de-jagerNu is dat voor politici een normale gang van zaken. Beloven maar niet doen.

En zoals ook gewoonlijk wordt de schuld omdat niet te kunnen doen afgeschoven naar anderen. (Zie onderstaand bericht.)

Nieuwe papierberg voor ondernemers.

Ondernemers dreigen vanaf de zomer te worden bedolven onder honderdduizenden enquêteformulieren van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het gaat in totaal om zo’n 750.000 formulieren per jaar, die bedrijven op straffe van een boete in moeten vullen. De informatie betreft onder meer gedetailleerde import- en export gegevens, waarmee een bierproducent, koekjesbakker of ijzergieter al snel twee werkdagen per maand kwijt is.

Op zijn beurt zal het CBS tientallen medewerkers moeten vrijmaken of aantrekken om de papierberg te verwerken.

Het enquêtespook is een onbedoeld gevolg van de handreiking die staatssecretaris de Jager (Financiën) naar ondernemers doet om per 1 juli niet langer maandelijks, maar ook per kwartaal BTW-aangifte te mogen doen. Dit zou meer financiële armslag moeten geven, maar er zit een addertje onder het gras.

Het CBS is namelijk afhankelijk van die maandelijkse BTW-cijfers voor de verplichte informatiestroom aan de Europese Unie. Als dat stopt, zo bevestigde een CBS-woordvoerder, zitten voor de statistici niet anders op dan ” ouderwets” elke maand bedrijven rechtstreeks te benaderen.

Tot zover de media.

Hier ziet u weer een van de vele voordelen om lid te mogen zijn van de Europese Unie.

Een Europese Unie die zegt het vrije verkeer van goederen en diensten en mensen binnen de aangesloten landen hoog in het vaandel te hebben. Vrij betekent onder andere: onbelemmerd, zonder toezicht. (Volgens het woordenboek.)

Voor de Europese Unie betekent vrij dus: u mag exporteren of importeren, maar wij willen precies weten wat u allemaal doet.

Zoiets als, u bent vrij om te gaan en staan waar u wilt, maar we willen precies weten waar u te allen tijde bent. Hoe vrij bent u dan nog?

Wat zou er gebeuren als de Europese Unie deze gegevens niet zou krijgen?

Houdt ze dan op te bestaan?

Of is deze regeling in het leven geroepen om zoveel mogelijk ambtenaren een bezigheidstherapie te verschaffen?

Misschien zijn deze gegevens leuk voor statistici, maar heeft geen toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven. Integendeel het gaat het bedrijfsleven extra geld (als onbezoldigd ambtenaar) kosten.

Hieruit blijkt ook de afhankelijkheid van de Nederlandse regering ten opzichte van de Europese Unie.

Maar de Jager zal de meest simpele oplossing nooit durven uitspreken.

Namelijk; dan krijg je (de Europese Unie) de gegevens toch niet.

8 REACTIES

 1. Wat is trouwens het nut van invullen van enqueteformulieren terwijl het CBS toch alleen maar achterhaalde of gemanipuleerde statistieken over ons uitstrooit?
  Gisteren ook nog een vraaggesprek gezien met die plofkop de Jager over de prive gereden kilometers voor zakelijk verkeer.
  Je mag niet meer dan 500 km met zo’n wagen privé rijden.
  En vervolgens moeten er weer allerlei speurdertjes de weg op om te kijken of je niet meer kilometertjes gaat maken. Wat denken die daar nou daar in Den Haag?
  Wie maakt er nou een dergelijke totaal idiote regel??

  M. van den Heuvel [2] reageerde op deze reactie.

 2. @GB [1]:

  In ieder geval geen hardwerkende burger, want die heeft geen tijd om deze onzin te bedenken.

  We zouden met z’n allen de handdoek in de ring moeten gooien.
  Ik heb het al een tijdje geleden gezegd, om allemaal radicaal te stoppen met arbeid te verrichten.

  Zolang wij hen als Schapen volgen, zal er niets veranderen en word het alleen maar erger.

 3. Misschien is het handig om een paar tips te geven, of links van websites te plaatsen, over hoe je als ondernemer het CBS en EU -volkomen legaal en binnen de grenzen van de wet- van desinformatie kan voorzien via deze formulieren. Je bent misschien wel verplicht om deze in te vullen, kan men je verplichten over het hoe? Wat is uberhaupt het nut van dit CBS?

  Maik [7] reageerde op deze reactie.

 4. Indien mogelijk een leuke truc, die ik altijd uithaal met “onschuldige” enquetes: complete nonsens invullen.
  Bij normale enquetes vul ik de meest extreme of op mijn situatie meest tegengestelde antwoorden in (12 kinderen, vierde huwelijk dus barstend van de alimentatie, belachelijk hoog of juist laag inkomen invullen, afijn, u kent de vragen en antwoorden wel).

  Aangezien de overheid ons ook flink belazert met cijfers en informatie of deze achterhoudt, kunnen wij dat toch ook bij het CBS doen? Heeft het CBS trouwens de macht om boetes op te leggen in dergelijke gevallen?

 5. @HoerenSloep [5]: Een kwestie van geluk hebben. Ik werd vier jaar lang bezocht door zo’n dwaas van het CBS. een uur lang hield hij mij van mijn werk en beantwoordde mijn protesten, dat ik hier geen tijd voor had, fijntjes met de mededeling dat niet meedoen aan de enquette een economisch delict was.Deze man kwam trouwens onaangekondigd zonder afspraak binnen lopen (winkel) en had geen enkele boodschap aan mijn bezigheden. Mijn bedrijf(je) was uitgekozen om verplicht gegevens te verschaffen aan deze club.
  BTW aangifte heb ik trouwens altijd per kwartaal ‘mogen’ doen.

 6. Ik weiger om ondernemer in NL te zijn,papierwinkel je moet lid van de KvK zijn een incompetente baantjes machine voor oud wethouders, je moet al belasting betalen voor je wat verdiend en men/de staat is tegen je omdat je ‘kapitalist’ben en ‘winst’ wil maken.(schande hoe durf je )
  Overweeg wel om als ‘buitenlandse ondernemer’ een vestiging te openen want dan wordt je in de watten gelegd,ze zijn dus krankzinnig,maar er zijn voordelen als je het slim speelt.
  Dat wordt dan gerund door een niet Nederlander, ik blijf buiten zicht want dan worden ze weer jaloers .
  Zolang je in Nederland zegt op de vraag hoe het gaat:”moeilijk, valt niet mee, de crisis raakt me, ach,ach wat een getop,had ik maar doorgeleerd voor postbode”ben je gezien, je moet dus lijden, buffelen of zeggen dat je dat doet.

Comments are closed.