Er is wereldwijd een enorme run op gouden en zilveren munten. De vraag is goldcoinsgeexplodeerd. Neem ‘Munze Osterreich’: in 2007 verkocht men 245.000 gouden munten, in 2008 was dit 1,06 miljoen stuks ! Ook de in februari 2008 ingevoerde zilveren variant vind gretig aftrek. Men schatte een verkoop van 4 miljoen in, het werden er 7,8 miljoen. Het is een mondiaal fenomeen: ‘De vraag naar goud en zilver is gigantisch. Wij werken keihard om met onze productie aan de vraag tegemoet te komen’ aldus Mint uit de Verenigde Staten.

Bij Munze Osterreich houdt dit jaar de trend stevig aan. In de eerste twee maanden werden er 386.000 gouden munten verkocht, in 2008 waren dat er 66.000.  Wat vroeger door verzamelaars bepaald werd, wordt nu door de kredietcrisis gedreven. Beleggers gaan massaal voor het edelmetaal. De FED is door haar lakse geldpolitiek een grote aanjager van de vraag naar goud en zilver. De koersen stegen zienderogen toen FED chef Bernanke aankondigde staatsleningen te kopen en de geldhoeveelheid met 1750 miljard dollar te verhogen.

‘ Investeerders vrezen dat er door de ongebreidelde geldcreatie een grote inflatie zal ontstaan. Daarom kopen ze goud.’ zegt Matt Zeman, metaalhandelaar bij Lasalle Futures in Chicago.  Van deze edelmetaaleuforie profiteert de verzamelmuntenhandel. In de VS verkocht US Mint vorig jaar 170.000 Amerikaanse Eagle goudmunten. In 2007 waren dat er nog 140.000 stuks. Bijzonder geliefd is de zilvervariant die 20,6 miljoen keer over de toonbank ging. In 2007 bleef de teller op 9 miljoen steken.

In Zuid-Afrika is de Krugerrand populair. Volgens opgave van de Franse munters verdubbelde de verkoop in 2008. Dit jaar rekent men met een groei van 50 %. Ook in Rusland en Nieuw-Zeeland houdt de jacht op het edelmetaal aan.

Opvallend vaak leest u op de Vrijspreker over zaken en stellingen die later bewaarheid worden. Zo ook met goud. Jaren geleden informeerde deze site u al over deze komende hausse. De laatkomers onder ons kunnen dit artikel nog raadplegen.

33 REACTIES

 1. Als iedereen goud en zilver koopt dan moet het wel goed zijn…Hup, naar de goudboer om een aantal kilo’s te kopen…”…mag het een onsje meer zijn?”…”reken maar van yes!”

  Maar als het is om de inflatie te drukken, open dan een goud of zilverrekening en koop af en toe wat aan. Op de dipjes kopen! Vergeet niet als de economie gaat knallen wat is dan het spul nog waard?…Als de overheid ingrijpt en de prijs gaat bepalen.

 2. Beleggen in goud op dit moment is bijna net zo stom als beleggen in dollars of wat dat betreft euro’s.
  Een slimme vrek maakt nu gebruik van de overheidssubsidie en isoleert zijn huis. Rond 2010 zijn zonnepanelen onder de $1/Wp en dat is het startsein voor het volgende punt op de boodschappenlijst.

  GB [11] reageerde op deze reactie.

 3. Ik zoek al geruime tijd een muntenwinkel die in zilver en gouden munten (en baren) handelt, het liefst in de randstad, maar zonder veel succes. Ik bestel nu nog mijn zilver/goud aankopen op internet, maar zou dit graat bij een handelaar in de winkel willen doen. Heeft iemand hier een suggestie waar ik naartoe kan, of wie er goed is? (ik ben bekend met van Mastrigt in rotterdam, maar vindt zijn prijzen redelijk hoog…)
  Ik heb prakken edelmetaal gezien en vindt dat zijn prijzen voor goud relatief laag zijn. Heeft iemand hier een goede ervaring mee?
  Het is alleen jammer dat hij zo ver in het Noorden zit…

  Maargoed, iemand een suggestie waar ik terrecht kan?

  IIS [9] reageerde op deze reactie.
  GB [11] reageerde op deze reactie.

 4. 12.500 per kilo 🙂

  Grapjas. Ik weet niet anders dan dat het altijd zonder tussenkomst van belasting, zonder vragen, zonder namen en contant is. En die prijs is gewoon de actuele goudprijs. Maar als je iemand vindt die het aanbiedt voor de prijs, heb je het toch niet verkeerd gedaan. Grtz,

  IIS [13] reageerde op deze reactie.

 5. @MG [6]:

  Prakken is prima. Je kunt via internet bestellen en als je het geld overgemaakt hebt krijg je het binnen en dag of drie, vier opgestuurd.
  Echtgeld is ook prima.

  @Germen Roding [3]:

  Goed punt. Als er subsidies vanuit overheidswege komen is het het overwegen waard. Jammer dat die milieufreaks van Groenlinks niet in de regering zitten want dan kreeg je ze gratis 🙂
  Ik zie het meer als een investering in onafhankelijkheid van de overheid. Het is misschien niet helemaal rendabel maar wat heb je in de toekomst aan geld op de plank als de waarde ervan door het putje vloeit??

  Maw; gebruik maken van subsidies is niet verkeerd. Dan zie je tenminste nog iets van al je gestolen geld terug!

 6. @Hub Jongen [2]: Liefhebber van whisky, Hub? En nog interesse om te beleggen?
  Misschien ken je het al, maar de World Whisky Index is een Nederlands initiatief waarbij mensen in whsiky kunnen beleggen. Tot aan de crisis hoge rendementen, heb eigenlijk al lang niet meer op hun site gekeken.

  Misschien iets voor de mensen die whisky wel een mooi product vinden maar het spulletje niet lusten.

 7. @Fukkov [10]:

  Ik betaal niet meer dan nodig is (Bij grote aankopen probeer altijd af te dingen en vertik ik het om de vraagprijs te betalen). Of je goud een beetje vlot en zonder legitimatie kunt verkopen lijkt me hoogst onwaarschijnlijk. Reken maar dat degene die het goud van je koopt een meldingsplicht heeft, Natuulijk kan de belasting ergens om de tuin worden geleid, maar natuurlijk niet te vaak. Er is een meldingsplicht voor transacties van 15.000 euro of meer (ongebruikelijke transacties). Vandaar dat ik 12.500 euro bied….Er kan onderhandeld worden tot 13.000 euro, maar verder ga ik niet.

  Paul Martens [14] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [13]: Waar gaat dit over? Pretenderen jullie er verstand van te hebben?

  Als je geen grote transacties wilt doen, koop je het goud toch in munten, blokjes van 5 of 10 gram, per ounce, noem maar op.

  Volgens mij veel stoere praat over kilo’s.

  IIS [15] reageerde op deze reactie.

 9. @Paul Martens [14]:

  Geen stoere praat, ik ben bereid om kilo’s te kopen, maar niet tegen de huidige marktprijs.

  Muntjes hoef ik niet, want staan de munten wel in verhouding tot de prijs in gewicht?

 10. Men schijnt goud te kopen, voor het geval er een grote crisis uitbreekt, waarbij beelden uit WO2 op het netvlies verschijnen.
  Maar zou het niet nuttiger zijn zich af te vragen wat in tijden van crisis een uitstekend ruilmiddel zou zijn?

  Mogelijk zitten weinigen tijdens de crisis op goud te wachten.
  Maar blijken zaken die nu spotgoedkoop zijn, maar primair als levensbehoefte, veel meer gewild te zijn.
  Potten bonen, of toiletpapier, of zeep, of goede drank, goede kleren, een bron om mee te stoken, een eenvoudige radio, wat benzine: die zaken kunnen in zulke tijden meer gewild zijn dan goud. Waardoor de prijs van het goud kan gaan dalen: men vraagt in een schaarse markt b.v. naar wat olie of brandstof, en is dan bereid heel veel gouden muntjes neer te tellen.
  Waardoor 10 liter olie zomaar heel veel goud zou kunnen gaan kosten, waardoor men zijn goud gauw kwijt zou kunnen zijn.
  Waarbij degenen die grote voorraden bezitten van eerste levensbehoeften, die nu spotgoedkoop zijn, wel eens het echte goud zouden kunnen blijken te bezitten.

  Ik noem maar een scenario, natuurlijk.
  Niemand weet hoe de toekomst er uit zou kunnen zien.
  Maar goudkopers kopen ook op basis van een onzekere toekomst.

  beek [21] reageerde op deze reactie.
  GB [24] reageerde op deze reactie.

 11. @Egor van Elven [17]: Goede opmerking, Egor.
  Maar aan de andere kant…:
  Ik zie hier nog veel meer stukjes staan ter bevordering van de vrijheid en zelfbeschikking. Helaas hebben wij die vrijheid en die zelfbeschikking niet.

  Ik denk dus, dat degenen die twijfelen of bezig zijn hoe ze zich voor de toekomst financieel in kunnen dekken, dit gewoon als een alternatief kunnen bezien.
  De meeste mensen zitten namelijk vastgebakken in het idee dat ze alleen maar voor hun toekomst kunnen zorgen door polissen af te sluiten bij die stropdassen van de verzekeringsmaatschappijen, aandelen moeten kopen of hun huis vrij van hypotheek moeten zien te krijgen.
  Allemaal zaken waarvoor je óf weer extra moet betalen aan de overheid, óf die door de overheid teniet gedaan kunnen worden door eenzijdige veranderingen van wetgeving.

  Ik ben van nature gezond wantrouwend, maar dit soort berichten zie ik toch wel als een advies.

  Egor van Elven [20] reageerde op deze reactie.

 12. @beek [18]:

  Schaarste en gewildheid bepalen toch in grote mate de waarde van iets.
  Is goud schaars, maar gewild: wil men er veel voor ruilen.
  Is toiletpapier of zeep schaars, maar zeer gewild, is men bereid er veel voor in te ruilen.
  Economie van een dummie.
  Maar economie is wel een totaalplaatje van ruilende dummies.

  Paul Martens [23] reageerde op deze reactie.

 13. @Egor van Elven [20]: Mijn reactie moet je ook niet al te heftig opnemen, hoor. Het is alleen, dat ik hier zelf ook sinds een paar maanden mee bezig ben.

  Als kleine ondernemer heb ik al 12 jaar een lijfrente lopen als pensioenvoorziening en zie die nu in waarde kelderen. Mijn lange termijnplanning van 12 jaar geleden gaat dus in rook op. Hier wil ik dus op een of andere manier vanaf.

  Onroerend goed (heb ik niet, hoor) daalt ook in waarde. Ik hoor collega’s die kleine spaarplannen hebben met een jaarlijks rendement van € 600 en daaroverheen “administratiekosten” van € 720 per jaar. (?!)
  Banken vertrouw ik al jaren niet, dus wat dan?

  Vandaar dat ik goud/zilver/platina/diamanten als goed alternatief zie, waar ik meer van wil weten. En ik heb nóg een paar alternatieven die ik aan het bekijken ben. Ik zal daar in de toekomst weleens een topic over schrijven, als Vrijspreker het wil plaatsen.

 14. @beek [21]: Op zich een duidelijke en logische gedachtengang.
  Waar ik aan toe wil voegen: toiletpapier en voedingsmiddelen zijn ofwel gemakkelijk te produceren, ofwel te vervangen door andere artikelen.

  En daar hebben goud, zilver, platina en diamanten een voordeeltje, omdat deze artikelen van nature schaars zijn en/of moeilijk even bij te produceren zijn. Dus met mijn dummie-economisch inzicht een blijvende goede ruilwaarde hebben, daarbij compact dus gemakkelijk te bewaren/mee te nemen.

 15. @beek [18]:

  Klopt helemaal. Als je een paar 1000 euro op je rekening hebt staan moet je daar nu geen goud voor kopen maar dingen die je ECHT nodig hebt in crisissituaties.

  First things first en goud staat daarbij niet bovenaan (maar wel hoog).
  Ik neem aan dat je je huis ook weer niet vol gaat proppen met tienduizenden euro’s aan stookolie of bruine bonen 😉

  beek [25] reageerde op deze reactie.

 16. @beek [25]:
  De wereld wil goud en zilver, en Beek wil toiletpapier.
  Als de nood aan de man is krijg ik het wel schoon met water. Lang houdbaar eten kan dan inderdaad wel eens meer waarde hebben dan goud. Als er geen eten is, doe je met goud vrij weinig.

  beek [27] reageerde op deze reactie.

 17. @TerrierBram [26]:

  Dat toiletpapier was gewoon een leuk voorbeeld, naast al dat goud.
  Maar er is meer natuurlijk, zoals je zelf ook zegt. En zoals ik ook al had gezegd.

Comments are closed.