rente_greenspan_dollarHij verwijt de aandeelhouders dat zij bankbestuurders hebben opgejaagd om steeds meer risico te nemen.  En daardoor kwam de crisis?
 
Wouter zelf heeft natuurlijk geen verantwoordelijkheid, maar toch komt hij iedereen redden. 

De aandeelhouders hebben het gedaan. Die hebben het “fractionele reserve” systeem bedacht. En zij hebben de Nederlandse Bank en de Amerikaanse FED gedwongen om nieuw geld te maken en te verstrekken aan de banken tegen een steeds lagere rente.

Daarna hebben de aandeelhouders geëist dat hun banken steeds grotere risico’s moesten lopen, en hypoteken gingen verstrekken aan personen die niet kredietwaardig waren. Toen dat fout dreigde te lopen, hebben volgens de minister aandeelhouders ‘vrijwel niets’ gedaan om de crisis te voorkomen.

Toen kwam de crisis, en mocht Bos het fijn oplossen.
Lees het artikel in het Financiele Dagblad

35 REACTIES

 1. Heeft Woutertje niet een weekje of zo geleden gezegd dat ons leengedrag daaraan schuldig is? Who is next, wouter?
  Wellink,die het ingedut of oogluikend liet gebeuren?

 2. Uiteraard treft Wouter geen enkele blaam. En niet minder dan 5 overheids instanties die controle zouden voeren over dergelijke zaken, zoals de overname van ABN treft uiteraard ook geen enkele blaam (AFM, DNB, ECB, MinFin en MinEconomische Zaken)

 3. Wouter Bos. Is dat niet die meneer die roept dat *uw* kinderen verpflichtet naar een zwarte school moeten, maar zijn eigen kinderen naar de witte school verder van zijn huis stuurt? En die een jaar geleden roeptoeterde dat de sub-prime crisis een puur Amerikaans verschijnsel was en in Nederland niets kon gebeuren? En degene die een bekende partijgenoot in het bestuur van ING heeft zitten? Wat heeft die gedaan? Maar wel lekker makkelijk, gewoon zelf wat aanrommelen en als het mis gaat een ander de schuld geven.

  Aan de andere kant, een volk krijgt de leiders (of zijn het lijers?) dat het verdient. Dus Wouter is de juiste man op de juiste plek op het juiste moment (maar niet heus).

  Ik ben benieuwd naar wie hij volgende week de schuld geeft als het weer mis gaat ergens. Tip: Geert Wilders.

 4. Het is het totale systeem dat zichzelf in stand houdt (tot op heden). Bedrijven willen groeien en hebben niet snel genoeg geld. Kan men lenen bij banken. Toen kwam een idee: Aandelen uitgeven en daarvoor de aandeelhouders een vergoeding in het vooruitzicht stellen. Daarna ging het moreel door de jaren heen bergafwaarts. Aandeelhouders willen steeds meer rendement en betalen bestuurders tientallen miljoenen om dat te verwezelijken. Die betalen managers vervolgens tonnen om het klootjesvolk op te zwepen tot steeds betere prestaties. Toen dat niet genoeg opleverde moest men overgaan op woekeren. De aanstichters zitten met miljoenen op de Bahama’s en het eerder genoemde klootjesvolk mag de rekening voldoen. Afschaffen die beurzen toch ? Doe maar over een paar maanden, dan staan ze lekker laag en is 85 % van de schade reeds geleden.

 5. Ik vond het al zo’n raar verhaal net op het nieuws. Aandeelhouders die banken aanjagen om snelle en grote winst te maken en daarmee schuld maken zou de bubble hebben gemaakt, maar schuld is geen bubble.
  Een bubble is wanneer men een te hoge waarde aan iets hecht dan het daadwerkelijk waard is.

 6. Wanneer zal er eens iemand “die er (nog) toe doet” durven zeggen dat dit systeem over en sluiten is.

  Beschouw dit als een financiële verlossing (ipv crisis) zodat we straks de kans krijgen een eerlijk, zuiver en VRIJ systeem te bouwen.

  René [9] reageerde op deze reactie.

 7. De hele PVDA is verrot ! Moet hij wat zeggen.

  PROJECT L.U.C.I.D — het 666 universeel controlesysteem van het beest

  Het 666 universeel controle systeem van het beest is ontworpen en wordt in de Verenigde Staten en over de hele wereld ingevoerd. We wisten dat het eraan kwam. Het is er nu en spoedig zal er geen plaats meer zijn om u te verbergen. Een griezelige nachtmerrie — een totalitaire politiestaat — is nabij. Dat is de grondige en goed gedocumenteerde boodschap en gewichtige waarschuwing van dit boek. Denk vooral niet dat u en uw geliefden zullen kunnen ontsnappen aan dit reusachtige computersysteem dat op ons pad ligt. Als project L.U.C.I.D eenmaal volledig operationeel is zal iedere man, vrouw en kind in de afschuwelijke cyberelektronische greep van dit computersysteem vallen. Lees verder: http://www.openbaring.org/lucid.html

  j.a.jaeger [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Dion [7]: Ben het met je eens. Helaas hoor en zie ik slechts ‘deskundigen’ die ons vertellen dat alles weer doorgaat zoals het ging als we maar even geduld hebben.
  Kopen, kopen en nog eens kopen is eigenlijk hun enige devies.

 9. Bos moet eens ophouden om zijn billenmaatje Noud steeds uit de wind te houden.
  De aandeelhouders zijn dus de schuldige.

  Eerder heeft ie al gezegde dat WE allemaal schuldig zijn aan deze crisis.
  Hoezo WE?? Moeten WE nu ook samen alles terugbetalen? Zit dat er soms achter?
  Ik heb buiten mijn minimale hypotheek nog nooit een cent geleend voor consumptieve uitgaven. Lul svp voor jezelf collectivistische gek!!

  Hij wordt met de dag ongeloofwaardiger (als dat nog kan) door dit soort uitspraken.

 10. Het klinkt misschien ongelooflijk, maar het zijn de kinderen op de dagopvang die schuldig zijn aan de financiële crisis: ze dwingen hun ouders tot tweeverdienen, anders kunnen die de dagopvang niet betalen. Het gevolg van 2-verdienen is dat je ook 2 auto’s nodig hebt en dus een groot huis met voldoende parkeergelegenheid. Dat leidt er weer toe dat je een grote hypotheek moet afsluiten en zo voort.
  De oplossing voor dit probleem is dan ook eenvoudig: laat de overheid 100 procent subsidie geven op dagopvang en grote woningen verstrekken aan de ouders van die kinderen.
  http://www.youtube.com/watch?v=2CWUop2kRS8

 11. 😉

  “De aandeelhouders hebben het gedaan. Die hebben het “fractionele reserve” systeem bedacht. En zij hebben de Nederlandse Bank en de Amerikaanse FED gedwongen om nieuw geld te maken en te verstrekken aan de banken tegen een steeds lagere rente.”

  Idd! 😉 hehehehe

 12. “De aandeelhouder”, die gemakkelijk de schuld te geven groep mensen die ergens anoniem achter grote ondernemingen zitten en als aasgieren geld afromen. Tenminste, dat is het beeld van de meeste “linksche menschen”.

  Ik zie maar 1 boze aandeelhouder van een bank, die van de huidige Fortis C.S., dus Woutertje zelf. En ik weet, het is erg stom om jezelf ergens de schuld van te geven, maar hij is nu niet alleen ongeloofwaardig meer, ik twijfelde nog aan zijn geestelijke vermogens, maar dat punt ben ik ook al gepasseerd.
  Afzetten deze man en laat eens een realistisch, rationeel en kritisch persoon die handel regelen.

 13. @Rob ter Horst [15]: Het syteem werkt nog steeds. Het systeem reageert op de invloeden die erop zijn uitgeoefend. Als je teveel sport zal zich dat uiten in spierpijn. Die spierpijn is niet het falen. Het falen zit in verkeerd gedrag van de sporter Ons systeem is misbruikt geweest door politici en wordt dat nog steeds. Bos belooft zijn achterban allerlei gratis dingen. Anderen hebben vliegtuigen nodig voor Irak. De rekening krijgt de zich suf lenende belastingbetaler. Crises zullen er bij blijven horen tot in lengte van dagen. En uit deze crises komen we niet als ze wordt gebruikt voor het doordrukken van een politieke agenda. Politiek moet op de schop. De herverdelers moeten de rekening niet langer aan een ander kunnen geven. Dit leidt tot krimp van het BNP en gevoelens van onrechtvaardigheid en daarmee tot crises. De zwaksten zullen altijd de pineut zijn van een dergelijk beleid. In China de onderdrukten, in Afrika de behoeftigen.

  Rob ter Horst [28] reageerde op deze reactie.

 14. Aangezien Bos pensioenpremie betaald aan het ABP, Bos graag een ruim pensioen wil en de ABP tot over zijn oren belegd in hetch funds e.d. is Bos dus zelf schulidg.

 15. Wouter B heeft gelijk. Aandeelhouders hebben inderdaad op basis van eigen puur winstbejag de grote bedrijven aangespoord tot steeds grotere risico’s. En commissarissen hebben geheel niets gedaan. Maar bankiers hebben flink gegraaid en enorme risico’s genomen. Centrale banken hebben veel te lage rentes gegeven en overheden veel te veel geleend. En wij als gewone volk wilden allemaal lage pensioenpremies en dus hoge aandeelkoersen, flinke loonstijgingen en consumeren op basis van onze overwaarde.

  Moraal: het vingerwijzen heeft geen zin. Het is een gevolg van ons allemaal. Als we morgen in dezefde situatie komen, doen we het allemaal gewoon opnieuw.

  Natuurlijk kun je systemen proberen te veranderen (zoals minder bonissen voor bankiers, ander beleid centrale bank, en wij zelf moeten even wat minder hebberig zijn), maar uitendelijk is het de menselijke aard die deze boom en bust geeft.

  GB [20] reageerde op deze reactie.

 16. @Armin [19]:

  *En wij als gewone volk wilden allemaal lage pensioenpremies en dus hoge aandeelkoersen, flinke loonstijgingen en consumeren op basis van onze overwaarde.*

  Begin jij ook al over WIJ??? Kom op zeg, Armin spreek svp voor jezelf!
  Ik voel me op geen enkele manier verantwoordelijk en vingerwijzen heeft WEL zin.
  Als er geen goede analyses worden gemaakt over oorzaken en hoofdschuldigen van deze wereldwijde financiele chaos kun je nooit effectieve oplossingen inplementeren.
  Dit geldt in het bedrijfsleven en dit geldt ook in de financiele wereld.

  Ik verwacht van Noud en Wout dat ze die menselijke aard onderkennen en daarnaar handelen. Je verschuilen achter “hebberigheid” als algemene nietszeggende term is puur om het eigen falen te maskeren. Doorschuifgedrag noem ik het.

  Het gehele monetaire fiatsysteem moet op de schop maar dat gaat niet gebeuren omdat hun broodheren (ofwel hoofdschuldigen) dat niet pikken.
  Zolang dat niet gebeurd moet men niet praten over gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat is een belediging voor iedereen die niet aan dit meer-meer-meer spelletje heeft meegedaan.
  Ik wens er dan ook niet voor op te draaien.
  Dat dit wel gaat gebeuren is des te crimineler.

 17. Het systeem heeft niet gefaald. De crises bewijst dat. Als je teveel sport dan krijg je spierpijn. Dan kan je wel zeggen dat het systeem niet deugt en dat je liever van spierpijn verschoond zou blijven, maar daar trekt het systeem zich niets van aan. Je had verstandiger moeten sporten. Het beleid is niet goed geweest.

  Consumeren kan alleen als er gebakken wordt. Maar niemand wil meer bakken. Iedereen wil alleen nog maar hebben, zonder er moeite voor te hoeven doen. En dat gaat niet. De politiek heeft gefaald en blijft falen. Links zegt stem op ons en je kostje is gekocht. Dat trekt stemmen. Rechts zegt je moet er voor werken. Dat stoot af. En daar zit het probleem. Koppel belastingen aan stemgedrag, zodat een ieder de consequentie voelt van zijn gedrag. Bescherm de burger in de grondwet tegen een roofzuchtige overheid.

 18. Kijk maar naar wat er nu gebeurt. De private sector moet de klap opvangen. WW-er zijn straks de klos. Maar waar blijft de publieke sector. Wachtgeldregelingen zijn nog steeds riant te noemen. Ambtenaren vangen nog steeds geweldige pensioenen. Oud EEG-ers van de A en B rangen ontvangen bedragen die liggten tussen de 10.000 en 15.000 euro per maand netto. Fijn he die overheid. Worden er ambtenaren ontslagen? Niet dat ik weet. En al die ellende wordt afgewenteld op onze economie. Dat die dan bezwijkt is niet meer dan logisch. Herverdeling, hoe nuttig ook, leidt altijd tot krimp van het BNP. En dat gaat altijd ten koste van de zwakkeren. Economisch gezien echter krijg je altijd wat je verdient.

 19. De aandelenhandel was m.i. volledig opgeblazen en overbevolkt.
  Volledig op verwachtingen gebaseerd, waarbij korte termijnwinsten werden verwacht. louter vanwege de verhandeling van het aandeel zelf, ongeacht te verwachten dividend.
  Maar de sub-prime hypotheken hebben ook bijgedragen aan de crisis.
  Hypotheken die werden verschaft vanuit een politiek beginsel dat er niet gediscrimineerd mocht worden.
  Het is gewoon een dolle kermis geweest, waarbij de kredieten ruimschoots werden uitgedeeld, louter op basis van ongeremde toekomstverwachtingen.
  Particulieren zowel als overheden hebben volop aan die kermis meegedaan.

 20. De echte daders zitten in Amerika, daar heeft de grootste zwendel en bankkraak uit de menselijke geschiedenis plaatsgevonden. Heel de wereld stopte braaf en zonder bedenken het geld in het door god gezegende land waar luchtbellen blazen en deze met een satanisch ritueel aan de man brengen een kunstvorm is die alleen een speciaal ras beheerst…..Ennu, oorlog heeft nu eenmaal zijn prijs en de ´onschuldige´ burgers/schapen/wolven/hyena’s/aasgieren/bloedzuigers betalen/bloeden achteraf….Amerika, zelfs de duivel heeft er nog niets te vertellen!

 21. Bulshit, overheden hebben banken gewoon hun gang laten gaan met voorbedachte raden. Plausibel? Ik vind van wel! En FED werd gedwongen? Nee! FED of welk deel van die reutemeteut daar heeft de touwtjes laten vieren ook met voorbedachte raden van de konsekwenties lijkt me zo. Als ze dat niet zien… Dat lijkt me sterk.. Woutertje is gewoon niet serieus te nemen. Hij zoekt een aanneembare zondebok.

 22. @Bert [17]: Ach ja, steeds krampachtiger vasthouden aan een falende economie en politiek. Ooit werden mensen hier, voor hun andere ideeen uitgemaakt voor roeptoeters, geindoctrineerden, linkse lui. Blijkt gewoon dat mensen die nog steeds in de economie geloven, ook geindoctrineerd zijn…

  Niet de politiek moet veranderen, maar de mens. Dan verandert de politiek vanzelf wel.

  Voor mij geldt nog steeds, eerst de mens, dan pas het bedrijfsleven/economie, en pas later de politiek.

  Nu is het zo, dat de mens het slachtoffer is van zijn eigen systeem. En dan hier nog blijven volhouden, dat het allemaal goed is.

  Gert [29] reageerde op deze reactie.
  Gert [30] reageerde op deze reactie.

 23. @Rob ter Horst [28]: Wie houdt hier nu vast aan welk idee? Ik zeg helemaal niet dat het allemaal goed is. Zodra de mens geboren wordt, zal hij zijn buik willen en moeten vullen. Dat is een gegeven en heeft niets te maken met goed of slecht. En in die zin is de mens inderdaad slachtoffer. Van zijn buik. Economisch gezien krijg je wat je verdient. Ook dat is niet goed of slecht maar slechts een gegeven. Ga je niet achter eten aan dan lijd je honger. Dat de economie zo werkt bewijzen politici elke dag maar weer. Anders zouden ze niet met CAO’s komen, een hogere BTW, of milieuheffing. En al die maatregelen leiden uiteindelijk tot krimp van het BPN. Het gevoelde verschil lenen mensen en overheden dan bij. Als bankiers dan ook nog bij wet verplicht worden geld uit te lenen, kan je op de klap wachten. Maar dan niet zeggen dat het systeem niet werkt of selectief schuld gaan lopen uitdelen. Een paperclip die te vaak heen en weer wordt gebogen breekt ook een keer.

 24. @Rob ter Horst [28]: Ook ik wens vanuit de mens te vertekken overigens. Dat heb ik hierboven ook gedaan. Maar juist met het oog op diezelfde mens tracht ik het systeem te doorgronden. Voor mijn kind zoek ik ook het beste autostoeltje uit. En als we dan een systeem moeten hebben dan liever een systeem dat gedragen wordt door de mensen zelf. En niet een systeem wat ons dwingend wordt opgelegd. De mens zal zich altijd verzetten tegen dwang.

  Rob ter Horst [33] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.