Er is wereldwijd een enorme run op gouden en zilveren munten. De vraag is goldcoinsgeexplodeerd. Neem ‘Munze Osterreich’: in 2007 verkocht men 245.000 gouden munten, in 2008 was dit 1,06 miljoen stuks ! Ook de in februari 2008 ingevoerde zilveren variant vind gretig aftrek. Men schatte een verkoop van 4 miljoen in, het werden er 7,8 miljoen. Het is een mondiaal fenomeen: ‘De vraag naar goud en zilver is gigantisch. Wij werken keihard om met onze productie aan de vraag tegemoet te komen’ aldus Mint uit de Verenigde Staten.

Bij Munze Osterreich houdt dit jaar de trend stevig aan. In de eerste twee maanden werden er 386.000 gouden munten verkocht, in 2008 waren dat er 66.000.  Wat vroeger door verzamelaars bepaald werd, wordt nu door de kredietcrisis gedreven. Beleggers gaan massaal voor het edelmetaal. De FED is door haar lakse geldpolitiek een grote aanjager van de vraag naar goud en zilver. De koersen stegen zienderogen toen FED chef Bernanke aankondigde staatsleningen te kopen en de geldhoeveelheid met 1750 miljard dollar te verhogen.

‘ Investeerders vrezen dat er door de ongebreidelde geldcreatie een grote inflatie zal ontstaan. Daarom kopen ze goud.’ zegt Matt Zeman, metaalhandelaar bij Lasalle Futures in Chicago.  Van deze edelmetaaleuforie profiteert de verzamelmuntenhandel. In de VS verkocht US Mint vorig jaar 170.000 Amerikaanse Eagle goudmunten. In 2007 waren dat er nog 140.000 stuks. Bijzonder geliefd is de zilvervariant die 20,6 miljoen keer over de toonbank ging. In 2007 bleef de teller op 9 miljoen steken.

In Zuid-Afrika is de Krugerrand populair. Volgens opgave van de Franse munters verdubbelde de verkoop in 2008. Dit jaar rekent men met een groei van 50 %. Ook in Rusland en Nieuw-Zeeland houdt de jacht op het edelmetaal aan.

Opvallend vaak leest u op de Vrijspreker over zaken en stellingen die later bewaarheid worden. Zo ook met goud. Jaren geleden informeerde deze site u al over deze komende hausse. De laatkomers onder ons kunnen dit artikel nog raadplegen.

33 REACTIES

Comments are closed.