puzzled_kids_cartoon1Wanneer het goed gaat hebben we de luxe dat ‘we’ (politici) allerlei regels en leuke dingen kunnen verzinnen. Wanneer het slecht gaat dienen die regels ter discussie gesteld te worden. Hier op
www.vrijspreker.nl doen we dat al jaren, maar nu begint het op nog meer plaatsen door te dringen.

Wil je de economie op gang brengen, zul je sneller een bouwvergunning moeten krijgen, want dat scheelt werkloze architecten en bouwvakkers welke bij vertraging niet alleen minder besteden, maar ook nog eens WW-geld kosten.

Opvallend is dat de overheden nu ook vaak haar eigen regels aan haar laars lapt, blijkbaar staat zij boven de wet.

 Bij zogenaamde reddingsoperaties, wordt als de bank maar groot genoeg is, nauwelijks meer naar de EU monopolie regels gekeken. Dat ondertussen ook nog dwars tegen de statuten en buiten de aandeelhouders om dingen ‘geregeld’ worden is natuurlijk slechts een detail.

De regels voor pensioenfondsen mbt reserves en beleggingen, waren best wel streng, zo lang het goed ging. Nu het slecht gaat worden die regels grotendeels overboord gezet.

Nood breekt wetten schijnt het devies te zijn.

Maar dit gaat een stapje verder: als je het koud hebt in een ontwikkelings land, verbrand je echt wel kolen ondanks de milieubelasting. Woon je in het westen dan had je de luxe van alternatieve brandstoffen die je met veel subsidie uit de kou helpen. Grappig is dan dat wanneer het geld voor dat soort subsidies opdroogt, er toch weer teuggevallen wordt op de voormalige energie dragers.

Wat ik hier wil benadrukken is dat in goede economische tijden, de overheid via regels en belastingen, u door haar gewenst gedrag op wil leggen. En zo lang het u goed gaat haalt u uw schouders op omdat het steeds maar een kleine belasting is: die 1 % BTW verhoging of die drie maanden langer wachten op een kapvergunning raakt u dan niet zo erg.  Het wordt anders wanneer u werkloos bent en die BTW is nog steeds zo hoog en uw huis te koop staat in de donkere schaduw van die rotte boom. Dan zou het toch wel prettig zijn als er minder BTW, overdrachtsbelasting, regels en dus een betere economie waren.

9 REACTIES

 1. Er is maar één effectieve maatregel om deze depressie op langere termijn te verzachten en dat is belastingverlaging.
  Om dit te betalen zul je moeten bezuinigen en dat moet op dingen die geen toegevoegde waarde voor de economie hebben.
  Belastingverlaging betekent dus minder ambtenaren en gesubsidieerde ruifeters en laat de gevestigde partijen nou vooral hier een groot deel van hun kiezers vandaan halen. Ze hebben er kortweg geen belang bij.
  De regeringspartijen zullen dan ook kiezen voor die ambtenaar en niet voor die bouwvakker of architect.

  Waar het geld dan vandaan gaat komen?
  Hogere BTW, langer doorwerken, korter WW (behalve voor ministers zelf) en nog wat meer van die pesterijen voor werkend NL.
  Tijd voor een landelijke staking van werkend NL?
  Het kost geld maar je zult er wat voor over moeten hebben om dit kutkabinet weg te krijgen.

 2. Als er dadelijk bij ons niets meer te plukken valt, dan zijn ze daar in Den Haag zelf een keer aan de beurt.

  Die lapswansen hoeven dadelijk helemaal niks meer te regelen.

  Het WORD dan wel geregeld.

  GB [5] reageerde op deze reactie.

 3. De beste oplossing is een verplichte eind leeftijd.
  Gewoon een pilletje/gas of de kogel om dat einde duidelijk te maken .
  De miljarden aan besparing op de AOW/ziekte/verpleging zouden zo groot zijn dat we in 1 klap weer een natie worden die weet wat welvaart is.
  We kunnen soepel zijn met die eind leeftijd met het instellen van een gradering.
  Zoals een gelovige of ongelovige ,rijk of arm, minister of onderdaan , hard gewerkt of nooit.
  de nooit gewerkt hebbende kan een verdieping hoger gaan als opener van de oplossing bij 65 jaar.
  Gevolgd bij 67 door de gelovigen die een leven lang er op gehoopt hebben en er dan met een duwtje naar toe gaan.
  de groep die hard gewerkt hebben is bij 69 jaar aan de beurt, zij zijn meestal gammel en hebben vaak klachten die niet te genezen zijn.
  70 jaar is de tijd voor de arme mens,dom geboren dom dood is daar de beste oplossing.
  De rijke mens kost niets ,alleen als het geld op is ,komt gelijk het eindstation in zicht ,dus erg flexibel.
  Een minister of koning zijn vrijgesteld van dit proces,en voeren met behulp van onderdanen [ambtenaren] het beleid uit.
  Ter verduidelijking ,niet ambtenaren,burgers met een andere naam, zijn geen onderdanen maar nummers die vaak inzicht geven aan de ambtenaar om het beleidsplan Auschwitz uit te voeren tot tevredenheid van alle onderdanen.

  IIS [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Bas [3]:

  Wat denk je als men, om de crisis aller crisissen op te lossen, het plebs heeft leeggetrokken en tot waanzin heeft gedreven en de elite en het grote leger ambtenaren buiten schot is gebleven….dan springt het overgrote deel van het uitgezogen volk vrijwillig voor de trein (voor zover er nog treinen rijden) of van flats….Ik persoonlijk zou kiezen voor een pilletje en ik denk velen met mij. De pil zal dan ook wel weer terugkomen in het basispakket. Alleen niet om te voorkomen dat het neukende vrouwenvolk zwanger wordt, maar om de wanhopigen met stille trom te laten vertrekken…Men wil natuurlijk niet om het uur de rails schoon moeten vegen of om de haverklap een springer moeten ontwijken. (Die Endlösungspille). En dit is geen grap! Vier jaar geleden lachte men nog hardop als je vertelde dat banken in de problemen zouden komen of zelfs failliet zouden gaan. Nu lacht men niet zo heel hard meer. Over vier jaar lachen degene die nu lachen om zo´n pil ook niet meer….
  Bas [8] reageerde op deze reactie.

 5. @M. van den Heuvel [2]:

  Klopt; als je blijft doorgaan met de échte economie de nek om te draaien om de schijneconomie die je er om heen hebt gecreeëd en die daarop parasiteert in stand te houden dan komen er op een gegeven moment ijzeren wetten bovendrijven.
  Dan krijg je een verarmde gecorrumpeerde maatschappijen naar oost europees voorbeeld die compleet failliet zijn.

  Met parasiteren bedoel ik overigens niet de verpleegsters aan het bed of die politiemensen die er ondanks tegenwerkingen van bovenaf toch nog iets van proberen te maken.
  Maar er zijn voorbeelden genoeg van mensen en instituten die niks aan de economie toevoegen of erger nog ze zelfs schade toebrengen.
  Ik weet zeker dat er zo 10 tot 15 miljard kan worden gehaald zonder dat het de economie schade toebrengt.

  IIS [6] reageerde op deze reactie.

 6. @GB [5]:

  Dus!?…Degenen die aan de touwtjes trekken zullen de gehele economie slopen om te trachten zichzelf te sparen. Of denk je dat de overheid zichzelf wat aan zal doen om daarmee de doorsnee werkende burger of zelfstandige te redden en daarmee de economie overeind houdt. Je hebt volkomen gelijk, maar wat hebben de hardwerkende mensen met gezond verstand in te brengen als deze geregeerd worden door mensen die alleen kijken naar hun eigen toekomst.

  GB [9] reageerde op deze reactie.

 7. @IIS [4]:

  Een interessant punt is die banken .
  Dan gaan we 4 of meer jaren terug en denken dan dat niemand de zwendel, want dat is het ,aan zag komen ?
  Het heeft allemaal te doen met factoren die niet zo moeilijk, en al eeuwen zo niet langer bekend zijn.
  Laten we een afgestudeerde gegradueerde bolleboos nemen die in de jaren 80/90/20 carrière wilde maken .
  Hij [ Groenink als zielig voorbeeld om bij huis te blijven ] word uitgenodigd voor een gesprek en word aangenomen omdat hij ,de bolleboos , helder kon denken .
  Dat heldere resulteerde in een banksaldo voor de bolleboos waar hij en nageslacht nooit meer hoeven te ,juist ,solliciteren.
  In ene klap ,je ben bolleboos of niet ,zit met voorbeelden zoals w KOK boven op de piramide.
  Knap hoor [applaus]
  Het heeft natuurlijk niets met IQ te maken ,wel met een goed zwendel /racketeering leven.

 8. @IIS [6]:

  *maar wat hebben de hardwerkende mensen met gezond verstand in te brengen als deze geregeerd worden door mensen die alleen kijken naar hun eigen toekomst.*

  Het binnenbrengen van (belasting)geld. Zééér belangrijk want luxe paarden kunnen niet zonder werkezels.
  Zonder die werkezels is het snel gedaan met de overheid.
  Kijk maar wat er in de VS is gebeurd De werkende middenklasse is zover uitgeperst door de overheid/FED en (vooral) de virtuele schijneconomie van de banken dat alle leven uit de echte economie weg is.
  De werkende middenklasse is de levensader van elke economie. Geef je deze geen ruimte meer om te ademen dan knijp je uiteindelijk ook je eigen keel dicht.
  Kijk naar het praktisch failliete Californië waar nu fors in eigen vlees gesneden wordt bij alle overheidsvoorzieningen. Dit om het hoofd nog enigszins boven water te houden.

  Het is vooral in het eigen belang van de politici om het niet te bont te maken. En politici doen niks zonder eigen belang; daar zijn we het wel over eens denk ik.

Comments are closed.