Binnenkort  zal  hopelijk voor publicatie gereed zijn de bijbelstudie van Paul Martens, waarin op  overzichtelijke wijze uit de   bibledoeken zal worden gedaan welke  verschrikkingen  de bijbel   bevat.

Het belang van een dergelijke publicatie is groot.  Hopelijk zal er in iedere boekwinkel, van Yerseke  to Finsterwolde en van Valkenburg tot   Terschelling een stapel  van deze boeken naast de kassa komen te liggen, opdat het ieder gegeven zal zijn, de inhoud tot zich te nemen en te verwerken.

De bijbel is echter niet het enige boek dat verschrikkingen bevat. Deze zijn ook te vinden in de koran en wellicht in de boeken verspreid door andere godsdiensten, waarmee ik minder bekend ben.

De ontkerstening van Nederland gaat verder en de islamisering van Nederland rukt op.  Het marktaandeel van de islam is groeiende  en ergens tussen   2030 en 2040 zullen  marktverschuivingen wellicht leiden tot een situatie waarin  de islam over  verreweg het grootste marktaandeel op de religieuze markt beschikt.  

De tijd zal komen dat  fraai in elkaar overvloeiende koepels van moskeeën in het landschap vrijelijk om de aandacht van  wandelaars, fiertsers en automobilisten zullen concurreren met  hopelijk immer van  bliksemafleiders voorziene kerktorens  die de toorn gods  kunnen afwenden van  de gelovigen en de  godshuizen waarin zij zich bevinden.

Het lijkt daarom van belang  dat de studie van Paul Martens niet alleen inzicht zal verschaffen in de verschrikkingen van  de bijbel , maar ook in die van de koran en eventuele publicaties van andere marktpartijen.

Door middel van een trefwoordenregister kan dan worden verwezen naar hetgeen  verschillende godsdiensten over  verschillende onderwerpen hebben te zeggen.

Inzonderlijk  in een land als Nederland, waar zich de kennis over andere godsdiensten en culturen op een bedroevend laag  niveau bevindt, zal de publicatie in belangrijke mate kunnen bijdragen tot het verschaffen van inzicht bij hen, die met de materie onvoldoende bekend zijn en aan het verdiepen van  inzicht bij diegenen die er naar uitzien  zich verder te oriënteren.

Dit is in het bijzonder van belang voor moslims die , nog veel meer dan christenen, discussies over het geloof uit de weg plegen te gaan en al hetgeen opgediend wordt, als zoete koek  consumeren.

Ik zie daarom met meer dan gewone  belangstelling de publicatie van Paul Martens tegemoet  en wens hem veel succes.

Hugo van Reijen

55 REACTIES

 1. over eenzijdigheid gesproken! Het atheisme is ook een levensovertuiging, die agressief de strijd aan gaat met anders denkende! Wij hebben kunnen zien wat deze overtuiging heeft kunnen aanrichten, waarneer het absolute macht bezit. Onderzoek de geschiedenis van o.a. de communistische landen, waar men verlost was van de ‘verderfelijke’ traditionele religies.

  Zou het probleem niet in de mens zelf liggen?

  Spy-Nose [2] reageerde op deze reactie.
  Ploppetou [4] reageerde op deze reactie.

 2. Zo Hugo, je hebt de smaak te pakken?

  Een heel artikeltje, vet gedrukt nog wel en de verwachtingen nogal hoog gesteld, zonder dat je mijn studie gelezen hebt.

  Nu maar hopen, dat ik die verwachtingen waar maak, toch?

  En erg toepasselijk, de advertenties naast dit artikel.

  Hugo J. van Reijen [9] reageerde op deze reactie.

 3. @Géza [1]:

  Mij dunkt dat daarom het libertarisme een zeer goed alternatief is voor alle onderdrukte volkeren. Weg met overtuigingen die dwingen of de mens en zijn geest aan banden legt, het wordt tijd om alle ballast af te werpen en op te komen voor jezelf.
  En ‘alternatief’ vind ik persoonlijk nog een understatement.
  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Spy-Nose [7]: Mensen van de Vrijspreker, de vorige twee commentaren zijn nu door WP Hashcash verwijderd. Ik heb niet de hele dag om te reageren. Zit er ergens een “bug” in of zo?

  Nou, Spy-Nose, voor de derde en laatste maal een poging om jou te beantwoorden:
  Als je je geroepen voelt: ik zie jouw beoordelingen van die boeken met interesse tegemoet. 😉

  Hoewel ik zelf best interesse heb om die Koran ook eens onder de loep te nemen. Maar eerst afwachten hoe mijn “studie” van de bijbel ontvangen wordt.
  Daarna is er nog een project dat ik voor/via de Vrijspreker aan het uitdiepen ben. Waarvan binnen enkele weken de eerste artikelen zullen verschijnen.

  De Koran? Misschien over een tijdje…
  Die andere boeken? Die laat ik graag aan jou over.

  Spy-Nose [27] reageerde op deze reactie.

 5. persoonlijk vind ik zoeen studie op het moment zinloos aangezien de bijbel niet letterlijk genomen word door christenen.
  de boodschap die tegenwoordig door het christendom word gebracht is voornamelijk 1 van verdraagzaamheid en naastenliefde.(al zijn er wel uitschuivers zoals condoomverbod en dergelijke)
  de koran word daarintegen door moslims wel letterlijk genomen en de boodschap die door de islam word uitgedragen is 1 van haat, oorlog, geweld, enz…
  een koranstudie is dus niet alleen wenselijk, ze is ook noodzakelijk.
  een bijbelstudie is op dit moment overbodig.
  dus als je echt een nuttige bijdrage wil leveren, verdiep je dan in de koran.
  (ps ben zelf atheist)

  Paul Martens [14] reageerde op deze reactie.

 6. De Bijble laat zich moeilijk bestrijden – God waakt over zijn woord.
  Het is al eeuwenlang geprobeerd – en niet gelukt – en deze man zal het ook niet lukken.
  Het is waar de goddelozen hebben het vandaag voor het zeggen – en men ziet het resultaat – een goddeloosland. Van Godlos, een ieder doet wat goed is in zijn/haar ogen – wat een puinhoop!
  Een land die langzaam maar zeker volloopt met omkruid uit de derdewerld. Er komt een dag dat men zal gaan verlangen naar ons christelijk verleden.

  TerrierDuh [12] reageerde op deze reactie.
  IIS [13] reageerde op deze reactie.
  Paul Martens [15] reageerde op deze reactie.

 7. @Kolonel G.J. van Loon [11]:
  Ja precies, en al de mensen die hun eigen taal niet eens meer kunnen schrijven. Wij worden overspoeld met mensen die niet begrijpen dat woord combinaties zoals inhoudelijke informatie klink klare onzin is. Of een zinsbouw die als het ware uit de koker komt van een dronken aardbei. Nee, de ene trol is de andere niet, dat is wel duidelijk.

  beek [26] reageerde op deze reactie.

 8. @Kolonel G.J. van Loon [11]:

  De bijbel, de koran of talmoed moeten niet worden bestreden, maar die huichelachtige kliek die achter deze onzin boeken, die vol staan met tot slaaf makende verzinsels, aan hobbelen…en die ons ‘goddelozen’ vertellen hoe te leven en zelfs hoe te vernietigen. Ik wens deze door god gezonden overbetaalde ambtenaar veel succes met het beschermen van de mensheid en als het niet meer gaat dan kun je er altijd nog een bom opgooien. Waarom nuken jullie de hele hap niet, jullie zakken patat met slappe frietjes, dan hebben we dat gezeik ook weer gehad i.p.v. er constant als debielen om heen te blijven draaien, want vroeg of laat moet het toch gebeuren…iets met de wil van god of zo!?…Laat de nieuwe Waterloo maar komen en de boeken in gaan als de grootste mislukking in de menselijke geschiedenis. Want dat zal het uiteindelijk worden. Proost, en dat een Arabier je kloten om zijn nek mag dragen.

 9. @mark [10]: Weet je zeker, wat je daar schrijft? Ik heb al gesprekken gehad met aanhangers van bepaalde christelijke stromingen, die de bijbel dus wél op de letter volgen.
  Ook de sekte van jehova’s getuigen (met wereldwijd 6 miljoen volgelingen) geloven de bijbel een aardig eindje op de letter.
  Het gaat zo ver, dat ik tijdens een gesprek vroeg: “Dus jullie geloven, dat de zee open splijt, de goeierikken erdoor kunnen en de slechterikken in de val van het dichtklappende water terecht komen?” Antwoord was, dat er inderdaad natuurverschijnselen/draaikolken bestaan, waarbij de bodem van de zee droog komt te vallen.

  Verder streven veel mensen naar een absolute scheiding van kerk en staat. Om dit te bewerkstelligen, is één van mijn pogingen het aantonen dat goden niet bestaan en dat de “leer” die men aanhangt verderfelijk is.

  Daarnaast, of eigenlijk bovenal, heeft het ook met moraal te maken. Net zoals in de maatschappij, wordt ons ook in de kerk een valse moraal opgelegd.

  Dus mijns inziens gaat het verder dan alleen maar wel of niet letterlijk nemen van de bijbel.

  Je hebt daarnaast misschien wel gelijk, wat de Koran betreft.

  beek [23] reageerde op deze reactie.
  mark [45] reageerde op deze reactie.

 10. @Kolonel G.J. van Loon [11]: De bijbel op zich hoeft niet bestreden te worden, net zo min als de koran of welk boek dan ook.

  Wat bestreden moet worden is het feit, dat aanhangers van welke religie of sekte dan ook, hun invloed uitoefenen op anderen. Of die invloed nu bestaat uit politieke (en religieus getinte) partijen, agressie van volgelingen van andere geloven, kan me niet schelen.

  Ik ben overtuigd atheïst, maar zal niemand uit de kerk slepen om het ook te worden. Iedereen mag zijn hobby kiezen, zo lang hij anderen er niet mee belast. Iedereen mag boeken lezen en geloven wat er staat (zoals kinderen ook geloven, dat Jip en Janneke bestaan), maar niet opdringen aan anderen.

  Is dat nu zo moeilijk te begrijpen? Zijn er nu nog zoveel collectivisten, die zelfs religie aangrijpen om maar collectivistische macht te prediken?

  Als je reageert, regaeer dan met rationele argumenten. Niet met teksten als “god’s woord”. Rationeel gezien bestaat god niet, dus is er ook geen “god’s woord”. Dus gewoon als volwassen mensen over echte onderwerpen discussiëren, onderwerpen die bestaan.

  TerrierDuh [16] reageerde op deze reactie.

 11. Nja,

  De bronnen waar over Paul Martens blijkbaar beschikt zijn de Thora en de Talmoed in het Hebreeuws, de Koran en de Hadith in het Arabisch en het Nieuwe Testament in het Grieks.

  Humor?

  Doe eens onderzoek naar de bron van dit soort “verhalen”, bijv. Ises Osires en Horus.

  Paul Martens [19] reageerde op deze reactie.

 12. @jetze [17]: Deze reactie begrijp ik niet helemaal, zou u zich nader willen verklaren?

  Voor mijn bijbelstudie baseer ik me op de officiële Statenvertaling van het oude en nieuwe testament.
  Ik heb niet aangegeven, dat ik over al die andere boeken beschik.

  En waar ligt de humor precies? Dat ik niet bijvoorbeeld vloeiend Hebreeuws zou kunnen lezen, of Arabisch? Zijn dat uw aannames? Of oordeelt u niet te snel? Denkt u dat er in Nederland geen mensen zijn die meerdere talen en geschriften vloeiend beheersen? Misschien is “Paul Martens” mijn schrijversnaam en heet ik Mohammed Abdul en heb ik jaren in Griekenland gewerkt?
  Kent u mij?

  Ik beweer overigens niet kundig te zijn in die 2 talen, maar u veronderstelt dat schijnbaar al vanaf het begin. Dat vind ik een beetje vreemd en zie uw uitleg gaarne tegemoet.

 13. @Hugo J. van Reijen [9]:

  Hugo doet alsof hij iets nieuws aankondigt.
  iets dat nog nooit vertoond is.
  Maar de verschrikkingen in de bijbel zijn al eeuwen voor iedereen vrij te lezen.
  In elke boekhandel kan men bijbels kopen, te kust en te keur! En hoogst persoonlijk over die verschrikkingen lezen.
  In alle vrijheid.
  Hotelkamers hebben Hugo vele malen die mogelijkheid geboden het allemaal hoogst persoonlijk te lezen!

  Maar kennelijk laten Echte libertariers zich het hapje liever eerst voorkauwen door iemand die als missie heeft de verschrikkingen die hij heeft gevonden extra pervers tentoon te stellen.
  Daarbij schroomt hij niet van alles uit zijn verband te halen, en eenzijdig te belichten met het duister van zijn onkunde.

  Kortom, Martens spuugt eerst eens flink in zijn uitverkoren passages, waarna hij de libertariers bedient met zijn voorgekauwde en smakeloze hapjes.

  IIS [21] reageerde op deze reactie.

 14. @beek [20]:

  ‘….alsof hij iets nieuws aankondigt.’

  Alsof de bijbel iets nieuws aankondigt. Al 2 duizend jaar hetzelfde liedje, doorgekauwd en uitgespuugd en weer opgevreten en uitgekakt….en de bijbelwellustigen komen en gaan…saai en oervervelend roepen ze al jaren dat de Messias terugkeert op aarde om daar schoon schip te maken…en telkens horen we hetzelfde liedje…jaar in jaar uit. En morgen zijn we dood en zal ook de volgende generatie met hetzelfde gezever lastig worden gevallen ….en jaar in jaar uit zullen de bijbelgekken hetzelfde roepen en verkondigen…Het enige wat veranderd is het schandknaapje waar meneer de pastoor zijn pik in steekt en in Staphorst zal er af en toe een andere neukfilm met paarden worden gekeken…Meer veranderd er eigenlijk niet.
  beek [22] reageerde op deze reactie.
  IIS [24] reageerde op deze reactie.

 15. @Paul Martens [14]:

  Weer een voorbeeld van een valse voorstelling van zaken door Martens.
  Goeieriken (schrijft men met 1 k, Martens) die niet verdrinken, en slechteriken die wel verdrinken.
  Het oorspronkelijke verhaal vertelt het allemaal toch wel even anders.
  Kleine hint: een burgerbevolking, achterna gezeten door een zeer bewapend en geoefend leger.
  Nee, dat wordt niks met die Martens.

 16. @IIS [25]:

  Ach so…
  Het blijkt iets persoonlijks te zijn, van die IIS.
  Nu doe ik liever aan hekelen dan aan jammeren, maar dat ontgaat IIS.
  Liever voedt hij namelijk zijn eigen vooroordelen.
  Hij houdt van ze, en doet niets liever dan zijn vooroordelen vet te mesten.

  IIS [30] reageerde op deze reactie.

 17. @beek [29]:

  Vooroordelen? Kloppen ze dan niet??…Maar geachte gelovige van dichtbij heb ik je soort meegemaakt en zum kotsen zijn ze, anders kan ik ze niet omschrijven…Hoewel?..stuiptrekkende levensloze hompen vlees, dat wist ik, maar was het al weer vergeten…totdat!?..

  IIS [31] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.