Toen de Apartheid vijftien jaar geleden afgeschaft werd, haalde De zumaBeschaafde Wereld opgelucht adem. Het ANC kreeg carte-blanche en voortaan kwam er alleen maar goed nieuws uit Zuid-Afrika. Dit ANC brengt ons nu Jacob Zuma. Een Zulu met vier vrouwen en 783 aanklachten wegens corruptie aan zijn broek (?).  Mr. Zuma werd lid van de Communistische Partij in 1962 en heeft een duister verleden als de gevreesde Intelligence Chief in de meedogenloze gewapende vleugel van de ANC, Spear of the Nation. Hij kreeg militaire training in de Sovjet Unie in 1978.

Onder leiding van Jacob Zuma zal Zuid-Afrika verder afglijden naar de wetloze kleptocratie die het nu in feite al is.  De Zuid-Afrikaanse staatskas is bij lange na niet genoeg voor al zijn verkiezingsbeloftes. Zuma, met zijn historie van geweld en omkoping, kan overgaan op de Mugabe-methode (onteigening van blanke boeren) om het stemvee tevreden te houden.

Het ANC heeft met verve de rol van het voormalige Apartheidsregime overgenomen. De corruptie neemt hand over hand toe, er is grote staatsinvloed op bijna ieder aspect van het publieke en priveleven en de politieke macht is en blijft in handen van een elite middels een officiele alles omvattende ideologie en propaganda. De overheid controleert de media en er is een wijdverspreid gebruik van terreur en het (oogluikend) toestaan van straatgeweld.

Toch is er ook sprake van hoop in het land dat in rap tempo Zimbabwe achterna lijkt te gaan. Bijvoorbeeld de organisatie who funds who die de geldstromen naar de politieke partijen onderzoekt en openbaart. Verder zijn er de nodige kritische geluiden van vroegere anti Apartheidsactivisten als de dichter Breyten Breytenbach en bisschop Desmond Tutu. Ook het libertarisme is actief in bijvoorbeeld de Real Freedom Movement.

 Zuma’s favouriete strijdlied ‘Bring me my machinegun’ is precies dat wat Zuid-Afrika nu niet nodig heeft. ‘Bring me freedom and free me of corruption’ is een passender 2009 versie.

27 REACTIES

 1. He? Problemen in Zuid Afrika? Maar Nelson Mandela kan zo leuk dansen en is zo goed bevriend met Wim Kok en Ruud Gullit?

 2. De foto van Zuma in het lead article geeft de ware potentie weer van de Afrikaan als hij op zichzelf is teruggeworpen. De Zuid-Afrikaanse staat/samenleving met zijn overheid, politie, universiteiten, industrie, gezondheidszorg, electriciteitsvoorziening, infrastructuur van wegen, media, telecom, enz., enz. is een schepping van de blanke nazaten van de Boeren, niet van de Afrikaan. Al deze scheppingen zijn hem wezensvreemd en zelfs het instandhouden ervan is al te veel gevraagd. De enige reden dat Zimbabwe al veel verder is weggezakt dan SA is omdat de blanken daar al veel eerder onttroond en verjaagd waren (vnmlk door morele druk van westers links). Maar uiteindelijk zal ook SA in hetzelfde moeras wegzinken. De infrastructuur zal verkruimelen, de blanken wegvluchten naar het noordelijk halfrond en de duikvlucht zal pas dan ophouden als de Afrikaan weer woont in zijn kraal, net zoals 500 jaar geleden toen de eerste europese zeilschepen opdoken aan de horizon. Vanaf dan zal de Afrikaan niet langer meer worden geconfronteerd met het vernederende besef van zijn eigen onvermogen als de gehate blanke (hetzij als ‘rechtse’ kolonisator, hetzij als linkse do-gooder a la Willy Brand) is opgelazerd naar zijn eigen territorium.

  Er is geen andere vorm van geluk dan die te kunnen leven naar de eigen potenties en maatstaven zonder dat die van buiten af opgelegd worden.

  beek [6] reageerde op deze reactie.
  Hugo J. van Reijen [19] reageerde op deze reactie.

 3. Problemen in Zuid Afrika. Problemen in Afrika. Afrikaanse autochtone leiders hebben een speciaal talent om er een grote corrupte klerezooi van te maken. Tot nu toe was men ooit in Burkina Faso op de goede weg. Maar die leider moest natuurlijk weer neergeknald worden, op aangeven van zijn beste vriend. Die de huidige machthebber is. Prompt steekt de corruptie weer de kop op.

  Zuid Afrika gaat naar de klote. Aids, corruptie, beloftes die niet waar gemaakt kunnen worden zullen belangrijke oorzaken zijn.
  Bon Vivant [10] reageerde op deze reactie.

 4. Er was een prachtig huis gebouwd, daar, in die Kaap de Goede Hoop.
  Zoeloes bekeken het met afgunst.
  Nu hebben zij de woning gekraakt, de bouwers weggejaagd, en zijn begonnen aan het volledig uitwonen ven het huis, en het feestvierend potverteren van alle luxe die zij konden aantreffen.
  Deze communistische Zoeloe met z’n westerse gympen, gaat helpen bij het uitwonen.

 5. @TerrierDuh [5]:
  Ik weet het.. ik heb er gewoond. Ik vraag me alleen of of deze verkiezingsuitslag een trigger wordt….de tijd zal het uitwijzen.

 6. @beek [6]:

  “Klinkt als een warm pleidooi voor het Zionisme.”

  Het verband met mijn postje ontgaat me, maar ik ben inderdaad een ‘zionist’, dwz ik gun ieder volk, dus ook de Joden, het genot van een eigen thuisland. Uiteindelijk zijn mensen het gelukkigst onder hun eigen soort, al moeten sommigen daarvoor een groot deel van hun leven ver van huis zijn (zoals ik) om daar achter te komen. Het antisemitisme is volledig en al te wijten aan de onnatuurlijke omstandigheid dat een erg intelligent zwerfvolk overal een net iets te dikke vinger in de pap kreeg, waardoor de dommere maar numeriek sterkere locals de neiging kregen om er op los te slaan ten einde de machtsbalans weer meer in hun richting te doen omslaan.

  Het punt alleen is dat Israel niet de meest slimme keuze was. Niet dat er ueberhaupt zoveel keuze was. De niet al te domme Duitsers konden ook aanvankelijk niets beters verzinnen dan Madagaskar.

  Mijn welwillende oplossing zou luiden: Upstate New York; de meeste Joden buiten Israel wonen sowieso al in New York, dus een stevige demografische basis is er al. Bovendien is het grondgebied aanmerkelijk vruchtbaarder dan Israel. Het is nu alleen een kwestie van afwachten tot de onvermijdelijke balkanisering van Amerika gaat inzetten en om vervolgens dan een landgrab uit te voeren. Overigens zullen de meeste Joden er ook in de toekomst de voorkeur aan geven te verwijlen onder de Europeanen, aangezien daar toch de beste levensstijl te realiseren is. Waarom krassen op een viool in de Kibbutz als je topadvocaat kunt zijn in Nederland?

  (beetje off-topic maar beek begon erover)
  beek [11] reageerde op deze reactie.

 7. @TerrierDuh [3]:

  Er was een poosje geleden een mooie docu (notabene van de politiek zeer correcte Louis Theroux / BBC) over ‘sociale woningbouw’ in Johannesburg. Dwz: bendes ‘kraken’ flatgebouwen en ‘innen’ voortaan de huur en toewijzing van deze flats. Waar vervolgens geen water of stroom meer is en de bewoners wonen als in moderne grotten waar je alleen veilig door het trappenhuis kan lopen met een fakkel en een AK-47 in je handen. Trieste bende daar.

 8. @Ron Paul Fan [9]:

  Het verband was de laatste alinea.
  Eigen volk, eigen cultuur, eigen grondgebied, eigen gemeenschappelijkheden, eigen ‘soort’.
  Hoewel die Nederlanders in Zuid Afrika ‘vreemde elementen’ waren, hebben zij daar toch een welvarend land kunnen opbouwen.

  Gek genoeg waren het nu de linksen, die vonden dat de ‘eigen’ bevolking de grootste vinger in de pap moest hebben, hoewel die ‘eigen’ volkeren voornamelijk op de tot stand gebrachte vleespotten van Zuid-Afrika waren af gekomen.

  beek [12] reageerde op deze reactie.

 9. @beek [11]:

  En plotseling herinner ik mij waardoor ik op Vrijspreker terecht kwam.
  Dat waren Engelse verslagen uit Zuid Afrika, geschreven door iemand die daar woonde.
  Die beschreef al een boel ellende, na de machtsovername door het ANC.
  Dat was interessant, want daar las of hoorde je in ‘de’ media helemaal niets over. Hoewel het te verwachten was, want dat ANC was niet een toonbeeld van goed gedrag.
  In die media was het hosanna voor het ANC wat de klok sloeg, en zo’n authentiek persoonlijk ooggetuigeverslag uit Zuid Afrika was toen beslist de moeite waard.
  Zoals we later een elisabeth hadden, die ooggetuige was van de ontwikkelingen in Zimbabwe.
  Ook hoogst interessant.
  Dat linkse volk maakt voornamelijk kapot, dat blijkt elke keer weer.
  Die hypoteekellende in Amerika, komt ook voort uit een socialistische koker.

  Bon Vivant [13] reageerde op deze reactie.

 10. @beek [12]:

  Het linkse volk heeft het in mijn ogen voorzien op niets minder dan de Westerse beschaving. Deze moet kapot want is zogenaamd slecht en oneerlijk. Toegegeven, het project begint aardig te slagen.

  Als al die andere wereldbewoners ‘onze’ cultuur zo abject vinden, waarom gebruiken zij dan nog auto’s, electriciteit, vliegtuigen, telefonie, computers, medische ontdekkingen, enz. enz. enz. en niet te vergeten moderne wapens? Allemaal zaken die in het Westen zijn uitgevonden.

  Als allah, shiva, buddha, jehova en al die andere goden die het zogenaamd zo goed voorhebben met hun uitverkorenen het hadden gewild dan hadden zij deze uitvindingen wel tevoorschijn getoverd.
  beek [14] reageerde op deze reactie.

 11. @Bon Vivant [13]:

  Precies. Moet je eens zien hoe APETROTS, als een aap met zeven staarten, zo’n Marokkaans figuur in Den Haag rondrijdt in z’n BMW cabrio.
  Hij waant zich een god in Holland, met z’n Duitse zeer westerse product.
  En waar laten doodzieke islamisten zich liefst opereren?
  In Amerika. Dus.
  Wat die zwijnen produceren: die islamisten lusten er wel pap van, evenals die linksen trouwens.

 12. Meten met twee maten is altijd ondoenlijk, maar wie proberen het steeds weer? Juist, lieden die helemaal niet willen meten, maar alleen willen klaarkomen, liefst op andermans kosten!

 13. http://www.youtube.com/watch?v=A0DvNCsKM88

  Aan deze doodenge video kun je Buchanan’s waarheid nog eens bevestigd zien dat The West is Dying en dat America nog maar een paar jaar heeft.

  http://www.amazon.com/Death-West-Populations-Immigrant-Civilization/dp/0312285485

  Rhodesie is verwoest, Zuid-Afrika is verwoest, aanstonds gaat Amerika balkaniseren en blijft Europa over als de laatste snel smeltende witte ijsschots. En als de beekjes en de BoKjes van deze wereld vrij spel krijgen wordt deze laatste hemel op aarde ook nog vernietigd.

  Spy-Nose [17] reageerde op deze reactie.

 14. @Spy-Nose [17]:

  “Hoe zit dat met Europeanen, die hun continent overspoeld zien?”

  Ondanks dat Europa nog steeds blanker is dan Amerika ooit geweest is, zijn er in Europa overal kernen van geinstitutionaliseerd verzet: Fortuyn, Wilders, VB, FN, BNP, enz. In elk europees land is er wel wat. In Amerika, dat al veel verder heen is, is daarvan nog geen spoor te bekennen. Als daar ene president Clinton een opgewekte redevoering houdt met als kernboodschap dat de blanken over een jaar of 10-20 minderheidsstatus zullen bereiken, zal die zaal vol met blanken opgewekt staan te klappen en te juichen over dat perspectief. Dat zie ik hier niet zo snel gebeuren.

  Spy-Nose [20] reageerde op deze reactie.

 15. @Ron Paul Fan [2]:

  Het was duidelijk dat dit zou gaan gebeuren en helaas zijn wij nog niet aan het eind.

  Ik ken blanke personen in Zuid Afrika, die een optimistischer visie koesteren, maar ik denk niet dat zij het bij het rechte eind hebben.

  Overigens wil ik hier ten sterkste waarschuwen tegen het inchecken van alle niet hardschalige bagage vanuit , naar en via Zuid Afrika.

  Hugo van Reijen

 16. @Spy-Nose [22]:

  “Ik houd een burgeroorlog voor steeds minder onwaarschijnlijk. En dan druk ik me heel voorzichtig uit.”

  Een ding lijkt me vrijwel zeker: verdere economische ineenstorting in de VS met daaropvolgende hyperinflatie. Gevolg: in het buitenland accepteert niemand meer dollars voor betalingen. De wereldhandel, zeker de amerikaanse handel, komt vrijwel tot stilstand. De interne spanningen in de VS nemen sterk toe (de laatste tea parties vormden daar al een zwakke afschaduwing van).

  Van daaruit is zijn er een paar scenario’s denkbaar:

  1) Het systeem wordt steeds totalitairder, wat niet onaannemelijk is gezien ‘het type mens’ wat het nu in Washington voor het zeggen heeft; mogelijk organiseren ze een tweede (nucleaire) false flag aanslag ten einde de transformatie naar een 2de Sovjet-Unie te rechtvaardigen. Vervolgens worden er mbv de media schuldigen gezocht, vooral in het buitenland. De verleiding voor de amerikaanse leiding om een oorlog te provoceren ten einde af te leiden van binnenlandse problemen, zal steeds groter worden. Remmingen op dat scenario zijn er natuurlijk ook, omdat daarmee wel een bijltjesdag wordt geprovoceerd voor als het fout gaat.

  2) De tegenkrachten krijgen de overhand, zeg maar de isolationalisten, de Ron Paul-achtigen. Zij raken kwaad over het uit de hand lopen van het budget (tea party van vorige week ging daarover) en eisen een ontmanteling van het geldverslindende empire, wat toch alleen maar een pet-project is van Washington.

  Op JREF schreef ik daarover:

  Ron Paul thinks that the coming demise of the dollar will be the trigger of secession movements. I think that the denouement of 9/11 will give extra fuel to propel that process.

  It’s obvious that Ron Paul doesn’t like my ‘Jeltzin style take-over of Washington’ I had in store for him and choses the other possible route to abandon the FED, the FedGov and the empire: secession. The next step will be that some of the seceeding states will regroup and erect a new American Union based on the old constitution of the Founding Fathers and libertarian principles. A sort of revival of the failed America First movement of the pre-war era. States that for demographic reasons have no particular affiliation with these kind of principles (Alabama, Atzlan south-west and others) will not follow, or allowed in for that matter. The consequence of this process will be ‘segregational migrations’ between the European north and the American/African south.

  Dus om je vraag te beantwoorden: ik denk dat het proces van secessie en her-federalisering een mogelijkheid zou kunnen zijn om een geweldadige confrontatie tussen de diverse bevolkingsgroepen te voorkomen en tegelijk Washington kwijt te raken. Want reken maar dat de spanningen gaan toenemen. Alle verschillen werden totnutoe weggekocht uit de overtollige middelen van een voortdurend expanderende economie (net als in Europa) en affirmative action (anti-blanke discriminatie). Dat gaat nu afgelopen zijn, dwz het afkopen van de spanningen bij gebrek aan federale middelen. Die tea parties waren vrijwel uitsluitend blank en die zouden wel eens kunnen gaan dienen als embryonale verzets- en afscheidings-bewegingen.

  Spy-Nose [24] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Paul Fan [23]:
  “Van daaruit is zijn er een paar scenario’s denkbaar…”

  Als de demise van de USD een secessie tot gevolg heeft, zal de Federale regering inderdaad wel weer een oorlog beginnen, maar -ik denk- niet tegen Rusland, waarmee de relatie tamelijk genormaliseerd is. Eerder m.i. tegen Taliban/Pakistan of Iran, ondanks de toenaderingspoging van Obama.

  Het Zuiden zal zich afscheiden, maar de Atzlan zullen niet stil blijven zitten. Die zullen van de onrust gebruik maken en in opstand komen. Migratie van Euro-Americans naar het Noorden zie ik nog niet gebeuren.

 18. Ik zit nu in Zuid Afrika. Het is een prachtig land met veel mooie mensen. Maar de geschiedenis van apartheid speelt hier een grote rol. Ik denk dat–door een groep zo achter gesteld te hebben tijdens die tijd, en ze zo onrechtmatig te hebben behandeld–er een moeilijke situatie is ontstaan. Met name criminaliteit is hier echt veel te hoog.

  Dankzij Mandela en de zijnen, is de situatie nog lang niet zo explosief is als het ook had gekund, en zie ik hier veel positief ingestelde mensen. Ook in de townships waar ik ben geweest en met de bewoners heb gesproken.

  Maar er wordt hier te veel beloofd door op macht beluste politici aan een te grote groep arme zwarten. Daarentegen zou gezegd moeten worden, jullie zijn de eerste generatie van een nieuw land. Jullie zullen moeten zwoegen voor de toekomst van jullie kinderen, en deze zullen het dan beter hebben. Maar in de huidige grondwet staat dat het een recht is een huis te bezitten, recht is dat je altijd te eten hebt, er recht is op gezondheidszorg, recht op scholing. Hoewel ik ze dat allemaal echt enorm gun, kan het hier gewoon niet. Kinderen moeten naar school terwijl hun familie niks te eten heeft. En die school is zwaar ondermaats omdat er geen leraren zijn. De openbare ziekenhuizen hebben wachtrijen van dagen tot weken voordat je een arts ziet, in die townships wonen er talloze in krotten en noem maar op. Om voorruit te gaan moet er gewerkt/geproduceerd worden, net zoals onze ouders al die rechten niet hadden en het moesten doen met mindere baantjes. Net zoals in veel andere landen die nu wel een aanzienlijk betere welvaart kennen.

  Maar–en ik kan er naast zitten want zo goed ken ik dit land helemaal niet–volgens mij is de tendens is hier een beetje van, die rotblanken, ze hebben ons van alles misdaan dus daar ga ik niet hard voor werken. Ik heb toch recht op al die dingen, dat staat in de grondwet, dus geef het me maar. En de blanken zien de verloedering en de criminaliteit, en het overmatige socialisme en belastingdruk. En dat werkt ook niet positief in hun gevoel tov de zwarte Zuid Afrikanen.

  Hoe zal het gaan, toch opwaarts? Fingers crossed.

  beek [27] reageerde op deze reactie.

 19. Overigens, ik heb veel ZA zwarten gesproken die echt strijden voor hun toekomst en hun kinderen door keihard te werken. En ook die al rijk zijn en leven met alle luxe van de wereld. Dus dit ter nuancering van de laatste alinea van mijn bovenstaande tekst. Ik ben hier ook gewoon als toerist, en vooral bezig gehouden met sight-seeing, desondanks is politiek en dergelijke hier elke dag wel een onderwerp.

 20. @Pieter [25]:

  Typisch voor links (ANC is links): heel veel rechten uitdelen, en maar niet begrijpen dat voor al die voorzieningen eerst hard gewerkt moet worden, om daarmee geld te verdienen, dat vervolgens kan worden belast ten bate van die linkse speeltjes.
  Links doet werkelijk alsof de financien van de bomen geplukt kunnen worden.

Comments are closed.