person_barrosovinger“Open Europe” *) deed een onderzoek naar salarissen en extra vergoedingen van de leden van de EU commissie, en Libertas België gaf er een persbericht (zie verder) over uit. Daaruit blijkt dat de politici met hun salarissen en bonussen goed in de buurt zitten van de bankdirecteuren.

En na ratificatie van het Verraad van Lissabon zal dat alles nog veel rianter worden voor die lieden die niet eens gekozen zijn, maar door onderling ritselen aan de macht gekomen zijn.
  
Persbericht Libertas: “Louis Michel houdt 2,3 miljoen euro over aan zijn zitje in de Europese Commissie”

Deze week publiceerde de onafhankelijke denktank Open Europe een onderzoek naar de feitelijke verloning van de leden van de Europese Commissie.  

 Naast hun basisloon van 230,000 EUR trekken leden van de Europese Commissie immers ook nog meer dan genereuze onkostenvergoedingen. Zelfs een uitgavenpost als “entertainment” mogen zij inbrengen bij de Europese Commissie. Tenslotte geniet elk lid van de Europese Commissie ook nog van een weergaloos pensioenplan, en dat allemaal op de kap van de belastingbetaler. Deze zelfverrijkende praktijk is onaanvaardbaar. Zeker in een tijd van crisis waarbij hardwerkende Europeanen hun spaarcenten en pensioenen in rook zien opgaan.

 Opvallende cijfers in het Open Europe-onderzoek omvatten 7,000 EUR voor “entertainment” per Eurocommissaris en 17,000 EUR voor Commissievoorzitter José Manuel Barroso, en de post huisvesting die goed is voor tussen 35,000 EUR en 43,000 EUR. Verder vinden wij het bevreemdend te moeten vaststellen dat het salaris van José Manuel Barroso, de niet-verkozen Voorzitter van de Europese Commissie, ten belopen van 293,000 EUR nagenoeg identiek is aan dat van Barack Obama, de democratisch verkozen President van de Verenigde Staten.

 Maar pas wanneer we kijken naar de pensioenregeling van de leden van de Europese Commissie wordt de situatie echt hemeltergend. Elke Eurocommissaris krijgt immers een relocatiepremie van 19,000 EUR en een “overgangspremie” gedurende drie jaar. Die laatste premie bedraagt 286,000 EUR voor de meest recent benoemde Eurocommissaris, barones Caroline Ashton, en loopt bij de andere Commissieleden nog verder op. José Manuel Barroso kan zelfs aanspraak maken op een premie van 439,000 EUR. Volgens Open Europe bedragen alle pensioenplannen voor de uittredende Eurocommissarissen samen bijna 23 miljoen EUR.

 Belgisch Europees Commissaris Louis Michel houdt aan zijn vijfjarig verblijf in de Europese Commissie dan ook de niet onaardige som van 2,3 miljoen EUR over, waarvan meer dan 1,4 miljoen EUR aan salarissen en vergoedingen, en bijna 900,000 EUR aan pensioenplannen.

 Deze cijfers tonen opnieuw aan dat de Europese Commissie geen voeling meer heeft met de burgers. Het is wraakroepend dat zuurverdiende centen van de Europese belastingbetalers in deze zware economische tijden afgeroomd worden om een niet-verkozen wereldvreemde ivorentoren-elite in weelde te laten baden. Terwijl gewone mensen de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen en hun spaarcenten en pensioenplannen verliezen, worden zij wel verplicht om extravagante bonuspakketten te financieren voor de Brusselse Eurocraten.

 Libertas wil het budget van de Europese Unie met 10 miljard EUR verminderen door de administraties te hervormen, verspillingen van belastinggeld tegen te gaan en een efficiënter besluitsysteem ingang te doen vinden. De EU moet terug ten dienste van haar burgers staan.

 . (zie ook Open Europe

8 REACTIES

 1. Wat een Schorum, zonder ook zelf maar iets te presteren, als alleen maar regels op te zwepen naar de hardwerkende burger toe.

  En dat Schorum ( van het hoogste orde) voelt z’n eigen dan nog belangrijk ook !!

 2. Helemaal schandalig om te weten, dat al dat Schorem in deze crisistijd ook nog eens aan protectionisme doet, getuige de EU overleggen over het geven van steun aan alleen de eigen nationale autoindustrie (bijvoorbeeld). Dus wél schandalig grof EU geld binnenharken, maar nog niet eens EU-beslissingen nemen.

  Wordt er nou echt niemand wakker?

 3. Deze bedragen staan toch in geen enkele verhouding meer tot de geleverde prestaties. De zetels in de europesche commissie zouden net zo makkelijk door tienduizenden willekeurige nederlanders bezet kunnen worden; daar heb je helemaal niet zoveel bagage voor nodig.
  Bovendien betwijfel ik sterk of het een fulltime job is.
  Deze lieden zorgen buitengewoon goed voor zichzelf.

 4. Het zal niet lang meer duren of dit soort lieden zal zich angstig verschuilen in hun riante villa’s achter heel hoge hekken. De massa pikt het langzamerhand niet meer, zie de opstootjes voor de woningen van USA bankiers, en zal deze types aanspreken/aanpakken op hun gedrag.

 5. Goed gesproken Rene. Ik wil nog een stapje verder gaan. Laat die hekwerken geen belemmering zijn er overheen te klimmen en die geldwolven op straat te sleuren. Laten we dan het controlesysteem om zeep te helpen. Eis dat je je salaris in handen krijgt en niet meer zoals nu op je rekening gestort, ook al zeggen de banken nog zo hard dat dat zo gemakkellijk is. Laten we dit massaal doen en bij weigering de rechter erbij halen. Wat verdiend is, is verdiend. Het is jouw geld en jij moet belissen hoe je dat in handen krijgt. We hebben het de overheid veel te gemakkellijk gemaakt in deze Slavernij der Nederlanden en daarbuiten!

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 6. We kunnen ze natuurlijk met hun eigen wapens bestrijden. een witte partij oprichten die voorgoed een einde maakt aan al de legaal gemaakte diefstallen om de partij na het behalen van de doelstellingen op te heffen zodat we niet de kans lopen te worden zoals ze zijn…

 7. @Richard [5]:
  Wat zou je zeggen van
  -een verbod dat de werkgever jouw belasting e.d. in te houden.
  -de werkgeversbijdrage aan jou uit te betalen
  en iedereen zelf zijn eventuele afdrachten aan big brother te laten betalen.

  Dat maakt alles beter transparant.
  Het voordeel is dan dat iedereen makkelijker gaat begrijpen hoeveel geld hij in feite nu al betaalt

  Richard [8] reageerde op deze reactie.

 8. @Hub Jongen [7]: Beste Hub,
  volstrekt mee eens. Maar zoiets kun je niet bereiken door in de kantlijn te blijven klagen. Willen ‘we’ iets veranderen dan zullen we toch wat tanden moeten laten zien. Voldoende mensen bij elkaar halen, archiveren, een partijprogramma opzetten en gaan lobby’en. Denk dan niet dan de journalistiek aan ‘onze’ kant staat. Het zijn stuk voor stuk linksdenkende socialisten. Ik weet het, want ik ben zelf journalist geweest. Het enige dat kan helpen is de massa in beweging krijgen. Denk ook niet Hub dat we een financier zullen vinden, want degenen die financieren kunnen, zijn in principe onze tegenstanders. De beweging die we zouden moeten activeren, zal zichzelf moeten bedruipen, dus geen salaris voor medewerkers. Zij die hierachter kunnen staan hebben de ware geest!

Comments are closed.