goldLangzamerhand wordt “iedereen” er van overtuigd dat het goed is om in verband met de economische crisis een deel van je spaarcentjes in goud te beleggen.

Een van de problemen is dan waar je dat kunt/moet bewaren. Daarbij rekenend op diefstal van privé-boeven of van de overheid. (=gelegaliseerde boeven)
 
Daarover zagen we een advies van BeursPlaza dat refereerde aan publicaties van Dough Casey
Nu wil het dat Dough een bekende van ons is. Hij heeft gesproken op een aantal van door ons georganiseerde libertarische conferenties en het blijkt dat veel libertariërs veel voordeel van zijn adviezen hebben gehad en nog  hebben.  

Het artikel van BeursPlaza en zijn verwijzingen, zou dus ook voor u nuttig kunnen zijn.
En misschien kunnen uw reacties daarop weer elementen opleveren die nuttig zijn voor ons allemaal. 

We kijken uit of er nog meer tips uitkomen voor ons aller Vrijheid. Bedenk daarbij dat het een morele daad is om uw  eerlijk verkregen eigendom te verdedigen.

Gesponsorde link:
Oud Goud, inkoop goud, gouden juwelen, sieraden en munten: Gold-50

71 REACTIES

 1. Ik vond die tip van een paar kratten wisky inslaan als ruilhandel eigenlijk veel beter dan goud.

  In tijden van crisis is alcohol “lijkt mij” het beste ruilmiddel

 2. @Oscar [25]:

  Het is al uitgebreid op tv geweest dat Amerikanen hun goud bewaren in grote consumptie ijsverpakkingen.

  Dus de vriezer is het eerste waar de goudzoekers kijken.

 3. @IIS [30]:

  Het beste om in te beleggen (veel beter dan aandelen en edelmetalen) is en blijft je eigen woning.
  Ondanks dat er misschien een bubbel aankomt.

  Het is nuttig (je woont erin) het kan niet gestolen worden, en zolang je het in crisis niet verkoopt waardevast in welke valuta dan ook.

  trudy [35] reageerde op deze reactie.

 4. @Oscar [24]:

  nou het gaat meer over die broodjes. die kosten 25.000 euro.

  Ik neem aan dat als het over je geld in goud omzetten hebt dat je het niet hebt oveer een paar duizend lullige euro’s, want daar heb je natuurlijk niks aan…, maaar een paar ton. Die kun je niet per post laten versturen. dus dan komen ze met zo’n waardewwagentje…lekker opvallend. Dus je haalt af en toe een broodje.

  Deze bedrijven zijn natuurlijk waanzinnig beveiligd. Het lijkt me een kans gewoon iemand tevolgen …. op te wachten etc. Dat doen ze ook bij pin automaten dus…

  tis zo maar even een idee….

  Ik vraag me trouwens ook wel af, mocht inderdaad de pleuris uitbreken hoe je omgeving reageert op het feit dat jij nog wel goud hebt…ik denk dat je je leven niet meer zeker bent…
  Frenkelfrank [37] reageerde op deze reactie.
  Oscar [42] reageerde op deze reactie.

 5. @Peter de 1e [33]: @Peter de 1e [33]:

  eens

  zorgen dat je je huis afbetaald hebt…dan kun je blijven wonen. ZOrgen dat je in je eigen voedsel kunt voorzien….door je eigen groentetuin etc…is denk ik veel handiger…

  Daarbij is het ook handig mocht de pleuris niet uitbreken.

 6. @IIS [30]:

  Goud is geen belegging. Goud is geld. Echt geld. Geld dat niet roest en dat niet bij te maken is. Goud is alleen een belegging, in de zin dat je er grote winsten mee kunt behalen, wanneer er sprake is van manipulatie van de markt(zoals nu).

  Die 750 per troy ounce, dat lijkt mij eerder zeer laag. Als goud een monetair metaal zou zijn dan zaten we nu op 55.000 per troy ounce. Nog weinigen begrijpen de rol van goud.

  Frenkelfrank [38] reageerde op deze reactie.
  trudy [39] reageerde op deze reactie.
  Peter de 1e [67] reageerde op deze reactie.

 7. @trudy [34]: Tijd om een wapen te kopen dan? Het schijnt dat wapens ook een goede investering zijn, gewoon ergens in de achtertuin begraven (doorgedrenkt in wapenolie en in plastic gewikkeld). Hardstikke handig, jij kan je als enige beschermen, en de mensen die dat ook willen zullen er flink voor willen betalen (in de vorm van eten, drinken, noem maar op).
  Okee, het mag niet. So what. Je mag ook niet in het openbaar piesen, maar het is altijd nat achter de kerk.
  En de overheid zal toch altijd alles doen om hun geld binnen te krijgen en dingen te regelen naar hun believen. Als ze je niet kunnen pakken op iets, dan veranderen ze de wet en pakken ze je alsnog.

  Maar ik zou zeggen; in een mad-max tijd; ga in de wapenhandel. En zorg uiteraard voor voldoende eten etc.

 8. @Oscar [36]: Goud heeft geen waarde, maar mensen hechten waarde aan goud. Pas als iets zeldzaam is, én het is gewild, dan pas “heeft” het waarde. De hoofdharen van mijn buurman zijn ook zeer zeldzaam, maar het heeft toch geen waarde.
  In theorie kan het zijn dat in de toekomst weinig mensen waarde hechten aan een metaal die misschien zeldzaam is. Als ik loop te verdrogen in de woestijn dan heb ik echt geen behoefte aan goud en is het dus, daar, waardeloos.

 9. @trudy [34]:

  Als je een ton of zelfs een paar ton in euro’s bezit dan is het gewoon één van de luxe-problemen waar rijke mensen mee te kampen hebben. Je zou ook elke maand bij verschillende bedrijven munten kunnen bestellen die per aangetekende post worden verstuurd. Of naar Brussel kunnen rijden met een ton in contanten en meer dan 100 maple leaves aanschaffen bij gold4ex.

  Waarom zou je tegen je omgeving zeggen dat je goud hebt? Alleen enkele intimi behoren dat te weten. Bovendien schaf je geen edelmetaal aan om te beschermen tegen het uitbreken van de pleuris(dan heb je namelijk meer aan een vuurwapen, een overlevingsmes, pepperspray, vitaminepillen, mineraalklei en een mobiele destilleerderij voor je urine), maar schaf je edelmetalen aan omdat je het nepgeld van de centrale banken wenst om te zetten in echt geld.

  Bedenk het volgende: Helmut en Hans bezaten in 1920 allebei 10.000 D-mark. Helmut in bankbiljetten, Hans in goudmark. Het geld van Helmut zou na binnen 4 jaar al vrijwel waardeloos zijn en van het geld van Hans zou je anno 2009 een dikke auto en zelfs een klein huis(kk) kunnen kopen.

  Frenkelfrank [44] reageerde op deze reactie.
  trudy [47] reageerde op deze reactie.
  trudy [49] reageerde op deze reactie.

 10. @Oscar [42]: Aan de andere kant, als Helmut zijn geld belegd zou hebben, dan zouden die meer in waarde zijn gestegen, historisch gezien over een langere periode. Hij had dan nu een supercar kunnen kopen en een dikke villa in een mooie omgeving.
  Natuurlijk kwam de oorlog ertussen, zodat die aandelen gedeeltelijk niets meer waard werden, maar zo direct na de oorlog waren aandelen financieel gezien veel aantrekkelijker.

  Maar zoals al eerder door anderen gezegd; goud is geld, geen belegging. Geld wordt niet meer waard, beleggingen vaak wel.

  Oscar [46] reageerde op deze reactie.
  IIS [48] reageerde op deze reactie.

 11. @trudy [39]:

  Tja, natuurlijk is het niet uit te sluiten dat mensen ineens geen waarde meer toekennen aan zeldzame edelmetalen. Dat zou een trendbreuk zijn na 5.000 jaar. Het blijft mogelijk. Maar ik geloof dat mensen behoefte blijven houden aan een ruilmiddel dat niet aan bederf onderhevig is, niet is bij te maken, en relatief zeldzaam is.

  En hoezo een bubble gecreeerd? De regeringen en hun handlangers in deze wereld doen er juist alles aan om de rol van het goud te marginaliseren, de centrale banken leasen elkaars goud(op papier, er gaat niets uit en niets in de kluis) om zo de prijs te drukken, in de media worden goudkopers neergezet als stoffige types, gekke henkies.

  Ik zou me wel kunnen voorstellen dat de komende jaren massaal goud wordt gekocht(niet alleen fysiek, maar ook op papier of als onderdeel van een pensioenfonds of aandelenpakket) en dat mensen wanneer het economisch weer beter gaat, of lijkt te gaan, dit goud weer zullen verkopen waardoor de prijs fors naar beneden gaat. Maar als dat gebeurt dan kun je er vanuit gaan dat bij een volgende economische crisis het hek volledig van de dam zal zijn en dat de genadeklap van het fiatgeld wordt toegebracht, terwijl het goud naar nieuwe historische recordhoogten stijgt.

  In 1980 is het fiatgeldsysteem net niet ten onder gegaan. In 2010 gaat het fiatgeldsysteem misschien ook wel net niet ten onder. Maar de uitholling van het systeem is zo groot, vele malen groter dan in 1980, dat de eindcrack van het fiatgeld niet ver weg zal zijn.

  Ik kan geen koffiedik kijken, maar het zou mij niets verbazen als het zo, tussen nu en 2020, zal gaan: mensen kopen ‘massaal’ goud. Economie lijkt volledig te herstellen. Mensen verkopen goud, kopen aandelen. Zeer zware economische crisis en een definitief einde van het fiatgeld systeem. Edelmetalen naar ongekende hoogten.

 12. @Frenkelfrank [44]:

  Ja, en als Helmut een koe had gekocht dan had hij die koe kunnen melken en als hij land had, dan had hij iets op zijn land kunnen verbouwen. Als Helmut van zijn geld in 1920 een fabriekje had gebouwd dat naar verloop van tijd winst zou maken en de crisisjaren, het beleid van Hitler, de confiqatieprocedures tijdens en voor de Tweede Wereldoorlog, de luchtaanvallen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode na de Tweede Wereldoorlog zou overleven en Helmut geen jood zou zijn geweest(of zigeuner of openlijk homoseksueel of openlijk anti-nazistisch)….ja, dan zou de winst groot kunnen zijn. Als Helmut in de JUISTE aandelen had belegd, dan zouden zijn nabestaanden nu een villa kunnen kopen. Natuurlijk. Dat werken/beleggen zorgt voor meer geld dan niets doen behoeft geen betoog.

  Maar het voorbeeld van Helmut en Hans is om het verschil te illustreren tussen de accumulatie van ongedekt papier en die van echt geld.

  Frenkelfrank [50] reageerde op deze reactie.

 13. @Frenkelfrank [44]:

  Op een juist moment geld beleggen in grote bedrijven, bedrijven waarvan ik denk dat ze er over honderd jaar nog zijn en niet failliet kunnen. Als de beurzen en aandelen nog meer dalen zou ik vol in de aandelen gaan. Kans op dividend, kans op stijgingen en daarmee kans op meer winst in de toekomst als bedrijven weer normaal hun omzetten genereren. Met oude of een nieuwe valuta, het aandeel blijft een aandeel. Hoe lager nu of straks de prijs van een aandeel is hoe meer je er van kunt kopen. De echte bodem op de beurzen zal men waarschijnlijk dit jaar nog niet zien, maar als de beurzen volgend jaar nog verder gaan dalen en men aandelen voor dubbeltjes kan kopen dan zou ik ze niet laten liggen. Natuurlijk alleen bij leven en welzijn en als de hoger macht het wil… 😉

 14. @Oscar [42]:

  daarbij is liquiditeit van een paar ton helemaal niet vreemd en alleen voor rijken. Als je een eigen zaak hebt. heb je al gauw wat cash nodig…

  Dus hmmm. Ik merk dat je geen ondermener bent.

  Als het gaat om een paar duizend euro…lijken me andere oplossingen veel zinniger.

  Oscar [53] reageerde op deze reactie.

 15. @Oscar [46]: Waar ik op doelde is dat goud redelijkerwijs zo ongeveer zijn waarde behoudt. Erg handig als je jouw “werk” (in de ruimste zin van het woord) wil “opslaan”. Wat Helmut heeft gedaan is wel handig dus, echter, als hij zeer verspreid zijn geld in de economie had gestopt, ook weer in de ruimste zin mogelijk, dan had hij veel meer “goud” gehad.
  Ik weet niet zeker of je het ontbreken van winst als verlies moet zien. Als je dat zo ziet, dan had Helmut een slimmere keuze kunnen maken. Misschien zelfs door wel papier geld te gebruiken, en dit investeren in wat dan ook, en uiteindelijk die investering weer omzetten in geld waarmee weer goud gekocht kan worden.
  Papier geld is een tijdelijk middel om te kunnen handelen, maar niet iets voor de lange duur. Als je gaat sparen is papiergeld geen slim idee, hoewel de rente op dit moment nog hoger is dan de inflatie. Goud kopen is nu, op dit moment, financieel misschien niet zo handig.
  Maar goed, ik ben absoluut geen financiele goeroe, ik probeer alleen mijn gezonde verstand te gebruiken.

  Oscar [52] reageerde op deze reactie.

 16. @Hub Jongen [40]:

  In bed blijven liggen kan soms heel goed zijn en daar hoeft men zich niet voor te schamen en heel af en toe houdt men er ook nog een leuk kind aan over. Ook kan men dan beter zijn goud en geld bewaken. Als men in bed blijft liggen kunnen er hele mooie en heldere gedachten komen en als je goed bent uitgerust kun je meer dan als je de hele dag gestrest moet werken. Een hazenslaapje bijvoorbeeld zou voor iedere werknemer gewoon moeten kunnen…en dat er af en toe iemand niet meer wakker wordt is dan ook nog eens voor de werkgever mooi meegenomen…Hoe anders komt ie van zijn overtollig personeel af?

 17. @Frenkelfrank [50]:

  Helmut heeft 10.000 D-mark in biljetten aangehouden. Dat is niet bepaald handig te noemen. Drie jaar later, in 1923, zou hij 10 miljoen keer zoveel biljetten nodig hebben om een brood te kunnen kopen. Terwijl Hans, die 10.000 goudmark heeft, zijn nageslacht genoeg geld kan nalaten om het duurdere type nieuwe BMW X5 of een goedkoop appartement in een middelgrote stad te kunnen kopen.

  De rente hoger dan de inflatie wanneer je gaat sparen? Waar dan? Welke bank geeft er een rente van tenminste 11% per jaar?

  trudy [55] reageerde op deze reactie.

 18. @trudy [49]:

  Een arme sloeber als ik vind nu eenmaal iemand met een ton op de bank al heel erg rijk. Welke andere oplossingen zijn volgens u zinniger?

 19. Wat is eigenlijk het probleem met geld? Dat goud aantrekkelijk wordt is niet de schuld van het geld, maar de schuld van overheden die niet met geld kunnen omgaan en het uitgeven als vloeipapier. Dat is uiteindelijk het probleem. Geld is een machtig mooi en interessant middel om handel en welvaart mee te creëren. Maar het is de overheid die geld waardeloos maakt. Het is dus niet vluchten voor het geld in goud, maar vluchten voor de overheden. De overheden die zou men ter verantwoording moeten roepen of beter gezegd moeten kielhalen….waterboarding!

  Oscar [56] reageerde op deze reactie.

 20. @Oscar [52]:

  Oscar je lijkt me obsessief.

  Voor een paar duizend euro heb je meer aan kippen in je tuin als het echt slecht gaat. Of een sprinkhanen farm. Want als de boel echt ploft heeft die bakker geen meel voor zijn brood te bakken, etc. etc…

  Mijn opa stond op de beurs gedurende die periode. Zonder goud. en heeft heel wat meer overgehouden dan een bmw na zijn cariere. Gewoon door hard werken en slim zijn.
  Oscar [57] reageerde op deze reactie.

 21. @IIS [54]:

  Goud = geld. Het probleem met fiatgeld is dat het niet gedekt is en bijgemaakt kan worden. Wat dan ook op grote schaal gebeurt. Hierdoor wordt onverantwoordelijk gedrag(het maken van schulden) beloond en verantwoordelijk en deugdzaam gedrag(sparen) afgestraft.

  Geld als middel om handel en welvaart te scheppen, zoals de laatste 35 jaar is gebeurt door middel van het verstrekken van kredieten en het aanzetten van de geldpers, is roofbouw.

  “Het is dus niet vluchten voor het geld in goud, maar vluchten voor de overheden.”

  Het geld van de overheid is nu juist het probleem. Je kunt fiatgeld, wat u geld noemt, niet los zien van de overheid.

  De overheden zouden zich helemaal niet met het geld moeten bemoeien. Door op grote schaal te stelen en zich desondanks als fatsoenlijk voor te doen corrumpeert de overheid ons uiteindelijk allemaal. Ik wil graag een morele samenleving, waarin mensen handelen naar ethische normen.

 22. @trudy [55]:

  Obsessief? Ik? Ik ga niet uit van een doom-scenario, hoewel je met het ergste rekening kunt houden(taugé heeft weinig zonlicht nodig, is rijk aan eiwitten en bij kamertemperatuur te kweken, urine is met een paar huis-tuin en keukenmiddelen prima te destilleren, met mineraalhoudende klei en water en biscuits en vitaminetabletten kun je lang in leven blijven….etc.) maar van een scenario van lichte hyperinflatie waardoor het raadzaam is om je spaarcentjes(ook al is het maar een paar duizend euri) om te zetten in edelmetaal. Ik verwacht eerder ideologisch gemotiveerde rellen in de westerse wereld dan voedselschaarste op grootte schaal en massale sterfte aan ondervoeding. En met hyperinflatie denk ik eerder aan een verdubbeling van de prijzen op jaarbasis dan Zimbabwaanse toestanden.

  trudy [58] reageerde op deze reactie.

 23. @Oscar [57]:

  Het lijkt me dat je of een hoge inflatie hebt of hyperinflatie en niet iets dat ertussen in zit.

  Nou als dat de zaak is kun je je geld beter op een goede spaarrekening laten staan. Die zit dan gewoon boven inflatie. In het verleden is de rente ook weleens veel hoger geweest dan nu

  In de jaren 80 had ik ook staatsobligatie met 12 procent rente…dus dat zal dan ook weer gaan komen…

  Maar je kunt nu al veel meer uit je geld halen hoor en dor een beetje slim te zijn en wat zaken te ontwikkelen geld al gauw verviervoudigen etc…Ook in tijden dvan recessie. Zonder dat we in hyperinflatie zitten en je moet gokken op dat goud het houdt.

  succes ermee!
  MG [60] reageerde op deze reactie.
  Oscar [61] reageerde op deze reactie.

 24. @IIS [19]:

  “Nog mooier en misschien nog verstandiger is vertrekken naar een tropisch gebied en daar leven van wat de natuur je schenkt…Klinkt makkelijker dan het waarschijnlijk is, maar ik zou het toch een gok wagen en liever daar wegrotten in de zon dan hier wegkwijnen en uithongeren in de kou…in dit door judassen veroverde tokkieland.”

  Panamá. 🙂

  IIS [62] reageerde op deze reactie.

 25. @trudy [58]:

  Leuk idee voor een experiment Trudy. Houd jij je geld bij hoge inflatie 5 jaar op een spaarrekening, houdt Oscar het 5 jaar lang in goud.

  Ik kan je een ding voorspellen, na 5 jaar loopt Oscar fluitend door het land zonder zorgen, terwijl jij steeds meer moeite hebt om je boodschappen te betalen.

  Succes ermee.

  Oscar [63] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.