slimmetenElektriciteitsnetwerken zijn plat te leggen via de draadloze, ‘slimme’ stroommeters die nu massaal worden ingevoerd, ook in Nederland.
Veel mensen zien grote bezwaren tegen deze draadloze “spionagemeters” in hun huis. Uw privacy kan er door in gevaar komen.

Morgen, dinsdag, moet daarover nog gestemd worden in de eerste kamer.
Daarom kan het nuttig zijn om snel (zelfs na dinsdag ook nog) de hieronder genoemde Petitie te tekenen.
 
De Petitie (met uitvoeriger informatie) kunt u hier tekenen. 

Onderstaande ontvangen mail geeft ook al veel inzicht:
——————————————————–
 Auteur: Tonie van Ringelestijn

Elektriciteitsnetwerken zijn plat te leggen via de draadloze, ‘slimme’ stroommeters die nu massaal worden ingevoerd, ook in Nederland.

Met vijfhonderd euro aan materiaal en voldoende kennis over de werking van de slimme stroommeters kunnen hackers delen van elektriciteitsnetwerken overnemen. Energiebedrijven installeren dergelijke stroommeters nu ook in Nederland.

Smart grids

De netwerken zijn ook plat te leggen door een stroomstoring te veroorzaken, meldt beveiligingsbedrijf IOACtive na een onderzoek. Het is mogelijk op afstand de energievoorziening lam te leggen. Bovendien kunnen die opgewekte stroomstoringen zich uitbreiden naar andere elektriciteitsnetwerken, aldus IOActive.

Slimme elektriciteitsnetwerken, die in Amerika ‘smart grids’ worden genoemd, hebben digitale energiemeters die hun meterstanden doorgeven via mobiel internet. Door kwetsbaarheden in hard- en software zijn de meters op afstand over te nemen. Sommige digitale elektriciteitsmeters hebben ook een mogelijkheid ingebouwd om de stroomlevering uit te schakelen.

Pwned

IOActive heeft verschillende stroommeters getest die in de Verenigde Statem al in de praktijk worden gebruikt. De onderzoekers hebben onder meer malware geschreven die zich snel kan verspreiden onder de apparaten bij mensen thuis. De onderzoekers is het ook gelukt de boodschap op de lcd-schermpjes van de meters te veranderen in ‘pwned’, hackersjargon voor ‘overgenomen’.

IOActive heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) op de hoogte gebracht van zijn bevindingen. Het bedrijf maakt niet zijn hele onderzoek openbaar, omdat dat een te groot gevaar zou opleveren. Energiebedrijven moeten de meters beter testen voordat ze ze installeren, vindt het bedrijf. In de VS zijn al zo’n 2 miljoen ‘slimme’ stroommeters in gebruik en er zijn plannen om nog eens 17 miljoen apparaten in te voeren.

Actueel inzicht

In Nederland praat de Eerste Kamer dinsdag over de wet die de komst van slimme meters voor stroom en gas moet regelen. De digitale energiemeters vervangen de analoge. Voordeel is dat ze op afstand zijn uit te lezen. Daardoor kunnen energiebedrijven op hun websites klanten actueel inzicht geven in het energieverbruik.

Het kabinet denkt dat consumenten daardoor zuiniger aan zullen doen. De regering schat dat de digitale energiemeters een besparing van twee procent aan energieverbruik kunnen opleveren.

Privacybezwaren

Er zijn echter privacybezwaren. Doordat energiebedrijven live het stroom- en gasgebruik kunnen zien, weten zij ook of een persoon thuis is, of wanneer hij naar zijn werk is. De Consumentenbond heeft vorig jaar al enkele keren geprotesteerd tegen de komst van de ‘slimme meters’.

De Bond wijst op het gevaar dat criminele hackers er achter kunnen komen wanneer mensen lange tijd niet thuis zijn. Met deze informatie kunnen inbrekers dan hun slag slaan. Volgens de Consumentenbond zijn de ‘slimme meters’ ook in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens.

Enkele Nederlandse energiebedrijven zijn al begonnen met het installeren van slimme energiemeters bij hun klanten. Oxxio meldde vorige week de honderdduizendste digitale meter te hebben geïnstalleerd. De apparaatjes van Oxxio geven de meterstanden door via GPRS.

————————————————————————————–
Slimme energiemeter in strijd met EVRM

De invoering van de slimme energiemeter is in strijd met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Tot deze conclusie komt de Universiteit van Tilburg die in opdracht van de Consumentenbond een privacytoets uitvoerde. De bond roept de Eerste Kamer op het wetsvoorstel ‘slimme meters’ af te wijzen, zodat de minister Van der Hoeven van Economische Zaken een beter voorstel moet doen. Op www.consumentenbond.nl kan de hele privacytoets van de Universiteit van Tilburg worden gedownload.

23 REACTIES

 1. De slimme meters geven hun informatie prijs via mobiel internet lees ik. Nou, dat is makkelijk te ondervangen: de meter inpakken in een kooi van Faraday en de meter is van buiten af onbereikbaar.

 2. Het blijkt dat binnen de bestaande democratie, instanties bezwaar kunnen aantekenen
  Hoewel de meters slechts dagelijks energieverbruik meten, en niet gespecificeerd naar het middel dat verbruikt.
  Douchen, afwassen of drogen, de domme meter ziet daar geen onderscheid.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. Ik vind de genoemde privacybezwaren een zwak argument tegen de slimme meter. Die bezwaren gelden immers ook voor andere diensten zoals internet en telefonie, maar daar maakt men zich niet of nauwelijks zorgen over. Bovendien kun je de ‘spionage’ makkelijk misleiden met een simpele schakelklok. Dan is meteen de hele gedachte achter de slimme meter – namelijk de consument aanzetten tot energiebesparing – om zeep geholpen.
  Ook het idee dat criminelen de meter zouden gebruiken om te kijken of iemand thuis is, is erg ver gezocht; daar zijn reeds veel eenvoudigere methoden voor.

  Het grootste bezwaar is mijns inziens het feit dat de overheid zich met de elektriciteitsmarkt bemoeit en voor de consument bepaalt wat hij wil, terwijl de consument dat prima zelf kan bepalen.

  beek [6] reageerde op deze reactie.

 4. @beek [2]:
  “…. binnen de bestaande democratie, instanties bezwaar kunnen aantekenen…”

  Dat klopt. En daarna houdt het meestal op. Of kun jij een paar voorbeelden noemen waarin jij zelf bezwaar hebt aangetekend en dat de zaak toen is teruggedraaid?

  Of ruimer, waartegen meerderen bezwaar aantekenden?
  De EU-grondwet is een mooi voorbeeld van het tegengestelde.
  Iets van formeel 63 (?) % tegen, en toch gaat het door!

  beek [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [4]:

  EU? Helemaal met je eens. Druist volledig in tegen alles wat men onder democratie verstaat.
  Anderzijds zijn er genoeg voorbeelden te vinden van zaken die werden teruggedraaid, na een meerderheidsbezwaar.
  Ik herinner mij 1 geval op deze site, van iemand die een restaurant wilde exploiteren, maar die, op grond van de regel BIBOB, geweigerd werd.
  Het was aanleiding tot veel stennis hier.
  De man heeft echter terecht kunnen bezwaren, en heeft alsnog zijn vergunning gekregen.

 6. @Patrick [3]:

  Precies, dat vind ik ook.
  De consument bepaalt zelf wel of hij meer of minder wil betalen voor zijn energie.
  De overheid hoeft zich daarmee niet te bemoeien.

 7. “De digitale energiemeters vervangen de analoge. Voordeel is dat ze op afstand zijn uit te lezen. Daardoor kunnen energiebedrijven op hun websites klanten actueel inzicht geven in het energieverbruik”

  Dit is meteen het grote bs argument waaruit een verborgen agenda blijkt. Als ik actueel inzicht in mijn energieverbruik wil doe ik gewoon mijn meterkast open en zie daar: een meter met een telwerk en een ronddraaiend schijfje. Aan dat schijfje zie ik mijn momentele energieverbruik, aan het telwerk mijn verbruik per dag/week/whatever. Daar heb ik dat energiebedrijf niet voor nodig.

  Het schijnt dat de ‘slimme’ meters ook kunnen zien wat voor verbruikers er achter hangen. Hoe ze dat zien weet ik niet, mogelijk middels cos(phi) bepaling, maar dan nog lijkt me niet dat het aantal platte TV’s één op één af te lezen valt.

  Te vrezen valt dat de werkelijke agenda er één is van variabele tarifering, om de verbruiker te ‘stimuleren’ buiten de spits te verbruiken, dus bv. overdag in plaats van ’s avonds, terwijl overdag vaker niemand thuis is en ’s avonds het licht aan moet, en dan dus ’s avonds het hoogste tarief te rekenen.

  Zoiets als het rekening rijden: de spits wordt het duurst, want die valt voor de meesten niet te mijden. Er zal wel een argumentatie aan komen te hangen dat men meer inzicht in piek- en dalbelasting gaat krijgen, zodat op papier het grootste nadeel van windmolens iets wordt afgezwakt. Geloof het maar niet.

  Tenslotte schijnt het zo te zijn dat burgers die nu ’terugleveren’ gewoon de volle mep in mindering krijgen: het schijfje draait terug. De ‘slimme’ meters maken het mogelijk terugleveringen tegen een lager tarief te laten plaatsvinden dan afnames.

  Als de staat roept iets te doen om de burger te helpen wordt het tijd voor de allergrootste waakzaamheid.
  beek [8] reageerde op deze reactie.

 8. Van der Hoeven zei toen met de netbeheerders te gaan praten om iets te regelen voor weigerende consumenten. Zij dacht aan het ‘Zweedse model’, waar iemand die een digitale meter weigert na een afkoelingsperiode nog eens wordt benaderd. Afsluiting van elektriciteit en gas mag in elk geval niet. Dat is voor de Consumentenbond niet genoeg. “Er staat in het wetsvoorstel dat de netbeheerder aangifte kan doen als iemand geen digitale meter wil. Dan kan er strafvervolging worden ingesteld met als gevolg een boete van maximaal 17.000 euro, een taakstraf of zes maanden gevangenis”, aldus een woordvoerder.

  Klein en onbelangrijk detail…
  R. Hartman (NI) [11] reageerde op deze reactie.
  beek [12] reageerde op deze reactie.

 9. Met deze informatie kunnen inbrekers dan hun slag slaan… Medewerker/mafketel die werkt bij een energieleverancier kan simpel zien of de verbruiker/bewoner wel of niet thuis is en deze gegevens doorspelen naar criminelen. “Simpeler kunnen we het niet maken”

 10. @beek [8]: “Maar dit geeft de energie-leverancier, niet de overheid.”

  Wat is het verschil tussen een energie-leverancier en de overheid? Hetzelfde als tussen mijn ziektekostenverzekeraar en de overheid. Nada, niks, noppes.

  Zie voor het gemak deze reactie van IIS [9]: nadere toelichting overbodig.

 11. @IIS [9]:

  Ik weet niet waar dit vandaan komt.
  Maar, indien waar, en dus ‘staat’, weg ermee.
  Krankzinnig om boetes te vragen, waar mensen dagelijks met hun analoge meters het verbruik kunnen volgen.
  Elke overheidsverplichting hier is een blijk van onrechtmatige bemoeizucht.
  Hartman zei het al: elke bezuiniger kan tot heden elke dag zijn meter controleren.
  Als een klant hier voordelen ziet, laat hem dat zelf beoordelen.
  Er is geen sprake van een misdaad als een klant bij zijn analoge meters wil blijven!

 12. Reden om ertegen te zijn is wel degelijk privacy t.o.v. boeven, nl. t.o.v. de grootste boeven van allemaal: de staat.
  Daar waar men vroeger slechts eenmaal per jaar de meter opnam en men dan hooguit kon vaststellen dat het verbruik “nogal laag”, danwel “nogal hoog” lag, maar men er onmogelijk nauwkeurige gegevens kon uit afleiden, volstaat het nu dat de staat het verbruik dag per dag opvraagt bij de electriciteitsleverancier om te weten of en wanneer je thuis was. Meer dan 183 dagen in Nederland kan voor sommigen een verschil uitmaken. Vroeger kon men aan 1 grote eindafrekening onmogelijk zien of iemand nu 182 of 184 dagen per jaar in zijn huis woonde, nu is het kinderspel. En dan volgt de naheffing.
  Dit is uiteraard slechts 1 voorbeeld.
  Ergens te laat op reageren (betalen van een verkeersboete o.i.d.) met als excuus dat je op vakantie was en daarom niet tijdig kon reageren behoort ook tot het verleden als de staat gewoon kan zien dat je wel thuis was.

  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 13. @.M [13]:

  Vergeet niet dat met rekeningrijden men zelfs kan zeggen waar en op welk tijdstip je met je auto hebt gereden…zelfs de snelheid is te controleren….. BigBrother is al lang geen fictie meer, maar waarom zou men zich zorgen moeten maken? Want veel zoete schaapjes hebben niets, maar dan ook totaal niets te verbergen. Ik ken niet veel mensen die 5 kilomter te hard rijden. Een logische en volgende stap is dat de overheid in huis en in de auto camera’s ophangt…verplicht!…Wie niet meewerkt krijgt straf, wordt DNA afgenomen en krijgt een chip.
  beek [15] reageerde op deze reactie.

 14. @IIS [14]:

  Die IIS is erg bezeten van toekomstige doemscenario’s.
  Hoewel de anti-christ in de eindtijd glorieuze overwinningen schijnt te gaan behalen.
  Waar het vooral christenen zijn die moeten vrezen voor die eindtijd.
  Maar waar IIS nu al schijnt mee te werken aan de voorbereidingen van dat anti-christelijke toneel.

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 15. @beek [15]:

  …..Daar hebben we weer iemand die gelooft in het goede van de overheid en het vingertje richt op mensen die de schaapjes wakker durft te schoppen en wil waarschuwen. Geen doemscenario’s, maar een simpel realistisch beeld van de toekomst schetsen, Beek. Beek kijkt door zijn halleluja roze bril en ziet in de duivel en zijn rotmoer geen enkel kwaad, ach de dromer…de zoete schaap.

 16. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het Elektronisch Patiëntendossier. “Da’s toch makkelijk?” krijg je te horen als je het potentiële privacyknelpunt aanroert.

 17. @johan [19]: Da’s niet zo moeilijk. De lobby van de slimme-meter-fabrikant natuurlijk. Ik vindt het nl. erg opvallend dat juist het CDA erg positief gestemd is over dit wetsvoorstel met als argument dat Nederland de grootste producent is op het gebied van deze meters.

  IIS [21] reageerde op deze reactie.

 18. @Ernest [20]:

  Goed gezien, kijk eens naar alle zaken waar het CDA zich vuistdiep mee bezighoudt….technische gizmos worden door het CDA met open armen ontvangen. Het zal toch niet zo zijn dat één of andere lobbyist de kerken afstruint naar potentiële klanten??

 19. Ja mensen hier komt de onderliggende agenda van de milieu/klimaat beweging tot uiting. Het streven naar macht en controle over het individu met als doel beperking van de vrijheid en het reduceren van de wereldbevolking om de planeet te ‘redden’.
  De oprichters van de Club van Rome zitten via zure regen en Ozon nu achter de (gestopte) klimaatopwarming.

  Kijk eens op The Green Agenda

 20. We worden dadelijk vanaf de wieg tot de dood gecontroleerd als waren we zware criminelen.. Straks verplicht een swine flu spuit die nergens voor nodig is.. Voor je het weet is de dood te verkiezen boven het leven!!!

  Uil…

Comments are closed.