De EU-bewindslieden van Financiën hebben dinsdag een akkoord bereikt over producten en diensten die onder het lage btw-tarief van 6 procent mogen vallen. Tegen de verwachting in werden de bewindslieden het tijdens een beraad in Brussel eens, aldus staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën.

Bij wijze van experiment valt een aantal arbeidsintensieve diensten al onder het lage btw-tarief. Het gaat onder meer om kappers, schilders, glazenwasser, schoenmakers en restaurants. De proef zou echter volgend jaar aflopen.

De EU-landen zijn het nu eens over een definitieve regeling voor het lage btw-tarief.

Daaronder vallen op het verzoek van Nederland en Zweden ook interactieve leermiddelen, zoals cd-roms. Ook voor de renovatie van woningen jonger dan 15 jaar mag het lage btw- tarief worden gerekend. Op dit moment kan dat alleen bij het opknappen van oude huizen.

De Jager toonde zich dinsdag in zijn nopjes met het bereikte akkoord, waarover jaren is gediscussieerd. “Niemand had dit verwacht”, aldus de staatssecretaris. Diverse lidstaten, waaronder Duitsland, hadden grote moeite met de regeling, gezien de kosten voor de schatkist. Ze werden uiteindelijk over de streep getrokken met het argument dat het om een vrijwillige regeling gaat, zei de Jager. Landen zijn niet verplicht voor de afgesproken diensten en producten het lage btw-tarief te rekenen.

Het staat dan ook nog niet vast dat Nederland gebruik zal maken om voor renovatie van nieuwe woningen het lage tarief te hanteren. Volgens de Jager zou daarmee 200 miljoen euro per jaar zijn gemoeid.

“Het kabinet bekijkt het in de discussies over het stimuleringspakket”, aldus de Jager.

Hetzelfde geldt voor de interactieve leermiddelen.

Doel van de btw-regeling is de economie en werkgelegenheid te stimuleren. De Jager heeft er vertrouwen in dat het lagere btw-tarief tot meer banen kan leiden. Hij verwees naar berekeningen die een gerenommeerd Deens instituut daarover heeft gemaakt.

Tot zover de media.

Wat een verspilling van geld en tijd. Na jarenlange discussies zijn een paar diensten toegevoegd aan het al geringe lijstje met betrekking tot het lage btw-tarief.

En de Jager is dan nog in zijn nopjes omdat er een vrijwillige regeling tot stand gekomen is.

(Wat een duidelijke indicatie voor het denkniveau van politici is.)

Ook geeft het duidelijk weer, dat de staatskas (macht) belangrijker is dan de kas van de burger.

Ook opvallend is de onzinnigheid van deze regeling, namelijk op aandringen van Nederland en Zweden zijn ook interactieve leermiddelen en de renovatie van woningen jonger naar 15 jaar op het lijstje geplaatst, maar volgens de Jager moet het kabinet nog besluiten of van het lagere btw-tarief gebruikgemaakt gaat worden. (Niet dus, gezien de kosten voor de schatkist.)

Nu heb ik altijd gedacht dat het heffen en vaststellen van belastingen een nationale aangelegenheid is. Maar gezien dit onderwerp heb ik mij blijkbaar vergist.

Of zijn btw tarieven en uitzondering hierop?

Tenslotte werd bijvoorbeeld de vliegtaks, die de schatkist minder opleverde dan gepland en honderden mensen door de afgenomen economische activiteit hun baan kostten, zonder toestemming of enig overleg met de EU ingevoerd.

Dat politici alleen op macht uit zijn, blijkt uit het volgende.

De Jager stelt: dat hij er vertrouwen in heeft dat het lagere btw tarief tot meer banen kan leiden. Hij verwees naar berekeningen die een gerenommeerd Deens instituut daarover heeft gemaakt. Als het lagere btw tarief voor die paar arbeidsintensieve beroepen al leidt tot meer banen, hoeveel meer banen zullen er dan gecreëerd worden als het btw-tarief gereduceerd wordt tot een percentage van zes procent? (Er zijn natuurlijk nog andere mogelijkheden, maar ik beperk het tot dit onderwerp.)

De Jager geeft hiermee zelf toe, dat werkgelegenheid samenhangt met de hoogte van de belastingen, in dit geval het btw-tarief.

Als de Jager en alle politici (ja ook diegenen die zich “sociaal” noemen) zich werkelijk zorgen maken over de werkgelegenheid en “de kosten voor de schatkist”, dan zouden zij direct één btw-tarief van 6 procent moet bewerkstelligen.

Maar zover zal het wel niet komen. Hun grootste zorg blijft, hoe kan ik mijn macht over anderen vergroten.

5 REACTIES

 1. Gisteren keek ik op tv toevallig naar de socialistische babbelbox ‘De Wereld Draait Door’ waar De Jager zijn propaganda praatje mocht houden. Weinig nieuws daar, behalve dat volgens De Jager er een daling van belastinginkomsten van 25 miljard (als ik het goed heb gehoord) wordt verwacht. Over bezuinigen op de eigen organisatie (= minder ambtenaren) heb ik hem met geen woord gehoord.

  Dus het te verwachten beleid: Een beetje btw omlaag, veel andere belastingen en onzinboetes omhoog. De salarisverhogingen voor amtenaren en politici moet ergens van worden betaald. Wat werkgelegenheid betreft; BV’s prognose voor de komende 5 jaar is: ambtenaar worden (vrouwen en allochtonen) of emigreren (blanke mannen).

 2. Een informele economie is uiteindelijk beter als een kunstmatige die via subsidie of hulp overeind gehouden word.
  Dat informele is de kracht van Amerika als er een beroep gedaan zou worden op innovatie om te overleven .
  Denken ,en het resultaat ,is een een zusje van informeel .
  Het broertje is een ambtenaar die ,de naam zegt het al ,niet kan denken.
  De Jager is geen ambtenaar maar iemand die informeel kan denken .
  Het leger Ambtenaren tot je beschikking als je informeel kan denken en handelen is een droom die werkelijkheid word.
  Die ambtenaren ,aangenomen en geschikt bevonden op kwaliteiten zoals slaafs gedrag kunnen alleen maar overleven door een ijzeren vuist die zij ,watjes [K Spree] ,alleen tonen tegenover mede niet ambtenaar slaven .
  De Titanic ging z,n ondergang tegemoet door soortgelijk gedrag.
  Kaptein Smith toonde het gedrag van een ambtenaar die zeker van z,n zaak is.
  Een echte kapitein had ,het schip gestopt wat hem z,n carrière gekost zou hebben .
  Niet verbazingwekkend is het vervolg W.O 1 waar idioten kapitein werden en de wereld lieten zien wat er gebeurt
  als zij baas zijn .

 3. Ik voel hem al aankomen: bepaalde artikelgroepen vallen in een lagere BTW-groep… dat moet vastgelegd worden (dus een paar honderd ambtenaren daarvoor in een duur kantoor zetten)… dan moet het ook nog gecontroleerd worden (een paar honderd ambtenaren in lease-auto’s de weg op)… oh, ja, we moeten het ook nog handhaven (nóg een paar honderd ambtenaren erbij waarvan een deel in een apart kantoor moet én een deel in weer andere auto’s de baan op)… dan doen we er nog een denktankje bij met zeer goed betaalde ambtenaren en uiteraard in een heeeeel duur kantoor… en natuurlijk veel reizen, want we moeten onderzoeken en workshoppen hoe het met dit ideetje in andere landen gaat (studiereisjes naar verre oorden)… tijdens die reizen zien we dat het in Afrika ook beter kan met de BTW, dus gaan we dat vanuit hier lekker subsidiëren… wat nóg een afdeling ambtenaren in het leven roept.

  “En ineens weet je het… je wordt AMBTENAAR!!”
  Dan heb je een gegarandeerd en goed inkomen en je hoeft er niets voor te doen.

 4. BTW komt hier nogal veel naar voren.
  Het is goed om ons te realiseren dat de BTW vooal nadelig is voor de ARME mensen.
  Zelfs als je (voor laag tarief 6 % )noodzakelijk voesel moet kopen voor bvb, 30 euro dan betaal je aan BTW 18 euro aan de overheid om leuke dingen mee te doen.
  Die 18 euro ziet een rijk iemand helemaal niet. Maar een arm iemand kan daar weer minstens een dag van leven.

  Dit even om het idee. Als we er met meer tijd eens serieus in zouden duiken, zou het nog veel schrijnender zijn.

  Eerst de Inkomstenbelasting naar een Flat taks en dan de BTW naar nultarief ??

 5. € 1,80 i.p.v. € 18,-, maar dat is je vergeven. Wat denk je trouwens van de andere uniek-Nederlandse belasting, de BPM.
  Die is afgelopen 1 januari verlaagd van 42,3% naar 40%. We betalen die BPM allemaal op een nieuwe auto (schraap-schraap van de overheid) maar anderzijds heeft diezelfde overheid een ballonetje opgelaten om mensen die een 9 jaar oude (of oudere) auto inruilen voor een nieuwe, een bonus te geven van een paar duizend euro! Als ze die BPM niet hadden ingevoerd, zouden we dan niet allemaal eerder onze oude auto vervangen?

  Beetje kromme redenering van de overheid: eerst jaren geld schrapen en als het crisis is moet ik van mijn kerverse betaalde € 9000 BPM (net nieuw, 15 januari aangeschafte auto) 2 andere mensen sponsoren voor hun nieuwe auto??? Oh ja, er zat ook nog ruim € 4000 BTW op die auto. Totaal dus € 39.959 betaald voor een auto die de dealer voor € 23.000 had willen verkopen, want meer kost dat ding niet. Moet ik het ook nog over de accijns hebben op de brandstof? Nee toch, hè?

  Ik betaal als bewust kinderloze burger al mee aan de sponsoring voor het bezit van andermans kinderen en hun onderwijs én nu mag ik ook nog aan hun auto meebetalen? Ik begin me serieus af te vragen of het niet goedkoper is, dat ik zo’n gezin met kinderen gewoon in huis neem en ze met mijn nieuwe auto maar overal naartoe breng en ophaal…

Comments are closed.