hazlittAfgelopen zaterdagavond was ik onderweg in Panama. Op de terugweg van een eventful day stonden een paar jongelui, een jongen van een jaar of 18 en zijn twee zusjes, wild te zwaaien naar auto’s.Toen ik stopte, vertelden ze me hun verhaal. Een paar lieden hadden de jongen z’n fiets afgepakt, en in een auto gepropt. De jongen had zich verzet tegen de brutale diefstal; zijn T-shirt was kapot. De auto plus fiets reed op dat moment een paar honderd meter verderop weg in de tegengestelde richting.

Blijkbaar hebben ze in de tijd dat ik nodig had om de auto te keren en de jongelui in te laten stappen om de dieven te achtervolgen, kans gezien om zich ergens onzichtbaar te maken. We vonden ze niet terug. Da’s pech, fiets weg.

Wat hebben deze dieven en politici met elkaar gemeen ?

  1. ze pakken andermans eigendom af zonder hun uitzonderlijke instemming,
  2. ze verdwijnen letterlijk als dieven in de nacht, de bestolene vertwijfeld achterlatend,
  3. ze ontlopen hun welverdiende straf,
  4. de buit wordt veilig verstopt,
  5. je vindt de buit nooit terug,
  6. de verzekering betaalt, de fiets wordt vervangen, dus da’s goed voor de economie zo denken velen.

Verschillen zijn er ook. Zo hebben (bijvoorbeeld) politici de door hen gebezigde diefstal gelegitimiseerd middels wetgeving, geratificeerd door een volksvertegenwoordinging die alleen zichzelf vertegenwoordigt, en is er sprake van een dusdanig grote diefstal, dat het moeilijk is om te geloven: “olifant in de kamer”.

Deze dievenbende heeft er door de monopolisering van het geld voor gezorgd, dat de economie momenteel de afgrond inglijdt op een nog niet eerder vertoonde schaal. Met honderden miljard tegelijk worden overal ter wereld spreekwoordelijke fietsen vervangen, enerzijds om bedrijfsmatige lijken levend te houden, anderzijds om zogenaamd de ecomonie aan te wakkeren.

Politici willen het doen voorkomen, alsof men eenvoudig met een bak geld de economie kan “stimuleren”. Men is blijkbaar niet helemaal bekend (..) met Frédéric Bastiat’s waarnemingen betreffende de gebroken ruit. Er van uit gaande dat deze politici Engels kunnen begrijpen, raad ik ze aan om bijvoorbeeld ook dit artikel van Lew Rockwell te bestuderen, en bovenal Henry Hazlitt’s Economics in One Lesson, die als journalist wist hoe hij een goed verhaal moest schrijven; dit in tegenstelling tot Marx en vooral Keynes’ The General Theory of Employment, Interest, and Money, de onleesbare chaos waarop moderne politici en ‘economen’ zich graag baseren.

Eigenlijk weet ik het nog beter gemaakt. Het enige wat deze heertjes hoeven te doen, is deze weerlegging van Keynes z’n General Theory uit 1936 down te loaden, gratis nog wel ! THE FAILURE OF THE “NEW ECONOMICS”. Het is de beste weerlegging van Keynes’ z’n ideeën, in feite een verdediging van de alom aanwezige grote geldverslindende overheidsprojecten.

Het boek, geschreven door iemand die nooit heeft gestudeerd, is niet bekend bij de mainstream overheidsinstituten en wordt niet onderwezen. Het boek toont aan, dat Keynes’ z’n oplossing in feite bestaat uit monetaire inflatie, leidend tot prijsinflatie, leidend tot een daling van de lonen, waardoor de de vakbonden afgedwongen loonbasis werd ondergraven.

Wie gaat Hazlitt z’n weerlegging emailen naar de individuele leden van de dievenbende ?

3 REACTIES

  1. Dit boek EoL is een van de boeken waaraan het meeste voordeel, economisch inzicht, in mijn leven te danken heb. Een aanrader voor iedereen.

Comments are closed.