Hoe maken we van deze wereld een betere wereld ? Volgens auteur Michael 450031_cover.inddStrong is stap 1: dump de politiek. Stap 2 is ondernemingslust in zowel non-profit als profit organisaties. Stap 3 is focus niet alleen op winst maar richt je bovenal op anderen.  In zijn boek Be the solution beschrijft Strong levendig hoe entrepreneurschap meer is dan alleen geld verdienen. Het is ook  het medicijn tegen pessimisme, overheidsgeloof (‘de staat lost al onze problemen op’) en zwart/wit denken (‘mensen zijn goed of fout’).

 Michael Strong schreef dit boek samen met John Mackey, ondernemer en CEO van Whole Foods. Strong en Mackey laten ons zien dat de grote wereldproblemen opgelost kunnen worden door duurzame kapitalisten (conscious capitalists). Tenminste, als de moralisten, pessimisten en bureaucraten gewoonweg op zouden donderen.

Het grote thema van het boek is om je pessimisme en je oogkleppen achter je te laten. Sociaal ondernemersschap kan de plaats innemen van de huidige verstikkende bureaucratische kliek.  Strong en Mackey schetsen een toekomst waarin het bedrijfsleven, en de individuele burger, een veel belangrijkere plaats innemen ten koste van de amorfe overheid. Al met al levert het boek een frisse kijk op ondernemersschap, niet in de laatste plaats door de bijdrage van ontwikkelingseconoom Hernando de Soto.

 “Perhaps more than ever before, young people today are motivated by the desire to make the world a better place. Unfortunately, many have little idea about how to do it, and their educational studies provide them with little direction. In contrast, this book is a road map about how we can get from where we are to where we want to be—to a more peaceful, more prosperous, and more environmentally sound world. Plus, it is exciting, uplifting, and adventurous. Indeed, it provides the recipe for a better world.”
—Dr. James Gwartney, coauthor of Economic Freedom of the World: 2007 Annual Report; Gus A. Stavros Eminent Scholar Chair at Florida State University


18 REACTIES

  1. Uitstekend! Laten we NU beginnen met stap 1.
    stap 1: dump de politiek.
    Velen van ons zullen het daarmee eens zijn. De vraag is HOE dat (veilig!) te doen.

    Brainstorm:
    a)laat de staat links liggen. Doe niets waar je onderuit kunt,
    bvb: ga niet stemmen.

    b) Wek anderen op dat ook niet te doen, met argumenten, als: http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/04/europese-verkiezingen-wilders-stemmen/#more-59568

    c) Zoek “versterking”, probeer meer bezoekers naar de vrijspreker te krijgen waar acties te coordineren zijn en tips te leren.

    d) stuur tips in voor anderen om ook te doen, of als oproep om samen met uit te voeren.

    TerrierBram [4] reageerde op deze reactie.

  2. @Hub Jongen [2]:
    Niet stemmen zet geen zoden aan de dijk. Dingen doen, met elkaar door ruilhandel bijvoorbeeld zet wel zoden aan de dijk. Het in stand houden van leven, met elkaar, zoals mensen nou al een hele tijd doen zal altijd blijven gelden.
    Je kan die ruilhandel ook voeren met een strippenkaart, ik heb zoveel kudo’s product of dienst van jou afgenomen. In ruil krijg je dezelfde kudo’s, of meer, ander product of dienst. Sluit je de belastingdienst ook meteen uit. Geld is tenslotte niet meer dan een afspraak. Een voorwaarde voor vrijheid is wel dat je afspraken kan maken, alleen de afspraken worden steeds aangepast, naar gelang de situatie er om vraagt, op een dusdanige manier dat het in stand houden van leven mogelijk blijft. Geen geld maakt je als groep ook een stuk minder interessant voor mensen die anderen met geweld staatskudo’s afhandig maken. Bezit maakt onvrij, … zeg maar.

    De meest essentiële vraag daarna is hoe je dat doet als mensen in de groep de boel weer gaan belazeren ( je kan er op wachten ). Want dat is de grond van de staatspropaganda, jullie hebben een probleem en wij lossen het op. Daar heeft de staat op dat punt wel gelijk, behalve dat zij hun belofte niet nakomen.
    Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

  3. @Libertas [3]:

    “Richt je op anderen” HOEFT niet verkeerd te zijn.
    Een ondernemer die wil verdienen moet dingen maken/leveren die anderen graag willen kopen.
    Zelfs de Nederlandse banken kwamen gisteren tot de wereldschokkende conclusie dat ze weer meer de KLANT moesten dienen.

    (Maar politici en socialisten bedoelen meestal dat jij je moet opofferen voor anderen)

    Libertas [10] reageerde op deze reactie.

  4. @TerrierBram [8]:
    In je privéleven heb je ook geen overheid. Als je bij de mediamarkt wat wil kopen is de overheid er ook niet. Waarom dan wel bij scholing, gezondheidszorg et cetera?
    Maar nogmaals, we verliezen ons vaak in “oplossingen”.
    Allemaal details.
    Wat we moeten aantonen is dat de overheid, een kleine groep gewelddadige mensen met een legitimiteit die aangemeten wordt door de steun van de massa, immoreel is.
    Als je stemt ben jij indirect een steunbetuiger van dat geweld.
    “guilty by association” noemen ze zoiets.

    TerrierBram [11] reageerde op deze reactie.
    beek [16] reageerde op deze reactie.

  5. @Hub Jongen [6]:
    Hubert,
    Dit komt mij ook zwaar over als een brainwash voor bedrijven om meer socialistisch te gaan opereren.
    Corporatistisch dus.
    Eigenbelang = Goed = In algemeen belang (Atlas in staking)

  6. @Libertas [9]:
    Volgens mij is dat aangetoond. Hoe je het ook went of keert, een alternatief zal je nodig hebben. Tenslotte zal het concept van samenwerking van mensen om hun leven meer kans en het waard maken om te leven niet verdwijnen. Het is één van de zaken geweest die ons heeft laten evolueren. Oplossingen gaan samen met structuren van die oplossing. Heb je ze allebei onder controle hoe je je nergens in te verliezen, behalve dan te beseffen dat iets niet nooit alleen een structuur is, en nooit alleen een oplossing. Zie ze als geheel, als paar en je hebt een belangrijke stap gezet in evolutie van denken, t.o.v. veel mensen.

  7. @Libertas [3]: Inderdaad een soort neo-socialisme ;-(

    Je ziet dat ook terug. Veel socialisten roepen ook dat de staat ‘slecht’ is. We moeten als libertariers niet meteen elke kritiek op de staat omarmen. Er zitten heel veel paarden van Troje bij.

  8. Ik zie absoluut niets verkeerd met de wereld zoals het was ,en momenteel is.
    Het verleden , en het feit dat we nog bestaan [mens] is een succes story zonder weerga.
    Neem nou de laatste 2000 jaar geschreven geschiedenis ,daar kan je als laatste generatie jaloers op wezen!
    De uitvindingen ,ontdekkingen ,allemaal gedaan door mensen die soms,maar niet altijd ,op het juiste moment geboren waren.
    Dat wekt jaloerse gevoelens op van de minder bedeelde [IQ] mens met ambitie.
    En in wanhoop die gevoelens verwoord in ,terug naar de basics van de grot bewoner .
    Dat zou tot gevolg hebben [alle mensen zijn goede mensen ] wij allang de kraaienmars geblazen hadden ,gelijktijdig met de dinosaurus .
    Oorlog en vrede ,dat is het software programma van de mens! en elke idioot die 1 van de 2 stopt, kan zelf het licht uit draaien.

    Libertas [15] reageerde op deze reactie.

  9. Kweet het niet. Zoals hierboven al aangegeven deed ook bij mij stap 3 de wenkbrauwen fronsen.
    Het gaat volgens mij een beetje uit van de maakbaarheid van de mens en samenleving. Maar ik kan me natuurlijk vergissen.
    Neemt niet weg dat meer sociaal ondernemerschap wel gewenst is maar of je dit kunt afdwingen??

    Misschien dat ik de afgelopen tijd te veel pessimist (of is het realist?) ben geworden 😉

  10. In plaats van moedertje staat, kan nu vadertje bedrijfsleven zorgen voor de burger. Nee. dank u. De burger eerst, dan pas de rest…

  11. @beek [16]:
    Opvoeding van de staat heeft inderdaad zijn vruchten afgeworpen.
    Gelukkig leven de meesten van ons niet meer bij papa thuis. Maar het punt “vrijwillig” haal je al aan.
    Als jij een leider nodig hebt is prima. Huur er 1 in van je eigen geld.
    Dring hem alleen niet aan de rest van ons op! thanx!

Comments are closed.