. Er is geen centrale macht die eventuele afspraken kan afdwingen.

  Als puntje bij paaltje komt, zijn politici bang om macht uit handen te geven; om dezelfde reden waarom in 1913 de gouden standaard in de kliko werd gedumpt, komt er nu géén gezamenlijke “oplossing”. Men wil niet in een keurslijf zitten, ironisch genoeg.

  Men zal doorgaan op de ingeslagen weg: pappen en nathouden. Het fiat-geld zal in ruime mate vloeien, de prijsinflatie zal gaan stijgen in de komende jaren.

  IIS [8] reageerde op deze reactie.

 6. Nog even een opmerking over het “oplossingsvermogen” van de huidige politieke elite;

  Ik heb bijna het boekje van oud politicus Willem Vermeend uit over de kredietcrisis.
  Ik heb zelden zo’n flutwerk gelezen!
  De oplossingen die hij aandraagt zijn;
  -minder op de pof leven van overheden, burgers en bedrijven
  -keynesiaanse “stimulerings”politiek
  #Opmerking over deze 2; hoe gaan die samen?? Daarnaast geeft hij aan dat deze geldsmijtpolitiek in Japan totaal niet gewerkt heeft.

  – beter toezicht door raad van commissarissen van banken, een europeese toezichthouder op banken. Eveneens toezichthouders voor kredietbeoordelaars, hedgefondsen en hypotheekbanken.
  #Zullen we gelijk maar iedereen werkzaam maken als toezichthouder in de financiële sector?? Al eens gedacht aan terugkeren naar een monetair systeem dat geldschepping uit het niets nagenoeg onmogelijk maakt?

  – Het IMF moeten een sleutelrol krijgen bij het opzetten van een nieuwe internationale financiële structuur.
  # Het IMF?? Dat is toch die totaal gecorrumpeerde instelling die in de zakken zit bij de amerikaanse machthebbers?

  Verder geeft hij een aantal cijfers die op dit moment al compleet achterhaald zijn en wat meteen zijn inzicht aangeeft.
  Voorbeelden; economische groei NL 2008 2,3% 2009 0,4% 🙂
  Let op; dit boek is van november 2008. Dus ruim NA het failliet van Lehman Brothers en de volledige desintegratie van het financiële systeem.

  Partijgenoot Wouter Bos en G20 ganger Balk laten zich adviseren door deze nitwit en Pechtold gaf aan dat ie tijdens het crisisoverleg tijd had genomen om zijn kennis over economie met dit boek te vergroten 🙂

  Lachwekkend maar tegelijk ook beangstigend dat dit soort mensen de lijnen uitzetten van hoe de crisis bestreden moet worden.

  Andre [10] reageerde op deze reactie.

 7. @GB [9]:

  “Lachwekkend maar tegelijk ook beangstigend dat dit soort mensen de lijnen uitzetten van hoe de crisis bestreden moet worden.”

  Juist, GB. “They have NO clue”.

Comments are closed.