person_moyo_dambisaOp de Vrijspreker kunt u veel artikelen vinden die proberen over te brengen dat ” ontwikkelingshulp werkt niet”. Het meeste verdwijnt naar Zwitserse bankrekeningen en het is bovendien geld dat de belastingbetaler gedwongen moet betalen. Stelen van Peter om het aan Paul te geven!
 
Ondanks onze veelvuldige waarschuwingen gaan de Haagse politici door met meer geld wegpikken en weggeven. Ze kunnen dit volhouden door er een idealistisch irreëel sausje over te gieten waardoor het niet nadenkende deel van de bevolking zich verbeeldt met een morele handeling bezig te zijn. 

Nu komt er voor het eerst een mededeling   dat een geldontvangend staatshoofd vraagt om met die hulp op te houden.

We hebben een tijd geleden ( bvb. in juli 2005) al een artikel van een Keniaanse econoom, James Shikwati gehad die smeekte: “ For Gods sake, please stop the aid” 

De Rwandese president Paul Kagame is tot die conclusie gekomen na gesprekken met een Zambiaanse econome, Dambisa Moyo (foto) die opriep om met die ontwikkelingshulp te stoppen,  ” omdat die nergens in Afrika heeft geleid tot economische groei of tot vermindering van armoede”. 

In haar boek: “Dead Aid geeft Dambisa Moyo wel adviezen hoe het wel moet zonder ontwikkelingshulp:
 ”  Why Aid Is Not Working and How There Is a Better Way for Africa
In the past fifty years, more than $1 trillion in development-related aid has been transferred from rich countries to Africa. Has this assistance improved the lives of Africans? No. In fact, across the continent, the recipients of this aid are not better off as a result of it, but worse-much worse.”

En Koenders en trwanten maar doorgaan met de situatie voor het arme volk nog slechter te maken.

Maar nu komt een staatshoofd tot die conclusie!
Is de wereld dan toch ergens op de goede weg?

14 REACTIES

 1. Van Aid naar AIDS: de dikke geldstroom die vloeit om AIDS te bestrijden, gaat via de aan armoede lijdende mensen naar de Big Pharma. Daarom is die ontwikkelingshulp zo “belangrijk”

 2. Ik had het nieuws al eerder gelezen ergens. Het bevestigt mijn persoonlijke opvatting dat ontwikkelingshulp vooral bestaat om politici in het westen een goed gevoel te geven en dictators in Afrika geld voor villa’s aan de Cote d’Azur en Gulfstream vliegtuigen. En natuurlijk Zwitserse bankrekeningen. Logeert de weduwe Arafat nog steeds in de Ritz (in Parijs) op kosten van de Europese belastingbetaler?

  Het gaat van kwaad tot erger in het linkse deel van de politiek. Ook daarbuiten. Er is steeds meer last van onbenullen en hun stupide beleid. Wouter Bos en zijn gepruts met banken, Guusje ter Dorst met haar afkeer van blanke mannen (zie Telegraaf van vandaag), Donner die kennelijk last heeft van dementie, en Doekle Terpstra als lul met vingers universalis (mijn latijn is niet meer wat het ooit was). Kan dit zootje niet beter gaan tomaten plukken ergens?
  Hugo J. van Reijen [4] reageerde op deze reactie.
  Spy-Nose [7] reageerde op deze reactie.

 3. Niets in de politiek is zo belangrijk als “een stevig debat”. Moet er iets gedaan worden dan is de oplossing weer een debat. En dan een leuke commissie en over de uitkomst maar weer het debat. En over dat debat wordt gelukkig altijd weer een debat gevoerd. Wees maar blij dat ze zoveel ouwehoeren en niet tot zaken komen want dan kunnen ze de handel niet nog meer verpesten. En ze zijn niet tot iets anders in staat want bedenk, “politici zijn als hoeren, ze verdienen ook de kost met lullen”. Gelukkig komt er een nieuw programma op SBS6, “So, you think you are a politician!”. Leuk idee, maar ik denk dat ’t al te laat is. Verkiezingen binnen 2 maanden is waarschijnlijker.

 4. @Hugo J. van Reijen [4]:

  Nu moet het nog tot Koenders doordringen…..volgens mij is het inherent aan democratie dat de meest corrupte herverdelende volksmenners boven komen drijven als bestuurders. Het is onmogelijk dat democratie en beschaving samen gaan.

  Grote kans dat Dambisa Moyo binnenkort wordt verketterd door linkse mensen. Dan heet ze misschien wel een ‘vetbetaalde agente van het groot-kapitaal’ te zijn.

 5. @Bon Vivant [3]:
  Sodk (Spijker op de kop), Bon Vivant. De hele Ontwikkelingshulp is voornamelijk een industrie t.b.v. de portemonnaie van politici.

  En ze weten het al lang. Het geld komt via allerlei publieke kanalen, bijvoorbeeld via internationale grondstoffenhandel (nationale en locale overheden en massafabricage) altijd gedeeltelijk terug in het Westen.

  Afrika mag zich in het kader van het internationalistische neo-koloniale beleid niet ontwikkelen.

  De medicalisering van het armoedeprobleem via bestrijding van Afrikaanse AIDS is typisch onwetenschappelijk symptoombeleid. Het belemmert de ontwikkeling van een adequaat water- en rioolbeheersysteem en gaat ten koste van de natuurlijke ontwikkeling van locale markten en nationale economieën.

  Het is doelbewuste politiek van de racistische NWO om de zwarten eronder te houden.

  BTW, wat is “lul met vingers universalis” (Penis cum digitis universalis)?

 6. @Maik [2]:
  Nog wat andere betekenissen van de gezichts-, c.q. lichaamsbedekkende kleding:

  -“Ik ben dom, want ik weet niet, dat ik het risico loop op vitamine D-gebrek en een belemmerde ontwikkeling van het skelet.”

  -“Ik ben zwak, zielig en hulpbehoevend, want mijn beendergestel is slecht ontwikkeld. Geef mij alstublieft een aalmoes.”

  -“Ik ben een bang en minderwaardig mensch, want niemand begint een spontaan gesprek met mij, zodat ik niet hoef te communiceren.”

  -“Ik discrimineer en word graag gediscrimineerd, want daaraan ontleen ik mijn groepsidentiteit.”
  IIS [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Spy-Nose [8]:

  Zag gisteren nog een NL-se meid op straat helemaal gehuld in doeken. Dus wat mij betreft kan het geld in NL blijven, want er is hier nog een hoop werk te verrichten en kunnen we veel NL-se bekeerlingen met ontwikkelingsgeld bijstaan in hun strijd voor het onderdrukken van de vrouw. Was vergeten te vragen of mevrouw haar vent de clitoris al bij haar had laten verwijderen….

  Zou ontwikkelingsgeld ook gewoon zwijggeld kunnen zijn of chantage geld zodat niet nog meer spul onze kant opkomt?…

  Spy-Nose [11] reageerde op deze reactie.

 8. Ontwikkelingshulp via de staat werkt niet. Als je al zo nodig moet helpen doe het dan via lokale organisaties zoals het Rode Kruis of de kerk. Of door het geven van microkredieten aan individuen. Of door het dumpen van gebruikte kleren en andere goederen. Maar de staat en al die linkse organisaties als NOVIB zijn uit den boze. Deze collaboreren alleen maar met hun corrupte soortgenoten in de derde wereld.

  Spy-Nose [11] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [9]:

  “Was vergeten te vragen of mevrouw haar vent de clitoris al bij haar had laten verwijderen…”

  Ja, zo zie je. Ontwikkelingswerk in het thuisland blijkt een vak apart te zijn.

  “Zou ontwikkelingsgeld ook gewoon zwijggeld kunnen zijn of chantage geld zodat niet nog meer spul onze kant opkomt?…”

  Alles kan. Een ding staat voor mij vast: het is vissen in ontzettend troebel water. Daar moest onmiddellijk een eind aan komen. Zie ook:

  @Ron Paul Fan [10]:
  Aangezien de Marxisten-Leninisten (Sociaal-Democraten/Eurocommunisten) de hele kerk de nek om wilden draaien hebben ze logischerwijs geprobeerd alle sociale functies van de kerk af te pakken.

  Daaronder vallen ook de collectebussen en -schalen van de kerk.
  Zo hebben ze de kleinschalige kerkelijk hulp door grootschalige staatshulp (subsidie aan regeringen van ontwikkelingslanden, dus politieke economische steun) vervangen en tegelijk aan het geweldsmonopolie uitbesteed.

  Het geweldsmonopolie kan sowieso het publiek via belastingheffing door zijn eigen ambtenaren makkelijker laten afpersen dan de onbezoldigde kerkelijke collectanten en de predikant/priester met een moreel appel.

  En hoe protesteer je daartegen als kerk, als het kerkvolk zijn politieke leiders kiest?
  Immers, toen in 1954 het bisschoppelijk mandement werd voorgelezen, waarin de katholieken werd voorgehouden niet op de PvdA te stemmen, was Nederland te klein.

  Tegenwoordig zijn Brabant en Limburg, eens KVP-bolwerken, bolwerken van de PvdA geworden.

  Ik heb het allemaal persoonlijk meegemaakt.

 10. Het klopt dat veel geld richting Zwitserland verdwijnt. In 1987 kreeg ik een keer een verzoek of het goed was het banknummer te mogen gebruiken van het bedrijf waar ik werkte. Afrikanen wilden miljoenen overmaken, wat niet zou opvallen op onze bankrekening gezien de grootte van het bedrijf, en wilden dat ik het zou overmaken op een rekening in Zwitserland een en ander uiteraard tegen een bepaald percentage, dat spreekt. Toen ik hier geen gevolg aan gaf volgden bedreigingen en later een brief met scherpe patronen erin. Toen ik de politie belde met de mededeling een dreigbrief inclusief kogels te hebben ontvangen, kreeg ik als reactie dat het verboden is kogels in bezit te hebben. Of ik erom gevraagd had. Nadat ik had gezegd de kogels in de prullenbak te zullen gooien was men bereid te komen. Diverse keren onze regering hiervan op de hoogte gebracht, maar zonder enige reslutaat. Ik kreeg een kantoor achter geblindeerd glas. Nu 20 jaar later doet men nog steeds of de neus bloed, behalve dan v.w.b. de dreigmenten nu het politici betreft. Fijn he zo’n overheid.

 11. Heel veel geld dat gaat naar wat ontwikkelingshulp heet gaat meestal naar de bedrijven uit het land dat geeft.
  Die bedrijven leveren de leuke dingen die hard werken van de werkers in de donor landen vragen.
  Daar word je in de ontvangende landen moe van ,en terecht,en ruilen indien mogelijk , b.v olie om voor hulp !
  Shell blij ,Den Haag blij, PVDA blij ,SP blij .
  De werkende,verplichte donor, is niet blij ,dat is hij van het jaar nul af nog nooit geweest.
  Maar stemmen in opdracht van de blijde mensen op blijde partijen in een vergeefse hoop op betere tijden .
  Kinderlijk en levensgevaarlijk word het als er AU geroepen word .

 12. Nederland verdient meer aan arme landen dan dat ze weggeven aan ontwikkelingsgeld. Nederland is lid van de Club van Parijs waar vele arme landen schulden aan hebben en jaarlijks torenhoge rentes moeten betalen. Maar de schulden zijn zo hoog dat de rente die ontwikkelingslanden erover moeten betalen al niet eens kan worden opgebracht door het ontwikkelingsgeld. Nederland geeft 1 miljard ontwikkelingsgeld per jaar aan arme landen, maar ontvangt jaarlijks miljarden euro’s van de arme landen door middels van rente en schulden.

  De Wereldbank en het IMF verstrekken sinds de jaren ‘60 leningen in dollars aan ontwikkelingslanden. De politiek is zoveel mogelijk leningen te verstrekken, zodat deze landen de schuld nooit meer af kunnen lossen. Op die manier zitten ze eeuwig vast aan leningen en groeiende rentelasten. De zogenaamde ontwikkelingshulp is dus niets anders dan een onderdrukking. Ook de met veel trompetgeschal verkondigde verlichtingen van de schuld door geïndustrialiseerde landen stellen nauwelijks iets voor.

  De door het Westen onder dwang opgelede structurele aanpassingsprogramma’s uit de jaren ’80, en de door het Westen gesteunde aanstelling van corrupte leiders, hebben vele ontwikkelingslanden in de afgrond gestort.

  Tijd voor het Westen om dit te repareren. Daardwerkelijk te repareren en niet te vervangen door een andere vorm van onderdrukking.

  Te beginnen bijvoorbeeld met de ware prijs geven voor de produkten die zij produceren; de prijs die wij in het Westen ook eisen voor onze arbeid. Het beleid ten aanzien van patenten aanpakken, als gevolg waarvan ontwikkelingslanden momenteel geen toegang hebben tot medicijnen doordat deze te duur zijn, en in sommige gevallen geen gebruik mogen maken van lokale kruiden en recepten omdat een Westers bedrijf daar het gebruiksrecht van gekocht heeft. Het Westen moet ophouden te investeren in wapenhandel waardoor oorlogen kunnen standhouden en mee gefinancierd worden. Het Westen moet een eind maken aan het vervuilen van de lokale leefomgeving, met het dumpen van onze oude computers en koelkasten in bijvoorbeeld Ghana, het niet aanpakken van olielekken in pijpleidingen van Shell in bijvoorbeeld Nigeria en stoppen met de aankoop van stukken oerwoud in bijvoorbeeld Oeganda waarmee Westerse bedrijven hun CO2 uitstoot in het eigen land kunnen compenseren maar de lokale Afrikaanse boeren geen toegang meer hebben tot stukken grond waar zij eeuwen op hebben gewerkt.

  Er moet paal en perk gesteld moet worden aan de dominantie van zowel de transnationale ondernemingen als ook de transgouvernementele instanties als WTO, Wereldbank, IMF en EU. Landen en regio’s moeten de ruimte krijgen om zelf te bepalen welk ontwikkelingspad zij willen volgen, uiteraard met inachtneming van de eigen mondiale verantwoordelijkheden en de daaruit voortvloeiende beperkingen van beleidsruimtes.

Comments are closed.