De   Daily Telegraph  publiceerde op de 14degb maart 2009  een  plan van de British Border Agency om iedere reiziger te verplichten voor zijn vertrek uit Engeland zijn  gedetailleerde reisschema  aan de  overheid te rapporteren.

Aan het eind van 2009   zal  het agentschap  zijn   tentakels  uitgestrekt hebben tot 60 procent van   alle reizigers  ; het   verwacht   95 procent van alle reizigers te  involveren  voor het einde van 2010.

Deze bepalingen zullen  van toepassing zijn op iedereen die het land uitreist, inclusief  zeilers, piloten en zelf zwemmers  die  het kanaal  oversteken.

Boetes tot   5000  pond zullen opgelegd worden aan   personen of organisaties die niet meewerken.

Of  de soep zo heet gegeten zal worden als deze opgediend wordt?  Ik denk op  den duur nog heter.

Valt uit te sluiten dat bij voorbeeld:

01. In de nabije toekomst ieder paspoort voorzien   zal worden van een chip die de plaats  van het paspoort dag   en nacht  doorgeeft  aan een centrale basis , waardoor de overheid  met  een nauwkeurigheid van 20 centimeter zal kunnen bepalen waar ter  wereld dit paspoort zich bevindt?

02. Valt  uit te sluiten dat op straffe  van detentie  bij  iedereen  een  chip in het oor  zal moeten dragen  die de  drager   levenslang  kan traceren?

Het  lijkt niet gerechtvaardigd,  te veel  optmisme te koesteren over de antwoorden op deze vragen.

Hugo van Reijen

12 REACTIES

 1. Het valt nog mee dat de reizigers geen bankgarantie van 100.000 pond moeten afgeven, in geval van nog te betalen belastingen.

  Overigens wat betekent “involveren”?

 2. Dit overstijgt het betuttelende karaktervan een overheid, maar gaat regelrecht over in een science-fiction dictatorschap. Mensen, zulke films en boeken vind ik al intigrerend eng.

  Ergo: in september willen we (mijn vriendin en ik) naar ons favoriete vakantieland Schotland. En… ook weer naar huis. Wat dan? Het gaat hier om “elke reiziger” en er staat niet “Brits staatsburger”. Als ik dus even de weg niet weet, waar ik (geheel tegen mijn zin en principes) mijn thuisreis moet melden, loop ik het risico op een boete van 5000 pond?

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hub Jongen [3]: Aaah, opeens begrijp ik het. Dat idee van zelf je reisplannen opgeven. Normaal gaan mijn vriendin en ik per auto en ferry naar Schotland. In 2005 en 2008 heb ik een Mannenweek Schotland georganiseerd en gingen wij mannen (ja ja de dames moesten maar eens thuis blijven) met het vliegtuig, van België naar Schotland, dus van Schengenland naar Schengenland (= vrij verkeer van personen en goederen?). In 2005 wisselden 2 van de 7 heren voor de grap, want baldadig zonder de dames, hun paspoort, vóór de douane-controle in Schotland. De ambtenaren keken op de paspoorten, in de ogen van mijn medereizigers en zonder ook maar enige vorm van twijfel of aarzeling mochten we door.

  Dus.. waarom ben ik erachter? Wel, omdat de overheid er achter is dat die ambtenaren gewoon hele dagen liggen te pitten en ze dus van de burger afhankelijk zijn van de nodige informatie.

  Trouwens Hub, jullie eerste reis naar Schotland of al vaker geweest? In ieder geval alvast een heel fijne vakantie toegewenst.

  Henk [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Paul Martens [5]: Schotland (VK) valt slechts zeer beperkt onder Schengen, de paspoortcontroles zijn iig niet afgeschaft. Niettemin is het natuurlijk een poppenkast: de ambtenaren bij de boot tussen bv Nederland en Engeland zijn al niet veel oplettender.

  Overigens zijn er ook landen die prima doorhebben dat het een poppenkast is, denk aan Zwitserland: het heeft even geduurd, maar uiteindelijk hadden die bergboeren ook door dat het flauwekul was. Referendum en weg ermee…

  hugo vanreijen [10] reageerde op deze reactie.

 5. @Henk [9]:
  Great Britain doet niet mee aan Schengen.Er is paspoortcontrole voor alle bestemmingen behalve Ierland.
  Het doet wel mee aan de geldaangifteplicht.
  Hugo van Reijen

 6. @Hub Jongen [3]:
  ik denk dat de plannen om ieder mens een chip te implanteren al ver gevordert zijn.
  Denk maar eens aan de huisdieren die langzaam maar zeker gechipt worden. Met het idee dat je je kat dan altijd weer terug kan vinden. Zo kunnen we er even aan wennen en zo is het dan geen raar idee om
  mijn kind te chippen, amber-alert werkt toch niet feilloos.
  Het is ook een niet te onderschatten industrie denk ik.

Comments are closed.