CSM106135Gisteren suggereerden wij de mogelijkheid dat het begin van het einde van de euro was aangebroken.
Vandaag kregen we (nota bene door de Volkskrant) een artikel onder ogen dat dit niet alleen als mogelijkheid, maar als “toekomstige werkelijkheid” ziet.

Het artikel ” Euro zal uiteenspatten” stelt onder andere:

 • Volgens Richard Howard, topman van Hayman, is de tienjarige Europese munt geen lang leven meer beschoren. ‘Er is geen stoppen meer aan. De euro verkeert in een neerwaartse spiraal’,…
 • Dit is het scenario dat Howard voorspelt. Hij denkt dat Duitsland, Europa’s grootste economie met verkiezingen voor de deur, liever de eigen economie redt dan die van landen als Oostenrijk, Italië en Griekenland

Wij waarschuwen er regelmatig voor dat NIEMAND WEET wat er in de toekomst precies gaat gebeuren. En de impact is voor iedereen anders. En uiteindelijk sta jezelf alleen voor je eigen situatie.

Je moet dus zelf beslissen wat voor jou de beste, de meest waarschijnlijke ontwikkeling gaat worden. Denk er over zonder in paniek te raken. Tracht je zo goed mogelijk te orienteren, en neem maatregelen die betaalbaar zijn, en zeker geen kwaad voor je kunnen.

Op de Vrijspreker zullen we trachten meer tips en adviezen te verzamelen. Graag uw inbreng, die wij dan  proberen te publiceren. Via deze vrijwillige samenwerking kunnen we misschien allemaal profiteren.

33 REACTIES

 1. @jip gulzen [30]: Het is politiek volkomen correct om Fortuyn en Wilders charismatisch te noemen. In mijn beleving zijn ze allebei net iets minder grijs dan de rest maar het blijven toch de gebruikelijke opgesloten stropdasjes.
  Maar ja, in onze bloedeloze samenleving wordt alles wat een halve millimeter boven het maaiveld uitsteekt de hemel ingeprezen of juist de grond in geboord.
  Dat veel burgers graag vanuit hun ontevredenheid op dat soort mensen stemmen, zonder te weten wat ze daarmee aanrichten en op wie ze eigenlijk stemmen, is in mijn ogen eerder een bevestiging van de ‘verelendingstheorie’ dan het omgekeerde. De zichzelf niet begrijpende en emotioneel verkleumde burgers die vol onbestemde haatgevoelens rondlopen, handelen vooral blindelings desperaat. En dat komt voor een belangrijk deel voort uit onvolwassenheid en (emotionele) verelendung. En wie gaan we daarvan de schuld geven?…

 2. Ik ben er vrij zeker van dat de Euro gaat vallen. Hoe deze zal vallen is de vraag. Ik zie een grofweg 2 mogelijkheden. De eerste is dat de Euro zal ophouden met bestaan. De andere dat de waarde van de Euro met +- 50% zal afnemen (mede) doordat de (overheids)schulden doormiddel van inflatie zullen worden weggewerkt.

  Linksom of rechtsom de Euro die je nu bezit / ontvangt in salaris wordt fors minder waard. Een aantal van onze schulden worden minder waard en een deel juist stukken duurder.

  Helaas zijn tegen dit soort krachten weinig opties beschikbaar. Ik ben een al een zoektocht begonnen om me hier tegen te wapenen. Mijn tips;
  1) Los al je leningen zoveel mogelijk af. Als eerste degene met een variabele rente. Ook burgers gaan gedwongen worden om te ”deleveragen”.
  2) Koop nu geen huis / verkoop je huis. Deze prijzen zullen met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid met 40% dalen. Een daling tot 75% is niet uit te sluiten.
  3) Als je in de subsidiesector werkt, probeer een ”echte” baan vind waar werkelijke waarde wordt gecreerd. Deze sector zal ophouden met bestaan.
  4) Verkoop aandelen in luxe artikelen, bouwbedrijven, auto’s, kabelaars en dump nu het nog kan staatsobligaties.
  5) Koop aandelen in bedrijven die in de grondstoffen zitten als olie (peakoil rond 2012), voedsel (laagste voorraden in 50 jaar) etc. Voordat je een aandeel in een bedrijf neemt, kijk heel goed naar hun schuldpositie. Hoe lager hoe beter. Koop deze met een tijdshorizon van > 10 jaar. De EURO ”waarde” van deze aandelen zullen wel onder druk blijven staan omdat grote partijen deze aandelen MOETEN verkopen om aan hun verplichtingen te kunnen blijiven voldoen.
  6) Koop een huis als de woningen 40-50% in waarde zijn gedaald. Neem er 1 met een (gifvrije) grote tuin zodat je (deels) in eigen voedselproductie kan (gaan) voorzien. Leg de rente minstens voor 20 jaar vast. Een paar zonnepanelen kunnen ook geen kwaad.
  7) Trek je (spaar)geld uit de ING terug.
  8 ) Leg voorraden aan voor het geval er flinke ”onrust” ontstaat (is een optie waar je rekening mee dient te houden)
  9) Laat je niet verleiden om nu een spaarrekening te openen waar je niet meteen bijkunt.
  13) Leg je energieprijzen ergens na juli 2009 vast (in juli gaan de energieprijzen flink dalen). Ze zullen hoe dan ook daarna weer gaan stijgen. Waarom denk je dan dat de overheid nu zo bezig is met huizen isoleren etc.
  10) Geloof de overheid niet. De best mogelijke uitkomst welke ik verwacht is een ”Japan senario” ( > 20 jaar geen groei ivm afbetalen van schulden)
  11) Paradoxaal, hou een redelijke hoeveelheid cash aan. Het is niet uit te sluiten dat er maximale bedragen mogen worden opgenomen.
  12) Begin je vast mentaal voor te bereiden op een koopkracht daling van zeker 30%

  Uiteraard zijn dit slechts tips, niets valt te garanderen. Echter als macro econoom heb ik oa de schuldencrisis van de 3e wereld, de grote depressie, de oliecrisis etc bestudeerd. Deze crisis is compleet nieuw en onontgonnen terrein, ook voor economen. De reden hiervan is dat het mondiale financiele systeem zoals wij deze kenden is opgehouden met bestaan. Dit gecombineerd met een economische teruggang in de reele economie welke sterk lijkt op de depressie van de jaren 30 zijn de uitkomsten totaal onvoorspelbaar…..

 3. @GB [29]: Tja de zaak laten verpieteren….gaat het volk dit pikken?

  Ja ;-(

  Kijk naar Frankrijk. Een land dat nu al door en door verrot is in economsiceh zin. 1 op de 4 mensen onder de 30 werkloos. Lage GDP groei. Een staatschuldgroei die al jaren de GDP groei overtreft. Geen kapitaal ter dekking van de pensioenen (lees: AOW). En de reactie van het volk: meer staatsinvloed

  Italie, niet anders.

  En de Duiters, waar we het van moeten hebben stemden bij de laatste verkiezingen in meerderheid op links partijen.

  Laten we eerlijk zijn, wij zijn collectivisten hier in Europa. Nog meer dan elders. Dus we laten de zaak inderdaad verpieteren en nemen genoegen met een lichte of geen langjarige groei.

  De noordelijke landen zullen hun machtsbasis gewoon uitbreiden tov de zuidelijke. Bedenk verder dat we samen in de EU zitten. Zelfs als ‘we’ uit de euro stappen, hebben zij electroraal grote macht op ons.

  Je ziet Vlaanderen toch ook niet de Walen eruit schoppen? Of Oost Duitsland weer afgescheiden? Of wij Groningen & Co (na het regelen van een lucratief gascontract 🙂 ). Mensen onderschatten de krachten die naties bij elkaar houden.

  Let wel, ik zou een uiteenvallen niet als noodzakelijk negatief zien, maar ik zie het niet gebeuren. Wél vrees ik voor de directe gevolgen. Immers een uiteenvallen zal enkel gebeuren na hele grote druk en die druk zal hoe dan ook slachtoffers maken. Tenslotte is de kans dat er daarna een libertarisch of liberaal utopia ontstaan nihil. Men zal enkele en andere collectivistische situatie doorzetten mét overdracht van alle oude schulden!

Comments are closed.