tax-dayIn Amerika hebben al veel mensen “Tax Freedom Day” gevierd, dit jaar meteen gevolgd door “Tax Protest Day”.

En die laatste dag blijkt een hevig protest te zijn dat verder gaat dan belastingen. Het is een duidelijk protest tegen Obama en alles wat uit Washington komt.
 
Frappant (?) dat op diezelfde Tax Protest dag de gouverneur van Texas zich onafhankelijk verklaart van allerlei maatregelen van de centrale regering.
Hij zegt zelfs dat Texas eventueel uit de Unie van de United States kan stappen.

Ook frappant is hoe weinig je van de Nederlandse politici en media hoort over die Texaanse verklaring    en over de Tax Freedom Day . 
Zijn ze bang dat er iemand opstaat en een dergelijke verklaring maakt ten opzichte van de EU?

Tax Freedom is de dag nadat de gemiddelde belastingbetaler zijn belasting bij elkaar gewerkt heeft. Elke cent meegerekend. Pas daarna mag je je verdiende geld houden.
Dat punt ligt voor Nederlandse werkers pas ergens in juni, en volgens sommige berekeningen nog een paar maanden later. Uiteraard afhankelijk wat je allemaal meerekent, en daarbij zie je regelmatig dat vergeten wordt BTW en gemeentelijke belastingen mee te tellen.

Wie kan/wil de Nederlandse / Belgische Belasting Vrijheids Dag voor 2009 uitrekenen?
Misschien kunnen we dan die dag ook op de een of andere manier vieren?
Dat is in Nederland jaren geleden al wel eens gedaan. Waarom niet nog eens?

9 REACTIES

 1. De meneer van het filmpje op taxfreedomday.nl, zegt nog nadrukkelijk dat btw en accijns etc er NIET in zitten en heeft het over misschien 20% “overhouden voor jezelf”. Misschien….
  Erg triest.
  Maar ik vraag me af of sales tax er bij ons in de VS ook in zit. Dat zou dan een gemiddelde moeten zijn of een geschat bedrag natuurlijk. Niet iedere staat heeft sales tax, al neem ik aan dat er vast andere belastingen zijn die dat weer “goed” maken.

 2. @Hub Jongen [3]: Hub, even heel kort door de bocht, uitgaande van de cijfers van het CBS aangaande de begroting van dit jaar:
  BBP = 621,9 miljard euro.
  Inkomsten van alle soorten belastingen = 182,2 miljard euro.

  Belastingtotaal is dus 29,3% van het BBP.

  29,3% van 365 dagen is de 107e dag.

  Gefeliciteerd, want laat dat dit jaar nu nét 17 april zijn.

  Klassiek Liberaal [6] reageerde op deze reactie.

 3. @Paul Martens [5]:
  Ik meende dat in de gehele EU de totale lastendruk op zo’n 40% ligt en dat Nederland daar net iets onder zit. Volgens mij houdt het staatje hierboven geen rekening met het feit dat er een begrotingstekort bestaat.

  De lastendruk zou in Nederland volgesn mij tussen de 35 en 40% moeten liggen. Zie ook Elsevier:
  http://www.elsevier.nl/web/Artikel/Wat-u-kwijt-bent-aan-de-fiscus-LASTENDRUK-HOEVEEL-BETAALT-U-AAN-BELASTINGEN.htm

  Tax Freedom day ligt dan tussen de 127e en de 146e dag.
  (tussen 7 mei en 26 mei)

  Paul Martens [8] reageerde op deze reactie.

 4. Op taxfreedomday.nl hebben ze het ALLEEN over inkomstenbelasting van het hoogste tarief
  In 1 van hun filmpjes zeggen ze dat ook.

  Tarief 2009 belastbaar inkomen uit werk en woning
  € 54.776 en hoger = 52 procent

  + 19 procent BTW zit je al aardig rond 70 procent belasting dat je betaald als je een beetje productief bent voor de Nederlandse samenleving.

  Dit zijn slechts 2 regels uit het o zo grote belastingwetgeving!
  Er zijn miljoenen regels meer geschreven door de overheid welke zeggen dat jij verplicht wordt om geld af te dragen aan een of andere instantie (niet alleen belastingdienst). Deze regelgeving veranderd elk jaar en is opzettelijk veel te complex gemaakt. De belastingdienst zelf heeft al meerdere malen moeten onderkennen dat ze geen informatie systeem kunnen bouwen op dit belastings gedrocht. Ze geven voornamelijk de politiek de schuld.

  Dus ik durf ook met aardige zekerheid te zeggen dat je meer dan 80% van wat je verdient uiteindelijk moet afdragen aan de overheid.
  Maar als je rekening houd met hoe fiat geld werkt en hoe onze overheid ons als onderpand misbruikt (geld uit toekomst lenen) ga ik aardig twijfelen of dit niet gewoon afgerond op 100% uitkomt.

  Over Texas, ik heb me er niet in verdiept maar ik betwijfel of ze zich echt gaan scheiden van Washington. De laatste tijd is dit DE manier om meer macht en inkomen te vergaren bij de overkoepelende machten. Er zullen wel weer een paar leuke baantjes te verloten zijn of zo…

 5. @Klassiek Liberaal [6]: Klopt waarschijnlijk wel wat je schrijft. Maar je werkt hier met “onderbuikgevoel” en dat proberen te bewijzen vergt een redelijke studie. Ben trouwens benieuwd of je overal inzage in krijgt. En waar je alle info vandaan moet halen.
  Ook in het Elsevier verhaal zitten haken en ogen. Vandaar mijn “kort door de bocht” verhaal.

  Helaas ontbreekt het me aan de tijd, vind het wel een interessant gegeven.

  Mijn streven als datum voor taxfreedomday zou zijn: 1 of 2 januari van elk jaar. 😉

Comments are closed.