CSM106135Gisteren suggereerden wij de mogelijkheid dat het begin van het einde van de euro was aangebroken.
Vandaag kregen we (nota bene door de Volkskrant) een artikel onder ogen dat dit niet alleen als mogelijkheid, maar als “toekomstige werkelijkheid” ziet.

Het artikel ” Euro zal uiteenspatten” stelt onder andere:

 • Volgens Richard Howard, topman van Hayman, is de tienjarige Europese munt geen lang leven meer beschoren. ‘Er is geen stoppen meer aan. De euro verkeert in een neerwaartse spiraal’,…
 • Dit is het scenario dat Howard voorspelt. Hij denkt dat Duitsland, Europa’s grootste economie met verkiezingen voor de deur, liever de eigen economie redt dan die van landen als Oostenrijk, Italië en Griekenland

Wij waarschuwen er regelmatig voor dat NIEMAND WEET wat er in de toekomst precies gaat gebeuren. En de impact is voor iedereen anders. En uiteindelijk sta jezelf alleen voor je eigen situatie.

Je moet dus zelf beslissen wat voor jou de beste, de meest waarschijnlijke ontwikkeling gaat worden. Denk er over zonder in paniek te raken. Tracht je zo goed mogelijk te orienteren, en neem maatregelen die betaalbaar zijn, en zeker geen kwaad voor je kunnen.

Op de Vrijspreker zullen we trachten meer tips en adviezen te verzamelen. Graag uw inbreng, die wij dan  proberen te publiceren. Via deze vrijwillige samenwerking kunnen we misschien allemaal profiteren.

33 REACTIES

 1. De Volkskrant loopt meer dan tien jaar achter op mijn eigen visie. Ik weet niet of dat een teken is van mijn achterlijkheid of of des Volkskrants voorlijkheid.
  hugo van reijen

 2. Ik vind de argumentatie van het artikel wat zwak. Immers, men stelt dat de euro uiteen zal vallen op basis van financiele zwakte. Financiele zwakte wordt beschreven als niet meer kunnen lenen (tegen lage tarieven) en een begrotingstekort hebben.

  Een rare redenering want beide zijn tegengesteld. Als landen niet meer kunnen lenen, kunnen ze hun tekort niet verder doen oplopen en zullen ze maatregelen moeten nemen. Het probleem lost zichzelf daarmee op. Natuurlijk zullen de genomen maatregelen in die landen niet prettig zijn, maar van ineenstorten is geen sprake.

  Temeer als je beseft dat deze landen er belang bij hebben om in de euro te blijven. Immers, indien ze een eigen munt hadden zou lenen nog duurder worden. Enerzijds omdat uitleners een hogere rente zouden vragen, want ze willen bijvoorbeeld compensatie voor valuta-risico.
  Eerder op deze website stond een artikel, waarin iets soortgelijks beweerd werd. Wie echter de link naar die website volgde (zoals een lezer opmerkte) zag ook een tegenartikel, dat precies dat argument gaf. Hun conclusie was, dat enkel een sterk land zou kunnen uittreden. Een land dat toch wel kan lenen. Dat land moet bovendien een groot BBP hebben om niet te gevoelig te zijn voor speculanten en conjuncturele export-import zaken. Duitsland is het enige land wat dat zou kunnen. (Nederland immers ook niet, want het zou dan net zoals vroeger de eigen nieuwe munt weer moeten koppelen aan de euro om de export van de Duitsers niet te frustreren.) Duitsland echter heeft al geopperd die probleemlanden te gaan helpen, desnoods voor eigen rekening. Niks uittreden of eruitschoppen dus.

  Verder is het argument dat het begrotingstekort teveel oploopt wat simpel. Hoezo is er een probleem met de tekorten? Let wel, ik zeg niet dat die tekorten goed zijn, want dat zijn ze evident niet, maar een land als Japan heeft al jaren en schuld die ver boven de 100% BNP zit. Italie zit al jaren op die 100% en ook Belgie – die de laatste jaren goede vooruitgang gemaakt hebben – heeft jarenlang op 100% gezeten. Moraal: die landen kunnen helaas nog wel een paar tientallze miljardjes erbij lenen. (Dat dat hogere structurele belastingen gaat opleveren met economische verlamming moge duidelijk zijn.)

  Tenslotte moet je nooit kijken naar incidentele effecten. De crisis is nu hevig en actueel, maar verval komt doorgaans niet door dit soort eenmalige pieken, maar pas na afzwakking door structurele problemen. (De euro heeft die overigens wel.) De euro-zone is nu nog veel te sterk. het was een ander verhaal geweest als de politici in hun uitbreidingsijver nu al allerlei oost-europese landen erbij gelaten hadden.

  GB [5] reageerde op deze reactie.
  Pedro [24] reageerde op deze reactie.

 3. @Armin [3]:

  Ik vind je toch een beetje goedgelovig als het gaat om solidariteit in deze zware economische tijden, Armin.
  Er is een zeer grote verschil tussen wat men zegt en hoe men in de praktijk handelt voor zover ik het kan overzien.
  Dat Duitsland heeft geopperd dat het de probleemlanden gaat steunen zegt me helemaal niks. Geloof jij dat nou werkelijk?? Wouter Bos zei nog niet zo lang geleden dat we slechts minimale last van de crisis zouden krijgen.
  Het is in de praktijk altijd ieder voor zich geweest in noodsituaties en dat zal nu niet anders zijn.

  Duitsland heeft zelf problemen genoeg en miljarden uit de eigen economie trekken om potverteerders in het middelandse zeegebied te steunen is politieke (en economische) zelfmoord. Het belastingbetalende volk zal dit niet pikken.
  Daarnaast ga jij ervan uit dat alle EUSSR landen hun tekorten netjes op de markt gaan lenen. Ik vraag me af of dit wel het geval is. Nationale regeringen hebben carte blanche gekregen om naar eigen goeddunken nieuw geld in de markt te zetten om de economie te redden.
  Geloof jij nog dat de ECB nog enig zicht heeft op de geldgroei en échte begrotingen in de afzonderlijke lidstaten??
  Daarbij wil ik nog even opmerken dat Griekenland (in economisch goede tijden) alleen maar binnen de EUSSR gesleept kon worden via creatief boekhouden. En ze zouden nou wel alles volgens de monetaire regeltjes spelen???
  Ik heb zeer mijn twijfels en ik zou me kunnen voorstellen dat een land als Duitsland dat ook heeft.
  We hebben tenslotte allemaal eurobiljetten van ALLE eurolanden in onze portomonee.

  De steeds verder teruglopende waarde van de Euro tov de Dollar (= ook veredeld toiletpapier) zegt me hoe de markt op dit moment over onze “eenheids”munt denkt.
  En de markt heeft ALTIJD gelijk.

  Armin [10] reageerde op deze reactie.

 4. Mijns inziens is er met de munt zelf niets mis. Maar met de gehele politiek (nationaal en europees) erachter wél. Voor mensen die veel reizen of zaken doen scheelt het een hoop heen-en-weer geloop naar de banken of GWK’s. Dat is het enige nuttige van die munt. En prijsvergelijkingen gaan iets sneller.
  Rekenen doen we nog steeds, want we beoordelen ook met de euro nog steeds of product X in het buitenland goedkoper of duurder is dan in eigen land. Net zoals we vroeger omrekenden naar de Gulden (en trouwens veel mensen nog steeds doen).

  Het gaat er toch om wat je zelf waard bent, of wat je als land waard bent? En dát is volgens mij door de politiek in de EU sterker beïnvloed dan door dat fysieke muntje zelf.

  Het is te ver doorgeschoten en die hele EU moet heel snel ontbonden worden. Ieder land weer onafhankelijk van elkaar en de internationale banden uitsluitend op handelsniveau, niet op politiek niveau. En dat gaat dan best met dat euromuntje, denk ik.

  Willie [12] reageerde op deze reactie.

 5. Als de munt verdwijnt of landen stappen uit de EU, or whatever, dan weet ik tenminste één achterlijk land die als laatste het zinkende schip zal verlaten, ten koste van haar eigen bevolking!…….

 6. Zodra de werkloosheid echt om zich heen gaat grijpen in bijv. Frankrijk zal de regering protectionistische maatregelen treffen. Simpelweg omdat de bevolking en masse de straat op gaat. De bevolkingen van Europa zijn de EU zat. Ook de munt gaat er aan want belastingbetalers gaan niet de schulden van banken en overheden in andere landen betalen. Zeker niet nu in eigen land de werkloosheid oploopt, er wordt gebruld om loonmatiging en de lasten stijgen. net als straks de rente door de enorme geldgroei die nu plaatsvindt. En terecht. De EU is een speelbal van arrogante regeringen en multinationals in de hoop een rol te kunnen spelen in de wereld. Gedoemd te mislukken omdat het niet van onderaf door bevolkingen is opgebouwd. Net als de munt.

 7. @GB [5]: Dat Duitsland heeft geopperd dat het de probleemlanden gaat steunen zegt me helemaal niks. Geloof jij dat nou werkelijk??

  Nee, daar geloof ik ook niks van, maar het ging mij om het beeld. Dat de euro het moeilijk krijgt is gewoon waar. Let wel, dat zal ik nooit ontkennen en dat de zwakke broeders in de euro-zone de zaak geen goed doen voor de sterke is ook zo.

  Maar ik denk dat de machten die de euro bij elkaar houden zwaar onderschat worden. Allereerst is het voor kleine naties juist op dit moment niet slim om eruit te stappen. Als je dat wilt doen, moet je dat op momenten doen dat je even niet teveel moet lenen.

  Dus als er al sprake is van druk, zal dat moeten komen van de sterke naties die de zwakken onder druk zetten. Die druk zal er ongetwijfeld zijn, maar die zal vooral gericht zijn op het beperken van het tekort en hervormen van de markt. Ierland heeft bijvoorbeeld nog steeds lage belastingen in de ogen van veel collega-EU landen. Begrotingstekort? Verhoog de belastingen maar! Enfin, je kunt je de druk wel voorstellen. Al die lastige ‘kleine’ landjes zullen bovendien bij steun de komende jaren nog wel wat braver aan de leidsband lopen bij hun geldschieters. En politici zijn niet vies van macht kopen.

  Plus dat het niet kunnen krijgen van leningen niet eens zo dramatisch hoeft uit te pakken. Landen moeten dan de eigen industrie laten inzakken omdat ze geen steun meer kunnen geven. Als de autoindustrie in Spanje en Italie een klap krijgt, denk je dat Frankrijk en Duitsland dat als goed of slecht zien? 🙂

  Pas als het eigen nadeel te groot en vooral langdurig wordt, gaat men morren.

  De steeds verder teruglopende waarde van de Euro tov de Dollar

  De euro is juist sinds begin van de crisis sterker geworden via een strak gestaag stijgende lijn …

  Overigens zou ik twee zwakke munten niet als referentie nemen. Ik denk dat de huidige dollar vs euro meer zegt over de dollar, dan de euro.

  Wie de kern van de problematiek aanstipt is post 8:

  @Hugo J. van Reijen [8]:

  Zoals ook in het filmpje van post 4 aangegeven wordt, is dat het probleem. De bekende money-flow theorie

  M V = P Q

  geeft het goed weer. We zien de linkerkant flink dalen. Dus moet de rechterkant ook dalen.

  1: Korte termijn denken is inderdaad afwaarderen van de munt en zo de P verlagen. Je holt de interne koopkracht uit via de wisselkoers. Polen doet dit en Londen ook weer. Echt goed is dit niet natuurlijk, want je verlaagd gewoon je relatieve niveau tov je buurlanden maar doet niets structureel aan de problematiek in je land, want intern blijft die P gewoon veel te hoog. Engeland en Polen hebben veel export en dus werkt het toch goed. Maar geldt dat ook voor Griekenland?

  2: Andere optie is monetaire inflatie. P daalt dat effectief ook en holt eveneens de koopkracht uit. ‘Voordeel’ is dat het over de hele breedte gaat. Nadeel is, dat het spaarders bestraft. Nadeel is dat ook hier de economische structuren onder het probleem niet aangepast worden.

  3: Andere optie is Q doen dalen. Geeft dus werkloosheid. Dwz de eerste drang is voor de staat om geld in de economie te pompen. Precies wat je nu ziet. Als men niet meer kan lenen, houdt die optie op en kan men twee dingen doen. Of men kan de zaak laten instorten en herstel volledig via Q laten verlopen, of men kan structurele hervormingen in het land doorvoeren.

  4: In dat geval komen we bij de laatste optie: P nominaal laten dalen. Ofwel maatregelen die de loonkosten en productiekosten doen dalen. Mensen krijgen minder loon, minder pensioen, minder uitkering, etc

  Individueel wil niemand die laatste optie, en dat is het probleem. Munten afwaarderen, monetaire inflatie doorvoeren of de zaak maar laten inzakken zijn enkel oplossingen van politici die te bang zijn echte hervormingen door te voeren.

  De Britten zijn zo trots dat zij wél hun munt kunnen afwaarderen. Tja, als je er trots op bent elke paar jaar weer zoveel % koopkracht van je natie om zeep te helpen …

  GB [15] reageerde op deze reactie.

 8. In ieder geval zijn er Amerikanen, zo ondervond ik bijvoorbeeld in mijn kennissenkring, die er emotioneel nogal wat moeite mee hebben dat de euro meer waard is geworden dan de dollar.
  En ik vraag mij af: Hoeveel emotie zit er eigenlijk in die voorspellingen over het omvallen van Europa en de euro?
  Tenslotte bestaat er naast anti-Amerikanisme ook nog zoiets als
  anti-Europeïsme, vooral in de V.S.

  Johnny [18] reageerde op deze reactie.

 9. @Willie [12]: Klopt, maar persoonlijk heb ik graag wat contanten bij me. Voor het geval banken omvallen en pinautomaten het niet meer doen 😉

  En verder is het met de euro snel vergelijkingen te maken, zonder het nog extra omrekenen. Met Schotland en Noorwegen als favoriete vakantielanden, rekenen wij nogal wat om.

  Willie [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Armin [10]:

  Het verhaal over lenen van de zwakke EUSSR broeders in deze tijden kan ik nog wel in meegaan. Daar zit een bepaald evenwicht in dat zorgt dat landen een bepaalde discipline in acht moeten nemen.

  Maar je slaat de andere punten in mijn betoog toch iets te gemakkelijk over.
  Hoe zie jij de geldgroei en de begrotingen van de afzonderlijke EUSSR landen? Geloof jij in de betrouwbaarheid van deze cijfers en dat de ECB ook bij machte is om dit goed te controleren én eventueel sancties op te leggen aan aparte lidstaten die zwaar over de schreef gaan?
  Toezichthouders konden jarenlang de boekhouding van afzonderlijke bedrijven als Enron en Parmalat nog niet eens op hun deugdelijkheid controleren. Dus waarom zou de ECB dit wel kunnen bij afzonderlijke STATEN zoals Italië of Spanje?
  Ga daar ook eens op in svp!

  *De euro is juist sinds begin van de crisis sterker geworden via een strak gestaag stijgende lijn …*

  Ik vraag me af of we elkaar in deze begrijpen.
  In het begin toen er hier nog niet echt sprake was van een crisis werd de euro sterker tov de dollar. Daarna is er een duidelijk keerpunt gekomen.
  Ongeveer 1 jaar geleden kreeg je 160 dollars voor 100 euro en nu nog maar 125. De dollar is het laatste jaar dus zo’n 25% sterker geworden tov de euro.
  Ik zie een duidelijke tendens….

  Armin [21] reageerde op deze reactie.

 11. @Willie [14]: Helaas heb je helemaal gelijk. Wat mij wél opvalt, is dat Nederland erg duur geworden is sinds de euro, vooral de horeca. Dat kopje koffie was FL. 1,95 vroeger, nu € 2,25.
  In tegenstelling tot Duitsland en België, waar je nog voor normale prijzen een restaurantje of terrasje kunt bezoeken.

  Maar je hebt gelijk en de veelgehoorde uitspraak “ze hebben de FL weggehaald en er een € van gemaakt” klopt in veel gevallen.

  Armin [22] reageerde op deze reactie.

 12. Wat ik er van begrepen heb zit het probleem van de Euro niet in de verhouding met de dollar als het om verdwijnen van de Euro zou gaan maar meer in de lidstaten onderling. Enerzijds hebben we de zwakke broeders in het zuiden de PIGS (Portogal, Italie, Griekenland, Spanje) en anderzijds hebben we de zwakke oostblok landen. De Euro word intern uit elkaar getrokken is de redenering.

 13. @Vincent Brunott [11]: “Tenslotte bestaat er naast anti-Amerikanisme ook nog zoiets als
  anti-Europeïsme, vooral in de V.S.” Dat zijn sentimenten van onvolwassen geesten. Je vindt overal mensen die kortzichitig denken, het komt vaak voort uit de drang ergens bij te willen horen. Hoe extremer het eruit ziet, hoe aantrekkelijker het voor de mensen die op zoek zijn naar een sterke leider het is. Wanneer men een open geest heeft en zich breed gaat informeren, is de kans groot dat er een keer ten goede ontstaat. Uiteindelijk is ons gezamenlijk belang hetzelfde: leven in vrede en voorspoed, dat doe je samen.

  Vincent Brunott [23] reageerde op deze reactie.

 14. @GB [15]: Hoe zie jij de geldgroei en de begrotingen van de afzonderlijke EUSSR landen? Geloof jij in de betrouwbaarheid van deze cijfers en dat de ECB ook bij machte is om dit goed te controleren én eventueel sancties op te leggen aan aparte lidstaten die zwaar over de schreef gaan?

  De ECB gaat niet over sancties. Dat doen de lidstaten. En we weten al dat de sancties er niet komen. Dwz niet openlijk. Pas als de grote lidstaten last hebben van kleintjes komen er sancties. Die zullen dan nog grootdeels onder water zijn.

  De begrotingscijfers acht ik wel betrouwbaar. Dat bleken ze ook te zijn tot nu toe. Trucs zijn vrijwel niet voorgekomen en kwamen binnen no-time aan het licht. Is ook logisch, want uitgave en afbetalen van staatsobligaties zijn openbaar, dus je kunt gewoon het netto-resultaat zo aflezen.

  Maar ik ging hier niet op in, omdat dit geen effect heeft op mijn pleidooi dat de krachten van de euro onderschat worden. De zwakke broeders zijn klein van omvang tov de grote broeders en op dit moment hebben nog de kleine als grote jongens belang bij het uiteenvallen van de euro. Pas als het langdurig en een structureel nadeel wordt voor Duitsland zal men strenger worden naar de ‘PIGS’. En dan nog de vraag of de Fransen en Duitsers dan een blok zullen kunnen vormen …

  Wat blijft dan over? Nou afwaarderen van de euro gebeurt niet zoals het filmpje van 4 al stelt, omdat Duitsland en partners (o.a. Nederland) te sterk zijn. Dus komt het via een productie-krimp in met name de zuidelijke landen. Ofwel, de EU alls geheel zal economisch nog meer verstarren dan het al deed. Slechts nieuws dus, maar die euro zie ik niet verdwijnen. Men laat de zaak nog liever verpieteren vrees ik.

  Wat betreft de dollar heb je gelijk. Ik rekende verkeerd om. Maar ik blijf wel bij mijn standpunt dat de kracht van de euro niet zo goed af te lezen is aan een munt die zelf nogal problematisch is. Momenteel leent de USA zich helemaal suf, en deze inflow van geld geeft nogal wat gewissel. Veel monetair economen verwachten dat zodra dit geleen voorbij is (2010 aldus begroting) de dollar weer gaat dalen. Immers dat de dollar structureel overgewaardeerd is, is al jaren een bekend feit af te lezen aan het handelstekort.

  GB [29] reageerde op deze reactie.

 15. @Paul Martens [16]: Yep, bij supermarkten is het weer andersom. Daar is Nederland relatief goedkoop. De horeca is bij ons op schandelijke wijze te werk gegaan. Maar op een tijdelijke kopersstaking na in seizoen 2003 bleven we nog gewoon gaan. Dus wie is er nu gek? 🙂

  Nederland heeft nu eenmaal geen rijke culinaire historie. Bij ons is de prijskwaliteit in de horeca dan ook doorgaans maar matig. Dwz eten is best goed, maar prijs aan de hoge kant en service dieptriest. Nederlanders willen ook niet betalen voor service (in het algemeen, niet alleen horeca) en dus krijg je die ook niet. De Belgen en Duitsers doen dat doorgaans stukken beter.

  Maar op verzekeringsgebied mag je weer blij zijn in Nederland te wonen en niet in Belgie of Duitsland. Nederlanders zijn een risicomijdend volkje met een sterk competatieve verzekeringsmarkt. Anders dan bijvoorbeeld de meer gefragmenteerde Belgische markt.

  Qua auto’s moet je weer in Duitsland zijn qua service is mijn ervaring.

  Elk land heeft zo wel wat.

 16. @Johnny [18]: Ja, maar ondertussen spelen die sentimenten wel een rol. Vaak ook in Amerikaanse opinies over Europa.

 17. @Armin [3]: De ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. Als bijvoorbeeld Spanje niet meer aan haar
  verplichtingen kan voldoen, dan ontstaat er een situatie zoals in Ijsland.
  De valuta ( = Euro ) wordt minder waard en de rente stijgt. De andere
  Euro landen worden dan ongevraagd meegesleurd.
  TOP SECRET :
  Ik denk dat Nederland ( Wouter Bos ) onmogelijk garant kan blijven staan
  voor de ING. Deze bank heeft in andere landen zoveel leningen uitstaan, dat een klein land als Nederland hier niet de middelen voor heeft.
  Verwacht kan worden dat circa de helft van de leningen niet terug betaald
  zal worden. Wij hebben het dan over honderden miljarden euro’s.
  Het enige wat overblijft is een faillissement met een doorstart met de
  Nederlandse delen.

  Armin [27] reageerde op deze reactie.

 18. @Armin [20]:
  Dat elke wisselactie geld kost weet ik mijn beste.
  Hoeveel het kost bij de Giro (nu ING) weet ik niet,omdat ik mij daar niet in verdiep,en ik probeer om geen geld in het het buitenland uit te geven.
  Ik neem zoveel mogelijk diesel mee zodat ik niet de dure diesel in het buitenland hoef te tanken.
  Ik nam wel regelmatig shag en of sigaretten mee naar de UK.
  En als je dan de UK pond op het postkantoor inwisseld,dan kom je er achter dat het echt veel geld kost.

  Om bij de topic of de euro uit elkaar spat te blijven,? ikweet het niet,maar ik hoop het van wel.

  Armin [28] reageerde op deze reactie.

 19. @Armin [20]:

  Waar ook ter wereld kan ik zo geld trekken en/of op deze manier betalen, wat erg gemakkelijk is.

  Geld uit een ATM trekken in het buitenland (buiten euro zone) kost mij € 1,80 + 1% opslag, en betalen met PIN kost mij € 0,11 + 1% opslag.

  Elk gemak heeft z’n prijs en ik vind deze prijs een absoluut koopje.

  Goedkoper dan creditcards, waarvan ik er wel een heb, maar nooit gebruik. Die heb ik alleen voor als het écht niet anders kan.

 20. @Pedro [24]: De ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. Als bijvoorbeeld Spanje niet meer aan haar
  verplichtingen kan voldoen, dan ontstaat er een situatie zoals in Ijsland.

  Onjuist 🙂

  Bij IJsland storte de economie in. IJsland die garant wilde staat/stond storte mee in. Daar is bij Spanje geen sprake van. Deze discussie is ok Spanje de eigen aangegane verplichtingen kan nakomen. Voorlopig is daar geen enkele twijfel over. Wel is er twijfel of men de hogere rente die nu gevraagd wordt kan betalen. Mijn awtoord was: als dat niet kan, keert de wal het schip en is er dus nog niets aan de hand.

  Overigens leert juist het IJsland verhaal, dat buurlanden te hulp schieten. IJsland is gered.

  De vraag is, waarom zou een land als Duitsland de ‘PIGS’ niet willen redden? Voorlopig heeft men enkel voordeel van zo’n potentieel redden en de ‘PIGS’ zelf kunnen er niet uit al zouden ze willen.

 21. @Willie [25]: Jij hoopt dat de euro uit elkaar spat?

  Heb je daar wel over nagedacht? 🙂 Wat denk jij zoals dat er dan gebeurt.

  Of beter de vraag is, wat zou dat kunnen bewerkstelligen en dat ‘iets’, hoe werkt dat op ons land? Waarschijnlijk niet positief. Alvorens iets klapt, heb je veel krachten op het object nodig. Dat object is o.a. onze economie, onze banen, jouw en mijn bankrekening, etc.

  En een uitelkaar spatten, gaat dat via herinvoering van eigen munten? Zeer onwaarschijnlijk, dus waarschijnlijker betekent het het verlies van de zwakke broeders en het doorgaan in een kleinere of aangepaste vorm. Aangezien Nederland bij de sterke broeders zit, zullen wij onze gulden niet terugkrijgen.

  Uberhaupt acht ik eerder hervormingen in de ‘PIGS’ of algehele stagnatie, dan dat de euro uitelkaar valt. Men onderschat de krachten die de euro bij elkaar houden.

  Tenslotte, als wij onz egulden terugkrijgen, wat dan? Een sterke afwaardering van de gulden? Leuk, banen gered en iedereen 20% koopkracht en pensioenen kwijt? Goed?

  Overigens zal een afwaardering van onze munt dan niet kunnen, want voor de euro waren we gekoppeld aan de dmark. Wij zullen hoe dan ook gekoppeld blijven aan de Duiters. Of die dan de euro of niet gebruiken maakt niet veel uit. En de Fransen stappen ook niet uit de euro. Teveel machtspolitiek. Voor ons land zal er niet veel veranderen.

 22. @Armin [21]:

  Tja de zaak laten verpieteren….gaat het volk dit pikken?
  Het zal er al met al heel veel aan liggen hoe ver deze crisis zich gaat verdiepen. Ik zie in ieder geval een bittere machtsstrijd tussen Noord en Zuid (grofweg de PIGS).
  Politici zullen hoe dan ook rekening moeten houden met hun achterban als het richting verkiezingstijd gaat. En aangezien de meeste politici nou niet bepaald een rechte rug hebben zullen ze inschikken.
  Als het beleg tussen de boterham flinterdun wordt wordt die kiezer extreem en de heersende macht zal hoe dan ook flink op moeten schuiven naar de flanken om niet totaal weggevaagd te worden. Ze willen wel maar kunnen uiteindelijk niet meer.

  Ik denk dat de EUSSR vooral politiek (en dus uiteindelijk ook economisch) niet door deze vuurproef gaat komen maar we zullen zien Armin 😉

  Armin [33] reageerde op deze reactie.

 23. De Verelendungstheorie van K Marx is pure lulkoek. Alleen als iemand met voldoende charisma en krachtige duidelijke standpunten naar voren treedt – P fortuyn, G Wilders – zijn mensen bereidt te stemmen of anders te stemmen. Vergeet niet dat er een gigantisch blanco electoraal terrein vrij ligt. Let maar eens op bij verkiezingen hoe groot het percentage niet-stemmers is. Dat wordt dus nog interessant bij de komende EU verkiezingen! Die hele burgeroorlog die toetsenbordhelden verkondigen…

  Vincent Brunott [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.