off-shoreEen offshore vennootschap is een vennootschap met een beperkte aansprakelijkheid dat buiten het land van oprichting actief is en daar geen belastingplicht heeft. Met het toenemend aantal zelfstandigen in Nederland stijgt het gebruik van offshore vennootschappen en constructies. Waarom kiezen zij hiervoor? In het volgende artikel geven wij u 7 redenen.

7 voordelen van een offshore vennootschap

1. Goedkoop en snel beperkte aansprakelijkheid
Voor minder dan de helft van de prijs voor een Nederlandse B.V. of een Belgische BVBA heeft u een offshore vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Oprichting kan geheel via internet & koerier zonder tussenkomst van een notaris binnen 48 uur plaatsvinden.

2. Ondernemen zonder regeldruk
Een offshore vennootschap kan overal ter wereld worden ingeschreven. Bent u bereid enig risico te lopen dan schrijft u ‘m nergens in. De vennootschap is dan in het geheel niet aan de regels onderworpen die het ondernemen in de meeste landen zo moeilijk maken.

3. Geen boekhouding
Officiëel geldt ook voor offshore vennootschappen een boekhoudverplichting. Deze verplichting wordt in de meeste gevallen alleen post-facto afgedwongen, wat betekent dat eerlijke ondernemers niet hebben te lijden onder wetgeving tegen fraudeurs.

5. Anonimiteit
De meeste offshore jurisdicties hebben geen publiek bedrijfsregister, en staan het gebruik van een nominee directie en/of aandeelhouder toe. Een offshore vennootschap is daardoor een ideaal middel voor een vijandige overname, het scheiden van belangen en aansprakelijkheden of als u om wat voor reden dan ook privacy wenst.

6. Belasting ontwijken of ontduiken
Een offshore vennootschap met een bestuur in het buitenland (bijvoorbeeld in Panama of Dubai) is niet onderworpen aan de Nederlandse belastingen en kan volledig legaal functioneren. Een offshore vennootschap die nergens ingeschreven staat is officiëel belastingplichtig in het land waar de directie wordt gevoerd, maar zal hier geen belasting hoeven af te dragen zolang als de fiscus hier niet van op de hoogte is.

7. Multifunctioneel tax planning tool
Een offshore vennootschap kan op diverse wijzen worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor:

 • Zelfstandigen met een tijdelijke opdracht in het buitenland
 • Internetondernemers
 • Import-export activiteiten
 • Sponsor inkomsten
 • Het houden van buitenlands onroerend goed
 • Belastingvrij sparen en beleggen
 • Pensioenopbouw

Meer weten? Kijk op ‘onze partners’ of click één van de banners.

Ingezonden door TAXPLANNING

4 REACTIES

 1. Offshore rechtsvormen zijn leuk voor criminelen maar hardwerkende Nederlanders hebben er geen zak aan.

  Als de belastingdienst vindt (!!! omgekeerde bewijslast) dat je in Nederland onderneemt, mag je ook gewoon in Nederland betalen. Daar helpen geen 100 Cayman trusts tegen…

 2. Een ander probleem is dat veel bedrijven via zgn. preferred suppliers werken. Deze clubs werken in de regel niet met buitenlandse bedrijven; dan moet daar weer een payroll club tussen die 20% van je tarief pakt en je belasting-aandeel (en als het even kan premies volksverzekeringen, ‘just in case’) reserveert (G-rekenng) en dan ben je dus alsnog de …

 3. @ Henk: Wat je daar zegt is een bekende misvatting omtrent offshore rechtsvormen. Ook voor ‘hardwerkende Nederlanders’ zijn er vele legale, semi-legale en illegale manieren waarop zij een offshore company zouden kunnen gebruiken.

  Laat ik als voorbeeld geven: sparen/pensioen opbouw in het buitenland.

  Of de belastingdienst daar achter komt, en of zij dan een zaak heeft, dat heb je zelf in de hand

 4. Sta op het punt om consultant te worden. Voor mijn werk zit ik al offshore in het buitenland. Als ZZPer kan je in Nl gelijk 60% naar de schatkist storten aan belastingen en premies.
  Dat is zeker om die riante wachtgeldregelingen te kunnen betalen van al die mislukte bestuurders in de politiek.
  Nee ik start wel een ltd-tje op in Panama. En als ik een operatie nodig heb betaal ik die wel cash in Thailand. Geen wachtlijsten zorg is daar 300% beter en je verblijft in 5 sterren hotel.
  Nederland de groeten…………………!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.